Herkomst GezochtDovnload 5.15 Kb.
Datum22.08.2016
Grootte5.15 Kb.

Herkomst Gezocht

Deelrapportage IV, November 2002
Voorwoord

Voor u ligt de vierde deelrapportage van Bureau Herkomst Gezocht, waarin verslag wordt gedaan van het onderzoek naar de herkomst van 449 schilderijen uit de NK-collectie. Dit is de collectie die na de oorlog uit Duitsland naar Nederland is teruggevoerd, omdat het voorwerpen betreft die gedurende de Tweede Wereldoorlog door roof, confiscatie of verkoop uit Nederland in Duitsland waren terechtgekomen. Met deze publicatie heeft Herkomst Gezocht het basisonderzoek naar de schilderijen in de NK-collectie voltooid. Wel zal er nog op de schilderijen gepubliceerd in de deelrapportage I en II een extra controle plaats vinden aan de hand van later beschikbaar gekomen archiefmateriaal. Alle gegevens uit de vier deelrapportages vindt u ook in de database op de website www.herkomstgezocht.nl (www.originsunknown.org). Inmiddels wordt gewerkt aan het onderzoek naar de tekeningen, grafiek en voorwerpen van kunstnijverheid uit de NK-collectie, dat in 2003 moet zijn afgerond.


Deze publicatie markeert tevens het moment waarop het Bureau Herkomst Gezocht haar plaats in de organisatie van de Inspectie Cultuurbezit verlaat. In 2003 zal BHG worden ondergebracht bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie. Op die plek zullen de medewerkers het werk afmaken, om een antwoord te geven op de vraag die vijf jaar geleden werd gesteld door de toenmalige Staatssecretaris Aad Nuis of het mogelijk was iets meer te weten te komen over de oorspronkelijke eigenaren van de NK-collectie en deze openbaar te maken. Met de vondst van vele namen van Joodse eigenaren en de publicatie van de omstandigheden waaronder zij hun bezit verloren en na de oorlog terug trachten te krijgen, is inmiddels aan een groot deel van deze opdracht voldaan.
Naast het voltooien van het onderzoek naar de herkomst van de toegepaste kunst in de NK-collectie zal Herkomst Gezocht tevens volgend jaar de Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog ondersteunen met historisch onderzoek en onderzoek verrichten om vragen om informatie uit het publiek te beantwoorden. Deze taken werden tot nu toe uitgevoerd door de Inspectie Cultuurbezit.
R.E.O. Ekkart

Voorzitter Commissie Ekkart


Ch.E. van Rappard-Boon

Hoofd Bureau Herkomst GezochtDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina