Het fotopapierDovnload 55.95 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte55.95 Kb.Cursus Toepassingssoftware - PhotoShop

Het fotopapier


Deel 1

 1. Inleiding
  Digitale camera’s en fotoprinters zijn de laatste jaren enorm in prijs gedaald en de kwaliteit is ronduit perfect te noemen.
  Omdat er zoveel types fotopapier op de markt zijn proberen we de nodige info te verstrekken zodat je de favoriete digitale foto's perfect kan afdrukken. De keuze van het fotopapier is natuurlijk zeer belangrijk.

De meeste printermerken (HP,Canon,Lexmark, Epson) raden aan om fotopapier eigen aan het merk te gebruiken. Omdat er speciale chemicaliën in de printerinkt zitten die perfect afgesteld zijn op hun fotopapier. Doch kun je met andere papiermerken ook tot zeer goede resultaten komen. Bijvoorbeeld het glossy papier van Kingpaper is perfect van kwaliteit maar is gemiddeld 30% goedkoper dan andere.

Met de nieuwe generatie inkjetprinters kun je nu zonder problemen randloos afdrukken (of met witrand). Ook verschillende papierformaten kunnen gebruikt worden. 10x15 is een populair formaat.

Ook de fotobewerkingsprogramma's zijn er enorm op vooruit gegaan. Rode ogen worden probleemloos verwijderd door een druk op de knop. Bijsnijden, kleur aanpassen, sephia tint, collages ... noem maar op, het is allemaal mogelijk.

Programma's zoals Adobe Photoshop, Macromedia Fireworks zijn de populairste bij de professionele gebruikers.Je ziet het de mogelijkheden zijn onbeperkt.


 1. Welk fotopapier geeft de perfecte kleurafdruk?
  95% van de fotopapier gebruikers maakt middelmatige afdrukken. Sommige weten het niet eens, tot ze zien welke fraaie afdrukken ze met hun kleurenprinter en fotopapier kunnen maken. 2. Hoe goed zijn uw kleurenafdrukken?
  Je komt het alleen te weten als je twee belangrijke factoren optimaliseert die het resultaat van jouw kleurenafdrukken bepalen. Dan zie je het verschil. Je kleurenprinter is tot véél meer in staat dan jij denkt!


 3. Is jouw printer juist ingesteld?
  Heb je de juiste papierinstelling op de printer geselecteerd? Glanzend, mat, gewoon papier, fotopapier... Zijn kleurintensiteit en helderheid correct afgesteld? Is de droogtijd juist ingesteld?

 4. Gebruikt u het juiste papier?
  Elke toepassing vraagt een specifiek papier. Je foto's komen het best tot hun recht op glossy fotopapier, te verkrijgen in verschillende kwaliteiten en gewichten, met hoogglans of satijnglans, waterbestendig of sneldrogend. Voor grafieken, schema's, tekeningen, rapporten en presentaties in kleur volstaat dikwijls mat inkjetpapier of een degelijke kwaliteit gestreken papier. Gewoon printpapier is af te raden. Het is te snel doorweekt, rimpelt dan en geeft te weinig contrast.
  Gebruik ook geen fotopapier in een kleurenlaserprinter. Je kunt speciaal glossy laserpapier gebruiken voor deze toepassingen.

Met de juiste printer en een handvol eenvoudige technieken kunnen je foto's er net zo scherp uitzien als die uit een fotolab.


 • Technische kenmerken en tips  1. Een goede resolutie Begin met een goede foto.
   De standaard maateenheid voor de scherpte van je foto is dots per inch, ofwel dpi. Voor een goed resultaat moet de resolutie van een foto op z'n minst 240 dpi zijn.


  2. Het beste bestandsformaat
   Jouw foto moet niet alleen een hoge resolutie hebben, maar ook in het juiste bestandsformaat worden opgeslagen: TIFF of JPEG. Het TIFF-formaat geeft de beste printresultaten, terwijl het JPEG-formaat de voorkeur geniet wanneer je foto's wilt e-mailen.


  3. Kwaliteitscontrole
   Gebruik beeldbewerkingssoftware om irritante stofjes en spikkeltjes op je foto's te verwijderen.


  4. Printerspecificatie
   Kies een printer met tenminste vier kleuren en 600 x 600 dpi. Anders zijn de pixels in je foto zichtbaar (zodat objecten rafelige randen krijgen). HP-printers produceren tot 4800 x 1200 dpi op premium fotopapier.


  5. Driverinstellingen
   Gebruik de meest recente versie van de printerdriver die voor jouw printer beschikbaar is.


  6. Instelling van de printerresolutie
   Printen met een resolutie van 1200 dpi met Photoret is een veilige keuze voor foto's van een topkwaliteit.


  7. Papierinstellingen
   Gebruik de juiste instelling voor het gekozen papier. De instelling voor "gewoon papier" verbruikt de grootste hoeveelheid inkt, terwijl de instellingen voor "glanzende film" en "fotopapier" de kleinste hoeveelheid inkt verbruiken.

  8. Schoon en duidelijk
   Gebruik af en toe de reinigingsfunctie van de printer om deze zo efficiënt mogelijk te laten werken.


  9. Papierkeuze
   Je krijgt de beste resultaten wanneer Je fotopapier gebruikt dat speciaal voor de printer is ontworpen.


  10. Droogtijd
   Geef de prints voldoende tijd om te drogen. Als je meer kopieën van foto's print, is het verstandig om elke geprinte foto uit de printer te halen en apart te leggen, om vlekken en vegen te voorkomen.

"Wist u dat 1 inkt "bubble" een volume heeft van 5 picoliter? Dit kan het menselijke oog niet waarnemen! 300.000 druppels zijn nodig om de grootte van een postzegel te printen! Er gaan evenveel picoliters in een liter als centimeters in 13 heen-en-terug trips naar de maan!" PhotoRet III, de huidige printertechnologie, projekteert 24.600.000 druppels per seconde.

 1. 1 druppel (onzichtbaar) = 5 picoliter

 2. Er gaan evenveel picoliters in een liter als centimeters in 13 heen-en-terug trips naar de maan!

 3. 300.000 druppels zijn nodig om de grootte van een postzegel te printen!

 4. De zon geeft een warmte af van 200 MW/m2. Een thermische printkop daarentegen geeft 1.500 MW/m2 af gedurende 0,000002 seconden!

 5. De luchtbel die de inkt naar buiten doet spuiten wordt gevormd door een dunne film op te warmen tot een temperatuur van 100.000.000° Celsius per seconde.


 • Soorten fotopapier
  1. Glossy fotopapier


Hier wat meer informatie over de verschillende soorten glossy of blinkend fotopapier.

   • 'every day' fotopapier

Dit is een fotopapier van een standaard kwaliteit, de glans, contrast, kleurintensiteit is minder dan bij de topkwaliteiten, maar door zijn lagere prijs, kan dit papier gebruikt worden voor toepassingen waar anders soms gewone papieren of matte foto papieren gebruikt worden. Denk maar aan toepassingen in scholen, expertise verslagen, ... Dit fotopapier kan aan een lage prijs toch een opmerkelijk kwaliteitsverschil geven ten opzichte van een gewoon papier of mat inkjetpapier.


   • Fotopapier met standaard glanslaag

Dit is papier van een degelijke kwaliteit, de kwaliteit is hoger dan het 'everyday'-fotopaper maar deze reeks behoort nog niet tot de topkwaliteit. Voor de meeste toepassingen, zoals afdrukken van kleurenfoto’s is dit de ideale balans tussen prijs en kwaliteit. Prima voor toepassingen zoals afdrukken van vakantiefoto’s, foto’s van technische installaties, huizen, enz...


   • Fotopaper met extra hoge glans

Zeer hoge kwaliteit meestal van Duitse of Japanse oorsprong. Papier dat hoge prestaties aflevert, waarbij het dan ook aanbevolen is een degelijke fotoprinter te gebruiken om maximaal effect te bekomen. Dit papier vindt vooral toepassing in de professionele fotografie voor kunstfoto’s of reclamefotografie. De bekomen kwaliteit is minstens evenwaardig of beter als de klassieke (scheikundige) ontwikkelprocessen.
 
  1. Mat fotopapier – Inkjetpapier   • Waarop letten bij de aankoop van mat fotopapier?

Een goede kwaliteit inkjetpapier herken je aan de volgende kenmerken:

    • Goede absorptie eigenschappen hebben.

    • Een speciale oppervlaktelaag die de inkt op het papieroppervlak houdt zodat het afdrukresultaat zo getrouw mogelijk het origineel weergeeft.

    • Mag niet uitvloeien zodat het resultaat onscherp is.

  1. Waarom gewoon kopiepapier af te raden is

Standaard kopiepapier heeft

    • Weinig kleurhelderheid en een lage resolutie omdat de inkt doordringt in de vezels van het papier.

    • De kleuren vermengen op het papier in plaats van scherp af te lijnen.

    • De aflijning van teksten en grafieken is gekarteld in plaats van scherp.

    • Het papier krult en rimpelt onder invloed van de inkt, vooral op grote gekleurde oppervlakken.

    • De inkt dringt door het papier heen en tekent zich af op de achterzijde van het papier.

 

  1. Satijn fotopapier of semi-mat fotopapier


Dit is een fotopapier met een halfmatte afwerking. Geeft zeer mooie resultaten. Is ook minder gevoelig voor vegen of vingers op het papier. Kan ook gebruikt worden voor brochures en/of presentaties.

 • Papierformaten


Papierformaten van A tot A8. Papier wordt meestal geleverd in standaardformaten volgens de ISO 216 norm, beter bekend als de A papierformaten, vertrekkend met het grootste formaat A0 dat één vierkante meter oppervlak heeft.

A0 formaat

841 x 1189 mm

 

A1 formaat

594 x 841 mm

A2 formaat

420 x 594 mm

A3 formaat

297 x 420 mm

A4 formaat

210 x 297 mm

A5 formaat

148 x 210 mm

A6 formaat

105 x 148 mm

A7 formaat

74 x 105 mm

A8 formaat

52 x 74 mmEnkele gekende Amerikaanse afmetingen die niet standaard verkrijgbaar zijn in Europa.

- Legal format - afmetingen : 216 x 356 mm (8.5 x 14 inch)


- Letter format- afmetingen : 216 x 279 mm (8.5 x 11 inch)


 • Papiergewichten

Een blad papier (A4) van 80 gram weegt veel minder dan 80 gram. Dat zal je al wel vastgesteld hebben. Waar komt die aanduiding dan vandaan? Het papiergewicht wordt opgegeven in gram per vierkante meter. De aanduiding 80 gram betekent dus papier van 80 gram per vierkante meter. Dit is het standaard papiergewicht voor kopie- en printpapier. Andere veelvoorkomende papiergewichten zijn 90, 100, 110, 120, 160 en 210G/m².

 • Veel voorkomende papierproblemen  1. Een dubbele papieropname

Een van de meest voorkomende papierproblemen is een dubbele papieropname. Het probleem is bekend: in plaats van 1 vel gaan er 2 of meer de printer in en ze blokkeren de ingang van de machine.

De oorzaak? Het papier is waarschijnlijk statisch geladen, waardoor het als het ware aan elkaar kleeft. De oplossing? Trek het vastgelopen papier zachtjes achteruit, stop een nieuw pak in de printer, maar haal er het eerste en het laatste blad af, deze kunnen elektrostatisch geladen zijn.

  1. Het papier loop vast in het toestel

Een lastig probleem: je vindt papier geblokkeerd in uw printer. Dat komt omdat het te vochtig en/of te koud is.

Wat moet u doen? Als het papier te vochtig is, verwijder je het en vervang je het door 'goed' papier. Als het te koud is, laat je de papierlade eerst op temperatuur komen. Respecteer ook de laadrichting: de pijl op de wikkel geeft aan welke zijde van het papier je eerst moet bedrukken.

  1. Vouwen in het papier

Het papier komt min of meer bol te staan of is lichtjes gevouwen.

Oorzaak: Het papier is te koud of te vochtig. Laat het papier acclimatiseren of vervang het door nieuw papier. Controleer de vochtigheidsgraad van het lokaal waar je het papier opslaat. Ideaal is: 50 á 60% relatieve vochtigheid.

  1. Vouwen aan het uiteinde van het blad

Het papier komt uit de printer maar is aan het uiteinde als een harmonica geplooid. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de aandrijfwieltjes en de papierglijbaan in je printer.

De oplossing? Je moet ze reinigen. Trek de stekker (altijd) uit, open voorzichtig de printer en reinig de zichtbare rubberwieltjes met alcohol (geen aceton of thinner). Blijven jouw papieruiteinden gekreukt, dan moet je je printer grondig laten reinigen door een gespecialiseerde technieker.

  1. Slechte fixatie van de toner

Probleem: Je wrijft over de afdruk en de inkt komt er af.

Oorzaken kunnen zijn: vocht, koude, te grof papier of een te lage fixeertemperatuur.

De oplossing? Bij vochtig vervang je het papier. Als het papier te koud is, laat je het acclimatiseren. Te grof papier vervang je door een fijnere soort. Voor problemen met de fixeertemperatuur raadpleegt je jou technieker.

 • Printerinkt


Printerinkt is natuurlijk onmisbaar als je wilt printen. Wij raden aan om originele inktcartridges te gebruiken. Dit zal zeker de kwaliteit van je afdrukken ten goede komen. Zeker bij het printen van foto's. Zelf je lege cartridges bijvullen is helemaal uit den boze.Deel 2

 1. Ontdek digitale fotografie

Je kunt digitale foto's op verschillende manieren bewonderen, bijvoorbeeld op het scherm van jou pc of tv... maar het prettige gevoel van een kwaliteitsfoto in je hand is nog lang geen verleden tijd!

Afgedrukte digitale foto’s kun je inlijsten en een plaatsje aan de muur geven. Je kunt ze ter illustratie in je brieven verwerken of gebruiken om presentaties en rapporten te verlevendigen. Kortom, de creatieve mogelijkheden zijn eindeloos.

Daar komt bij dat zelfs de modernste beeldschermen nog steeds een beperkte resolutie hebben. Daarom kun je eigenlijk alleen maar ten volle genieten van je mooiste foto's als ze op papier zijn afgedrukt.

Van een afgedrukte digitale foto mag je vandaag de dag toch wel een kwaliteit verwachten die vergelijkbaar is met die van een traditionele foto, het liefst nog een beetje beter. Daarvoor moet je natuurlijk wel de juiste afdrukmiddelen gebruiken:


 • Een printer die de foto's op de juiste manier kan verwerken, en

 • Hoogwaardig inkjetfotopapier en -inktpatronen.

Je vraagt zich misschien af welke printers de beste resultaten leveren.

Van de verschillende soorten printers voor thuisgebruik bieden de kleureninkjetprinters de beste fotokwaliteit tegen een betaalbare prijs. Hoe kun je echter het juiste model uit het enorme aanbod kiezen?

De meeste printers zijn ontworpen voor gebruik op kantoor of thuis en zijn in staat tekst, tabellen, grafieken en afbeeldingen van goede kwaliteit af te drukken. Een printer krijgt pas het predikaat fotoprinter als foto's met het resolutieniveau en het kleurverwerkingssysteem van de printer waarheidsgetrouw kunnen worden afgedrukt op fotopapier.

Onlangs is een aantal printers op de markt gekomen dat speciaal voor het afdrukken van foto's is ontworpen.Deze zogeheten fotoprinters, of inkjetfotoprinters, zijn vaak voorzien van allerlei handige voorzieningen, zoals:

 • Rechtstreekse aansluiting van een digitale camera via een USB-poort, waarmee je zelfs zonder pc foto's kunt afdrukken.

 • Sleuven voor geheugenkaarten van digitale camera's, zodat je rechtstreeks op de printer kunt kiezen welke foto's en hoeveel exemplaren je wilt afdrukken. Bepaalde modellen maken de keuze nog eenvoudiger doordat je een proefvel met alle foto's van de geheugenkaart kunt afdrukken, terwijl je met andere modellen alle foto's kunt bekijken op een kleine LCD-scherm op de printer.

 • Ondersteuning voor fotopapier van 10 x 15 cm.

 • Ondersteuning voor het afdrukken van foto's van 10 x 15 cm zonder randen.

 • Afdruktechnologie die speciaal is ontwikkeld voor foto's, zoals hoge resoluties tot maar liefst 4800 pointen per inch op fotopapier, met zes inktkleuren voor fijne visuele nuances.

 • Technologie voor diverse retoucheer- en verbeteringstechnieken van de fotokwaliteit.

Voor digitale foto's vervullen de hedendaagse fotoprinters ongeveer dezelfde functie als de donkere kamer voor traditionele foto's, maar zonder de ruimterestricties en andere beperkingen.
 1. Fotopapier test


De meeste papierfabrikanten hebben een hele gamma van speciaal inkjetpapier. De printertest beperkte zich tot het afdrukken van foto's. Daarom zijn er van elke producent twee papiertypes uitgekozen die specifiek bedoeld zijn voor het printen van foto's. De keuze ging telkens voor het zwaarste matte en glanzende papier. De papieren van de grote printermerken zoals Hewlett-Packard, Epson en Canon werd enkel op de eigen printers getest.

  1. Boeder
   Boeder is een grote fabrikant van kantoorspullen. Hoewel nergens wordt aangegeven dat dit papier bedoeld is om fotoprints mee te maken, vonden we het toch interessant om dit even uit te testen. Het papier heeft een fel witte coating en is heel wat dunner dan de andere papiersoorten. De Epson-printers houden er niet van: de inkt loopt uit en je krijgt donkere en onscherpe afdrukken. Als je een van de andere printers bezit is het de moeite waard om het even uit te proberen. Voor een schappelijke prijs krijg je scherpe foto's en een goede kleurweergave.  2. Dataline
   We testte het Dataline Premium Photo Paper Glans. Het is het enige glanspapier dat goed tot zeer goede resultaten gaf met alle printermerken. De afdrukken zijn steeds droog als ze de printer verlaten. De kleurweergave en scherpte zijn correct. Soms zijn de prints wat donker, wat doet vermoeden dat de inkten toch lichtjes 'bleeden' (uitlopen). Vooral de Canon 8200 maakte mooie afdrukken op dit papier. Dataline kon ons geen specifiek mat papier bezorgen. Het 2-sided Photo-Paper heeft echter een bedrukbare matte en glanzende zijde waarvan we de matte kant uittesten. Ook hier waren er nergens problemen. De kleurweergave is goed en de afdrukken zijn scherp. Alleen zijn de beelden van Epson-printers iets donkerder.


  3. Epson
   Epson heeft voor de nieuwe Stylus Photo 2000P nieuwe inkten en papiersoorten ontwikkeld. Correct gebruik zou een levensduur van meer dan honderd jaar garanderen. We gebruikten Epson Premium Glossy Photo Paper en Epson Archival Matte Paper. Beide types leverden schitterende resultaten.


  4. Hewlett-Packard
   Hewlett-Packard biedt een grote verscheidenheid aan papiersoorten aan: matte en glanzende papieren, papier op rol, postkaartformaat en banners. Wij draaiden het glanzende Premium Plus Photo Paper en het matte Premium Inktjet Heavyweight Paper door de printers. Het eerste heeft een mooie warm-witte satijnachtige glans. Jammer genoeg komt het niet helemaal droog uit de printers. Eenmaal aan de lucht blootgesteld droogt het echter snel. De afdrukken zijn wat donker. Het matte papier is stralend wit en levert mooie scherpe en heldere afdrukken op.


  5. Ilford
   Samen met de rest van de boodschappen brachten we uit de UK inktjet papier van Ilford mee: Printasia Glossy Paper en Printasia Photo Satin Paper. Het glanzende papier is warm-wit en vertoont een mooie hoogglans; het matte, een lichte satijnachtige glans. Beide varianten reageerden gelijkaardig in onze printertest. Dit papier is niet geschikt voor de printers van Epson en Canon omdat het heel langzaam droogt en de printerrollers afdrukken maken in de inkt. Je kunt het wel gebruiken met de printers van Hewlett-Packard. Wel moet je erop letten niet te snel de bedrukte zijde aan te raken.


  6. Kodak
   Van Kodak bereikte ons alleen het Kodak Premium Picture Paper Glans. Van echte hoogglans is geen sprake. Je kunt eerder spreken van een satijnglans. Het papier voelt iets ruw aan, maar is wel mooi wit en vrij zwaar en stevig. De resultaten met dit papier waren nogal wisselend van aard. De inkten van Epson dringen nauwelijks in het papier. Dit blijft nat en de aandrukrollen trekken groeven door de foto. Hetzelfde geldt voor Canon: de plaatsen waar veel inkt terechtkomt worden natte plasjes en daardoor gaat er veel detail verloren. Ook bij Hewlett-Packard en Lexmark zie je dat de droogtijd langer is dan normaal. De resultaten zijn echter wel goed en vergelijkbaar met het eigen papier.


  7. Koro
   Ook van Koro kregen we twee types papier toegestopt. Op het glanzende papier wordt vermeld dat het door Ilford wordt geproduceerd. Hoewel het wat witter is en iets dunner dan het Ilford papier reageerde het in onze test precies zoals het Printasia Glossy Paper. Het matte papier is dunner en heeft aan de bedrukbare zijde een helwitte coating. Dit papier werd door elke printer probleemloos geaccepteerd.


  8. Schoellershammer
   We kregen van Schoellershammer een hele stapel papier dat we echter wegens tijdsgebrek niet allemaal konden uitproberen. We testen Schoellershammer N¬10 Super Glossy en Schoellershammer N¬4 Mat. Beide zijn zware papieren van meer dan 150 gram per vierkante meter. Nagenoeg geen enkele printer kon goed overweg met deze papiersoorten. Vooral de afdrukken die met de printers van Epson op het glanzende papier werden gemaakt blijven lange tijd zeer nat. De aandrukrollen maken groeven in het beeld omdat de inkt er blijft aan plakken. De andere merken verteren het papier beter, maar toch moet je er op letten dat je het lang genoeg laat drogen zonder het bedrukte oppervlak aan te raken. De kleurweergave is goed. Alleen bij Lexmark treedt er een roodachtige verkleuring op. Ook het matte papier N¬4 moet je lang genoeg rustig laten drogen. In combinatie met de Epson 2000P treedt er 'bleeding' op: de inkt loopt helemaal uit zoals op een vel vloeipapier.


  9. Plain-Paper
   Voor onze test gebruikten van het 80 gram DataCopy papier uit de Makro. Het is verbazend hoe goed de meeste printers uit de voeten kunnen met dit goedkope materiaal. Alleen de printers van Epson en dan vooral de Epson 2000P lustten dit papier niet: de inkt loopt uit en de afdrukken worden onscherp. Ook de andere printers halen nooit de resultaten die ze bereiken op het echte fotopapier. Toch zijn de foto's scherp en de kleuren worden correct weergegeven, al worden ze wel heel zacht.Conclusie
We ondervonden dat je over het algemeen de mooiste prints maakt door papier te nemen van hetzelfde merk als je printer. Voldoet dit niet omdat het te duur is of omdat je wel eens snel een proefje wil maken voor je de definitieve afdruk maakt, dan zal je wat moeten experimenteren. Je ziet toch wel heel grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende fabrikanten. Vaak gaat het dan niet eens over de scherpte van de beelden of over de kleurweergave. Het meest vervelend zijn de afdrukken die nog nat en al beschadigd uit de printers rollen. In het beste geval moet je tientallen minuten of zelfs uren wachten voor je de foto's verder kan behandelen. Je kunt je afvragen of deze papieren wel getest werden door de fabrikanten zelf. Of ligt het probleem bij de printerproducenten? Zij leveren zeer geavanceerde inkten, met soms lange levensduur. Deze zijn echter niet altijd compatibel met elke papiersoort. Daarom kan je beter zelf gaan experimenteren om het ideale tweespan printer/papier te ontdekken


R. CULTIAUX @ Docent - Auteur - Uitgever ICT

Algemene en industriële informatica
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina