Het is het jaar van de Praagse lente. In de Verenigde Staten wordt enkele maanden na de moord op de zwarte leider Martin Luther King presidentskandidaat Robert F. Kennedy neergeschoten voor het oog van de cameraDovnload 15.66 Kb.
Datum22.08.2016
Grootte15.66 Kb.
JUNI 1968
Het is het jaar van de Praagse lente. In de Verenigde Staten wordt enkele maanden na de moord op de zwarte leider Martin Luther King presidentskandidaat Robert F. Kennedy neergeschoten voor het oog van de camera. Nixon zal uiteindelijk de presidentsverkiezingen winnen. Op televisie worden we dagelijks met gruwelijke beelden geconfronteerd van het Tet-offensief dat in Vietnam in alle hevigheid woedt.

Er is ook ‘heuglijker’ nieuws, zo wint Eddy Merckx in Italië de eerste etappe van de Giro, er zullen nog twee ritoverwinningen volgen.

In Napels steekt hij later niet alleen de eindzege op zak met ruime voorsprong op Vittorio Adorni en Felice Gimondi. ‘Onze Eddy’ gaat ook overtuigend met het punten- en bergklassement lopen. Als obligate fan, wegens familiale connecties, van Rik Van Looy, de ‘Keizer van… Herentals’, ondergaan we deze evolutie met enig tandengeknars... Tijdens die nationale Merckx-gekte zwoegen we op onze examenvragen. De laatste schooldagen vertoeven we enkele namiddagen op de Lierse Vesten om naar het transistorradiootje te luisteren. In laatste instantie levert ons dat nog enkele gepeperde ‘retenues‘ (strafstudies) op. Maar we horen op de piratenzenders wel schitterende muziek. In onze hitparade gaat het er iets minder hip aan toe. ‘If I Only Had Time’ en vooral Bobby Goldsboro’s ‘Honey’ zijn de dansvloerplakkers van het moment en prijken maanden later nog steeds op de verlichte muziekmachines. ‘Jij Bent De Zon In Mijn Leven’ van de kneuterige Heikrekels ligt al wat moeilijker voor een avontuurlijke dertienjarige die de wereld wil ontdekken. Het hupse ‘La Felicidad’ van Digno Garcia brengt vooral de horde toeristen die zich opmaken om de komende maanden richting Spanje te vertrekken in de ‘juiste’ stemming. Tura doet een geslaagde poging om hierbij aan te sluiten met ‘Viva El Amor’.

Het sentimentele ‘Young Girl’ met de zoetgevooisde zang van Gary Puckett en zijn Union Gap kan onze jonge romantische zielen al wat meer bekoren. De kleppers van de maand komen echter van het Britse eiland met het zonnige, goedgeluimde ‘Lazy Sunday’ van The Small Faces. Het absolute muzikale hoogtepunt van die juni maand is ongetwijfeld ‘Jumpin' Jack Flash’ van de Rolling Stones.

Een jaar eerder zoeken Jagger en Co, onder invloed van drugs en de Indische goeroe Maharishi Mahesh Yogi in navolging van The Beatles, wanhopig aansluiting met de overheersende psychedelische stroming.

‘Their Satanic Majesties Request’ is duidelijk een (ondermaats) antwoord op ‘Sgt Peppers’ van The Beatles. Ironisch genoeg verzorgen de spilfiguren van de ‘eeuwige rivalen’, Lennon & Macca, even voordien de achtergrondzang op de single ‘We Love You’, een met de slaande celdeuren opende ode aan de trouw gebleven fans tijdens onverkwikkelijke drugs- en gerechtsperikelen. Na de ondermaatse langspeler nemen de Stones het heft terug stevig in handen, ze breken definitief met manager Andrew Loog Oldham en gaan aan de slag met producer Jimmy Miller. Die samenwerking luidt het begin van een nieuwe uiterst vruchtbare periode in. Het magistrale resultaat ‘Beggars Banquet’, opgebouwd met uitsluitend eigen werk, ligt na enig gekibbel van de platenfirma met een gecensureerde platenhoes tegen de jaarwisseling in de platenrekken. Het zou nooit meer boteren tussen de (terecht) eigenzinnige rockers en Decca. ‘Beggars Banquet’ zal het laatste werkstuk worden dat in de oerbezetting mét een aftakelende Brian Jones wordt afgewerkt. In juni mogen we al een voorproefje van deze sessies op de platendraaier leggen. Het b-kantje ‘Child Of The Moon’ zweeft nog op een zweverig psychedelisch idioom. ‘Jumpin’ Jack Flash’ treft je als een mokerslag van Cassius Clay in je gezicht. Er is geen ontkomen aan, na één van de merkwaardigste intro’s. Keith Richards heeft ondertussen de zogenaamde open tuning ontdekt en deze in blueskringen gebezigde gitaartechniek geeft een verfrissend elan aan de massieve riffs.

De tekst zou naar verluidt ontstaan zijn tijdens een verblijf van de Glimmer Twins in Richard’s optrekje op het platteland. Ze worden gewekt door de werkzaamheden van Jack Dyer, de tuinman. Op de vraag van Jagger wat dat kabaal betekent, antwoordt Keith: “Oh, that’s Jack, Jumpin’ Jack”.

Op dat thema wordt verder geborduurd en de rest van de tekst uitgewerkt. Hoe dan ook, deze song betekende een breuk met de door wazige psychedelica gedomineerde periode en vormt veertig jaar na datum nog steeds een onwrikbare hoeksteen van de setlist en zou nadien op zowat alle live-elpees van de Stones verzeilen. Later volgen er nog vermeldenswaardige covers van ondermeer Johnny Winter en Leon Russell (op het Bangla Deshconcert) en Aretha Franklin. Nooit wordt de bijzondere sfeer van de studioversie geëvenaard. Zijn het de strakke gitaarriffs met daarbovenop breed uitwaaierende snarenspinsels in slowmotion? Of zijn het de striemende tekstfrases? “I was born in a cross-fire hurricane”. Het inspireerde ons alleszins tijdens onze puberjaren tot de eerste schuchtere pogingen luchtgitaar in de plaatselijke jeugdclub en het luid scanderen van “It’s a gas! Gas! Gas! Een neiging die ook nu nog hardnekkig de kop opsteekt als de eerste tonen van deze voor mij ultieme Stonessong ergens uit de boxen schallen.

Cis Van Looy
1

A Man Without Love

Engelbert Humperdinck

2

CongratulationsCliff Richard

3

DelilahTom Jones

4

If I Only Had TimeJohn Rowles

5

Cry Like A BabyThe Box Tops

6

Lazy SundayThe Small Faces

7

Niet Huilen MamaMarc Dex

8

Rock Around The ClockBill Haley

9

La FelicidadDigno Garcia

10

Young GirlThe Union Gap

11

What A Wonderful WorldLouis Armstrong

12

Viva El AmorWill Tura

13

Maman, La Plus Belle Du MondeLes Sunlights

14

Kom Uit Je BedsteeEgbert Douwe

15

ZazaGeorgette Plana

16

HoneyBobby Goldsboro

17

If I Were A CarpenterThe Four Tops

18

Simon Says1910 Fruitgum Co

19

Jumping Jack FlashThe Rolling Stones

20

Jij Bent De Zon In Mijn LevenDe Heikrekels
: resources -> JUKEBOXEN -> teksten -> 1968
resources -> A datum ontvangst pa: anmeldingsformulier vakantiewerk 2011
resources -> Dagboek van Roos 2008 Woensdag 31 december Oud en Nieuw
resources -> Herhalingsopgaven natuurkunde havo eerste schoolexamen
resources -> Jaaropdracht: muziek
resources -> Beste lezer van ons ondernemingsplan van Racket Sport Speciaalzaak Top Spin. Wij zijn een onderneming op het gebied van Tennis
resources -> Grootmeester: Opgericht 27 januari 1963 Ridder Julien De Doncker
1968 -> De hoogste regionen van de hitlijsten van de jukebox worden gedomineerd door dramatiek
1968 -> ‘Cry Like a baby’ de onweerstaanbare door Chips Moman en Dan Penn gedirigeerde Memphissound’. Ditmaal niet door één of andere blinde negerzanger uit het Zuiden van de vs vertolkt. Het zijn de blanke jongelingen van The Box Tops
1968 -> Golden Earrings, toen nog met drummer Jaap Eggermont, die scoren met het zonnige ‘Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong’
1968 -> Augustus 68, in de wereld zijn weer enkele opmerkelijke feiten gebeurd. Maar er blijven bij stilstaan heeft geen nut want die maand was er maar één ding waar we als jonge gasten naar uitkeken: het Jazz Bilzen festival
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina