Het nieuwe gezicht van renaultDovnload 140.7 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte140.7 Kb.27 SEPTEMBER 2012PERSDOSSIER

Mondial de l’Automobile 2012
HET NIEUWE GEZICHT VAN RENAULT
Renault kiest voor de aanval met de introductie van de nieuwe Renault Clio en de Renault ZOE:


 • Twee modellen met het nieuwe gezicht van Renault.

 • De nieuwe Clio liet al zien waar zijn ambities liggen en bevestigt dit met de Clio Estate en de nieuwe Clio R.S. 200 EDC die in het voorjaar van 2013 het gamma komen versterken.

 • De Renault ZOE luidt een nieuwe vorm van mobiliteit in: zen rijden. Met de ZOE verandert alles!

 • Bij het ‘Nieuwe Renault’ horen ook nieuwe motoren: twee Energy motoren en twee nieuwe direct ingespoten turbomotoren gekoppeld aan een EDC automaat.

 • Ook de Renault-stand op de autosalon van Parijs is vernieuwd om te laten zien dat er een nieuwe toekomst is aangebroken met nieuwe innovaties en moderne ideeën.
INHOUD
01. DESIGN

Het nieuwe designtijdperk van Renault:

emotie, sensualiteit en eenvoud

1. De nieuwe Clio: belichaming van het nieuwe design van Renault

2. Wereldprimeur: de nieuwe Renault Clio Estate

3. Wereldprimeur: de nieuwe Renault Clio R.S. 200 EDC

4. Renault ZOE: puur, emotie, eenvoud
02. INNOVATIE VOOR IEDEREEN

Mobiliteit verandert met de nieuwe Clio en ZOE

1. Wereldprimeur: Renault R-Link in de ZOE en de nieuwe Clio.

2. De nieuwe Clio: één en al innovatie

3. De nieuwe Clio R.S. 200 EDC: prestaties en sportief rijden voor dagelijks gebruik

4. De ZOE, speerpunt van de Z.E. technologie


03. Z.E. / MILIEU

Met de nieuwe Clio en de ZOE zet Renault alles in om de ecologische voetafdruk van zijn auto’s te minimaliseren

1. 83 g CO2/km: de nieuwe Renault Clio vormt een concurrent voor hybride auto’s

2. 0 g CO2/km: Renault ZOE, eerste 100% Zero Emission B-segment auto die in serie wordt geproduceerd!


04. KWALITEIT

Voor de nieuwe Clio en de ZOE heeft Renault alles uit de kast gehaald

1. Een Frans ontwerp van topniveau gericht op de aantrekkelijkheid van onze auto’s

2. Flins: industriële kennis van kleine auto’s ten dienste van de toekomst

3. Dieppe: een bijzondere plek voor de bijzondere Clio R.S. 200 EDC

4. Cléon gaat de uitdaging van de elektrische motor aan


BIJLAGEN

Renault gebruikt de Autosalon van Parijs om het vernieuwde design van het team van Nederlander Laurens van den Acker extra onder de aandacht te brengen.

Op de Renault-stand staan prominent de nieuwe Clio en de ZOE, modellen die symbool staan voor de nieuwe stilistische weg die Renault is ingeslagen.De nieuwe Clio en de ZOE hebben de beste innovaties van Renault meegekregen:

 • Media NAV en de Renault R-Link zijn ingebouwde multimediasystemen, die de schakel vormen tussen auto en bestuurder.

 • Een nieuwe Clio met een gamma motoren gebaseerd op de ervaring van de F1-motorenbouwers. Bijzonder is de onthulling van twee benzinemotoren die gekoppeld zijn aan de Renault EDC versnellingsbak met dubbele koppeling: TCe 120 EDC voor de topversies en 1.6 T Renault Sport 200 EDC voor de nieuwe Clio R.S. 200 EDC.

 • De Renault ZOE waar maar liefst zestig patenten voor zijn aangevraagd, waaronder zes wereldprimeurs. Renault heeft al zijn kennis over elektrische aandrijving ingezet bij het ontwikkelen van de ZOE. Het merk zet hiermee een nieuwe vorm van rijden neer: zen, geruisloos en zonder uitstoot.


Meer dan ooit werkt Renault aan de beperking van de ecologische afdruk van zijn auto’s.

Het merk haalt daarbij al het mogelijke uit de kast. Uiteraard met elektrische auto’s zoals de Renault ZOE die geen CO2 uitstoot in gebruik. Maar ook aan de verbrandingsmotoren wordt gewerkt. Daardoor heeft de Clio met de nieuwe motoren een ongekend lage emissie. Met cijfers vanaf 83 g CO2/km - een niveau dat voorheen voorbehouden was aan hybride auto’s – en een verbruik van slechts 3,2 l/100 km is dat een ongekende prestatie. Dat is grotendeels de verdienste van de F1-motorenbouwers van Renault en hun bijna 35 jaar ervaring op het gebied van efficiency.


De Autosalon van Parijs vormt het besluit van twee hele grote projecten waar Renault en haar medewerkers jarenlang aan hebben gewerkt.

De ontwerpers, de fabrieksmedewerkers, de verkoopafdeling, de distributieafdeling … iedereen bij Renault heeft zijn ziel en ervaring in de nieuwe Clio en de ZOE gelegd vanaf de ontwerpafdeling tot in de showroom …


01 DESIGN

Het nieuwe designtijdperk van Renault: emotie, sensualiteit en eenvoud


Renault is een merk dat de mens centraal stelt. Dat zie je stilistisch terug in de sensuele en warme vormen. En omdat we een populair merk zijn, moet het design ook eenvoudig zijn. De nieuwe Renault Clio – het broertje van de DeZir – en de Renault ZOE met zijn ‘pure en elektrische’ schoonheid dragen deze visie uit die de modellen van de toekomst zal beïnvloeden.”

Laurens van den Acker

Directeur Design
1. DE NIEUWE RENAULT CLIO:

BELICHAMING VAN HET NIEUWE RENAULT DESIGN
De Clio is de eerste Renault met het nieuwe design dat is ontwikkeld onder leiding van Laurens van den Acker. Renault beloofde de stijl en de emotie van zijn concept cars door te voeren bij de seriegeproduceerde auto’s en komt die belofte met de nieuwe Clio na. Voorbeeld is het verticaal geplaatste Renault logo dat goed tot zijn recht komt tegen de zwarte achtergrond.
Simpel, sensueel en warm: deze drie woorden vatten het design van de Clio samen, net als bij de DeZir. Dat is geen toeval, want beide auto’s zijn door hetzelfde team ontworpen. De vijfdeurs hatchback oogt als een driedeurs; de nieuwe Clio is een auto met een ziel. En onze engineeringteams hebben ervoor gezorgd dat deze auto is gebleven wat we oorspronkelijk bedacht hadden.”

Antony Villain,

Directeur Design Studio Exterieur

De nieuwe Clio heeft vloeiende lijnen zonder scherpe hoeken. Vooral aan de harmonie van de verhoudingen is veel aandacht besteed door de ontwerpers. De nieuwe Renault Clio is laag (1,448 m), 45 mm lager dan de Renault Clio III. Het onderstel is met 10 mm verlaagd. De spoorbreedtes zijn vergroot (+ 34 tot 36 mm in vergelijking met de Renault Clio III). De lage bodemhoogte heeft een gunstige invloed op de aërodynamica. De Clio heeft een indrukwekkende schouderpartij. Van de zijkant lijkt de Clio op een coupé doordat de achterportiergrepen in de achterste stijl zijn weggewerkt. De verhouding wielmaat/autohoogte is vergroot om extra dynamiek te creëren. De wielen met een flinke diameter zijn 15 mm meer naar buiten geplaatst in vergelijking met de Clio III en vullen zo de wielkuipen beter op. De naar voren geplaatste voorruit draagt ook bij aan de dynamiek, net als de verhouding tussen het carrosserieoppervlak en het glasoppervlak (2/3 carrosserie en 1/3 glas).


Een moderne en ergonomische ruimte

De wens om esthetiek en functionaliteit te combineren, is op een aantal plaatsen terug te vinden: een mooi dashboard, een fraai in de middenconsole ingebouwd multimediasysteem, over het hele interieur verdeelde opbergruimtes en aandacht voor details. Door het gebruik van verschillende kleuren en chromen en hoogglans zwarte accenten heeft het interieur een aangename ambiance. Kleuren en motieven komen terug in het dashboard, de deurpanelen en de stoelbekleding. Zelfs de instapversie heeft bekleding met rode afwerking en rode sierstiksels. Met de nieuwe Clio is individualisering van de auto niet langer voorbehouden aan de premium versies.Individualisering voor de meeste versies

 • mogelijk voor alle middengamma versies,

 • mogelijk aan zowel exterieur als interieur,

 • originele grafische thema’s,

 • eenvoudig te combineren, met name in het interieur,

 • gegarandeerd van goede Renault kwaliteit af fabriek


2. WERELDPREMIÈRE:

DE NIEUWE RENAULT CLIO ESTATE

De Renault Clio Estate is een wereldprimeur op de Autosalon van Parijs. Hij is net zo dynamisch als de hatchback, maar heeft zijn eigen identiteit. De carrosserie van de nieuwe Clio Estate is ontworpen door Yohann Ory. Deze uitvoering staat in het eerste kwartaal van 2013 in de showroom.
Een sterke persoonlijkheid
De nieuwe Renault Clio Estate combineert elegantie en praktisch denken.”

Yohann Ory

Designer van de nieuwe Renault Clio Estate

Onderzoek toont aan dat break-rijders houden van sportbreak-designs. De nieuwe Clio Estate heeft deze aparte stijl. Daar is functionaliteit en modulariteit aan toegevoegd. Hij heeft dezelfde wielbasis als de hatchback, maar de overhang achter is verlengd met 201 mm. Met een totale lengte van 4,262 m is de nieuwe Clio Estate een break geworden die zowel gestileerd als compact is en toch ruimte biedt. Met een lange motorkap en een fraaie schouderpartij achter rekt zijn profiel zich op naar achteren naar de hoger geplaatste achterruit die de royale bagageruimte benadrukt. Net als bij de hatchback zijn de portiergrepen weggewerkt. De B- en C-stijlen zijn opgenomen in het glasoppervlak waardoor er een harmonieus beeld ontstaat. Het dak lijkt te zweven.


Functionaliteit en schoonheid gaan samen

De nieuwe Clio Estate heeft nog meer modulariteit-mogelijkheden dan de Clio hatchback en richt zich daarmee op klanten die op zoek zijn naar verregaande functionaliteit in een mooie jas. De ruimte voorin is bijzonder verzorgd, net als de toegang tot de royale bagageruimte van 443 dm3 VDA. Deze biedt 130 dm3, ofwel 30% meer dan de toch al ruime bagageruimte van de hatchback. Bovendien is de laaddrempel flink verlaagd.


De vlakke laadvloer en de opklapfunctie van de voorstoel zorgen ervoor dat er een ongekend grote laadlengte is te creëren. Deze mogelijkheid van de nieuwe Clio Estate is een troef binnen z’n segment.Nouvelle Renault Clio et la Qualité

3. WERELDPREMIÈRE:

DE NIEUWE RENAULT CLIO R.S. 200 EDC

De onthulling van een Renault Clio R.S. is altijd bijzonder voor autoliefhebbers. Met de 1.6 liter turbo en de EDC met dubbele koppeling biedt de nieuwe Clio R.S. 200 EDC een innovatief antwoord op de hoge verwachtingen van liefhebbers van kleine sportauto’s. Hij biedt onmiddellijk rijplezier, zal zich weer onderscheiden door zijn stijl, en blijft daardoor ongetwijfeld de favoriet van kenners.


De nieuwe Renault Clio R.S. 200 EDC draagt de waarden van Renault Sport waardig uit. Het model is mooi en snel en heeft alles in huis om een benchmark op de markt van de snelle sportauto’s te worden, net als zijn voorgangers. Met de introductie van een turbomotor met een hoog koppel bij lage toerentallen en een versnellingsbak met dubbele koppeling ontwikkeld door de ingenieurs van Renault Sport, biedt Renault een auto die de sensaties van sportief rijden uitstekend doorgeeft. Doordat ze voortdurend betrokken zijn in de wedstrijdwereld, bij de meest veeleisende disciplines en zowel op het circuit als bij rally’s, blijft de knowhow van Renault Sport Technologies toenemen. Bij het rijden in de sportauto’s van Renault voel je de ambitie en de passie van het merk. Ook op de productie in Dieppe, de bakermat van de Alpine, en op de eerste toepassing van de EDC in een R.S. versie, zijn we overigens erg trots.”

Patrice Ratti

Algemeen directeur - Afdeling Renault Sport Technologie
Mooi en goed, ook op het circuit

Er is geen twijfel mogelijk: de nieuwe Clio R.S. 200 EDC is onmiskenbaar een Renault Sport. De F1-voorspoiler herinnert aan de Renault successen in de Formule 1. De achterspoiler en de diffuser bieden respectievelijk 80 % en 20 % extra downforce. Grille, spoiler, voor- en achterbumpers, aparte LED-dagrijverlichting, dorpels en 17 inch wielen (zelfs 18’’ optioneel verkrijgbaar) behoren ook bij de nieuwe Renault Clio R.S. 200 EDC. Ook is de dubbele uitlaat met z’n sportieve sound standaard.


In de auto wordt een sportief sfeertje gecreëerd door een overwegend rode kleur, schakelflippers aan het stuur, een bijzonder instrumentenpaneel en aluminium pedalen. Maar de nieuwe Renault Clio R.S 200 EDC is ook comfortabel. De kuipstoelen hebben zijdelingse steunen en kunnen optioneel met leder worden bekleed. Uiteraard is deze nieuwe R.S. voorzien van alle extra’s die je mag verwachten van een topklasser: een multimediasysteem met touch screen navigatie, Radio Bluetooth® met USB-aansluiting, handsfree Renault Card, rijhulpsystemen en daarnaast een grote keuze aan opties zoals automatische airco en parkeersensoren.
Individualisering

Voor de nieuwe Renault Clio R.S. 200 EDC is een speciaal Renault Sport personalisatiepakket samengesteld. Er is een keuze uit vier thema’s die via logo’s, animaties en decoraties toegepast en uitgebeeld kunnen worden.

4. RENAULT ZOE:

PUURHEID, EMOTIE, EENVOUDDe ZOE die op de Autosalon van Genève in 2012 is onthuld is het speerpunt van het Renault Z.E. gamma. De compacte hatchback met vloeiende en strakke lijnen is van meet af aan ontwikkeld als honderd procent elektrische auto. Net als de Twingo, Twizy, de nieuwe Clio en de recentelijk gefacelifte Espace draagt de Renault ZOE de nieuwe visuele identiteit van het merk. Duidelijk herkenbaar zijn de taps toelopende koplampen met centraal de zwarte grille met een prominente plek voor het Renault logo. Achter het logo bevindt zich een essentiële aansluiting, namelijk die voor het opladen van de auto.

Elektrische herkenbaarheid

Renault heeft een duidelijk beleid voor haar gamma elektrische auto’s. Zo deelt ook de ZOE de karakteristieke blauw chromen exterieur accenten en blauw getinte ruiten en koplampen. Karakteristieke LED-verlichting geeft de ZOE ook ’s avonds een herkenbaar uiterlijk.Renault ZOE en Renault ZOE Preview: bijna een tweeling

Jean Sémériva, designer van de show-car Renault ZOE Preview, is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de Renault ZOE productieversie. “Velen waren meteen verliefd op het ontwerp van de Renault ZOE Preview die op de Autosalon van Parijs in 2010 is gepresenteerd. Negentig procent van dat model is overgenomen in de uiteindelijke versie.

De puurheid wordt uitgedrukt door de lijnen die langs de carrosserie lijken te lopen.“Het design van de Renault ZOE is te zien als één geheel, als een waterdruppel. Renault ZOE heeft geen enkele hoek of afbakening.

Jean Sémériva,

Designer van de Renault ZOE
De aërodynamica van de Renault ZOE is vooruitstrevend. De ZOE bracht maar liefst 135 uur door in de windtunnel om de luchtweerstandwaarden (SCx) te verbeteren:


 • de diffuser achter beperkt wervelingen,

 • de luchtinlaat in het front leidt de lucht onder de carrosserie door,

 • het design van het 16’’ Aerotronic lichtmetalen wiel vormt een schoepenwiel en verbetert de aërodynamica,

Het interieur, puur en zen

In het interieur is de breuk met bestaande trends het best zichtbaar. “De elektrische auto gaat gewoonten veranderen. Hiermee ontstaat een nieuw gevoel, namelijk trots zijn op minder consumeren. We zijn niet meer gespannen op zoek naar prestaties, maar hebben behoefte aan rust.Dominique Marzolf,

Designer van het interieur van de Renault ZOE
De centraal geplaatste R-Link console lijkt haast boven het dashboard te zweven. Dit multimediasysteem met groot 7 inch touch screen geeft een hightech dimensie aan het interieur van de Renault ZOE.
Renault heeft in de ZOE met lichte kleuren gewerkt om zo een ontspannen sfeer te creëren. De lijnen zijn vloeiend en strak. Het ontwerp van de lijst over het dashboard doet denken aan een propellerblad, een knipoog naar milieuvriendelijke windmolens. Dit witte, decoratieve element is gemaakt van een nieuw, zacht aanvoelend materiaal. Het Z.E. thema komt op diverse plekken in het interieur terug. Zo ook op de hoofdsteunen die geïntegreerd zijn in de voorstoelen. In de ZEN uitvoering zijn deze voorstoelen bekleed met een unieke stof met een Teflon™ behandeling die beschermt tegen vlekken en gemakkelijk te reinigen is.
Renault ZOE ZEN & Renault ZOE INTENS

Het verschil tussen de uitrustingniveaus is vooral een kwestie van smaak. De ZEN uitvoering kenmerkt zich met een licht interieur en een uniek Take Care by Renault pakket. Dit pakket (o.a. bestaande uit een ionisator en parfumeur) zorgt voor een ontspannen en kalmerende sfeer in het interieur van de auto.


Voor dezelfde meerprijs als de ZEN uitvoering is de INTENS leverbaar. Deze uitvoering met een donker afgewerkt interieur geeft de Renault ZOE een technologische en stoere uitstraling. Dit wordt versterkt door de standaard aanwezige achteruitrijcamera.

02 INNOVATIE VOOR IEDEREEN

Mobiliteit verandert met de nieuwe Clio en ZOE


Renault blijft techniek en innovatie uitdragen via een daadkrachtig en gedurfd beleid. Van de Voiturette tot de Espace, van de autosleutel met afstandsbediening tot de Renault Handsfree Card, via het Carminat navigatiesysteem of de turbomotoren in de F1; onze innovatie en lef heeft bijgedragen aan veranderingen in autoland. Wij innoveren met het bieden van nieuwe vormen van mobiliteit en met het voor een groter publiek bereikbaar maken van handige technologieën. Ons innovatieve werk geeft ons een gunstige positie op de markt. Ze vormen een extra aantrekkingspunt voor onze klanten. Net als design verleidt door z’n vormen, moeten onze technieken verleiden door hun innovatieve, handige en betaalbare karakter. ”

Rémi Bastien

Directeur toekomststudies

1. WERELDPREMIÈRE:

RENAULT R-LINK IN DE ZOE EN DE NIEUWE CLIO
Renault R-Link is een ingebouwd multimedia systeem dat auto en internet met elkaar verbindt. R-Link is standaard voorzien van TomTom navigatie en heeft ook stemherkenning waarmee telefoon en navigatie zijn aan te sturen. Vooralsnog is de Renault R-Link leverbaar voor de nieuwe Renault Clio (als optie) en de Renault ZOE (standaard). Het komt daarna geleidelijk beschikbaar voor nagenoeg het gehele Renault gamma.
Renault lanceerde als baanbreker van ingebouwde navigatiesystemen de Carminat TomTom in 2009, het allereerste ingebouwde navigatiesysteem voor minder dan 500 euro. En Renault ging door met innoveren met de introductie eind 2010 van Carminat TomTom LIVE met het beste verkeersinformatiesysteem dat leverbaar was. Met R-Link gaat Renault weer een stap verder. Hierdoor is er een systeem met internetaansluiting met een R-link store voor automobielapplicaties. De Renault R-Link is bijzonder gemakkelijk in gebruik dankzij het grote touch screen, de stemherkenning en de bediening op het stuur. De R-Link store catalogus met apps zal al heel snel de referentie op het gebied van auto-apps worden. ”

Patrick Vergelas

Directeur Algemene Uitrustingen
Centraal toegang tot de meeste functies

Renault R-link met een 7 inch (18 cm) touch screen is fraai en ergonomisch ingebouwd in de middenconsole. Het groepeert de functies navigatie, radio, telefonie en Bluetooth® audio-streaming, muziek en aansluitingen voor losse multimedia-systemen, connected services en eco-rijden in één handig systeem.

Met Renault R-Link beschikken de inzittenden over de juiste informatie op het juiste moment, hoeven zij geen andere apparaten of telefoons meer te gebruiken en kan de bestuurder zijn aandacht bij het verkeer houden dankzij:


 • een groot touch screen:

  • ergonomisch 7 inch (18 cm) scherm dat gebruiksgemak als grootste prioriteit heeft. Leesbaarheid, eenvoudige menu’s en duidelijke informatie maken de toegang tot de functies intuïtief, snel, gemakkelijk en veilig.

  • een ‘Home Page’ die persoonlijk is in te stellen. De startpagina is de navigatiekaart met verkeersinformatie over het traject, de muziek of de radiozender, informatie over eco-rijden. De mogelijkheid bestaat om de inhoud van de startpagina aan te passen en favorieten in te stellen.

 • Een menu met zes icoontjes die naar verschillende items leiden: navigatie, multimedia, telefonie, auto, services & apps en instellingen.
 • bediening met de vingertoppen of besturing met de stem om toegang te krijgen tot de meeste functies, zonder dat de bestuurder zijn ogen van de weg hoeft te halen.

Daarnaast worden met de functie “Text to Speech” (TTS) teksten en RRS feeds voorgelezen bij een aantal applicaties.Renault R-Link: schakel tussen auto en multimedia
Renault R-Link is ‘verbonden’ met de auto:

De Renault R-Link bewaakt ook de functies van de auto. Zo is er bijvoorbeeld de functie Driving eco2 die het rijgedrag over een bepaald traject analyseert en advies geeft om zuiniger te rijden en het bereik te vergroten. Bij de Renault ZOE is daar ook nog eens een zeer complete serie services aan gekoppeld.


R-Link in de Renault ZOE

Renault R-Link is verbonden met de ‘buitenwereld’ en met het internet via de zogeheten EDGE aansluiting. Renault R-Link is het eerste multimediasysteem dat de volgende combinatie biedt: • TomTom HD Traffic® verkeersinformatie: het vergemakkelijkt het dagelijkse rijden door te waarschuwen voor verkeersdrukte en eventuele gevaren en door een beter traject voor te stellen.

 • de Renault R-Link Store: een digitale winkel met auto-apps.


De Renault R-Link Store biedt een bijzondere auto-app catalogus

Een originele benadering van ‘open innovatie’

De kracht van Renault R-Link is dat er een app-store is voor gebruik in de auto, zonder de functionele of ergonomische beperkingen die inherent zijn aan smartphones. De R-Link Store is de eerste ‘Automotive Application Store’ die gekoppeld is aan een auto. Het is een autonoom systeem, dus de telefoon hoeft niet meer te worden gekoppeld om te beschikken over diensten of apps. De gebruiker kan via zijn auto of pc (via My Renault) heel eenvoudig een gevarieerd aanbod diensten bekijken of downloaden. Bij de introductie van R-Link (vanaf 2013) op de nieuwe Renault Clio en de Renault ZOE biedt Renault een gratis kennismakingspakket aan met vier voorgeïnstalleerde apps: e-mail, het weer, Renault Assistance en Renault R-Link Tweet, met daarbij ook de LIVE functie. Vanaf de introductie van R-Link biedt de R-store zo’n twintig apps aan en dit aanbod zal zich snel uitbreiden als het systeem ook voor andere Renaults beschikbaar komt.2. DE NIEUWE RENAULT CLIO:CONCENTRAAT VAN INNOVATIES
Wereldpremière: radio’s met Bluetooth® en Renault Bass Reflex

Voor alle versies van de nieuwe Clio is een ingenieus geluidweergavesysteem leverbaar dat is ingebouwd in de luidsprekers in de voorportieren. Het systeem heet ‘Renault Bass Reflex’. Het maakt het mogelijk om het volume en het geluid weer te geven als ware het een huiskamer. De lage tonen worden beter weergegeven en de vervorming vermindert significant.

Alle radio’s voor de nieuwe Clio hebben de Bluetooth® functie waarmee handsfree is te bellen en waarmee is te luisteren naar muziek via audio-streaming of via mp3-spelers. Alle installaties hebben USB- en jack-aansluitingen.
Bij de nieuwe Renault Clio is veel aandacht besteed aan het comfort van de inzittenden. Zoals altijd maakt Renault het verschil door een aantal unieke functies, of functies die waren voorbehouden aan hogere segmenten, te selecteren en deze in een vereenvoudigde vorm aan te bieden.

Zo heeft de nieuwe Clio bijvoorbeeld hill-start-assist voor bijna alle motoren. Alle versies hebben cruise control en een snelheidsbegrenzer en zijn uitgerust met ESC, ASR, ABS en noodstopbekrachtiging. Ook variabele elektrische stuurbekrachtiging is standaard.

Gebruiksgemak wordt geboden doordat alle versies beschikken over een Renault Card, een in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel, elektrische zijspiegels en ruitbediening en richtingaanwijzers met ‘snelwegmodus’. Optioneel is een automatische airco met koolstof-/pollenfilter en zelfs een achteruitrijcamera leverbaar.
Een compleet nieuw aanbod motoren

Renault biedt de nieuwe Clio aan met niet minder dan vijf nieuwe motoren en de innovatieve Renault EDC automaat met dubbele koppeling. Met deze motoren koppelt de nieuwe Clio rijplezier aan een beperkt verbruik.
 • De nieuwe Renault Clio innoveert in het segment van de kleine, multifunctionele auto’s met: de gloednieuwe driecilinder turbo Energy TCe 90 die zowel snel als zuinig is: gehomologeerd op 4,3 l/100 km en 99 g CO2 /km.

 • Het beste dieselaanbod op de markt: de Renault Energy dCi 90 met Stop&Start verbruikt slechts 3,2 l/100 km en stoot maar 83 g CO2/km uit (volgens NEDC-norm).

 • Vanaf 2013 twee nieuwe benzinemotoren gekoppeld aan de Renault EDC (Efficient Dual Clutch): de Renault TCe 120 EDC voor de topversies en de nieuwe 1.6T Renault Sport 200 EDC voor de Renault Clio R.S 200 EDC. De combinatie van de EDC met dubbele koppeling en de gedownsizede motoren zorgt voor de koppeling van sportief rijden en efficiency.

 • Renault zal het EDC aanbod nog uitbreiden met een dCi 90 variant.


Nieuwe Renault Energy TCe 90: Driecilinder zuinigheidskampioen

De eerste driecilinder turbo-benzinemotor van Renault is afgelopen maart op de Autosalon van Genève onthuld. Hij is nu leverbaar voor de nieuwe Clio. Dit stukje toptechnologie met een cilinderinhoud van 898 cc vormt een mooie aanvulling op het vernieuwde benzinemotorenaanbod van de Groep en biedt een uitstekende rijcomfort/verbruik- verhouding.Renault Energy dCi 90: met een verbruik van 3,2 l/100 km is de nieuwe Clio het eerste model in het B-segment dat kan concurreren met hybride auto’s

De Energy-familie wordt uitgebreid met een 90 pk versie van de 1.5 dCi. Met het Stop&Start-systeem heeft de 1.5 dCi van 90 pk met turbo met vaste geometrie een complete metamorfose ondergaan. Renault doet dat door het technische DNA van het Energy dCi 110 motorblok toe te passen, die al wordt geleverd in de Mégane en Scénic modeljaar 2012. Het zijn genen die rechtstreeks voortkomen uit de ervaring van Renault als F1-motorenbouwer.

Deze motor vormt één van de grote troeven van de nieuwe Clio. Hij blijft trouw aan de filosofie van de Energy-motoren: de Clio is opmerkelijk zuinig en heeft een lage kilometerkostprijs. De nieuwe Clio laat een recordverbruik van 3,2 l/100 km zien bij gemengd gebruik (NEDC). Renault toont aan dat een verbrandingsmotor net zulke goede prestaties kan neerzetten als sommige hybridemodellen voor wat betreft verbruik en CO2-uitstoot. Dit kan met behulp van nieuwe technieken en door compromisloos te zoeken naar een maximaal rendement.

Het koppel van 220 Nm is beschikbaar vanaf 1.750 t/min en dat biedt veel rijcomfort en een flink acceleratievermogen vanaf de laagste toerentallen.De nieuwe Renault TCe 120 EDC: Krachtig maar zuinig
Renault heeft voor de nieuwe Clio nog een primeur met de nieuwe TCe 120 in combinatie met de Renault EDC met dubbele koppeling (beschikbaar vanaf eerste kwartaal 2013).

De Renault TCe 120 is één van de krachtigste, maar ook één van de zuinigste motoren in zijn klasse. Gekoppeld aan een versnellingsbak met dubbele koppeling biedt hij veel rijcomfort en schakelt hij snel, vloeiend en zonder koppelverlies.

In combinatie met de EDC laat de TCe 120 in de Clio een verbruik zien dat meer dan 30% lager ligt dan met de oude 1.6 l met automaat, dankzij een 20% kleinere cilinderinhoud en finetuning van de techniek.
Vooruitstrevende technologie:


 • motorblok van aluminium

 • een viercilinder direct ingespoten turbo-benzinemotor met 120 pk en een cilinderinhoud van 1,2 liter die extreem soepel draait en 190 Nm koppel levert in de lage toerentallen vanaf 2.000 Nm. met andere woorden: het is een 1.2 liter met de prestaties van een 1.6 liter.

 • dubbele, variabele distributie.

 • minder wrijving waardoor het rendement verbetert.

3. NIEUWE CLIO R.S. 200 EDC:SPORTIEF EN SNEL IN HET DAGELIJKSE VERKEER
1.6 T Renault Sport 200, een gloednieuwe 1.6 turbomotor gekoppeld aan de EDC met dubbele koppeling – met flippers aan het stuur

Gekoppeld aan de EDC en exclusief voor de nieuwe Clio R.S. 200 EDC is de nieuwe 1.6 T Renault Sport 200 weer een stap voorwaarts in de zoektocht naar de optimale prestaties van Renault Sport Technologies. Het doel is het bieden van meer rijplezier in het dagelijkse verkeer door een krachtiger motor, maar ook door rijcomfort en verbetering van prestaties samen te laten gaan zonder de verbetering van efficiency uit het oog te verliezen.


Deze benadering wordt ingegeven door de wedstrijdwereld en dan in het bijzonder door de F1 waar Renault Sport zoals bekend over veel ervaring beschikt.
De nieuwe viercilinder 16-klepper levert 200 pk bij 6.000 t/min. Het maximaal koppel van 240 Nm (+25 Nm in vergelijking met de Renault Clio III R.S.) wordt bereikt vanaf 1.750 toeren. Dankzij de turbo blijft dit maximaal koppel vervolgens constant beschikbaar in de hoge toerentallen, tot 5.600 t/min.
Deze motor beschikt over toptechnologie, zoals de DLC gecoate klepstoters (afkomstig uit de F1) en de variabele nokkenastiming met een dubbel verstelmechanisme (VVT). Zoals altijd bij Renault Sport is er ook nu weer veel aandacht besteed aan de uitlaatsound.

De 1.6 T Renault Sport 200 is alleen verkrijgbaar in combinatie met de Renault EDC zesversnellingsbak met dubbele koppeling. Het comfort en de efficiency van deze versnellingsbak zorgen ervoor dat de bestuurder de door hem gewenste rijstijl kan hanteren. De nieuwe Clio R.S. 200 EDC rijdt bijzonder aangenaam bij een ingetogen tempo en uitzonderlijk efficiënt bij sportief rijden. De bak kent drie rij-standen waaronder de modus ‘race’.


De flippers aan het stuur – nog een element uit de racewereld – zijn een primeur voor Renault. Ze bieden comfort en meer snelheid dan een handgeschakelde bak. In de ‘race’ modus wordt op- en teruggeschakeld in slechts 150 milliseconden.
Het R.S. chassis

Om te voldoen aan de verwachtingen en gewoontes van sportieve klanten, kan voor de nieuwe Renault Clio R.S. 200 EDC worden gekozen uit twee chassis: • een sportchassis met een perfecte sportiviteit/comfort verhouding voor gebruik in het dagelijkse verkeer,

 • een cupchassis voor liefhebbers van de laatste technische ontwikkelen en voor rijden op het circuit. Deze klanten zullen de met 15% toegenomen stijfheid in vergelijking met het Sportchassis en de met 5 mm verlaagde carrosserie zeker weten te waarderen.

Het remsysteem van de nieuwe Renault Clio R.S. 200 EDC bestaat uit schijven van 320 mm vóór (8 mm groter dan zijn voorganger).


Met een dergelijke harmonie tussen motor, versnellingsbak en chassis zijn de prestaties van de nieuwe Renault Clio R.S. 200 EDC ‘scherp’ te noemen. Proefritten voor de pers zijn begin volgend jaar gepland en dan zullen ook de gemeten tijden worden gecommuniceerd.
Met innovaties waar je enthousiast van wordt

De Renault Clio R.S. 200 EDC is voorzien van een ‘sport’-knop genaamd R.S. Drive. Hiermee is de afstelling van de versnellingsbak en de motor, de reactietijd van het ESP, de reactie van het stuur en de gevoeligheid van het gaspedaal te wijzigen. Het gaat om drie standen ‘Normaal’, ‘Sport’ of ‘Race’.


De ingenieurs van Renault hebben het R-Sound Effect afgestemd op de Renault Clio R.S. 200 EDC door er speciale motorgeluiden aan toe te voegen. Via de Renault R-Link simuleert deze app via de luidsprekers het realistische geluid van een aantal topmotoren en koppelt het geluid aan rijgedrag van de bestuurder.


Naast al deze innovaties heeft de nieuwe Clio R.S. 200 EDC standaard alle beproefde extra’s voor het nodige comfort zoals een navigatiesysteem met touch screen via Renault R-Link, een handsfree Renault Card, een radio met Bluetooth® en USB- en jack-aansluitingen. Optioneel worden parkeersensoren met camera en ook automatische airco geboden.

4. RENAULT ZOE, VLAGGENSCHIP VAN DE Z.E. TECHNOLOGIE


Met de ZOE verandert alles!

Met de ZOE maakt Renault mobiliteit met nul uitstoot voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk. Het is de eerste auto die ontwikkeld is om honderd procent elektrisch te rijden. Bovendien moest hij betaalbaar zijn en dat is gelukt: hij is verkrijgbaar vanaf € 20.990 incl. BTW. Hij is ideaal voor dagelijks gebruik. Alle knowhow van Renault is erin verwerkt. Er zijn meer dan zestig patenten gedeponeerd voor het ontwerp van de ZOE. De innovaties komen ten goede aan het gebruiksgemak, het bereik en de aansluiting.

Naast de gunstige prijs biedt de ZOE voor de zakelijke rijder ook nog veel voordelen. De leaserijder hoeft bijvoorbeeld géén bijdrage te betalen bij privé gebruik dankzij de 0% bijtelling. Er zijn ook diverse overheidssubsidies van toepassing op de ZOE, waardoor de zakelijke koper kan genieten van een fors fiscaal voordeel.
Een reeks technische innovaties maken EV de mobiliteit van de toekomst! Zestig patenten en zes wereldprimeurs!
De elektrische auto met zes wereldprimeurs:


 1. De eerste seriegeproduceerde elektrische auto voor een prijs vanaf € 20.990 incl. BTW

 2. De eerste seriegeproduceerde elektrische auto met een maximale actieradius van 210 km (NEDC*).

 3. Eerste auto die standaard is uitgerust met de ‘Range OptimiZEr ‘, die het reële bereik verbetert, ongeacht de rijomstandigheden. Zo zal de ZOE bijvoorbeeld op trajecten net buiten de stad 100 km bereik hebben in een koud klimaat en ongeveer 150 km in een gematigd klimaat.

 4. Met de Caméléon-lader kan de ZOE als eerste elektrische auto opgeladen worden in een half uur tot 9 uur afhankelijk van het beschikbare vermogen van het oplaadpunt (tussen de 2,3 en 43 kW).

 5. Eerste elektrische auto die de grootschalige uitbreiding van snelle oplaadpunten mogelijk maakt, die eenvoudiger zijn en tot vier keer goedkoper voor de instanties.

 6. Eerste auto met standaard Renault R-Link, het ingebouwde multimedia systeem met internetaansluiting.

* New European Driving CycleStandaard R-Link voor Renault ZOE

In de ZOE krijgt de Renault R-Link ook functies die bestemd zijn voor ‘elektrisch rijden’. TomTom Z.E. LIVE visualiseert het bereik. Als er een bestemming is ingevoerd, meldt het navigatiesysteem de bestuurder of hij deze kan halen met zijn bereik. Als dat niet mogelijk is, begeleidt het systeem de bestuurder naar een oplaadpunt. Verder kan er een zuiniger route worden voorgesteld en kunnen de oplaadpunten* op de kaart worden weergegeven (voor de geografische positie van de auto of bij de bestemming).


De bestuurder kan in real time zijn verbruik volgen, net als de energiestroom tussen de batterij en de energiegebruikers in zijn auto.
* In kaart gebracht door TomTom®
Na een rit kan de bestuurder nagaan hoe milieuvriendelijk hij heeft gereden middels het Driving eco2-programma. Hij krijgt dan een analyse van z’n rijstijl en persoonlijke adviezen om ‘zuiniger’ te rijden.
In de ZOE kan de bestuurder ook geïnformeerd worden of zelfs reageren op

zijn auto dankzij twee pakketten: • pakket ‘My Z.E. Connect’ (standaard op Renault ZOE),

 • pakket ‘My Z.E. inter@ctive’ (optioneel of standaard op ZEN en INTENS).Renault ZOE, de seriegeproduceerde elektrische auto die dankzij de Range OptimiZEr de beste prestaties ter wereld biedt op het gebied van bereik

Het bereik van een elektrische auto is zeer afhankelijk van diverse factoren, zoals typografie, temperatuur en weersomstandigheden (wind, neerslag etc). De meest beïnvloedbare factor is de berijder zelf. Met een bereik van gemiddeld 100 tot 150km (zeer afhankelijk van eerder genoemde factoren) heeft de ZOE het grootste bereik in zijn klasse. De gevalideerde actieradius van 210km (volgens de NEDC cyclus die gelijk is aan die voor auto’s met verbrandingsmotor) is uniek en daarmee is de Renault ZOE de eerste elektrische auto die meer dan 200km ver kan rijden. Dit succes is te danken aan de standaard Range OptimiZEr.


Dit bevat drie belangrijke technische innovaties:

 • het nieuwste generatie regeneratief remsysteem

 • de warmtepomp,

 • en EnergyTM E-V banden.

Met de Range OptimiZEr hebben we het bereik van de ZOE met bijna 25% kunnen vergroten. De drie innovaties die dit systeem vormen – het regeneratief remmen, de warmtepomp en de banden – dragen ieder ongeveer in dezelfde verhouding bij tot deze vergroting.”Bernard Dumondel

Directeur klantaanbod Z.E.

* New European Driving Cycle
Het nieuwste generatie regeneratief remsysteem slaat de kinetische energie die vrijkomt bij het vertragen en bij het remmen op en zet deze vervolgens om in stroom om de batterij op te laden. Daarvoor verdeelt het systeem het remmen tussen mechanisch remmen en het afremmen op de motor om de actie van deze laatste te maximaliseren om zo de batterij op te laden. Deze innovatie is in samenwerking met Bosch ontwikkeld en wordt als eerste ter wereld gebruikt op de Renault ZOE.
De warmtepomp biedt een aangenaam thermisch comfort terwijl het bereik blijft behouden. Het werkt als een airco in tegengestelde richting:

  • Om het interieur te koelen werkt het circuit volgens het principe van een gewone, moderne airconditioning.

  • Om het interieur te verwarmen, gaat het systeem andersom werken. Het gebruikt de buitenlucht, warmt deze op met een compressor en blaast deze het interieur in. Dit systeem wordt voor het allereerst toegepast in een seriegeproduceerde auto. Het zorgt er bij de ZOE voor dat er veel minder energie van de batterij nodig is om het interieur op te warmen.


MICHELIN ENERGYTM E-V banden is een innovatie die Renault samen met Michelin heeft ontwikkeld. De ZOE wordt de eerste auto met deze band met een zeer efficiënt energieverbruik die vergroting van het bereik mogelijk maakt. Deze band is het resultaat van twintig jaar onderzoek en ontwikkeling bij Michelin en combineert energiezuinigheid, veiligheid en duurzaamheid. Volgens van de nieuwe Europese regelgeving inzake bandenlabels, krijgt deze band de maximale A score op het gebied van rolweerstand en grip op nat wegdek. Hij is leverbaar in 15’’ en 16’’.

CaméléonTM-oplader: opladen in slechts een half uur*

De ZOE is de eerste elektrische auto met de CaméléonTM-oplader. Deze door Renault gepatenteerde nieuwe lader past zich aan het bij het laadpunt beschikbare vermogen aan (tot 43 kW). Hierdoor is niet de auto maar het laadpunt beperkend voor de laadtijd. De Renault ZOE kan hiermee in een half uur tot 80% van zijn batterij opladen.

De onder de motorkap ingebouwde CaméléonTM-lader zal zorgen voor een aanzienlijke vereenvoudiging van de techniek van de laadpunten met veel vermogen, want deze zullen tot vier keer minder duur zijn en makkelijker te plaatsen. Uiteindelijk zal dit de verkoop van het elektrisch vervoer flink gaan stimuleren.

* Tot 80 % van de batterijcapaciteit

03 ZE / MILIEU

Met de nieuwe Clio en de ZOE zet Renault alles in om de ecologische voetafdruk van haar auto’s te minimaliseren


Met de nieuwe Clio en ZOE laat Renault weer zien dat het duurzame mobiliteit voor iedereen wil maken. De nieuwe Clio het eerste model in het B-segment dat kan concurreren met hybride auto’s op het gebied van CO2-uitstoot en de ZOE is de eerste stadsauto van Renault die alleen elektrisch rijdt. Met vereende krachten zou het Europese Renault gamma van 27 auto’s van 137 g eind 2010 naar minder dan 120 g in 2013 moeten zakken, vervolgens naar minder dan 100 g/km in 2016 met de ontwikkeling van de elektrische auto.”
Jean-Philippe Hermine

Directeur Milieubeleid

1. 83 g CO2 / KM: NIEUWE CLIO CONCURRENT VOOR HYBRIDE AUTO’S


Met de Renault Energy-motoren die bijzonder efficiënt met de energie omgaan, is de uitstoot met van CO2 bij de nieuwe Clio 30% lager:

 • vanaf 83 g CO2/km bij dieselmotoren (NEDC-cyclus)

 • vanaf 99 g CO2/km bij benzinemotoren (NEDC-cyclus)

Renault laat zien dat een verbrandingsmotor net zulke goede prestaties kan neerzetten als hybridemodellen voor wat betreft verbruik en CO2-uitstoot*. Dit kan met behulp van nieuwe technieken en door onafgebroken te blijven zoeken naar een maximaal rendement.


Technieken ten dienste van het terugdringen van de uitstoot van CO2

De motoren van de nieuwe Clio hebben een groot aantal innovatieve technieken zoals: Stop&Start, regeneratief remsysteem (Energy Smart Management), thermomanagement (blokkeert koelcircuit als de motor koud is), gestuurde kleppen ten behoeve van aërodynamica (exact genoeg lucht voor de radiateur vrijgeven zodat de aërodynamica verbetert), en banden met een lage rolweerstand.


*Verbruik en uitstoot gehomologeerd conform de geldende wetgeving.
De nieuwe Clio R.S. 200 EDC: sportief maar ook efficiënt rijden
De nieuwe Clio R.S. 200 EDC is milieuvriendelijk door toepassing van de meest recente technieken die rechtstreeks uit de racewereld komen. De R.S. vormt het bewijs voor een efficiënte formule:
Downsizing + EDC = – 25% CO2 -uitstoot in vergelijking met de Renault Clio III R.S
Concreet betekent dit dat de 1.6 T Renault Sport 200 minder verbruikt per kilometer met eenzelfde vermogen en een koppel dat 25 Nm hoger is dan bij de 2.0 F4R atmosferische motor uit de Renault Clio III R.S. Een zuinige 1.6 liter turbomotor biedt betere prestaties en meer rijcomfort dan de atmosferische 2.0.
Op het gebied van toptechnologie illustreert de nieuwe Renault Clio R.S. 200 EDC de talenten van Renault als motorbouwer: directe inspuiting, klepstoters met DLC-coating (F1-techniek), regeneratief remmen (ESM), minder wrijving, variabele nokkenastiming.

2. 0 g CO2 / KM: RENAULT ZOE, EERSTE 100% ZERO EMISSION B-SEGMENT AUTO IN SERIE GEPRODUCEERD!


De elektrische auto maakt mobiliteit milieuvriendelijker
De onbetwistbare grootste troef van de elektrische auto is het ontbreken van uitstoot, een voordeel waar stedelijke gebieden het meest van zullen profiteren. Maar de elektrische auto biedt meer spectaculaire voordelen zoals een halvering van de invloed op de opwarming van de aarde en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. De ecologische voetafdruk van de elektrische auto wordt minder door de progressieve invoering van duurzame energie bij de productie van elektriciteit en door het hergebruik van materialen zoals batterijen.”
Jean-Philippe Hermine

Directeur Renault Milieu
Om weer lekker door de stad te gaan rijden

Vooral de steden profiteren van de voordelen van elektrische mobiliteit. Als een elektrische auto rijdt, ontziet deze zijn directe omgeving door geen vervuilende stoffen uit te stoten. Uitbreiding van het elektrische autopark zal de luchtkwaliteit verbeteren en zorgen voor minder lawaai in de bebouwde kom. Als 20% van het wagenpark elektrisch zou rijden, zou de vervuilende uitstoot met zo’n 30% worden beperkt (volgens een onderzoek van ARIA Technologie uitgevoerd door de stad Rome).


Elektrisch vervoer halveert de invloed van de auto op het milieu

In het kader van haar milieubeleid meet Renault de totale ecologische voetafdruk van zijn auto’s om de vooruitgang van het ene model ten opzichte van een ander te kunnen bekijken en de ingenieurs te kunnen begeleiden in hun keuzes bij de ontwikkeling van nieuwe auto’s. Hierbij wordt de internationale methode (ISO 14040) ‘Analyse de Cycle de vie’ (analyse van de levenscyclus - ACV) gebruikt.


ZOE verwent haar inzittenden

De honderd procent elektrische ZOE trekt snel en soepel op dankzij de 200 Nm koppel die onmiddellijk wordt geleverd. Ze zijn overigens soepel en lineair dankzij de begrenzer die de draaisnelheid van de motor zonder koppelingsysteem of converter overbrengt op de wielen. Je krijgt het gevoel te rijden met de beste automaat die er bestaat.


Het stille rijden en het ontbreken van trillingen dragen uiteraard bij aan het gevoel van comfort voor de bestuurder en de inzittenden: tot 30 km/uur rijdt de auto geluidloos. Daarboven is alleen het geluid van de wielen op het wegdek en van de wind over de carrosserie hoorbaar en dit geluid versterkt naarmate de snelheid toeneemt. Het geluidniveau dat tussen 40 en 75 km/uur is gemeten in de Renault ZOE is 50% minder dan in een auto met een dieselmotor.
De Renault ZOE is voorzien van Z.E. Voice: een geluid dat voetgangers voor de naderende auto waarschuwt waardoor zij de snelheid kunnen inschatten. Het volume is afhankelijk van de snelheid van de auto. Z.E. Voice werkt van 1 tot 30 km/uur; als de auto stilstaat is er geen geluid. Over het geluid is goed nagedacht; de klank is afgestemd op de persoonlijkheid van de ZOE. Het is ontwikkeld in samenwerking met een onderzoeksinstituut voor klank en muziek. De bestuurder kan in de auto uit drie verschillende sounds kiezen. Hij kan het geluid uitzetten met een druk op de knop. Als de auto wordt gestart, wordt het geluid automatisch weer aangezet.
Wegrijden in een aangename temperatuur

De programmeerbare voorverwarming/-koeling verwarmt of koelt het interieur van de ZOE als de auto is aangesloten op een oplaadpunt. Zo heeft de ZOE een comfortabele temperatuur als de bestuurder instapt en wordt de energie voor het thermisch comfort niet uit de batterij gehaald.


Zuiverder of gezuiverde lucht in het interieur

Het actieve koolstoffilter zorgt mee voor de zuivering van de lucht en voor het beperkten van nare luchtjes van buiten. Het zijn de elektrostatische lagen die vervuiling zoals roetdeeltjes en gas tegenhouden.


Luxe met ‘Take Care by Renault’ (in de ZOE ZEN)

 • Een verstuiver van verkwikkende of ontspannende geuren die ontspannend dan wel stimulerend werken. De Renault ZOE heeft twee geuren die uit een gamma van zes gekozen worden. De frequentie waarmee de geur verstoven wordt kan worden ingesteld en kan ook voor een bepaalde periode worden ingesteld zodat het subtiel is en nooit overdadig wordt. ‘Cocooning flower’ en ‘Calming ylang’ zijn exclusieve geuren bij de lancering van de ZOE.

 • Een ionisator met een zuiverende en ontspannende functie. De zuiverende functie verwijdert microscopisch kleine organismen zoals schimmels, overgevoeligheidsreactie verwekkende stoffen en microben die zich in de lucht van het interieur bevinden. De ontspannende modus levert negatieve ionen om het evenwicht met de positieve ionen, waarvan er in een afgesloten ruimte te veel aanwezig zijn, te herstellen.

 • De bekleding van de ZOE heeft een Teflon®-coating waardoor de stoelen eenvoudig zijn schoon te maken. Deze coating is onzichtbaar en geurloos en maakt de stof waterdicht en vlekbestendig.

 • Een vervuilingsensor. Deze sensor herkent een teveel aan vervuilende stoffen en activeert de automatische luchtcirculatie in het interieur zodra dat nodig is.

04 KWALITEIT

Voor de nieuwe Clio en de ZOE heeft Renault alles uit de kast gehaald


Klanten kopen alleen auto’s die ze mooi vinden en waar ze vertrouwen in hebben. De nieuwe Clio en de ZOE zijn mooie auto’s; het vertrouwen moet worden opgewekt door de kwaliteit en de robuustheid die de klant gelijk ziet.”
Jean-Pierre Vallaude

Directeur Kwaliteit
1. EEN AANTREKKELIJK, FRANS TOPPRODUCT
De Renault ZOE en de nieuwe Renault Clio, een aantrekkelijkheid die in het Technocentre in gang is gezet
Renault maakt bewezen betrouwbare auto’s (ADAC*). Met de ZOE en de nieuwe Clio gaat Renault nog een stap verder! Hun intrinsieke kwaliteit is van buitenaf zichtbaar. De waarneembare kwaliteit, die de auto aantrekkelijk maakt voor de klant, vormt nu het belangrijkste aandachtspunt voor Renault. De ZOE en de nieuwe Clio zijn revolutionair op dit gebied.

* Ieder jaar weer wordt verdere vooruitgang geboekt; de resultaten van het ADAC 2012 rapport bevestigen de voortdurende vooruitgang die Renault boekt op het gebied van betrouwbaarheid. De recent geproduceerde auto’s worden beoordeeld als ‘goed’ en zelfs ‘excellent’. Maar met name de iets oudere modellen blijven goed beoordeeld en het merendeel daarvan krijgt na vijf jaar gebruik nog steeds een betrouwbaarheid die wordt beoordeeld als ‘goed’.


Rueil-Malmaison: de bakermat van de motoren voor de nieuwe Renault Clio
Net als voor alle auto’s met verbrandingsmotoren ontwerpen en ontwikkelen de teams van Rueil de aandrijfgroepen voor de nieuwe Clio. Er is permanent contact tussen de fabrieken van de Groep en het testcentrum in Lardy om de kwaliteitsnormen strikt na te leven en door te voeren zowel bij de ontwikkeling, de productie als in de testfase. De prototypes van de elektrische aandrijflijnen voor de Renault ZOE zijn ontwikkeld in het Technocentre en worden gemonteerd in Rueil.
Lardy en Aubevoye: waar de kwaliteit van de ZOE en de nieuwe Clio wordt beproefd

In Lardy wordt de betrouwbaarheid en de duurzaamheid van de aandrijflijn van de ZOE en de nieuwe Clio gecontroleerd aan de hand van mechanische tests. Renault heeft zestig miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe testmiddelen voor verbrandingsmotoren in het Centrum voor Mechanische Innovatie in Lardy, dat in juni 2010 werd geopend en zo’n testbanken voor de meest recente motoren herbergt.

Renault heeft ook 28 miljoen euro geïnvesteerd in het Testcentrum voor Elektrische Motoren dat in 2011 is geopend. De technici en ingenieurs van Lardy hebben inmiddels ruimschoots ervaring op het gebied van het testen van de technieken die aan de basis van elektrische aandrijving staan. De nieuwe techniek in de ZOE gaat op geen enkele manier ten koste van de betrouwbaarheid; Renault geeft op de aandrijfgroep dan ook vijf jaar garantie.

De crashtests die in Lardy worden gedaan zijn een belangrijke indicator voor de passieve veiligheid in de auto en de beoordeling volgens de criteria van Euro NCAP (zie kader).


In Aubevoye hebben de ZOE en de nieuwe Clio al duizenden kilometer gereden onder extreme omstandigheden (schokken, snelheid, oneffen wegdek, stof…). Daarnaast worden extreem lange ritten gemaakt – enkele miljoenen kilometers – onder reële omstandigheden om te testen of de auto op de juiste manier veroudert. Deze tests maken tegenwoordig onderdeel uit van de kwaliteitsnormen van Renault en worden voor het hele gamma gebruikt, dus ook voor de elektrische auto’s.
Bij de EDAU tests (testen van waarneembare kwaliteit en gebruiksduur) die in 2010 werden ingevoerd, worden verschillende handelingen uit het dagelijkse leven nagebootst. Deze worden een van tevoren bepaald aantal keren uitgevoerd door de technici. Twee maanden testen staat gelijk aan drie jaar autorijden: in- en uitstappen, achterklep openen en sluiten...
Zo is bij de Clio gewerkt aan het geluid van de portieren en de voor- en achterklep, met name aan de deurstoppers (nieuw ontwerp), de duurzaamheid van de vloerbedekking in het interieur en in de bagageruimte (ander en dikker materiaal), de duurzaamheid van de lak en de weerstand ervan tegen vogelpoep en wasstraatborstels (toepassing van duurzamere lak).

2. FLINS: INDUSTRIËLE KENNIS VAN KLEINE AUTO’S TEN DIENSTE VAN DE TOEKOMST


De fabriek van Flins vormt de kracht achter het productoffensief van de Renault Groep in 2012. De site bouwt twee heel verschillende modellen: de elektrische ZOE en de nieuwe Clio met een verbrandingsmotor.
Flins is het meest bekend als productiesite van Renault. Sinds 1952 zijn hier achttien modellen en zeventien miljoen auto’s geproduceerd (Juvaquatre, 4 CV, Dauphine, Renault 8, Renault 16, Renault 5, Twingo…). De fabriek heeft veel kennis en ervaring op het gebied van de productie van kleine auto’s.

3. DIEPPE: EEN BIJZONDERE PLEK VOOR DE BIJZONDERE CLIO R.S. 200 EDC


Renault Sport Technologies zet alle knowhow van Renault in bij het innoveren en verbeteren van seriegeproduceerde auto’s. De auto’s uit het R.S. gamma scoren hoog voor wat betreft klanttevredenheid: cliënten prijzen de uitstekende wegligging, de bijzondere wendbaarheid en het hoge remvermogen, de comfortabele stoelen, de ergonomie en een hoge waarneembare kwaliteit. Uiteraard is het de Renault Clio R.S. fabriek van Dieppe die ook de Clio R.S. 200 EDC zal gaan produceren.
De fabriek van Dieppe beschikt over een historische kennis van sportauto’s – het begon met de Alpine – waar de Groep op steunde voor de verschillende generaties van de Renault Clio R.S. Dieppe krijgt van de fabriek van Flins de kale carrosserieën voor de nieuwe Clio. De teams van Dieppe zorgen er vervolgens voor dat de seriegeproduceerde auto volgens de bekende kwaliteitsnormen wordt geproduceerd.

4. CLÉON GAAT DE UITDAGING VAN DE ELEKTRISCHE MOTOR AAN


De fabriek van Cléon is gespecialiseerd in de productie van motoren. Daar worden onder meer de dieselmotoren van de Renault Energy familie geproduceerd. Vanaf 2013 produceert Cléon de 100% elektrische aandrijfgroep van Renault. Sinds enkele weken is in Cléon de productie gestart van de Junction Box (onderdeel van de Caméléon-lader) voor de Renault ZOE.


De traditionele vijf sterren Euro NCAP voor de nieuwe Clio!
De nieuwe Clio heeft net als de Clio III (die als eerste in zijn segment in 2005 de maximale vijf sterren scoorde) de maximale 5 Euro NCAP sterren behaald, ondanks het feit dat de rating in de afgelopen zeven jaar veel strenger is geworden.


  • De nieuwe Clio en de ZOE zijn uitgerust met het Renault Fix4Sure systeem dat alle inzittenden beschermt tegen de letsel aan de buik of het bekken doordat ze onder de gordel doorglijden bij een aanrijding.

  • In geval van een zijdelingse aanrijding worden inzittenden van de nieuwe Clio en de ZOE beschermd door de standaard gemonteerde nieuwe ‘hoofd + borstkas’ airbag die de bescherming van een zij-airbag combineert met de bescherming van een gordijnairbag.

  • Deze uitrustingen worden aangevuld door actieve veiligheidsystemen (wegligging en remsysteem): ESC, AFU, HSA (starten op helling), enz.

  • De nieuwe Clio en de ZOE hebben een aantal rijhulpsystemen waaronder een snelheidsbegrenzer, een snelheidsregelaar, en ook een waarschuwingsysteem voor vergeten gordels. Om manoeuvreren makkelijker te maken zijn er parkeersensoren en een achteruitrijcamera.

  • Daarnaast wordt de ZOE uitgerust met een geluidsysteem dat voetgangers waarschuwt voor het naderen van de auto.

BIJLAGEN
INHOUD


 • De nieuwe Clio: individualisering

 • Renault R-Link: TomTom LIVE Services en Coyote Series

 • Renault R-Link: de R-Link Store apps

 • Renault R-Link: open innovatie

 • Renault R-Link in de ZOE: pakketten ‘My Z.E. Connect’ en ‘My Z.E. inter@ctive’

 • Analyse van de levenscyclus (ACV) van een elektrische auto

 • De nieuwe Clio: customization

klanten kunnen in alle gevallen in alle vrijheid het exterieur en het interieur van de nieuwe Clio persoonlijk maken. Ze hebben daarbij keuze uit duizenden mogelijke combinaties die samen dan wel apart kunnen worden gebruikt. Met de 3D-configurator op internet en bij de Renault dealers kan de klant verschillende mogelijkheden eenvoudig bekijken.


Dakstripings: Trendy, Sport, Elegance
EXTERIEUR:

Mogelijkheden: • Hoogglans zwart op de buitenspiegelkappen, diffuser en de zijstootstrips.

 • Vijf kleuren voor de lijsten op de grille, de achterklep en op de zijstootstrips (chroom, zwart, rood, blauw of ivoorkleurig).

 • Drie verschillen 16” lichtmetalen wielen: Passion, Passion Noir en Passion Ivoire. Vanaf begin 2013 zijn er vier verschillende 17” lichtmetalen leverbaar in de kleuren: Noir, Ivoire, Rouge en Bleu.

 • drie dakstripings ‘Trendy’, ‘Elegance’ en ‘Sport’.INTERIEUR:

 • vier ambiance-tinten voor de Dynamique versie: Noir, Rouge, Bleu, Brun op het dashboard, de portierpanelen en in de bekleding. Daarnaast zijn er op de Expression uitvoering twee kleuren bekleding beschikbaar. Iedere ambiance kan worden uitgebreid met bijpassende vloermatten (uit het accessoireaanbod).

 • zeven mogelijkheden voor het stuur, de grepen, de versnellingspookhoes en de omlijsting van de ventilatieopeningen: vier kleuren (zwart, rood, blauw, ivoor) en drie decoratieve patronen (‘Trendy’, ‘Elegance’ en ‘Sport’) die met de zogenaamde ‘in mold techniek’ rechtstreeks in het materiaal worden aangebracht.

3

Op de stand van Renault onder meer:

 • twee nieuwe ‘gepersonaliseerde’ Renault Clio’s met de stripings Trendy en Elegant,

 • modellen op schaal 1/10,

 • wielen in verschillende maten en kleuren,

 • elementen voor het persoonlijk maken van het interieur: sturen - ventilatieopeningen – portierstrip – stalen van stoffen en leren bekleding …

 • en uiteraard schermen en ander materiaal waarop dit aanbod wordt gepresenteerd.

  • Renault R-Link: TomTom LIVE Services
   • TomTom navigatiesysteem met IQ Routes: opname van de criteria datum en tijd bij de berekening van de beste route, gebaseerd op een statistische analyse van de rittijd over de laatste zes maanden.

LIVE services met:     • HD Traffic®: de beste verkeersinformatie op de markt met een analyse van het verkeer in delen van slechts enkele tientallen meters door verschillende informatiebronnen te raadplegen. HD Traffic past over een geprogrammeerde route het traject van de automobilist aan om tijdverlies te voorkomen, zuiniger te rijden en vanaf het vertrek informatie te geven over de exacte tijd van aankomst.

     • TomTom Places, online zoeken in real time naar de plaats of het adres van een service.

     • Weer: verwachting voor vijf dagen.

     • Waarschuwingen verkeersveiligheid: afhankelijk van de landelijke wetgeving. • RENAULT R-Link: Onderwerpen van de R-Link Store apps
  • Communicatie: mails, sociale netwerken, webnavigatie…

  • Trajectverbetering: TomTom® LIVE (HD traffic®, radarmelding in de landen waar het legaal is, TomTom Places, weersvoorspellingen, Coyote Series in de landen waar dit wordt aangeboden), benzineprijzen, weergave van beschikbare parkeerruimte…

 • Handig: agenda, gouden gids, hotels, restaurants…

 • Noodgevallen: noodoproepen, Renault Route Service.

 • Mobiliteit: openbaar vervoer

 • Budget: kilometerverzekering

 • Gebruik: follow-up van het onderhoud, handleidingen…

 • Ontspanning: games, informatie, toerisme, keuze uit verschillende motorgeluiden, persoonlijke instellingen ….

 • Zakelijk: fleetbeheer, ritbeheer, diagnose op afstand, werkzaamheden op afstand, onkostennota…

Met Renault R-Link beschikken de inzittenden over de juiste informatie op het juiste moment, hoeven zij geen andere ‘losse’ apparaten of telefoons meer te gebruiken en kan de bestuurder zijn aandacht dus bij het verkeer houden. Toegang tot de R-Link Store (waar apps worden gekocht en gedownload) en tot de App Manager (beheer van de apps) is alleen mogelijk als de auto stilstaat.
 • Renault R-Link in de ZOE: pakketten ‘My Z.E. Connect’ en ‘My Z.E. inter@ctive’


Informatie op afstand met pakket ‘My Z.E. Connect’ (standaard op Renault ZOE)
De bestuurder kan overal de volgende informatie bekijken op zijn smartphone of zijn computer:

 • het laadniveau, het bereik op basis van de laatste ritten, de tijd wanneer de batterij voor het laatst werd opgeladen, de status van het opladen, de resterende tijd voor compleet laden, de geschiedenis van het opladen per maand.

 • de locaties van de elektrische oplaadpunten per stad,

 • adviezen om de elektrische auto beter te gebruiken en efficiënt om te gaan met het bereik. Bijvoorbeeld: gebruik maken van de voorverwarm/-koelfunctie voor het interieur, een soepele rijstijl hanteren, enz…


Op afstand ingrijpen met pakket ‘My Z.E. inter@ctive’ (optioneel of standaard op ZEN en INTENS).
Met dit pakket kan de bestuurder via zijn smartphone of computer

 • het voorverwarmen/-koelen starten of programmeren,

 • op afstand het opladen starten,

 • een wekelijkse oplaadplanning programmeren door een tijdschema te selecteren

 • de oplaadplanning verbeteren in functie van de elektrakosten en de CO2 -uitstoot.

Afhankelijk van het land kan dit pakket de drie dichtstbijzijnde vrije oplaadpunten lokaliseren
 • Analyse van de levenscyclus van een elektrische auto

De resultaten van de vergelijkende analyse van de levenscyclus van de Fluence Z.E. met de Fluence met verbrandingsmotor zijn binnen en voorgelegd aan vijf onafhankelijk, internationale experts.


De ecologische voetafdruk van de elektrische auto’s is afhankelijk van de wijze waarop landelijk elektriciteit wordt geproduceerd (hydraulisch, nucleair, thermisch, wind, zon, enz…) en de techniek die achter de batterij schuilt. De geleidelijke ‘ontkoling’ van het elektriciteitsnet in Europa (doel is om in 2020 30% van de elektriciteit te produceren via duurzame bronnen) is rechtstreeks ten gunste van alle rijdende elektrische auto’s. Overigens zorgt de uitbreiding van het aanbod leveranciers van ‘groene elektriciteit’ er ook voor dat elektrische auto’s opgeladen kunnen worden met duurzame elektriciteit waardoor de ecologische voetafdruk aanzienlijk wordt beperkt.
De analyse van de levenscyclus van de ZOE zal geleidelijk aan verbeteren

Vanaf 2013 zal de ZOE voor 55% in Frankrijk worden gemaakt, doordat ook de elektromotor in de fabriek van Cléon zal worden geproduceerd. Dit percentage zal stijgen in de loop der jaren. Dat draagt bij aan de beperking van de ecologische voetafdruk van de auto. Want als de auto zo dicht mogelijk bij de belangrijkste markten wordt geproduceerd, neemt het transport tussen de fabrieken af en dus ook de vervuiling die dat met zich meebrengt. Overigens is het feit dat de productie van de meest gunstige energie in Frankrijk zal leiden tot CO2 –emissies van de bron tot de uitlaat bij de ZOE van slechts 12 g/km ook gunstig voor de analyse levenscyclus van de ZOE.Recycling van batterijen is ook gunstig voor de ecologische afdruk van elektrische auto’s

Meer dan 85% van een elektrische auto wordt gerecycled; voor de batterij ligt dit percentage op meer dan 50% In 2011 heeft Renault een samenwerkingsverband gesloten met Umicore, de nummer één op het gebied recycling van lithium-ion accu’s van mobiele telefoons. Dit bedrijf recyclet momenteel de batterijen van de prototypes en de testversies van de eerste elektrische auto’s van Renault.


Onderzoek heeft nu al geleid tot nu nieuwe inzichten en oplossingen voor het hergebruiken van stoffen zoals koper, aluminium, kobalt, lithium die geleidelijk aan zullen worden ingevoerd bij de productie van nieuwe auto’s of accu’s. Het zal zorgen voor minder invloed van elektrische auto’s op de uitputting van niet-duurzame bronnen en ook op de verzuring voortkomende uit de productie van accu’s.
DE HOOGTEPUNTEN VAN RENAULT OP DE AUTOSALON VAN PARIJS:


 • online via www.renault.com - www.media.renault.com

 • rechtstreeks op Twitter @renault_live http://twitter.com/renault_live

 • dagelijks op Facebook http://www.facebook.com/renault


Perscontact: +31 (0) 20 354 94 18 – pr@renault.nl

Internetsites: www.renaultpers.nl – www.media.renault.com – www.renault.nl – www.renault.com

Facebook: facebook.renault.nl – Twitter: twitter.renault.nl
RENAULT NEDERLAND

Boeingavenue 275 – 1119 PD Schiphol-Rijk

Tel.: + 31 (0) 20 354 94 16 – Fax: + 31 (0) 20 354 99 18
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina