Het spinnen van een webDovnload 4.95 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte4.95 Kb.
Het spinnen van een web

Als je het web van een spin goed wilt bekijken, moet je vroeg opstaan. Spinnen bouwen hun web namelijk meestal ‘s nachts of in de vroege morgen. Dan hangen er honderden dauwdruppels als glazen kralen aan de draden.


Dat is niet alleen mooi om te zien, maar je kunt dan heel duidelijk merken hoe een web in elkaar zit. De bekendste wielwebbouwster is de kruisspin.

Aan haar achterlijf zit het spinapparaat, met drie paar spintepels. Een paar klieren in haar lichaam maken vloeibare zijde. Die zijde komt via een aantal spinbuisjes als een stevige draad naar buiten.

De kruisspin kan dikke of dunne, kleverige of droge draden maken.

Een spin doet er ongeveer een uur over om een wielweb te weven. De dunne draad lijkt heel teer, maar is sterk genoeg om 4000 keer het eigen gewicht van de spin te dragen.

Eerst spant de spin een draad tussen twee steunen, geholpen door een briesje dat de draad naar de overkant blaast.

Daarna weeft hij er nog een en gaat zelf in het midden hangen.

Vervolgens laat hij een nieuwe draad zakken om een Y-vorm te krijgen en weeft hij nog meer draden van het midden naar de rand.

Daarna weeft hij steeds meer draden in een spiraal vanuit het midden.Ten slotte kruipt hij weer terug en gaat zitten wachten tot een insect in zijn web komt.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina