Het studieprogrammaDovnload 20.71 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte20.71 Kb.
VERSLAGFORMULIER STUDENTEN LUSRABEURS 2006/2007

Melbourne, Australië

Studeren aan University of Melbourne

Februari 2007 – juli 2007
  1. Het studieprogramma

Ik heb aan de Universiteit van Leiden de studie Sociale- en Organisatiepsychologie gevolgd. Ik had op de website van de University of Melbourne (UniMelb) een aantal interessante vakken gezien en heb op basis daarvan voor die universiteit gekozen. Helaas bleek nadat ik al had toegezegd dat ik naar de UniMelb zou gaan dat die vakken niet gegeven werden. Er was te weinig animo voor de vakken waardoor ze geskipt werden. Ik werd vanuit UniMelb goed geholpen met het kiezen voor andere vakken. Ik heb uiteindelijk vakken gevolgen van het departement van management.

De colleges zijn echt heel goed. Alle docenten gedragen zich alsof ze op hetzelfde niveau staan als de studenten. Je wordt erg uitgedaagd om mee te denken en je inbreng wordt als iets waardevols gezien. Je noemt iedereen, dus ook je docenten, bij de voornaam en zij proberen jouw naam ook te onthouden. Onder andere hierdoor wordt het onderwijs heel persoonlijk.

De universiteit is erg op internationalisering gericht. Al mijn docenten waren niet-Australisch (ik had 2 Amerikaanse en 1 Brit). Bij mijn opleiding waren de meeste studenten internationaal, ze kwamen met name uit China en India.

Helaas zijn de boeken heel duur. Voor elk vak moet ik minimaal 1 boek ter waarde van 100 dollar kopen. Ik heb nog getracht om ze tweedehands te krijgen, maar dat is lastig aangezien het net allemaal de verkeerde drukken zijn.

Je krijgt hier als postgrad een account waar je voor $50 van kan printen (1 printje is $0.80).

De campus is groot en het ruikt er altijd naar dennen. Ik vind het heerlijk om lekker over de campus te lopen, het is echt een fijne plek, zeker als je je weg kent.

In de bieb mag er op de meeste plaatsen gewoon gepraat worden, wat wel vervelend is tijdens examenweek. Er zijn wel stiltegebieden, maar daar moet je even naar op zoek gaan (2e verdieping van de Ballieu Library).

Aan het begin van het semester word je goed begeleid bij het inschrijven van vakken en dergelijke. Er zijn colleges waarin je informatie kan krijgen over van alles en nog wat van universiteitsleven. De introductieweek van de uni is dus erg goed.

Je kan ook het Melbourne Welcome Program volgen. Dat is een soort van El Cid week. Vrienden van mij hebben het gelopen en vonden het geld het niet waard.

Ik heb drie vakken gevolgd. De vakken hebben allemaal een mooie afwisseling tussen groepswerk en zelfstudie. Je krijgt pas een paar weken voor de examenperiode te horen wanneer je tentamen hebt en wat voor tentamen het wordt. Ik heb 2 essay-tentamens gehad, waarin je 2 uur de tijd hebt om je vragen te beantwoorden in een essay-vorm (introductie, body, conclusie). Aangezien ik dit niet gewend was vond ik het erg lastig en kwam ik zeker tijd te kort. Het andere tentamen was een take-home examen, waarbij je voornamelijk moet kunnen laten zien dat je een case kan analyseren.


Contemporary Organisational Behaviour

Van een Brit, David Wilson. Beste docent die ik ooit gehad heb. Kan heel goed vertellen. Vertelt met allerlei grapjes, anekdotes en praktijkvoorbeelden tussendoor. Neemt de tijd voor vragen en gaat er serieus op in.

De inhoud is ook erg interessant, elk college behandel je weer een ander interessant aspect van het gedrag van organisaties.
Leadership & Team Dynamics

Van een Amerikaanse, Virginia Bratton. Lijkt meer op een gezellige bijeenkomst dan een serieus college. Het maakt daardoor elk college wel leuk en heb je altijd zin om er naar toe te gaan. Bij elke powerpointsheet vraagt ze of we laatst díe soap hebben gezien, of díe film, want die ene scène of persoon is een goede illustratie van de theorie.

De inhoud van het vak is echt heel interessant! Ik moet een essay (PDLP= Personal Development Leadership Plan) schrijven waarin ik de persoon wie ik nu ben moet vergelijken met de leider die ik wil zijn en dan een plan maken hoe ik tot de leider kom die ik wil zijn. Om te zien wie ik nu ben moet ik allemaal leuke persoonlijkheidstestjes doen, gewoon een gratis assessment dus.

Het bleek dat één van de lessen op ANZAC Day (nationale holiday) gepland was. Moest dus verzet of gecanceled worden. In Nederland zou iedereen het met alle liefde willen skippen, maar hier wilden een paar dat het college door ging. Niet omdat ze het vak zo interessant vinden, nee, omdat ze x-honderd dollar per college betalen!


Human Resource Management

Van een Amerikaanse, Maureen Fastenau. Minst leuk vak, maar nog steeds interessant. Kregen het derde college een presentatie over teamwork en waarom het zo belangrijk was om in teams te werken. Belachelijk, we werden echt behandeld als middelbare scholieren. Dat was echter de enige keer, verder wordt je juist altijd erg volwassen en persoonlijk behandeld.
  1. Taal

Als je gewoon goed je Engels beheert (dus je TOEFL-test o.i.d. goed heb afgerond) dan is het Engels hier geen probleem. Tijdens de introductieweek krijg je ook nog de gelegenheid om de DELA toets te doen, waardoor je dus nog een keer (gratis) op je Engelse schrijf-, lees-, en luistervaardigheden getoetst kan worden. Mocht er uit blijken dat je Engels nog wat bijgespijkerd dient te worden kan je daarvoor (academische) courses volgen.


  1. Financien en randvoorwaarden

Het is redelijk duur in Melbourne. Uit eten kan wel vrij goedkoop, maar over het algemeen liggen de kosten voor dagelijks leven iets hoger dan in Nederland. Voor huisvesting kan je er op rekenen dat je zo’n 140 dollar (90 euro) per week kwijt bent voor een kamer.

Sommige dingen zijn hier echt belachelijk duur. Als het echt uit het land van herkomst komt, bijvoorbeeld kaas uit Frankrijk en Nederland, dan is het zo duur omdat het van zover moet komen. De Australische kazen vallen wel wat meer mee qua prijs.
  1. Voorbereiding en contact met de faculteit in Nederland

Ik heb heel erg weinig contact gehad met mijn eigen faculteit. Ik heb meer contact gehad met het International Office, die me altijd goed geholpen hebben.

Ik ben ongeveer een jaar voor mijn vertrek begonnen met orienteren. In het begin hoef je niet zo veel te doen, voornamelijk kiezen waar je naar toe wilt. Zo nu en dan kan je weer wat meer voorbereiden, zodat je stap voor stap dichter bij komt. Aan het eind, wanneer je vertrek heel dichtbij komt, krijg je het er wel druk mee (maar dat is alleen maar leuk want dan gaat het meer leven).
  1. Huisvesting

Het werd me aangeraden om enige tijd voor de start van mijn colleges al te arriveren om accomodatie te zoeken. Ik ben 3 weken voor de start van mijn eerste colleges gearriveerd en ben blij dat ik dat gedaan heb. Er zijn ongelooflijk veel internationale studenten op dat moment op zoek naar accommodatie waardoor de competitie heel hoog is. Er wordt bij zo goed als elke accommodatie een referentiebrief gevraagd, wat inhoudt dat iemand contactpersoon voor je is en zegt dat je betrouwbaar bent. Handig dus om dat alvast in Nederland te regelen.

Het is ook zeker aan te raden om vrij snel een Australische mobiel nummer aan te schaffen. Het is ten eerste goedkoper om daarmee naar de mensen te bellen die een kamer vrij hebben en ten tweede worden zij er ook niet echt blij van als ze jou moeten terugbellen op een internationaal nummer. (Ik heb zelf een Vodafone telefoon genomen, omdat je daarmee goedkoop naar het buitenland kan smsen. Als je prepaid aanschaft raad ik je aan om maandelijks de $29 optie te nemen, omdat je daarmee $130 beltegoed krijgt. Heel relax.)

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar accommodatie te zoeken. De krant The Age heeft elke zaterdag een woningkatern. Op Lygon Street heb je een bookstore waar allerlei oproepjes hangen. De makkelijkste manier is om op de uni naar het Baldwin Spencer gebouw te gaan, waar alle oproepen hangen. Ook in de Union House hangen oproepjes. Ik had meer geluk wanneer ik met 2 andere internationale studenten ging zoeken. We zagen een oproepje hangen voor een heel huis dat for rent was. Aangezien zoveel mensen bezig waren met het zoeken van accommodatie, dachten we dat het niet al te moeilijk zou zijn om huisgenoten erbij te zoeken. En dat klopte, we kregen heel veel reacties van mensen die bij ons wilden komen wonen.

Internet is helaas erg langzaam hier. Let bij het aansluiten van abonnementen op extra aansluitkosten ed want daardoor kan er makkelijk 100 dollar boven op komen.

Ook de mobiele telefoon verbinding is lang niet altijd en overal goed. Zeker als je in de nationale parken komt (zoals Wilsons Prom) hoef je geen bereik te verwachten. Maar ook toen we op de Great Ocean Road reden (een van dé sightseeings van Australië) hadden we allemaal slecht bereik. En nog erger, de radio had daar ook slecht bereik. Neem dan dus je eigen iPod + speakers oid mee.

Het is heel droog hier, het regent bijna nooit. Ze hanteren daardoor waterrestricties, wat inhoudt dat ze alleen op bepaalde dagen hun planten water mogen geven, en ze hun ramen niet mogen zemen. Iedereen probeert er verder ook goed op te letten dat zo weinig mogelijk water gebruikt wordt. Elke wc heeft van die waterbesparende knoppen, zodat je de hoeveelheid water waarmee je de wc doortrekt kan verminderen.

De Australische student gaat over het algemeen niet op kamers. Pas wanneer ze ver van de uni wonen denken ze erover na om op zichzelf te wonen. Als ze dan op zichzelf gaan, gaan ze meestal in een appartement wonen, waardoor er niet veel studentenhuizen bestaan.


  1. Cultuur

De cultuur verschilt niet erg veel van thuis. Australie is gewoon heel erg westers. Melbourne is een heel erg multiculturele stad waar altijd wat te beleven valt. En vaak ook gratis. Elke week is er wel weer een ander festival en op Federation Square is altijd wat te beleven. De mensen houden heel erg van er tussen uit gaan. In de zomer zijn er regelmatig evenementen (zoals een shortfilm festival) waar iedereen naar toe komt met een picknick, waardoor er een hele gezellige sfeer hangt.

De mensen zijn heel aardig en open. Mensen beginnen spontaan tegen je te praten en wanneer zijn over het algemeen altijd erg geinteresseerd in wat je te vertellen hebt. Echt dichtbij de Australiers komen is echter wel lastig. Ze zijn zo goed als allemaal opgegroeid in Melbourne, waardoor ze allemaal al hun eigen netwerk hebben en niet erg veel zin hebben om moeite te doen voor de internationale studenten die maar een half jaar blijven. Als internationale student blijf je daardoor wel een beetje in een netwerk van internationale studenten hangen. Maar dat maakt het zeker niet minder leuk.

De sfeer in Melbourne is heel relaxed. Iedereen is geïnteresseerd in je verhaal, staat open voor nieuwe ervaringen, nieuwe culturen. Mensen willen je graag helpen en mocht je tegen iemand aan botsen dan krijg je altijd een ‘No worries’ terug. Alleen bij de supermarkt wil er nog wel eens een chagrijnig gezicht doorglippen.

Toch blijkt het niet zo makkelijk te zijn om écht contact met Australiërs te leggen. Op het eerste gezicht zijn ze heel open, maar als je dan een toenadering doet om dichterbij te komen houden ze meestal afstand. Ergens ook wel begrijpelijk dat ze niet al te veel moeite gaan steken in een mogelijke vriendschap met iemand die over een paar maanden al weer weggaat. Als uitwisselingsstudent blijf je heel erg in het netwerk van internationale studenten hangen (best leuk hoor, want het is al een ons-kent-ons en elk weekend is er wel ergens een feestje). Ik heb echter toch ook al van een Australisch meisje gehoord dat haar vrienden helemaal niet zo open zijn naar haar nieuwe, Israëlische vriend. Het duurt blijkbaar heel lang voordat je tot een Australisch vriendenclubje bent doorgedrongen en echt door hun wordt opgenomen.
  1. Vrije tijd

In Victoria zijn er erg veel mooie dingen te zien, zoals Wilsons Prom (een nationaal park met witte stranden, rainforest en kangoeroes), Grampians (bergen) en Yarra Valley (gebied met wijngaarden). Zoals eerder genoemd zijn er ook altijd veel festivals in de stad of andere grote sportevenementen (Grand Prix, Australian Open en de Horse Racing Melbourne Cup).


  1. Reizen

Je hebt in semester 1 (van februari tot juni/juli) een week vakantie, waarin iedereen massaal het ervan neemt om te reizen. Er is ongelooflijk veel te zien in Australie. De afstanden zijn vreselijk groot. De travel agency Peter Pan is erg goed wanneer je goedkoop wilt rondreizen en tours wilt doen met jongeren.


  1. Overig

Er zijn hier ongelooflijk veel Aziaten, met name Chinezen. Azië ligt natuurlijk vergeleken met de rest van de wereld dichtbij Australië, dus ze vinden het een perfecte locatie om te gaan studeren en werken. Het uiterlijk van de typische ‘Melburnian’ is niet te omschrijven, zoveel verschillende achtergronden hebben de mensen die hier wonen.

In het centrum (ook wel CBD = Central Business District) zijn er echte ‘blocks’ gebouwd, net zoals New York dat kent, van die recht toe recht aan straten met vierkante blokken met kantoren en winkels er tussen. De taxi’s zijn ook geel hier, dus nog iets wat aan New York doet denken, maar daar blijft het dan ook bij. De sfeer is namelijk heel anders.

Melbourne schijnt de één-na-‘Most Liveable City’ te zijn (na Vancouver volgens mij). Echt bizar hoe je zo snel aan een stad gewend kan raken, komt zeker mede door de relaxte sfeer die er hangt.

Ze rijden hier aan de linkerkant. Maar niet alleen dat is links, alles waarvan wij ons er niet meer bewust van zijn dat wij ze rechts doen, doen zij hier links. Zoals bijvoorbeeld aan de linkerkant wachten op een roltrap zodat andere mensen je kunnen passeren. Grappig om te ontdekken dat dat soort ongeschreven regels zo geïndoctrineerd zijn.

Het weer is zo goed als altijd zonnig. Het wordt nu steeds kouder en er komen steeds meer wolken. Maar iedereen loopt nog steeds op zijn slippers en in zijn t-shirt buiten. Het heeft hier in de tijd dat ik hier ben ongeveer 3 keer geregend, voornamelijk in de nacht.

Fietsers rijden hier meestal op dezelfde paden als voetgangers. Men is verplicht om een helm te dragen en dat doet iedereen ook braaf, maar ja ik heb dan ook gehoord dat je een vette boete krijgt als je het niet doet.

Openbaar vervoer is erg goed hier. Je kan als student een concession card aanschaffen waarmee je 50 % korting krijgt op openbaar vervoer. Zeker een aanrader!

Ze gebruiken hier in plaats van een 24u een 12u digitale klok, waardoor je goed op moet letten of er am of pm achter staat. Zo wilde ik wel graag een keertje naar de gratis tai chi lessen die gegeven worden op Federation Square. Ze zouden om 7.30 starten. Dus toen ik van plan was om daar dinsdagavond naartoe te gaan en nog even de website bekeek, kwam ik erachter dat het 7.30 in de ochtend was :S


Al met al, Melbourne is echt geweldig. Zeker een aanrader!
: buitenland -> content docs -> Verslagen
Verslagen -> Studieverslag: een semester studeren aan Hastings College, San Francisco (jan – mei 2006) Introductie en huisvesting
Verslagen -> Wetenschapsstage Geneeskunde in Paramaribo, Suriname
Verslagen -> Ik ben onlangs 3 maanden naar Suriname geweest in het kader van mijn studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie
Verslagen -> Studieverslag University of California, uc hastings College of the Law
Verslagen -> If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair!
Verslagen -> Verslag t b. v. Lustrabeurs
Verslagen -> Verslagformulier studenten lustrabeurs 2005/2006 Studeren aan The University of California, San Diego Voorbereiding
Verslagen -> Mijn stage in Tanzania: een persoonlijk reisverslag
Verslagen -> Studentenverslag van bologna
Verslagen -> Verslag Aysegul Yavuz University of Calgary Studiejaar 2005-2006, semester 1 Vlucht
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina