Het verhaal Eric Huysmans woont met zijn vrouw Linda WyffelsDovnload 479.49 Kb.
Pagina1/4
Datum23.07.2016
Grootte479.49 Kb.
  1   2   3   4

“een fluitje van een cent” komedie in drie bedrijven door Johan Catteeuw
Een fluitje van een cent


volkse komedie in 3 bedrijven


auteur: Johan Catteeuw
Het verhaal
Eric Huysmans woont met zijn vrouw (Linda Wyffels), dochter (Lopke Huysmans) en schoonmoeder (Mariette Sierens) in een bescheiden rijhuis. Hij “werkt” als ambtenaar. Zijn vrouw doet het huishouden, heeft vooral veel hobbies en geen job.

Zijn schoonmoeder woont bij hem in. Het gezin leeft van de wedde van Eric en het weduwenpensioen van schoonmama. Dat is de overeenkomst. Veel meer dan in de zetel zitten en boekskes lezen doet Mariette niet. Zelfs een strandwandeling zou voor haar al te avontuurlijk zijn. Ze is nog maar pas een nieuwe heup gestoken en de dagelijkse oefeningen die kinesiste Floor Verlinden met haar komt doen, zijn er echt teveel aan. Linda is de hele dag in de weer met haar vele hobbies. Lopke zoekt eerder een goed lief dan werk. Een goed lief zoeken is dan ook momenteel haar voltijdse dagtaak. Eric en Linda hebben een harmonieuze relatie. Er is onderling vertrouwen, ze laten elkaar in heel wat zaken vrij, en…ze hebben een “deugddoend liefdesleven, vrijen nog met een “voor hun leeftijd” behoorlijke frequentie en speelsheid.

Eric Huysmans is ambtenaar en fervent wielertoerist/ wielrenner.Reeds 9 keer won hij de parochianenkoers, en dit telkens in de klasse “36 tot 45”. Dit jaar echter zal hij niet kunnen deelnemen in die klasse, gezien hij vorig jaar op 1 december 45 is geworden. Je kan slechts deelnemen aan de “36 tot 45” wanneer je in het jaar van de koers de leeftijd van 45 niet overschreden hebt. Eric won alle vorige 10 edities…en zal nu dus aan de start verschijnen bij de klasse “46 tot 55”. Zo denkt iedereen, zo hopen en juichen zijn tegenstanders het toe. Vooral Jean Marie Vanneste , zelf nog maar 42, zijn eeuwige rivaal,en eeuwige tweede, ziet nu zijn kans schoon om ook eens te winnen. Tot zover.

Er is echter beroering in parochiaal wielerland. Eric is niet duidelijk over zijn deelname. Hij laat een beetje plagerig uitschijnen dat hij misschien toch nog een keer met de “36 tot 45” zal kunnen meedoen. Het zou hem tot rekordhouder kunnen kronen met 11 overwinningen, iets wat niemand hem ooit zou kunnen nadoen. Hoe kan hij dat in godsnaam voor mekaar krijgen! Eric blijkt ook de maand voor de koers op reis te gaan naar India voor een zuiveringskuur. Voor hij naar India vertrekt, maakt hij een geheimzinnige afspraak met zijn buurman en boezemvriend Roger Verkindere omtrent een geldsom van € 5000 die tijdens zijn verblijf in India overgeschreven zal worden op de rekening van Roger. Wanneer hij van India thuiskomt, twee dagen voor de koers, gaat hij zich voor de parochianenkoers inschrijven. Zijn paspoort laat zien dat hij….geboren is op 1 januari ipv op 1 dec !! Hij gaat dus inderdaad meerijden met de “36 tot 45”. Consternatie alom. Is zijn paspoort vals? Nee, zo blijkt na onderzoek van Jean marie Vanneste bij de gemeente. Ook blijkt Eric hij plots geen zin meer in seks te hebben. Het lukt hem niet meer. Linda verdenkt hem van ontrouw. Zij wil uitleg, waarom windt zij hem niet meer op. Als hij met haar niet voor de koers de liefde bedrijft, dan trapt ze het af. Wat heeft hij in India uitgespookt. Zal Eric de koers voor de 11de keer kunnen winnen. Zal hij voor de koers zijn jongeheer weer springlevend krijgen. Vanwaar komt nu toch die € 5000 waar Roger voor moest zorgen en wat gebeurt ermee?

Waarom vertrekt de kwebberige poetsvrouw Sonia Wauters plots ook voor een maand naar India . Kan de inmmer alcohol-geïntoxiceerde dokter Schiettecatte een oplossing brengen voor het impotentieprobleem van Eric. Brengt het nieuwe vriendje van Lopke, de wat teruggetrokken en schuchtere Jehovah-getuige Emmanuel Derycke buiten zijn wil om finaal dan toch beweging in deze duistere zaak…..?


de personages
Eric Huysmans (45)

Heer des huizes. Ambtenaar en geobsedeerd wielertoerist/ renner. Heeft een goeie relatie met vrouw en dochter. Duldt zijn schoonmoeder in huis, omwille van haar geld.

Is tot veel bereid om toch maar koersen te kunnen blijven winnen.

Linda Wyffels (45)

Werkt niet, is huisvrouw met ontelbare hobbies. Heeft een goede relatie met haar man, bevredigend op elk vlak. Ze houden echt van elkaar , respecteren elkaar en laten elkaar, indien nodig vrijdagLopke Huysmans (22)

Pittig gekleed, open karakter, van deze tijd. Werkt voorlopig nog niet omdat het vinden van een leuk lief voorrang heeft. Met een moeder die niet uit gaat werken en een oma die haar dagen liefst in de zetel slijt, is er rond haar ook weinig druk om een job te gaan zoeken.Mariette Sierens (72)

Moeder van Linda. Woont in bij het gezin. Kost en inwoon in ruil voor het afgeven van haar weduwenpensioen. Daar kan ze beste mee leven. Mariette is, ondanks haar leeftijd, nog vrij lucied en manipuleert situaties en mensen op haar eigen heimelijke manier. Het liefste wat ze doet is in de zetel zitten en boekskes lezen.Roger Verkindere (56)

Buurman, boezemvriend, hulpje, vertrouwenspersoon van Eric.

Roger is eerder van het volgzame type, geen doorduwer, beetje angstig van aard. Kan niet liegen en bedriegen. roger is vrijgezel na twee mislukte huwelijken.

dokter Schiettecatte (40)

huisdokter van het gezin. Komt dagelijks naar Mariette kijken na haar heupoperatie. Is nooit nuchter. Bedient zich ongegeneerd van zijn heupflesje met cognac, indien gewenst. Ondanks zijn alcoholprobleem is dokter Schiettecatte echter een zeer ervaren, belezen en goed geïnformeerde arts, die mee is met zijn tijd. Geldelijk gewin drijft hem.Floor Verlinden (26)

Kinesiste die dagelijks oefeningen komt doen met Mariette.

Geen seut. Beetje manwijverig. Laat niet met zich sollen. Time is money.

Sonia Wauters

Praatzieke poetsvrouw. Harde werker, doch geobsedeerd door geld en ziektes.

Jean-marie Vanneste

collega wielertoerist/ wielrenner van Eric. Wil dit jaar koste wat kost de parochianenkoers in de klasse “36 tot 45” winnen.
décor


hall naar voordeur

gang naar garage

trap naar boven

tafel met stoelen

deur naar keuken

deur kamer

Mariettesalon


Eerste bedrijf
Lopke zit in de zetel met haar tablet. Mariette in de canapé de boekskes te lezen. Linda zit aan tafel. Ze is een boodschappenlijstje aan het opmaken. Eric staat aan tafel zijn valies te herschikken.
Mariette

Wel wel wel wat da mensen allemaal niet doen om te verjongen. Vet afzuigen, botox spuiten, rimpels rechttrekken, en dan zien ze der misschien wel wat jonger uit, maar ze zijn het niet hé


Lopke

(tot Eric)

Gij zoudt liever jonger zijn hé pa, dan er jonger uitzien.


Eric

hoe?
Lopke

awel, als ge nu nog geen 45 waart geweest, dan kon je nog eens gewonnen hebben in de parochianenkoers bij de min 45. Maar nu moet ge bij de veteranen gaan koersen.
Eric

(beetje lacherig en heimelijk)

ik ga daar niets op zeggen


Linda

Hoe, ge vindt dat toch jammer?


Eric

jawel, da wel(wil veranderen van onderwerp)

zeg, wat is dat hier?haalt spuitbus uit valies.
Linda

wel, zo’n spuitbus tegen muggen en ongedierte, ge gaat dat daar toch kunnen gebruiken?


Eric

(valt precies wat uit de lucht)

ah ja, natuurlijk , in India, tropisch vochtig, tuurlijk.


Mariette

Ik snap dat nie dat gij zo ne maand naar India gaat.


Linda

voor een zuiveringskuur ma, dat wordt nu veel gedaan.Mariette

koopt een sauna


Linda

met welk geld


Mariette

met dat van mij tiens, alles wordt hier toch met mijn geld betaald.en op ’t eind van mijn geld is er hier altijd nog een stukske maand over.


Lopke

zeg pa, gaat gij op tijd terug zijn voor die koers?


Eric

jaja, twee dagen van tevoren…..

Zeg , wanneer gaat gij nu eens een job gaan zoeken?
Lopke

een job, da moet ge niet zoeken, da moet op u afkomen

Een lief dat moet ge zoeken, en daar ben ik druk mee bezig.

(steekt laptop omhoog)
Eric

nee meiske, een job moet ge zoeken en een goed lief dat moet u overkomen, nietwaar Linda (verliefde blik naar elkaar)


Lopke

k heb trouwens sebiet een date. Hij komt naar hier om kennis te maken.


Mariette

allez, wat zal’t nu weer zijn, laat ons ne keer nadenken, wat hebben we deze maand al gehad….?


Linda

dat rastakapsel


Lopke

Bjorn was ne goeie gast, ….


Linda

ja, maar dat haar


Lopke

zijn overtuiging zat daarin


Linda

en nog een hoop andere vuiligheidMariette

en dan dienen kraker


Linda

dienen Laurens , was da ne chiropraktor?


Eric

nee, een kraker, iemand die in een huis woont dat nie van hem is, een beetje gelijk gij moeder.


Mariette

hela, hela, ik betaal der wel voor he om hier te wonen


Linda

en dan diene zombie met zijn zwartgeschminkte oogkassen en die lange gestapomantel


Lopke

ma, da’s gothic, daar snapt hij niets van


Eric

ach dochters, tot hun zestiende zeuren ze om een paard en als ze dan ouder zijn brengen ze den enen na den anderen ezel mee naar huis.


Mariette

de ideale vent drinkt nie, rookt nie, kijkt niet naar andere vrouwen en bestaat dus nie


Lopke

deze keer is’t echt een serieuze gast…hij heet Emmanuel


Linda

en wat doet hij ?


Lopke

euh….wel…..iets van deur tot deur


Eric

allez ne facteur of ne voyageur


Linda

(tegen eric)

zeg, is er nog iets dat ik moet meebrengen?


Eric

niet dat ik weet, ik moet ook niet teveel meepakken, ’t is niet op hotel hé dat ik ga, alles basic hé….binnen een uur is mijn trein daar…roger geeft mij een lift naar ’t stationMariette

Roger, zo’n brave mens, toch eigenaardig dat die geen vrouw kan houden.


Eric

ja zijn tweede is zo snel weggelopen dat ze waarschijnlijk de eerste nog ingehaald heeft


Linda

ja, liefde is een moeilijke puzzel


Lopke

die nochtans maar uit twee stukjes bestaat…ik vind dat schoon van jullie dat jullie elkaar zo vrij laten. Papa die een maand alleen naar India mag.


Linda

Ik ben toch vorig jaar ook drie weken met 2 vriendinnen naar Peru geweest.


Lopke

Ik snap da wel nie pa dat gij nu persé naar India wilt. Al dat oosters gedoe, gij zijt daar toch niet voor, en ge wordt al mottig als ik ’s morgens een pak rijstwafels opentrek.


Eric

nogmaals, ’t is geen plezierreisje hé, ’t is om mijn lichaam en geest te zuiveren.


Linda

ga maar ventje , ik zal mij wel bezighouden, ik heb vanalles te doen


Mariette

ja tennis, zumba, vietnamees koken, chinees voor beginners, makramé voor gevorderden


Linda

en ik zetel ook nog als ocmw raadslid hé


Mariette

van zetelen gesproken, wanneer kopen wij hier eens een nieuwe

den deze is hier helemaal doorzeten.
Eric

surtout waar da gij zit.


Mariette

Sinds dat ik mijn nieuwe heup heb laten steken ,ben ik niet meer gelijk vroeger, ik ben niet zo mobiel meer, en dan is een goeie zetel geen overbodige luxe.Linda

’t zal toch nog een beetje moeten wachten hoor.


Mariette

’t is nochtans een schoon weduwenpensioen dat ik hier elke maand binnenbreng. Uw vader Julien heeft daar indertijd hard voor gewerkt. Iedere keer 4 weken weg naar de Walen .


Lopke

en als hij dan na vier weken terugkwam was’t koekenbak zeker?


Mariette

ge kunt gaan peinzen. Zijn betonmolen was rap aan ’t draaien


Eric

verstaanbaar hé, als ge zo vier weken mortel met de hand hebt moeten maken


Linda

Eric !
Eric

Dat gaat hier binnen vier weken ook zo zijn he Lindaatje.

(kijken verliefd naar elkaar)
Mariette

ja, een tijdje afstand nemen, dat vergroot de goesting achteraf.


Lopke

Pa, waar zit gij eigenlijk ergens in India?


Eric

wel,euh….dat ik het eigenlijk ook nie weet. Van zodra we geland zijn, worden we met een busje naar dat, hoe noem je dat…kamp gebracht, we gaan eigenlijk ook totaal nie weten waar we zitten, dat maakt ook onderdeel uit van het concept, totale losmaking van alles en iedereen die ge kent.


Linda

Dus wij gaan u niet kunnen bereiken?


Eric

neen, totaal niet.


Lopke

Geen computer, geen gsm, geen skype, geen internet?


Eric

niets daarvan


Lopke

masochist…..


Eric

’t is ergens in een afgelegen uithoek.


Mariette

‘k vind dat toch allemaal maar een beetje raar


Eric

een beatle zonder haar , dat is raar

Ik ga eens gaan zien of Roger toch op tijd klaar zal zijn, want met al zijn twijfelen en treuzelen , dat zou wel eens een probleempje kunnen zijn..

(Eric af via garage)
Lopke

(tegen Linda)

gij gaat dat toch wel een beetje missen hé ma, een maand geen knuffels en geen liefdesspel


Linda

we gaan onze schade achteraf wel inhalen


(voordeurbel rinkelt)
Mariette

dat zal die facteur-voyageur zijn


(Lopke gaat voordeur opendoen)
Linda

Ge gaat hem niet onmiddellijk op de rooster leggen ma?


Mariette

nee nee,….. k ga hem eerst een beetje laten marineren


(Lopke komt op, niet met haar date, maar met Floor, de kinesiste)
Mariette

(maakt misbaar)

’t is nie waar , de beul van Breendonk is weer daar


Linda

ma, hou uw manieren ,ge weet dat ge dagelijks uw kine-oefeningen moet doen, of wilt ge nie weer de oude worden?


Mariette

da’s goed gezegd, tegen iemand van 65, de oude worden


Floor

allez Mariette we gaan oefeningen doen


Mariette

ge bedoelt, ik ga oefeningen doen, en gij gaat erop staan kijken


Linda

kom Lopke, we gaan nog vlug naar de buurtwinkel een paar dingen halen vóór papa vertrekt(tot mariette)

en ma niet embetant doen hé tegen Floor


(Lopke en Linda af voordeur met boodschappentas)
Floor

Mariette, ge weet dat ge elke dag een half uur uw oefeningen moet doen, of ge gaat vastroesten


Mariette

Vastroesten? Die nieuwe heup is toch van titanium?


Floor

Ge hebt daar geen deugd van van de hele tijd in die zetel te zitten


Mariette

awel ik ben blij dat er toch iemand is die dat ziet, dat die zetel helemaal versleten is


Floor

Wat is’t Mariette, gaan we eraan beginnen?


Mariette

Ik snap da nie hé, dat wij kinesisten gelijk u moeten betalen om bewegingen te doen die we eigenlijk uit onszelf ook kunnen doen


Floor

Maar ge doet ze niet uit uw eigen, dat is het probleem


Mariette

mijn maag doet pijn


Floor

Mariette, alstublieft


Mariette

Gaat eerst naar Bertha VoldersFloor

Bertha Volders staat achter u op mijnen boek


Mariette

Hoe lang zijt gij feitelijk al aan die nieuwe knie van Bertha aan’t wroetelen, da’s nu al meer dan 6 maanden, moet ge ze prepareren voor een marathon misschien?(staat recht)

k ben echt niet goed aan mijn maag . Ik ga mij op mijn bed gaan leggen.


Floor

jamaar Mariette


Mariette

(kamer binnen)

echt niet goed, helegans niet in orde


Floor

(staat wat ongemakkelijk rond te draaien)

jongens, jongens, is me dat een moeilijk mens..


Eric

(komt op vanuit garage)

Ah…de beul van Breendonk!


Floor

ja, uw schoonmoeder is weer tegendraad


Eric

tja, daarvoor is’t ook een schoonmoeder hé


Floor

dan ga ik toch eerst naar Bertha Volders(kijkt naar valies)

Ah ja, gij vertrekt voor een maand naar India zeker?


Eric

ja, ne keer goe gaan zuiveren, dat ga goed doen, ook voor de koers hé


Floor

en waar is’t dat ge zit?


Eric

wel ,ik weet het eigenlijk niet zo goed, ze gaan ons naar een afgelegen resort brengen.


Floor

is’t zo’n Panchakarma die ge gaat doen?


Eric

ne wat?
Floor

awel zo’n reinigingskuur, panchakarma heet dat
Eric

ah ja, tuurlijk….zo’n poncho..dinges


Floor

ge kunt dat hier in België ook hoor.


Eric

ah, serieus, ,ja maar da’s authentieker in India hé

Ik kijk er naar uit
Floor

eerst veel Vamana


Eric

watte?
Floor

Vamana, braken om ’t eerste deel van uw maag en uw spijsvertering van gifstoffen te ontdoen
Eric

(beetje ongemakkelijk)

tuurlijk.


Floor

en dan Virechana, ge kent dat toch?


Eric

Vire…dinges…euh ja


Floor

de dikke en dunne darm reinigen, purgeren,laxeren


Eric

Ja, ik kijk er echt naar uit.


Floor

(beetje argwanend)

Ze hebben het u precies nog niet goed uitgelegd hé.
Eric

goh, die details, da’s bijzaak.


Floor

jaja, ’t is toch wel naar India dat ge gaat?

Want, ge weet er precies nie veel van af.
Eric

tja, dat is een beetje een avontuur hé, ik laat dat een beetje op mij afkomen, ik sta daar voor open


Floor

zijt maar gerust dat ge gaat openstaan(af voordeur)

Ik ga naar Bertha Volders. de goeie reis nog hé


Eric

ja, dank je Floor, dank je ge moet maar langs de garagedeur gaan

(blij dat ze weg is)

Roger komt op, wijst naar Floor


Roger

de kiné voor Mariette?


Eric

en ze wil weer nie


Roger

moeilijk mens soms toch hé, toch een beetje een moeilijk karakter soms


Eric

maar ze heeft een goe pensioen

Zijt ge klaar om mij sebiet te voeren naar ’t station?
Roger

tuurlijk, maar ik wil u ook naar de luchthaven brengen hoor.


Eric

nee nee, da’s niet nodig, ik zit graag op den trein


Roger

allez, naar India gij.

Hoe gaat gij u daar verstaanbaar kunnen maken. Gij spreekt toch geen vloeibaar Indiaans?
Eric

engels hé Roger, engels…

Trouwens ik ga daar nie naartoe om te babbelen hé, Ik ga daar vooral ook werken…werken, en zuiveren.
Roger

werken?


Eric

ja, in de rijst, rijst planten


Roger

(haalt briefje uit zak)

o ja, ge moest mijn rekeningnummer hebben(geeft briefje aan Eric)

hier…maar waarvoor hebt gij dat nodig?


Eric

(heimelijk rondspeurend of niemand meeluistert)

awel Roger, met dat werken in die rijst is goed geld te verdienen.
Roger

ah ja?
Eric

Ik ga daar op één maand tijd 5000 euro verdienen

Roger

pardon?


gewoon met rijst te planten?
Eric

ja, ze betalen de buitenlanders daar goed voor. Indiërs dat zijn geen al te harde werkers van nature, en dus zien ze ons graag komen.


Roger

5000 € begot.


Eric

…en ze gaan dat overschrijven op uw rekening.


Roger

jamaar, waarom op die van mij, waarom niet bij u?


Eric

Omdat, ja, omdat ik, omdat het beter is da Linda daar nie van weet. Dus,ge moet zwijgen hé….


Roger

ja maar ja


Eric

Ik wil al jaren een full carbon koersfiets kopen en da moet daarvoor dienen.


Roger

Ik doe da nie graag he Eric, zo’n dingen.Eric

allez kom, zijt ge mijn vriend of nie


Roger

ja maar
Eric

en van zodra ik terug ben, haalt ge dat geld van de bank af en ge brengt het mij.
Roger

allez ja dan.

Ge gaat toch terug zijn voor de koers?
Eric

jaja, twee dagen van tevoren ben ik terug thuis.


roger

’t Is wel jammer dat ge nu bij de plus 45 moet rijden hé.

t waren schone jaren bij de min 45, ge stak er 10 jaar met kop en schotel bovenuit hé.

Ja, en winnen gaat ge sowieso doen bij de plus 45. Ge zult der zelfs haast niet moeten voor trainen.


Eric

Wie zegt dat ik bij de plus 45 ga rijden?


Roger

jamaar, ge zijt in december vorig jaar 45 geworden en ’t is ’t jaar waarin dat ge 45 wordt dat telt, dus?


Eric

we gaan dat allemaal nog wel zien.


Roger

hoe zien?


voordeurbel rinkelt

roger gaat opendoen en brengt Jean marie (in koerstenue)mee naar binnen.
(af via deur garage)

euh, ik ga mijnen auto buiten zetten en de deuren gaan sluiten, zodat ik u dan kan voeren.


Eric

ja, doe dat(tot Jean Marie)

komt ge mij uitzwaaien?Jean Marie

awel, ik wip vlug nog ne keer binnen, k hoorde dat ge op reis gaat naar India


Eric

op reis, da’s niet echt een reis hé


Jean Marie

ja, een soort zuivering zeker, da’s nu mode zeggen ze, en ge gaat toch terug zijn voor de koers?


Eric

tuurlijk, da gaan we nie missen hé


Jean Marie

de plus 45


Eric

ah ja zeker?


Jean marie

hoe, ja zeker?


Eric

awel, ja zeker?


Jean Marie

’t is wel jammer hé, dat het zo op een maand aankomt.

maar ja, ge hebt alle tien de edities waaraan ge meedeed, gewonnen, dus…en….

, nu kan ik tenminste ook een keer winnen hé!

En ik ben nog maar 42, dus in principe kan ik nog drie keer winnen. tja, leeftijd is leeftijd hé Eric.
Eric

hoh, alles is relatief


Jean Marie

en alles heeft een einde hé


Eric

en een worst heeft er twee


Linda komt op met Lopke vanuit deur garage
Jean Marie

Ja, ik ben er dan maar mee weg , k zou zeggen goede reis en verzorgt uJean marie af via deur garage

Eric

zal ik doen Jean marie, zal ik doen


Linda zet de boodschappen op de tafel
Jean Marie

Linda, Lopke, alles goed?


Linda

jaja Jean Marie, alles ok

geeft pizza’s aan Lopke

wilt ge die ne keer in de diepvries steken in de garage?

en doet dan dat alles hier naar de keuken als ge wilt
Lopke

ok


Lopke af garage met Pizza’s
Linda

(haalt een selder uit de boodschappentas en toont die verleidelijk aan Eric)

Heeft mijnheer nog twee minuutjes?


Eric

(verleidelijk)

Mijnheer heeft zeker nog twee minuutjes


Linda

(geeft selder aan Eric)

is’t niet voor de soep


Eric

dan is’t voor de poep!geeft tikje met de selder op haar billen
Eric en Linda kijken spiedend rond en glippen geruisloos de trap op.
Lopke komt terug uit de garage, pakt de boodschappentas
Lopke

tiens, ik zou gezworen hebben dat hier een selder in zat.

met boodschappen naar de keuken.
deur van de kamer van Mariette gaat een beetje open. Mariette piept naar binnen. De kust is veilig. Ze gaat zich in de zetel zetten en pakt een boekske.
sonia op

Sonia

ah Mariette, k ben langs de garagedeur gekomen


Mariette

ah, Sonia, komt ge ze verdienen?


Sonia

ah ja, ne mens kan niet anders hé


Sonia maakt zich klaar om met poetsen te beginnen. doet schort aan en begint af te stoffen
k ga misschien ne keer die garage aanpakken, met al da koersgerief daar, ge zou er uw poten breken
Mariette

awel ja , doet dat, nu dat hij toch een maand weg zal zijn


Sonia

ah ja, t is juist, hij gaat naar India voor ne kuising hé?


Mariette

ja, zoiets ja.


Sonia

ik zou dat beter ook eens doen


Mariette

ah ja?
sonia

Ja, ik ben overlaatst naar zo’n darmoloog geweest voor zo’n binnenwaarts onderzoek.
Mariette

zo’n endo…


Sonia

ja, zo’n gastronomisch onderzoek, waar dat ze dan met zo’n periscoop in uwen buik gaan


Mariette

allez gij


sonia

maar ’t was allemaal in orde; Ze hebben dan ook nog zo’n cd-scan genomen


Mariette

ne cd-scan


Sonia

ja, en daarop hebben ze dan gezien dat ik vernauwingen heb in mijn ruggemergel.


Mariette

Nee toch
Sonia

jaja, en kalkontbotting ook, ik pak daar al jaren pijnverslappers voor.
Lopke komt op van uit de keuken. Gaat zich in de zetel zetten.Kijkt ongedurig op haar horloge
ah dag Lopke
Lopke

ah, ja excuseer, ik had er nie op gelet


Sonia

ge zijt der precies nie bij


Mariette

haar nieuw lief komt sebiet


sonia

ah nieuw lief, weeral, gij zijt nogal ne verslijter


Lopke

Van deze keer is’t serieus

waar zijn ma en pa eigenlijk?
Mariette

afscheid aan het nemen zeker, boven…


Lopke

(gaat een lichtje op)

dan denk ik dat ik weet waar dienen selder naartoe is?
Sonia

wat?
Lopke

niets, interne keuken.
Mariette

en hoe is het anders met uw vader Sonia?


Lopke

(zucht)

ah neen hé


Sonia

goh nie goed hé


Mariette

allez gij


Sonia

nee, hij is weer in de kliniek. Helemaal intercontinent geworden.


Lopke

(laconiek)

een soort van wereldreiziger dus…


Sonia

ja , en dat kost nogal geld hoor, die anticonceptieluiers.


Mariette

en ge krijgt daar niet veel van terug zeker


Lopke

wie zou da nu terug willen.


Sonia

ja, ge kent dat hé mariette, oude mensen.


Mariette

(beetje overvallen)

euh,…ja , ik ken dat , oude mensen


Sonia

daar komt meestal niet veel goeds meer bij hé


Mariette

Nee,nee
Sonia

En hij zit ondertussen ook al met een zenuwpeesmaker.
Lopke

…waar haalt ze ze toch uit…


Sonia

en hij moet overlaatst ook gevallen zijn thuis, want hij had op zijn bil een grote bloedwendige uitstorting…


Lopke

en waarvoor hebben ze hem dan eigenlijk opgenomen?Sonia

awel hij stond op het punt om een longboulemie te doen.

Den dokter had hem onlangs nog gezegd dat hij meer moest bewegen.
Mariette

ja, ze zouden u nogal doen bewegen die dokters


Lopke

en heeft hij da niet gedaan een beetje meer bewegen


Sonia

ja, hij is weer begonnen met zijn sigaretten zelf te rollen(kijkt omhoog richting trap)

wat is dat lawaai daar boven?


Lopke

Dat is een soort lawaai dat we straks een maand niet meer gaan horen.


Sonia

nu, mijn zuster en ik hebben al gezegd dat we hem niet onnodig zullen laten lijden, als’t echt teveel is, dan mogen ze de machine afleggen


Mariette

hoe, ligt hij aan de machine?.


Sonia

nee, maar als hij er zou aan liggen hé


Mariette en Lopke kijken wat overdonderd naar elkaar
tja, oude mensen hé Mariette
Mariette

ja, tegen wie zegt ge het


Sonia

dat zit hele dagen in diene zetel en dat komt er nie meer uit.


Mariette

als ’t een goeie zetel is, dan is dat nog niet zo erg


Sonia

ja, da’s waar(plots een beetje heimelijk)

en dan had hij vorige week nog een ontsteking op zijn….wijst naar haar kruis

Mariette

hoe?
Sonia

awel op zijne…

wijst naar haar kruis
Lopke

Jozef
Sonia

nee nee hij noemt Gilbert
Lopke

jamaar ik bedoel zijn Jef (wijst)


Sonia

ah ja, zo ja..ja, dat topke was helegans toegegroeid

tja, als ge dat niet veel meer….ze hebben dat dan zo der af gedaan.
Lopke

besnijdenis , zoals bij de Joden


Sonia

ah ja?
Lopke

ja, ze doen dat daar bij de kindjes al
Sonia

ah, dan heeft onze pa da nog lang kunnen trekken.

ja dat moet allemaal een beetje zijn tijd hebben he

(kijkt richting garage)

allez, we gaan de garage eens aanpakken(stapt richting garage, ziet valies op tafel)

o ja , mijn zuster en ik gaan ook een maand op reis sebiet.

kort nadat mijnheer Eric terug is.
Lopke

ah ja, naar waar?


Sonia

’t is den eerste keer dat we zo lang op reis gaan en zo ver, naar Thailand. Wel ja, ’t was ons vader die zei, we waren met zijn geldzaken bezig en hij zei, later is dat toch allemaal van u tweeën, ge kunt der maar deugd van hebben. Ne kasbon van 7,5 % die hij nog staan had, ge vindt dat nu ook niet veel meer héMariette

ja, ’t is waar hé


Sonia

alhoewel, ik weet niet of ik dat zal kunnen hoor


Lopke

wat kunnen?


Sonia

een maand nietsdoen. Ik denk dat ik de muren ga oplopen


voordeurbel rinkelt

Lopke recht en naar deur
Mariette

dat zal hem zijn


sonia

hoe?
Mariette

awel haar nieuwe vriend
Sonia

en wat doet hij in ’t leven?


Mariette

Iets deur aan deur


Sonia

ah, ne voyageur


Mariette

Of ne facteur


lopke komt op met dokter Schiettecatte in haar zog

dokter is duidelijk (zoals altijd) een beetje beneveld

Lopke gaat ontgoocheld weer in zetel zitten.
dokter

ne goeien dag iedereen


Lopke

dag dokter


Mariette

dag dokter


Sonia was op weg naar garage, keert op stappen terug tot bij dokter. Dokter gaat aan tafel zitten.
Sonia

euh..dokter, nu dat ge hier toch zijt.


dokter

ah sonia, oe ist met uw vader?


Sonia

stillekes dokter , stillekes, maar wat ik zou willen vragen

zoudt ge nog eens zo’n fles hoestsiroop kunnen voorschrijven met cocaine, ziet ge ’t is om mee te doen naar Thailand, ja, dat is daar een nogal vochtig klimaat….en ik ben bang dat ik daar een aanval van de valse kroepoekhoest zou kunnen krijgen..
dokter

de valse kroepoekhoest….(denkt na)…da’s toch meer in Indonesië, ik zou daar nie meer inzitten.


Sonia

ah nee?
dokter

Nee, en dan zou ik nu graag mijn patiënte..

(wijst naar Mariette)
Sonia

(begrijpt)

oh ja, natuurlijk.(Sonia af garage)
dokter

(tot Mariette)

allez Mariette , hebt ge uw oefeningen al gedaan vandaag?


Mariette

nog niet nee, Floor zal wel nog komen zeker


Eric en Linda komen op vanuit trap

(zien er een klein beetje verfomfaaid uit)
Linda

ah dokter


dokter

ah Linda, Erickijkt naar valies

en vader gaat op stap
Eric

op stap is veel gezegd hé, ’t is voor de goeie zaak

trouwens , ’t wordt tijd da Roger hier is….
lopke

ja, van sommige mensen kunt ge inderdaad moeilijk begrijpen dat ze van die miljoenen zaadjes wel degelijk de snelste zijn geweest.


roger komt als geroepen op langs deur garage
Roger

ja, mijn kat was naar boven gelopen en ik had wat moeite om ze te pakken te krijgen


Lopke

kijkt naar Eric en Linda

hier was’t poesje gewilliger, geloof ik…Eric en Linda kijken gegeneerd doch voldaan naar elkaar
Linda

allez ventje, ge zijt er dan mee weg?


Eric

ja

kijkt richting Roger

klaar Roger?
Roger

Ik ben klaar


dokter

’t is naar India zeker?


Eric

ja.


(gaat naar valies en doet die dicht, samen met Linda)
dokter

en zijt ge ingeënt?


Linda

ingeënt?
dokterondertussen heupflesje in aanslag

buiktyfus, hepatitis A,Poliomy…(raakt niet uit zijn woorden, doet slokje van heupfles)

.elitis…Linda

kijkt naar eric

zijt gij daartegen ingeënt?


dokter

gaat verder

tetanus, difterie, kinkhoest, gele koorts,hepatitis B,malaria…


Linda

is dat allemaal nodig dokter?


dokter

dat wordt gedaan.


Eric

ja, luistert, ik heb dat gevraagd en doordat wij zo afgelegen zitten, in een afgeschermd domein eigenlijk zeiden ze dat dat allemaal niet nodig was.


Linda

richting dokter

dokter?
dokter

goh, den ene doet het, de andere niet
Eric

(tegen Linda)

wees gerust, er is geen risico.wenkt naar Roger, pakt valies

kom Rogerkijkt nog eens rond

voila, we zijn er klaar voor


dokter

gaat bij Mariette op de sofa zitten met bloeddrukmeter

sukkelt een beetje met bloeddrukmeter

allez, we gaan ne keer uw bloed meten


Mariette

ja, ge moet hé, als ge een visite wilt rekenen


Sonia

op vanuit garage naar keuken met emmer

ah mijnheer Eric, goeie reis hé


Eric

ja dank u sonia


Sonia

en oppassen met die rijsteric

hoe?
Sonia

awel, dat ge niet helemaal geobstineerd geraakt

o ja,de jean marie is daar ook nog, k heb de deur van de garage opengelatenSonia keuken in
Eric

richting Mariette

Ma,tot ziens


Mariette

ja manneke, dat ge gezuiverd moge terugkeren hé


jean Marie

op via deur garage

ah, ge zijt nog niet weg, zie ik


linda

bijna, vertrekkensklaar


jean Marie

allez, ik ga u niet langer ophouden, maar ik was daarnet bij Eddy Ceulemans van de inschrijvingen van de koers en ik zag dat gij u nog niet ingeschreven hebt voor de plus 45, Eric?


Eric

ah neen, ik ga dat doen als ik terug ben, k ben twee dagen voor de koers terug en ge moogt inschrijven tot den dag zelf ’s middags hé,


Jean Marie

(beetje wantrouwig, ongemakkelijk)

ja, da’s waar, allez , maar, ik dacht, misschien is hij dat vergeten, maar ja, inderdaad, ge kunt dat nog doen als ge terug zijt ook…….goeie reis nog danJean Marie af deur garage
voordeurbel gaat
Lopke

dat zal hem zijnLopke naar voordeur
roger

euh…Eric, (kijkt op horloge) t wordt toch tijd
Linda

(bezorgd)

waarom hebt gij u niet laten inenten?


Eric

(geprikkeld)

maar, omdat dat niet nodig was, die mensen zullen dat toch wel weten zeker


Linda

welke mensen?


Eric

awel die mensen van de organisatie?

allez Linda toch, die hebben jaren ervaring in zo’n dingen…
Linda

k weet het toch zo nie


Lopke

komt op met Emmanuel

Pa, ma, en iedereen, dit is Emmanuel


Emmanuel

(zeer onwennig, schuchter, heeft een pakje boekjes (wachttoren) van getuigen van Jehovah in zijn handen)

euh, elk ne goeiendag(begint in een onhandige reflex zijn boekjes uit de delen)

awel ja, misschien kan ik u alvast een boekje geven, ge kent dat misschien wel De Wachttoren , dat laat de betekenis van de wereldgebeurtenissen zien in het licht van Bijbelprofetieën. Het tijdschrift troost mensen met het goede nieuws van Gods Koninkrijk en moedigt aan tot geloof in Jezus Christus


Lopke

Emmanuel is een getuige van Jehovah


Linda

Alsof we dat nog niet door hadden


Mariette

ah ja, nu versta ik het, deur aan deur


Eric

(legt wachttoren op tafel)

euh, Emmanuel is’t he…ik ga dat niet meepakken, mijn excuses, hoe minder gewicht op de vlieger, hoe beter.Emmanuel

onwennig, een beetje verontschuldigend

kijkt naar Eric

o ja, mijnheer gaat naar India, heb ik gehoord van Lopke


Eric

ja, en


geeft hand aan Emmanuel

sorry dat we elkaar nog niet beter kunnen leren kennen, maar dat zal wel passen als ik terug benkijkt naar roger

allez Roger


roger

we gaan de koe bij de uiers pakken


Emmanuel

(het ontsnapt hem, vingertje in de lucht)

de heilige koe …!!.(iedereen verrast /Emmanuel legt uit)

awel ja, in India zijn de koeien heilig hé…


Lopke

religie, da’s echt uw branche hé


Eric

allez kom , we zijn ermee weg, gaat ge mij uitwuiven?Eric af met Roger via garage

Linda, Lopke en Emmanuel mee
dokter

zit nog steeds bij Mariette op de sofa

14 over 9, dat is goed hé Mariette en hoe is’t nog met de nieuwe heup


Mariette

de oude was ook nog zo slecht nie

  1   2   3   4


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina