Het zal je familie maar zijn!Dovnload 11.05 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte11.05 Kb.

Het zal je familie maar zijn!

Donderdag, 17 oktober 2002
De relatie tussen broer en zus, broer en broer of zus en zus zorgt sinds mensenheugenis voor inspiratie in de literatuur, op toneel en in de film. Twee handen op één buik en vrienden voor het leven of verloochening en haat, waar zelfs Kaïn en Abel geen brood van lusten.


Genesis

In Genesis, het oudste boek van de bijbel, staat het verhaal van Kaïn en Abel, de zonen van Adam en Eva. Landbouwer Kaïn en schaapsherder Abel brachten beiden een offer aan God. God toonde echter alleen waardering voor het offer van Abel. Dit schoot Kaïn in het verkeerde keelgat en hij sloeg zijn jongere broertje Abel dood.

Dit extreme geval van broedernijd dient ter inspiratie in de literatuur, in televisieseries en films. Jeffrey Archer schreef in 1981 de bestseller 'Kane & Abel', waarin het verhaal zich in het vooroorlogse Amerika afspeelt. Abel is hierin een arme Poolse immigrant en Kane een rijke hotelmagnaat.Dostojewski & Rain Man

Het 19e eeuwse boek van Fjodor Dostojevski 'De gebroeders Karamazov' staat ook bol van jaloezie, broedertwisten en zinloos geweld. Hier doden de broers niet elkaar, maar wordt er een vadermoord gepleegd. In de film Rain Man (1988, Barry Levinson) ontstaat er een aanzienlijk warmere band tussen twee broers. Tom Cruise vertolkt de rol van de yup, die samen met zijn oudere autistische broer, gespeeld door Dustin Hoffman, door Amerika reist. In het begin zijn ze als twee vreemden voor elkaar, maar gedurende de reis ontstaat er een warme band en wederzijds respect.
Zus & Zo

Dit jaar kwam de film 'Zus & Zo' uit van Paula van der Oest. Zij baseerde haar scenario op het toneelstuk 'Drie Zusters' van Anton Tjechov (1860-1904). Paula van der Oest: "Ik ben altijd gefascineerd geweest door verhalen waarin de relatie tussen zussen wordt uitgediept. Vooral in toneelstukken gebeurt dat vaak. Het beroemdste voorbeeld is misschien wel 'Drie Zusters' van Tjechov. "De film doet ook denken aan Woody Allen's 'Hannah and her sisters'.

In 'Zus & Zo' gunnen de drie zussen elkaar en hun jonge broertje het licht niet in de ogen, maar uiteindelijk zien ze in dat ze een treurig stel zijn en leggen ze het bij. De Franse film 'À ma Soeur', ook bekend als 'Fat Girl', van cineast Catherine Breillat die ook in 2002 in de bioscoop kwam, schetst een minder rooskleurig beeld. De twee tienerzusjes, één bloedmooi, de ander dik en lelijk, hebben een symbiotische verhouding en haten elkaar.Portrettenreeks

Beauty&Zo maakt een portrettenreeks over broers & zussen. De band tussen jou en je broer of zus is misschien zoals bovenstaande voorbeelden. Vaak is de realiteit een stuk genuanceerder en hopelijk kunnen jullie wel goed door één deur. Wil jij meedoen? Mail dan je verhaal naar familie@beautyenzo.nlonder vermelding van 'broers & zussen'.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina