High & Stoned December 2004 ColofonDovnload 97.12 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte97.12 Kb.

TilSAC December 2004

High & Stoned
December 2004

Colofon

De “High & Stoned” is het officiële orgaan van de Tilburgse Studenten Alpen Club en verschijnt vier maal per jaar. Oplage: 130 stuks.

TilSAC

Tilburgse Studenten Alpen Club


Academielaan 5

5037 ET Tilburg

tilsac@climbing.nl

tilsac.climbing.nl


Bestuur
Voorzitter
Joris van Willigenburg
06-41433229
voorzitter@tilsac.climbing.nl
Secretaris
Esther Adriaanse
013-5449844
06-27117725
secretaris@tilsac.climbing.nl
Penningmeester
Maikel van Herel
06-52386994
penningmeester@tilsac.climbing.nl
Opleidingscommisaris

Yvette Caldenhove
06-14996327
opleidingscommissaris@tilsac.climbing.nlActiviteitencommissaris

Lindsay Mulder
06-28475265

activiteitencommissaris@tilsac.climbing.nlWeekendcommissaris
Willem Franssen
06-18476722

weekendcommissaris@tilsac.climbing.nl
Deze High & Stoned is – naast het bestuur – mede tot stand gekomen dankzij de hulp van de volgende personen: Joris, Miriam en Corniels. Heb je iets voor in de volgende High & Stoned, mail dat dan naar de activiteietencommissaris, vóór 28 februari 2005.
Contributie

De contributie bedraagt € 16,- per jaar. Opzegging van het lidmaatschap dient schriftelijk of per email naar secretaris@tilsac.climbing.nl te gebeuren vóór 1 augustus.
T-shirts

Er zijn nog steeds TilSAC t-shirts verkrijgbaar in de maten S, M, XL en XXL (ze vallen een beetje klein uit). Ze kosten € 7,- en zijn te bestellen via e-mail of gewoon bij de wand. Het is altijd weer een leuk gezicht om al die TilSAC-shirtjes aan de wand te zien hangen!

Inhoudsopgave

Colofon……………………………………………………………………………….2

Inhoudsopgave……………………………………………………………………….3
Van de voorzitter: December, klimmen niet van toepassing………………………...4
Van de redactie……………………………………………………………………….6

Mededelingen van het bestuur…………………………………………………...…..7

Lustrum 2004………………………….………….………………………………….8


De badmuts, a birth story…………………………………………………………...11
Beginnersweekend Les Awirs……………………………………………………....13

Het NSAC zomerprogramma……………………………………………………….17
Battle of the SAC’s 2004……………………………….…………………………..19
Clubkampioenschappen…………………………………………………….………20
Het grote TilSAC woordenboek…………………………………………………….22

Activiteiten………………………………………………………………………….26

Verjaardagen………………………………………………………………………..27


Advertenties

Spac Sport…………………………………………………………………………… 5


Calten Houwing in/outdoor…………………………………………………………10

Sportief……………………………………………………………………………... 15


De Bergsportshop…………………………………………………………………... 16
Neoliet……………………………………………………………………………… 20

Copy Point / Lowie Kopie Copycenters.……………………………………………26
De Kampeermarkt..………………………………………………………………… 28

Van de voorzitter:

December, klimmen niet van toepassing
Zo aan het einde van het seizoen denk je er niet direct aan om lekker buiten te gaan klimmen. Dat heb ik de laatste maand dan ook niet echt meer gedaan. Dat is natuurlijk erg jammer, maar de tijd die er dan overblijft kun je nuttig in je studie steken, of niet…
Zo heb ik de laatste drie weekenden geen rots aangeraakt en dat is toch best een lange tijd. Wat heb ik dan wel gedaan? Simpel, bier gedronken! Zo waren er de afgelopen weekenden verschillende SAC feestjes, zo ook het weekend van 19,20 en 21 november. Dat weekend was er de dies van de Yeti en ook die van de USAC. Kortom reden genoeg om niet te gaan klimmen en mee te gaan feesten.
Vrijdag de 19e zijn we (Lindsay, Tim, Willem en ik) naar Delft af gereisd om daar hun dies te bezoeken. Het begon met een bescheiden borrel, waarna begonnen kon worden aan het 3 gangen diner. De soep was wat matig, de biefstuk helaas koud gespeecht en het toetje helaas half gesmolten, maar het was erg gezellig en er was genoeg (rode) wijn. Na het aanhoren van verschillende SAC liederen (Berg op, gaan wij met Yeti! Berg op… Op de Bergen willen we wezen, op de… (USAC) ) en een lezing was er tijd genoeg om van enkele biertjes te genieten.
De volgende morgen kon de kater een beetje gekalmeerd worden met een heus Verassingsei. Wie wil weten wat dat is… Het wordt alleen bij het bezoeken van een andere dies gebakken… Daarna verlieten de twee afhakers, te weten Lindsay en Tim, ons, waarna Willem en ik doorstoomden op weg naar de USAC dies. Helaas was het nu 13:30 en waren we pas om 19:00 welkom in Utrecht. Willem had het geweldige plan om te gaan bivakkeren in “The Globe” (Den Haag). Dat lukte prima. Na wat kopjes koffie of thee, jezelf vergapen aan al dat klimmateriaal trokken we op naar de boeken en kaarten afdeling.
De “100 schönsten touren” vlogen me om de oren en komende zomer wil ik dus naar de Dolemieten, Chamonix, Wallis, Urner Alpen, Kaiser, Wetterstein, Bergell, Berner Oberland, Bernina, Ecrins, … Maar goed, om 17:00 werden we de winkel uit getrapt, dus gingen we op weg naar de USAC… waar we veel te vroeg aankwamen.
Ondanks dat stond er al meteen een mooie pul bier voor ons klaar. Je begrijpt wel dat ik die zondag helemaal niets uitgevoerd heb. Dat was dan weer een leuk verhaaltje van wat je allemaal mee maakt als bestuurslid.
Fijne kerst nog, geen vingers verliezen en tot op het eerst volgende weekend!
Joris


Van de redactie
Okee, het is een beetje overdreven om jezelf ‘redactie’ te noemen. Maar helaas is het zo: dit keer geen redactie voor de H&S, maar 1 persoon die op een zaterdagmiddag bezig is met studie-ontwijkend gedrag… Ik zou mezelf natuurlijk ook hoofdredacteur kunnen noemen. Maar om hoofd van iets te zijn, moet je natuurlijk wel mensen onder je hebben… Lastig! Maar het moraal van dit verhaal is: HULP!!!


Bij deze nog een keer een oproep: wie vind het leuk om te helpen met het in elkaar zetten van de High & Stoned? Je hoeft echt geen lay-out talent te zijn of erg veel ervaring hebben met het schrijven stukjes. Gewoon af en toe een beetje tijd om mensen achter de vodden aan te zitten over het schrijven van een stukje, een beetje copy pasten, surfen op t internet en klaar is de H&S! Valt dus eigenlijk wel mee en hij komt maar 4 keer per jaar uit! Vele handen maken trouwens licht werk. Als er meerder mensen een stukje schrijven is de H&S zo vol en hoef je zelf niet meer zo veel te verzinnen en is het dus echt alleen copy pasten!
Maar ondanks dat ik het copy pasten in m’n eentje moest doen is ie toch klaar, duidelijk te merken in dit geval!. Dit keer met verslagen van het beginnersweekend, het lustrum, BOTS 2004, een vooruitblik op het zomerprogramma van de NSAC, het grote TilSAC-ABC en nog veel meer.
Veel leesplezier ermee!
LindsayMededelingen van het bestuur

Klimtijden!

De klimtijden in het nieuwe sportrooster zijn veranderd (en wat ons betreft gunstiger geworden). Zo ziet het rooster er vanaf september uit:

ma 19:00 - 20:15 Klimveiligheid (periode 1 t/m 4)*

ma 20:15 - 21:30 Klimveiligheid (periode 1 t/m 4)*

wo 20.00 - 21:30 Training gevorderden

wo 21.30 – 22.00 Vrij klimmen

do 19.00 – 20.30 Vrij klimmen

vr 17:00 - 18:30 Vrij klimmen

* start maandag 14 februari
Tot 14 februari zal de voorklim cursus worden gehouden om de uren van de klimveiligheidscursus.

Korting

Leden krijgen 10% korting bij Sportief snow, travel & adventure store op de aanschaf van klimmateriaal. Ook bij Bever Zwerfsport Tilburg krijgen leden op alle aankopen (behalve gps´sen en boeken) 10 % korting. Er kan om een pasje gevraagd worden.
Donderdagavond, Neoliet klimavond

Bij Neoliet kun je als TilSAC-lid elke dag klimmen voor maar 5 euro, dus niet meer alleen op de donderdagavond zoals eerst het geval was. Spreek dus met je klimmaatjes af om te gaan klimmen bij Neoliet! Zie evt. www.neoliet.nl.


Brandweertoren

Nadat wij bij het lustrum gebruik hebben gemaakt van de brandweertoren van Calten Houwing In/outdoor (zie verslag verderop in de High & Stoned) willen we hierbij onder de aandacht brengen dat ook daar geklommen kan worden voor 5 euro. De toren is maandag, woensdag en vrijdagavond open van 19.00-22.00 uur. De toren is 22 meter hoog en er zijn 8 verschillende routes. Wel handig om van te voeren even aan te geven of je gaat, in verband met het warm stoken van de toren (telefoon 013-5900322). Kijk ook eens op hun website www.outdoor-caltenhouwing.nl, niet alleen voor het klimmen in de brandweertoren maar ook voor hun andere activiteitenLustrum 2004
Al maanden waren we bezig met de voorbereidingen voor de festiviteiten rondom het de 20e verjaardag van TilSAC. Voor de zomervakantie waren er al een hoop dingen geregeld, maar in de zomervakantie lag alles stil. Toen we dus na de zomervakantie bekeken wat er nog allemaal moest gebeuren was het misschien toch wel een beetje schrikken. Uitnodigingen, mailtjes en nog meer van dat soort ‘kleine’ dingen moesten de deur uit. Op papier was alles geregeld, in praktijk was dat helaas niet helemaal zo. De laatste paar weken hebben we dus keihard gewerkt om het allemaal af te krijgen en ik moet zeggen: het is gelukt. Tenminste dat is mijn mening…
Misschien wel iets wat de hele stemming om had kunnen doen omslaan was het gebrek aan een locatie voor de zondagmorgen. Op het sportcentrum konden wij weer eens niet terecht. De zaal was al in gebruik voor iets anders en er was geen plaats voor ons. We moesten dus op zeer korte termijn een andere plaats voor onze ongevalsdemonstratie. Gelukkig konden wij wel terecht bij de brandweertoren van Calten Houwing in/outdoor, waar onder andere een klimwand is.

De dag zelf begon voor ons als organisatie officieel om 12 uur. Daarvoor moesten echter nog boodschappen gedaan, dus eigenlijk waren we al veel vroeger in touw.


De eerste deelnemers van het dagprogramma kwamen rustig binnendruppelen rond een uur of twee. De bouldertocht stond als eerste op het programma. Alle klimbare objecten in Tilburg moesten bedwongen worden. Iets later dan gepland, omdat op tijd komen en de weg vinden niet voor iedereen even makkelijk is, gingen de groepen weg. Alternatieve plannen gingen door ons hoofd, want het leek erop alsof het elk moment kon gaan regenen: het viel gelukkig mee.
Terwijl iedereen gezellig aan het boulderen was, werd achter de schermen nog wat hard gewerkt aan het avondprogramma. Zo hebben we op zenuwcentrum Rogierhof nog slingers zitten knippen en moesten er nog wat dingen worden voorbereid voor de bbq. Om halfzes konden we dan echt naar onze avondlocatie. Alle bbq-ingredienten werden in de auto’s geladen en daar aangekomen, hebben we in een half uur alles versierd.

Toen kon het feest echt beginnen…. Een hoop mensen waren op de dag afgekomen. Naast TilSACcers waren er nog afvaardigingen van andere SAC’s (vooral de ASAC was zeer aanwezig) en een aantal oud-leden. Niemand heeft geloof ik honger hoeven lijden want er was eten in overvloed…
Rond een uur of negen was het tijd voor de presentaties. Eerst vertelde de NSAC wat over het aankomende winterprogramma en daarna kwam de presentatie waar het allemaal om draaide. Ron Doorakkers vertelde over zijn expeditie op de Mount Everest. Zonder zuurstof had hij eerder dit jaar geprobeerd de top van de wereld te bereiken via de moeilijke (alsof die andere een eitje is…) kant. Helaas had hij het niet gehaald, maar twee andere leden van het team hadden de top wel gehaald. Ruim een uur konden we genieten van de verhalen en de prachtige foto’s!


Na de presentatie werd er nog wat gedronken en aan het eind van de avond/in de vroege morgen moest er natuurlijk nog een spelletje Triviant gespeeld worden…
De volgende morgen moesten we alweer vroeg op… Om elf uur stond namelijk de ongevaldemo gepland en voor die tijd moest er nog ontbeten en opgeruimd worden. De eieren werden gebakken door chef Matthijs en al waren ze niet helemaal standaard, ze waren er niet slechter om (eerder beter denk ik…)
Om 11 uur stonden Matthijs en ik bij de brandweertoren. De lotus was al aanwezig en er werd een bloederige wond gecreëerd. De anderen, hoofdzakelijk (brakke) TilSACcers kwamen wat later aan. Joris werd aangewezen om de casussen op te gaan lossen, omdat hij op AKI-examen moest. De casussen werden (naar omstandigheden) goed opgelost. Bij de eerst casus werd de zekeraar getroffen door een steen (vandaar de bloederige wond) en bij de tweede casus maakte Willem een voorklimmersval en werd hij door een bezorgde wandelaar (Matthijs) volgens de officiële EHBO-standaards geholpen met zijn gebroken been.


Al met al was een geslaagd weekend, maar het was zeker niet zo geslaagd geweest zonder de hulp van mensen die spontaan zagen dat we het niet met alleen commissie af konden. Iedereen die een helpende hand heet toegestoken: Bedankt!


Natuurlijk geldt dit ook voor alle deelnemers. Zonder deelnemers geen geslaagd weekend!
Lindsay
De Badmuts”, a birth-story…


Tijdens het weekend in Hotton is het levenslicht geschonken aan een nieuwe TilSAC-traditie. Over het algemeen bestaat het TilSAC-ras uit zeer bekwame en deskundige mensen, maar soms gaat er zelf in dit selecte gezelschap iets helemaal mis. Voortaan kan er na deze hilarische momenten gestemd worden op ‘de Badmuts’. De spelregels zijn simpel: na afloop van een activiteit/weekend wordt er met alle deelnemers gestemd over de meest de domme, grappige of rare actie. De winnaar mag zich het daaropvolgende weekend de trotse bezitter noemen van ‘de Badmuts’. Uiteraard gaan we ervan uit dat ieder deze gewilde en gerenommeerde prijs met gepaste trots zal dragen. De traditie is onmiddellijk met open armen ontvangen. Na afloop van het laatste weekend werden drie momenten genomineerd voor de Badmuts


Ten eerste: het is altijd even afwachten of je er ook op de plaats van bestemming aankomt, maar meestal voorziet de auto van Joris ons in een luxe ritje richting rotsen. Enthousiast als hij altijd is, zo was Joris ook deze zondag ochtend op weg naar de rotsen. In al zijn enthousiasme was hij even de exacte breedte van zijn auto vergeten, waardoor zijn rechterknipperlicht een beetje té dicht op de achterbumper van Tom stond geparkeerd (namelijk er bovenop). Een knipperlicht minder en een whiplash rijker, bleek dat de schade gelukkig meeviel. Gelukkig kon er voor de slachtoffers gelijk een praatgroep worden opgericht. Een aantal regiomensen had hun busje zojuist tegen een boom geparkeerd.
Ook de tweede nominatie ging naar onze voorzitter: tijdens het gezellige TilSAC ontbijt had iedereen zich een plaatsje verworven rond de TilSAC brander met daarop de TilSAC eieren. Bij het ruiken van de geur had onze voorzitter had zich eindelijk uit zijn tent gehesen om zich aan te sluiten bij het gezelschap. Tot groot ongenoegen van onze voorzitter kon hij niet plaatsnemen in zijn eigen stoel, hij was immers niet de eerste die aan wilde schuiven bij het ontbijt. Na wat verwarring moest hij ook deze (onterecht veroverde stoel) verruilen voor een andere stoel. Deze stoel had daar duidelijk geen zin in en zakte spontaan door zijn benen, Joris op de grond achterlatend.
Alhoewel het hier zeer grappige momenten betreft, was er een moment die met kop en schouders boven alle andere momenten uitsteekt. Dit moment was zelfs zo hilarisch dat het de aanleiding is geweest voor het aanstellen van de badmuts…


Nadat een regenachtige dag de meeste van onze routes in glijbanen had veranderd wilden we ons avondje droog onder het alom geroemde TilSAC zeil door gaan brengen… Bij gebrek aan ASAC-ers hebben wij TilSAC-ers dit maal zelf ons zeiltje gespannen. Uiterst vakkundig werd het zeil met behulp van auto’s, heggen en anderhalve tentstok opgezet. Een van onze TilSAC leden, welke liever anoniem wenst te blijven, had zich opgeofferd om dit gehele proces te nauwkeurig te coördineren. Een moeilijke taak, waar anderen met bloed, zweet en tranen in de regen het zeiltje overeind weten te houden, moet je je als coördinator niet laten verleiden om een handje mee te helpen. (iemand moet immers het overzicht houden) Een warme donsjas zorgde ervoor dat onze coördinator het hele proces warm heeft kunnen aanschouwen en bijsturen. Eenmaal gespannen, nestelde iedereen zich onder het zeiltje om saampjes droog en warm te blijven. De 1001-dingen-achterbak van Tom werd voor de gelegenheid omgetoverd in een knus samenzijn voor hemzelf en een gelukkige Thijs vd B. Met de handjes onder het opengeslagen slaapzakje genoten beide van een heerlijke whisky (sommige genoten zelfs van de halve fles). Het TilSAC zeil had het zwaar die avond, op enkele plekken nam het water de overhand en moesten tentstokken opnieuw worden opgezet om het TilSAC zeil in functie te laten overleven. Tom genoot van zijn knusse onderkomen in zijn achterbak, hij kroop nog eens dicht tegen Thijs aan en sprak toen zijn historische woorden: “gelukkig zit ik hier droog” waarna het TilSAC zeil en het daarop liggende water precies boven het hoofd van Tom het niet meer hield… Een grote plens water in het achterbakje en een geshockeerde Tom waren het gevolg. Ja. Dit is zo’n moment: ‘je had erbij moeten zijn’, maar neem maar van mij aan dat het grappig was…


Tom, van harte gefeliciteerd met het behalen van je eerste badmuts! Hopelijk volgen er nog meer en mogen wij getuige zijn van de momenten waarmee je ze verdient. Draag hem met trots!

Miriam


Beginnersweekend Les Awirs


Het is nu donderdagmiddag en zojuist ben ik op de fiets naar de Total gereden om een nieuwe jerrycan te halen. Straks ga ik samen met Jop naar Neoliet om daar lekker even te klimmen. Het kan snel gaan. Wat een week of 7 geleden begon als interesse; ff een keertje klimmen, kan al zo omslaan in een ware hobby, die vrij verslavend blijkt te zijn...

Tijdens de beginnerscursus, die 5 weken geleden lang elke donderdagavond plaatsvond, werd ons meegedeeld dat voor geïnteresseerden een klimweekend in Les Awirs georganiseerd zou worden. Meteen opgegeven natuurlijk en voor het al zover was, ook al gelijk klimpantoffels aangeschaft.

De kosten: 40 euro voor een weekend klimmen in het buitenland, eten en drinken, bier, vervoer en overnachting: geen geld dus!


Om kwart voor 8 zaterdagochtend verzamelden iedereen zich op het centraal station. Daar werden de financiële verplichtingen afgedaan en om kwart over 8 waren we al op weg naar België. Ikzelf bevond mij op dat moment achter in het witte autootje van Joris, ingebouwd tussen al het klimmateriaal en de blauwe kratjes.

Na een ruime 2 uur rijden kwamen we aan op de plaats van bestemming...

Vanuit daar konden wij niet zien wat ons te wachten stond. Veel van de beginners, (vooral ik zelf) hadden nog nooit buiten een klimhal geklommen. Maar de voorbereidingen werden getroffen. Alle materialen werden uit de auto’s gehaald en omdat we toch nog op een auto moesten wachten kon iedereen vast rustig zijn klimsetje bij elkaar zoeken.

Toen het uiteindelijk zover was, liepen we gezamenlijk naar de rotswand toe. Een paar voorklimmers uit onze groep hadden de groep al iets eerder verlaten om vast wat routes uit te zetten, en deze jongens troffen wij dan ook weer aan op de plaats van bestemming, maar dan ettelijke tientallen meters boven ons op een vrij steile rotswand.

Als iemand mij op dat moment had verteld dat ik de volgende dag op dezelfde plek zou staan (zonder de hulp van een helikopter dan) had ik diegene niet geloofd.

Voor mijzelf begon het ook allemaal makkelijker, samen met Jop en met instructeur Joris, begaven wij ons gedrieën richting het einde van de rotswand. Eerst nog even een korte 3 gedaan om in te komen om alvorens te gaan beginnen aan meerdere touwlengtes. Achteraf bleek dit absoluut het leukste te zijn. Ergens halverwege aan een wand, hangend aan een dun slingetje, maar wel lekker in het zonnetje bezig zijn; nu kreeg je pas echt wat mee van het enthousiasme van Laurent over het buitenklimmen.

Toen we uiteindelijk boven kwamen en de op dat moment toch niet meer zo vette klimschoenen opgelucht even aan de kant konden leggen, konden we even genieten van het adembenemende uitzicht op 2 schitterende fabrieksschoorstenen. Desalniettemin stonden we wel ongeveer op het hoogste punt en dat is altijd mooi.

Na de wand van ongeveer 80 meter geabseild te hebben stonden we weer op de grond. Daar pakten we ons materiaal weer zorgvuldig bij elkaar, tussendoor dekking zoekend voor de brokstukken die door klimcollega’s naar beneden werden gewerkt.

Het werd nu toch al iets schemerig en wachtend op nog een laatste groep klom ik met Jop nog wat korte uitgezette topropes.

Toen iedereen zich weer verzameld had vertrokken we gezamenlijk naar de camping. Daar werd in een behoorlijk rap tempo kampement gemaakt zodat de barbecues aangestoken konden worden en de blauwe kratjes uit de auto van Joris getoverd konden worden.

Over de kwantiteit van het voedsel zal niet geklaagd zijn, over de kwaliteit trouwens ook niet. En terwijl het in Nederland regende, zaten wij hoog en droog in de Ardennen, onder het genot van zwartgeblakerde worsten en lauw bier het Tilsac-spel te spelen (waar ik de regels nog steeds niet van begrijp). Een mooie zaterdagnacht.

Toen het op een gegeven moment wat kouder was geworden en de eetlust bij de meeste toch wel redelijk weggeëbd was, leek het vanzelfsprekend om van de nog overgebleven gloeiende kolenmassa en wat houten palen een kampvuur te maken. De kampleiding had ook hier zelfs aan het kleinste detail gedacht, namelijk dat het waarschijnlijk wel niet zou lukken om met een paar gloeiende kolen geïmpregneerde bielzen aan te steken.

Speciaal hiervoor (en misschien ook een beetje voor het fenomenale Tilsac-ei de volgende ochtend) was er een jerrycannetje met benzine meegebracht.

Dat dit vervolgens niet helemaal volgens plan verliep, valt te wijten, meen ik, aan een op dat moment onverwachte windstoot of iets anders onverklaarbaars... Waarschijnlijk viel de jongens die als kampvuurmakers waren aangewezen, dmv hun professionele werkwijze, weinig te verwijten.

Een feit echter was dat het kannetje met benzine vlam vatte en de 20 omringende toeschouwers binnen luttele seconden van hun stoel verjoeg.

Omdat bij de meeste van zulke acties vaak naar een zondebok gezocht wordt, heb ik mij maar vrijwillig opgegeven om verdere discussies te vermijden en vandaar ook het gekochte jerrycannetje. De volgende ochtend werd het fenomeen Tilsac-ei dus niet gebakken op de gebruikelijke benzine (die kun je namelijk net als geld ook maar 1x gebruiken...), maar in plaats daarvan werd er door de kampleiding goed geïmproviseerd op gas. Het ei smaakte er niet minder om.Na een goed ontbijt waren we redelijk snel weer op weg naar de klimwand. Na hier eerst weer kleine routes geklommen te hebben, begonnen we aan een meerdere touwlengte met in het middenstuk wat “klettersteigen”. Dit alles bij elkaar maakte het waarschijnlijk tot de meest spectaculaire route van het weekend. En deze vergde daarom ook wel enig tijd, want toen iedereen geweest was, was het ook tijd om in te pakken.

Alvorens de karavaan auto’s koers te laten zetten naar Tilburg, moest er nog een lekke band geplakt worden, dit ging echter zwaar professioneel en alles bij elkaar zorgde het voor nog geen 15 min vertraging. Daarna waren we ook op weg en in Maastricht werd er nog even gestopt om het weekend met z’n allen af te sluiten bij een der grote gelen M’en.
Dit alles geproefd door de ogen van een beginner, maar smaakt zeker naar meer!
Corniels

De eerste, echte Nederlandse Webshop

voor Klim- en Bergsportmaterialen
De BergsportShop”
op het Internet te vinden onder
www.bergsportshop.com

Met een paar muisklikken kom je makkelijk

én voordelig aan je klimspullenHet NSAC Zomerprogramma 2005


Zomer!? Ja, ik weet het, de winter is nog niet eens echt begonnen, maar dit is wel het moment om je te gaan oriënteren op wat je van de zomer wilt gaan doen. Ik hoop dat dit stukje je daarin een eindje op de goede weg kan helpen.


Ben je al eens in de Alpen geweest en heb je een aantal wandelingen over bergpaadjes gemaakt? Heb je ook naar die mooie witte toppen staan kijken? Voelde je ook die drang om het bergpaadje te verlaten en ze van dichterbij te bekijken of te beklimmen? Misschien ben je nog nooit in het hooggebergte geweest, maar heb je dat klimmen inmiddels wel te pakken en wil je meer dan alleen die rotsen in Ardennen.

Tijdens de NSAC C1 cursus in de Stubaier Alpen (Oostenrijk) in 2003. Het heeft gesneeuwd en de groep is op weg naar een plek om de gletsjerpleet redding te oefenen.

Het oefenen van een gletsjerspleetredding tijdens een NSAC C1 cursus. “Het slachtoffer” laat zichzelf opzettelijk in een spleet vallen, waarna de touwgenoten zijn val moet houden en hem vervolgens met een seilrolle weer naar boven takelen.

Dan wordt het de hoogste tijd om komende zomer naar de Alpen te gaan en de witte toppen te veroveren. Dit moet je echter niet zomaar gaan doen. Je moet weten hoe je je veilig op gletsjers kunt begeven, hoe je iemand uit een gletsjerspleet redt, lopen op stijgijzers, remmen in steile sneeuw, oriënteren, het weer begrijpen, enz… Dit kun je allemaal snel leren op een NSAC cursus.


De NSAC biedt verschillende cursussen zo goedkoop mogelijk aan. Daarnaast zijn deze cursussen nog eens kwalitatief heel erg goed. Het aantal instructeurs per cursist is nergens zo gunstig als bij de NSAC. Daarnaast word je ook nog eens zoveel mogelijk klaar gestoomd om zelfstandig op pad te gaan.
Enkele spitse graniettoppen spiegelen in het water van een Zwitsers stuwmeer. In de Bergell, Zwitserland 2003

Beklimming van de zuidgraat van de Gran Darray, een graat beklimming van ongeveer 700 meter in het Zwitserse Mont-Blac gebied. 2004

Zelf heb ik ook meerdere NSAC cursussen gevolgd en ben heel erg tevreden over de kwaliteit hiervan. Je kunt merken dat de instructeurs echt veel ervaring hebben. Bovendien zijn je mede-cursisten erg gemotiveerd om veel te leren en er die week wat van te maken. Ook het feit dat je met studenten (cursisten) en ex-studenten (instructeurs) op pad bent is bepaald niet nadelig voor de sfeer.


Er worden verschillende cursussen aangeboden op verschillende niveaus, voor meer informatie raad ik je aan eens contact met me (Joris van Willigenburg) op te nemen en een kijkje te nemen op de NSAC site http://nsac.climbing.nl (klikken op zomerprogramma). Kijk ook eens op de foto galerie van de TilSAC site bij de categorie alpinisme.
Dus lijkt het je leuk om komende zomer (net als ik) ook voor enkele weken (goedkoop) de Alpen in te gaan? Of wil je je al opgeven? Neem dan eens contact met me op. Trouwens, je bent toch niet voor niets lid geworden van een studenten ALPEN club!?
Met hoogalpiene groet,
Joris van Willigenburg

e-mail: scouzy@dds.nl

tel. 06 41433229

Battle of the Sac’s 2004


Aanvankelijk was het nog helemaal niet zeker of er wel een TilSAC-team zou zijn voor de Battle. Een dag voor de sluiting van de aanmelding waren er nog maar 3 deelnemers, te weten Joris, Wout en Bas. Uiteindelijk was er toch nog een compleet team, toen we Tim toch nog over konden halen om mee te doen. Toen we hem nog vroegen of hij nog wilde helpen met het bedenken van een naam riep hij: ‘Waarom???’ De naam was geboren…
Na de battle viel op het forum te lezen:

Het is gelofelijk, maar waar. Het TilSAC Team "Waarom?!" heeft toch echt iets gepresteerd. Een 9e plaats in het totaal klassement (van de 18 teams).

Op de oriëntatie loop van 34 km (voor liefhebbers minstens 40 km) heeft Waarom inclusief opdrachten de 15e tijd neer gezet. We waren erg trots dat we het enige team zijn dat geen meter heeft hardgelopen op het parcours.

Na 3 uurtjes slaap konden we weer aan de bak met de ochten run, over 4 km. Dit deden we ondanks de stijve gewrichten en talloze blaren redelijk. Toen begon het mountainbike-oriëntatie-parcours over 85 km. Dit ging vrijwel direct fout. Als één na laatste bereikten we de 2e controle post. En door een foutje van de organisatie kwamen we zelfs laatste te liggen (Dit is achteraf gecompenseerd). En toen begon de grote inhaal race. Waar alle teams faalden in het oriënteren en het volgens van de vage route instructies navigeerde Waarom altijd goed en wisten we door op de juiste plaats een pauze in te lassen twee teams in te halen.

De race ging door en uiteindelijk kwam Team waarom echt op gang. Zo ver zelfs dat we de 3e tijd neer hebben gezet!! Een ware prestatie.”Wie alle details over de standen wil weten, http://ibex.climbing.nl/battle/Battle_results_data.pdf


Verder zijn er op de site van Ibex ook foto’s te bekijken. Deze konden helaas niet gepubliceerd in deze High & Stoned omdat er over de foto’s www.staikopdefoto.nl staat…
Het is de bedoeling dat de Battle een jaarlijks terugkerend evenement is dat de georganiseerd wordt door de winnaars van het voorafgaande jaar. Volgende jaar weer een team? Of meerdere?
Lindsay

Clubkampioenschappen


Het plan voor de clubkampioenschappen is geboren in de TIK-week tijdens één van de nachten van Pendragon, toen Miriam de ene na de andere route op blote voeten klom. Enkele andere categorieën waren ook al snel bedacht… Pas enkele weken voor de clubkampioenschappen kreeg het evenement een duidelijke vorm. Enkele categorieën werden geschrapt en anderen toegevoegd. Zo werd de categorie Teva’s geschrapt, omdat er mensen waren die zich niet op zo’n manier wilde vertonen en anderen zouden te veel voordeel hebben, omdat zij zich in het dagelijkse leven altijd op dit soort schoeisel voortbewogen. Uiteindelijk werd er gestreden in de volgende categorieën: blote voeten, slippers, sloffen en als klap op de vuurpijl ook de vrije categorie, waar teva’s en andere uitgesloten categorieën samen konden strijden.

Op 17 november was het zover. Een select groepje goede klimmers had zich aan de wand verzameld, zonder de geliefde klimschoentjes dit keer. De jury, bestaande uit Matthijs en ik, had een zware taak en stond onder druk van de deelnemers. Deze vonden onze methoden niet objectief (geen commentaar…)

Een verslag in woord zou niet passend zijn, vandaar een compleet foto-verslag van de avond op de volgende pagina. Maar de winnaars mogen wel even duidelijk in het zonnetje gezet worden:

* Blote voeten: Tim Aarts

* Slippers: Willem Franssen

* Sloffen: Femke Rommers* Vrije Categorie: Miriam van Seters
LindsayHet Grote TilSAC Woordenboek
A


Afhaker Daar heeft TilSAC er diverse van. Willem (Battle of the Sacs), Thijs (Nepal), maar ”ADVO-maar-geen-AKI” Tom mag de hoofdprijs mee naar huis nemen.

AKI Assistent Klim Instructeur. Onder begeleiding dan deze mensen mag je als beginner mee gaan klimmen.

ASAC Amsterdamse-Studenten Club. Ontzettend sociale lui, deze mensen, ze zetten zeiltjes op als het gaat regenen en ze organiseren hele uitstapjes naar bijvoorbeeld Calanques waar je als TilSACer van mee mag genieten.
B

Badmuts Is sinds heden is ingevoerd voor degene die het stomste dan wel leukste (om uit te lachen) moment op een weekend produceert (zie voor verdere uitleg elders in deze H&S).

Benzinetankje Voormalig onderdeel van de TilSAC-brander, Joris was er zóó trots op, maar helaas heeft zijn tankje vroegtijdig zijn einde gevonden.

Bikkelbarbeque Veel (warm) vlees tijdens een koude avond met bier.

Bivakveld (te Les Arwirs) Heerlijk zekeren in het zonnetje...

Boer Als je die laat mag je het antwoord geven bij TilSAC-Triviant.

Boulderen Korte moeilijke klimmetjes of traverses op stenen. Hoog kom je niet, dus ideaal voor klimmer met hoogtevrees.

Brander De geweldige TilSAC-brander, jammer dat zo weinig mensen weten hoe die aan moet.

C


CAB Club Alpin Belge, ofwel de Belgische Alpen Club die vele klimrotsen in Belgie beheert.

Climbing.nl Website over klimmen in Nederland.

Camembert Sinds afgelopen zomer een onmisbare toevoeging op het TilSAC-ei.

Chili Con Carne Het meest geweldige weekend voer.

Clubkampioenschappen Afgelopen november hebben heeft TilSAC haar eerste kampioenschappen gehad, in de diverse rondes ‘blote voeten’, ‘pantoffels’, ‘slippers’ en de ‘vrije ronde’ kon iedereen zich onder deskundig oog van de jury naar hartelust uitleven (zie elders in deze H&S).
D

Dak Als in/op een plafond grepen zitten, heet het voor klimmers ineens een dak...

Dave Mooie klimgebied, jammer van de weg en spoorlijn.

Dichtdraaien Waar is die schroef van die karabiner nou toch ook alweer voor…

Dirk-greep Van onderaan de wand lijkt het een heerlijke bak te zijn, eenmaal aangekomen blijkt deze greep op geen enkele manier is vast te pakken, ze verschuilen zich bij voorkeur aan het einde van de route zodat alle hoop op een beetje knijpkracht ook verloren is....

Doorakkers, Ron Die een mooie lezing gaf op ons Lustrum.

Donsjas Onmisbaar als echte klimmer.

Duif Inheemse diersoort van Dave (vraag maar aan Joris).

Duivenstront uitwerpselen van bovengenoemde diersoort (vraag maar aan Tom).

E

Eieren De basis voor het TilSAC-weekend en de basis voor alle genoemde ingrediënten.

ESAC Onze naaste buurtjes, altijd in voor een feestje, zo hebben ze binnenkort weer een DIES te vieren.

F

Floepsen Zonder voetgrepen toch via wrijving met je voeten omhoog kunnen komen.

G

Gebruiksaanwijzing Er zijn nu geen excuses meer mogelijk, de TilSAC brander heeft sinds kort een bijbehorende gebruiksaanwijzing zodat iedereen een

Groente Dat hoort dus NIET in een TILSAC-ei

GriGri Heeft helemaal niets met klimmen te maken.

H

Heks Thijs' troetelnaampje voor Marly ( Thijs houdt van Heksen...)

Helikopter Onmisbaar als echte alpinist.

Hilarisch moment Tom met zijn droge plaats weekend Hotton.

I

Indutten Tom op zijn standplaats in Les Arwirs.

J

Joris Onze voorzitter die 's winters vooral geniet van de gewichtverzwarende B's (zie vijf B's) en dan met een beetje training nog fatsoenlijk denkt te kunnen klimmen.

K

Kamaradskis Russische variant van de friend, met bijbehorende Russische kwaliteit en bruikbaarheid.

Kampvuur De gebruiksaanwijzing van een echt kampvuur zijn na te vragen bij een van de deelnemers van het afgelopen beginnersweekend.

Karabiner Behoort tot de basisuitrusting van de klimmer, niet om mee te gooien.

Klompen De klimschoentjes van Thijs werden in de vrije ronde van het TilSAC triviant vervangen door klompen, met bijpassende outfit natuurlijk.

Koffiebrander Het ingenieuze apparaatje van Tim zorgt toch ieder weekend weer voor een heerlijk kopje koffie Is tevens ook een van de weinige zaken waarvoor Tim in het weekend te motiveren is.

Knoflook Onmisbaar, eigenlijk in alles.

Knuffel een rots en omhels een plant Zo kan je dus ook naar boven klimmen in je route in Hotton.

K*t En dat is dus geen klimterm…

L

Laurent Deze o-zo-ervaren klimmer is verantwoordelijk voor de beginnerscursus, ook in te zetten tijdens het TilSAC- triviant.

Lied Iedere SAC heeft er eentje behalve wij… (tekstschrijvers die zich geroepen voelen, melden bij het bestuur)

M

Modecommissie Er waren geruchten van een dergelijke commissie, maar waar blijven nu die shirtjes?

N

Neoliet Net als de TilSAC-klimwand, maar dan een heel-klein-beetje groter. Als TilSAC-lid mag je hier elke avond voor maar vijf euro’s helemaal uit je dak gaan!

O

OLOF De oprichters van TilSAC, liever onder ons te houden.

Open categorie De leukste categorie tijdens de clubkampioenschappen, kijk in deze H&S naar de foto impressie en laat je verassen.

P

Pictionary TilSAC-game in opkomst.

Provinciaalse kruiden Essentieel onderdeel van het geroemde TilSAC-ei.

Plato Tilburgse Studenten Zuip Vereniging, voor meer info kun je je wenden tot onze voorzitter.

Q

Quecha Het merk van de buitensport-Wibra van België, de Decathlon.

R

Rega De Zwitserse reddingsdienst die geheel verzorgde helikoptervluchten aanbiedt tegen scherpe tarieven.

Regiomensch Sociaal onvaardig persoon die met soortgenoten op een onverantwoorde wijze gaat klimmen in nabij gelegen klimgebieden en daarbij niet zal laten om anderen in de weg te zitten of op andere wijze te irriteren.

S

Scheet Onaangenaam lichaamsgas, dat dient ter overrulling bij TilSAC-Triviant.

Soleren Ongezekerde variant voor klimmers die levensmoe zijn, ook wel ´het klimmen voor het soleren nemen´.

Strafmeter Dient gegeven te worden bij elk onnodig aangevraagd ´block´.

Stroopwafel Ooit populair om de weekenden mee door te komen, maar dreigen uit de gratie te raken.
T

Telefoon Onmisbaar als echte alpinist om de helikopter mee te bellen.

Timpakpapier Op sinterklaaspapier staat Sinterklaas, op Timpakpapier staat...

Touching de Void De klimfilm van 2004!

Triviant TilSAC-Triviant, voor een uitgebreide gebruiksaanwijzing zie ook de vorige H&S.

U

USAC Deze afwassers haken structureel af.
V

Vijf B´s Boulderen, Barbecue en Bijzondere Belgische Bieren.

Verassings-ei We kennen al het klassieke TilSAC-ei, Het TilSAC-ei new school, nu is er ook het Verassings-ei; ga eens mee naar een Dies en laat je verassen!!!
W

Waarom De naam van het TilSAC Battle of The Sacs Team, hebben een keurige negende plaats behaald in de strijd, trainingen voor volgend jaar worden binnenkort gestart.

WVTTK Het standaard, rudimentaire agendapunt op iedere bestuursvergadering.

X

X Zo geef je een standplaats aan op een topo.

Y

YETI-SAC De SAC die eigenlijk helemaal geen SAC is.
Z

Zeil Het TilSAC -ik span het over een grasveld met behulp van stokken, heg en auto’s- zeil. Bij voorkeur op te laten zetten door ASACers.

Zekerslaaf Nederige dienaar van Miriam, met als taak het zekeren tijdens allerlei gewaagde klimacties.

Zelfzekering Als je er als eentje maakt, doe hem dan in ieder geval dicht.
Miriam (en anderen)

Activiteiten
Bij het schrijven van deze High en Stoned staan er nog twee activiteiten op het programma, de bikkelbbq (16 december as) en de ALV (21 december as). De bikkelbbq zal het uitkomen van deze High en Stoned niet halen, maar bij deze wil ik je nog een keer uitnodigen voor de ALV. Deze zal plaatsvinden dinsdag 21 december om 20:00 in cafe Miller Time.

Voor 2005 zijn er al een hoop wilde plannen, maar er zijn nog geen concrete data. Houd daarvoor je e-mail en de site in de gaten.

Wat valt er dan allemaal te verwachten? Natuurlijk de klimweekenden. Maar verder zijn er plannen voor een langlaufweekend, een nieuwe adventure race, bbq’ s en vele andere activiteiten

Natuurlijk zijn er ook nog activiteiten van de NSAC. Voor het winterprogramma, die van 12 maart tot 7 april plaatsvindt, kun je je nog inschrijven tot 1 januari 2005. Kijk voor meer informatie eens op http://nsac.climbing.nl/wp/programma. Over het aankomende zomerprogramma hebben je al wat kunnen lezen in deze High en Stoned.

ADVERTENTIE


COPY SHOP

Verjaardagen

Er wordt weer taart gegeten! Wat ons betreft mag dat ook gerust bij de wand gevierd worden hoor…December


3 december Joël Zaagman

14 december Joris Colijn

15 december Jop van Boggelen

18 december Judith Geerts

19 december Linda Hessels

19 december Evelien Zielschot

20 december Femke Rommers

26 december Joost Engelen


29 december Eva Alisic


29 december Ilse de Hoon

31 december Linda Wolvers

31 december Pei-Chen Wu

Januari


2 januari Cindy van Egmond

2 januari Maarten van Rossem

4 januari Niels van Groenendaal

4 januari Johan Ewalds

5 januari Johannes Voget

10 januari Sebastiaan van der Made

12 januari Nancy van der Linden

15 januari Marcha van Lokven

18 januari Vanessa de Jong

21 januari Jeroen van Woerden

30 januari Ivon Schijf

30 januari Yvette CaldenhoveFebruari


8 februari Saskia Martens

9 februari Maurice Schepens

10 februari Jeroen Noordermeer

13 februari Matty Lubberding

16 februari Corniels Tavenier

16 februari Joris van WilligenburgHigh & Stoned pagina
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina