Hmc-bulletin Nummer 6 Week 47 – 2005 InhoudDovnload 78.35 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte78.35 Kb.
HMC-BulletinNummer 6
Week 47 – 2005

Inhoud:

● Datum ALV seizoen 2006-2007

● Ledenwerfacties

NK Jeugd Baarn, Algemeen

● Meesterklasse A/B-Jeugd in Baarn

● Promotieklasse A/B-Jeugd in Den Bosch

● Meesterklasse C-Jeugd: HMC Calder team aan kop in finalepoule

● Meesterklasse D-Jeugd: HMC Calder overtuigend finalist

● Schaakrubriek Brabants Dagblad

● Agenda


● Volgende week in HMC-Bulletin

Redactie:

Tim Mazajchik: tim_mazajchik@hotmail.com

Peter Mooren: pmooren@zonnet.nl

Ben Span: benspan@xs4all.nlDatum ALV in 2006
Het bestuur heeft besloten de Algemene Ledenvergadering weer aan het begin van het schaakseizoen 2006-2007 te plaatsen. Nu zitten er aan elke datum voor- en nadelen maar de onlogische en ongemakkelijke overname van bestuursfuncties (het seizoen is dan al aan de gang) en het verlate tijdstip van de inning van de contributie zijn de belangrijkste achtergronden voor dit besluit.
Ben Span

Ledenwerfacties
Zoals tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering is afgesproken zullen er de komende maanden ledenwerfacties plaatsvinden.

Doel van die acties is:

● verhogen van de inkomsten;

● het opvullen van witte vlekken in het ledenbestand waarbij met name gedacht moet worden aan de beginnende schakers;

● het weer voor HMC interesseren van oud-leden.
Actie 1: Van huis- en tuinschaker naar clubschaker

Probleem is bekend. HMC slaagt er maar moeilijk in beginnende schakers aan zich te binden. Idee is deze groep een omgeving/situatie aan te bieden waarin ze zich thuis gaan voelen en de tijd krijgen langzaam aan de club(avond) te wennen.

Idee is deze groep van 20.00 uur tot ca 20.45 uur les te geven waarna ze onderling een competitiepartij spelen. Aan het einde van het seizoen promoveren de bovenste 2/3, de rest blijft bij elkaar in dezelfde groep spelen.

Lesgevers zijn Henk Burg, Lennart Verheijen en Ben Span. Meer lesgevers zijn welkom, want dan kan men elkaar afwisselen en dus bij de interne competitie blijven spelen.

Blijkt dit een goede methode dan wordt in augustus, bij de aanvang van het nieuwe seizoen, een nieuwe groep geworven.

Het is de bedoeling dat bij voldoende belangstelling (minimaal 10) de nieuwe groep half januari van start gaat. Via de media zal half december een wervingsactie worden opgestart. Maar ook de leden kunnen hierin een rol spelen. Kennen jullie een huis-, tuin- of keukenschaker die graag een stapje vooruit wil zetten dan is hij/zij de man of vrouw die we voor ons groepje zoeken.


Actie 2: Werven ervaren schakers

In Den Bosch en omgeving wonen verschillende goede, ervaren spelers die ooit lid van HMC zijn geweest, volwassenen maar ook jeugdspelers die inmiddels volwassen zijn, maar ooit het schaken bij HMC geleerd hebben.

Voor hen en de huidige leden organiseren we zondag 22 januari een reünietoernooi in De Biechten (nadere bijzonderheden volgen).

In de eerste plaats vooral vanwege de gezelligheid, in de tweede plaats in de hoop er wellicht weer nieuwe leden bij te krijgen.


Op de huidige leden doen wij een beroep om zich heen te kijken en te proberen onervaren schakers (actie 1) en ervaren schakers (actie 2) voor onze club te winnen. HMC is een prachtige club met een rijke geschiedenis en een rijk heden.

Een club die het verdient om Groot, Sterk en Gezellig te blijven. Daarvoor is het van belang de huidige terugloop in leden te stoppen en om te buigen in ledenwinst. Tegen de stroom in roeien? Wellicht, maar waarom ook niet. We hebben immers veel te bieden. Dus komt u een schaakdrenkeling tegen, haal hem of haar aan boord.


Ben Span
Jeugd
NK voor teams A/B-, C- en D-Jeugd
HMC stelt zich nadrukkelijk kandidaat voor kampioenschap in D- en C-categorie
Van Schakersinfo.nl door Hiddo Zuiderweg
In de vijfde ronde van de AB-meesterklasse had Bobby Fischer het eindelijk moeilijk. Ondanks de afwezigheid van Jasper Broekmeulen (ontgroening) nam HMC Den Bosch een 2-1 voorsprong. Invaller Wouter Langerak versloeg Christov Kleijn, terwijl Twan Burg aan het eerste bord Joost Michielsen versloeg. David van Kerkhof, medetopscorer na vier ronden, dolf echter het onderspit tegen Chiel van Oosterom. Joram Op den Kelder had een moeilijk, maar ongeveer gelijkstaand P + pionneneindspel op het bord staan en slechts een minuut op de klok. Toch had hij alles beter gezien dan zijn tegenstander Bas Slikboer, of was het toch stellingsgeluk? Feit was in ieder geval dat er een D tegen g7-pion op het bord kwam, wat in een tiental seconden werd gewonnen door de wiskundestudent uit Den Haag.

In de middagronde won Bobby Fischer nipt van de Schaakmaat: 1½-2½. Meest beladen duel was de derby tussen VAS en Zukertort. In Amsterdam en omgeving leggen de laatste tijd veel mensen het loodje en ook in dit duel werden drie koningen omgelegd. Die behoorden alledrie tot het VAS-kamp. HMC raakte verder achterop doordat men niet verder dan een gelijkspel kwam tegen het “dreamteam” van Leiderdorp. Deze club had in de ochtendronde gehakt gemaakt van Promotie Zoetermeer en staat zeer verrassend op een vijfde plek. JSC Opsterland kon eindelijk compleet aan treden, en dat was te merken. Door twee overwinningen op SHS 1 (3-1 en 4-0) staan de Friezen weer op een gedeelde derde plek.

Onderin is TSV Rochade nog steeds puntloos. Degradatie is onvermijdelijk. Voor de overige vier plaatsen komen nog acht teams in aanmerking, waarvan WSG uit Winterswijk de voornaamste degradatiekandidaat is.
In de C-categorie stelde HMC zich wel zeer nadrukkelijk kandidaat voor het kampioenschap. Alle wedstrijden in de halve finale werden met 4-0 gewonnen. Verrassend tweede in dezelfde poule en dus ook geplaatst voor de finale werd Botwinnik. In de andere poule wonnen Zukertort en Messemaeker 1847 ’s ochtends ook hun tweede wedstrijd, waardoor de middageditie niet belangrijk meer was voor het eindklassement in de poule, maar wel voor de finale. De poulewedstrijden tegen de medefinalist worden namelijk meegenomen naar de finale. Verrassend hielden de Goudenaren de Amstelveners, die Bram ter Schegget wegens ziekte niet konden opstellen, op 2-2.
In de D-categorie behaalden HMC en Almelo in de groep des doods de finale. Beide waren na twee wedstrijden al zeker, maar vooral de Bosschenaren (met twee meiden in het team) wilden er in de laatste wedstrijd wel voor spelen. Met een 4-0 overwinning deelde men een psychologische klap uit, maar de teamleider van Almelo, Adri Schippers, houdt wel van de underdogpositie. Groningen, ook door sommigen getipt voor een finaleplaats, kwam er niet aan te pas. Het team kwam er vooral in mentaal opzicht niet aan te pas. De kersverse brugklassers lijken op dit moment vele andere zaken aan hun hoofd te hebben.

In de andere poule was het een stuk spannender. Na twee wedstrijden had ieder team nog kans op plaatsing voor de finale. Moira Domtoren trok tegen Zukertort aan het langste eind, maar zeer verrassend won het jonge team (alle spelers zijn nog E-tjes of jonger) van SO Rotterdam met 2½-½ van Messemaeker 1847. Jan-Marco van der Poel nam het beslissende punt voor zijn rekening.Meesterklasse A/B-Jeugd in Baarn
door Henk Burg
HMC Calder 1 – Bobby Fischer 2-2

Door een snel stukverlies van David van Kerkhof kwam HMC Calder al snel op achterstand. (0-1) Twan Burg speelde aan bord 1 goed en overspoelde Nederlands Jeugdtopper Joost Michielsen. Twan bracht al zijn stukken op de koningsvleugel en ging tot een vernietigende aanval over. (1-1)

Wouter Langerak aan bord 4 nam het stukoffer van Christov Kleijn aan en loodste de toch steeds kritieke stelling naar een veilige haven waarna Christov met inmiddels meer materiaal achter in een nederlaag moest berusten. (2-1)

Over bleef Bas Slikboer die tegen Joram op den Kelder een gelijke stelling had maar waarvan je ook wel het weer het idee had dat er één zou gaan winnen. Joram kon onmogelijk alles door gerekend hebben. Toen de wedren van meerdere pionnen berekend moest worden had hij slechts één minuut op de klok. Hij begon met de opmars van pionnen, het kon niet anders meer. Wij hadden pech dat Joram door een schaakje direct de dame van Bas kon incasseren. Dat Bas voor een andere variant koos die ook verloor maar voor Joram meer tijd kostte hielp ook niet meer.


HMC Calder 1 – Leiderdorp 2-2

De middagpartijen lieten een goed knokkend team zien.

Bas verloor ongelukkig, de morgenpartij speelde vast nog door. Twan Burg kwam met een bekend stukoffer tegen Biaina Geragousian. Biaina had dit stukoffer al eerder gezien, Twan had het in Siberië zelfs nog uitgelegd. Maar Twan vertrouwde er op dat de gezelligheid in Siberië toch wel tot enig geheugenverlies had geleid waarin hij gelijk kreeg.

Aan de andere borden leek David te gaan verliezen terwijl Wouter met sterk spel leek te gaan winnen. David liet zich in tijdnood komen om de tegenstander onder extra druk te brengen. (Het lijkt onlogisch maar je ziet het elke keer weer.) Het lukte, David hield het op remise. Wouter leek het eindspel te gaan winnen,miste links of rechts ergens een tempo, kwam op een eindspel van K+D tegen K+T uit. Maar met één minuut op de klok had hij te weinig tijd over en moest met remise tevreden zijn.

HMC Calder 1 bleef door deze gelijke spelen mee aan kop. Op de laatste zaterdag zit er een hoge klassering in maar om de eerste plek te behalen moeten er een aantal wondertjes gebeuren.
HMC Calder 2 – SHS 2 1-3

Het team moest jammer genoeg met 0-1 achterstand beginnen doordat Joris door omstandigheden niet op tijd kon komen. De wedstrijd was daardoor van begin af moeilijk ook nog mede door een fileprobleem voor Koen Haast. Twee remises voor Dick en Koen was het enige dat nog overbleef.


HMC Calder 2 – Rochade 3-1

Dit degradatieduel was snel in het voordeel van HMC beslist. Overwinningen van Dick, Melissa en Koen zorgde voor een ruime overwinning. De nederlaag van Joris valt hem door zijn hectische dag zeker niet aan te rekenen. Op de laatste competitiezaterdag moet degradatie afgewend worden.

Het is voor HMC Calder van groot belang dat de plaats behouden blijft voor het vele talent dat onze club momenteel in de jeugdafdeling bezit.
Uitslagen Meesterklasse A/B-Jeugd (19 november)

Ronde 5


Bobby Fischer 1 - HMC Calder 1 2-2

Schaakmaat - Zukertort 1 2–2

JSC Opsterland - SHS 1 3–1

Groningen 1 - VAS 1½-2½

Promotie - Leiderdorp 0–4

SHS 2 - HMC Calder 2 3–1

De Pion - WSG Winterswijk 2–2

Zukertort 2 - Rochade 4–0


Ronde 6

Schaakmaat - Bobby Fischer 1 1½-2½

Zukertort 1 - VAS 3½-½

Leiderdorp - HMC Calder 1 2–2

SHS 2 - JSC Opsterland 0–4

SHS 1 - Zukertort 2 3½-½

De Pion - Promotie 2–2

WSG Winterswijk - Groningen 1 1–3

Rochade - HMC Calder 2 1–3
Stand na 6 ronden

Meesterklasse A-jeugd ptn bordptn

1 Bobby Fischer 1 6 - 11 17,0

2 Zukertort Amstelveen 1 6 - 9 17,5

3 HMC Calder 1 6 - 8 14,0

4 JSC Opsterland 6 - 8 13,5

5 Leiderdorp 6 - 7 14,5

6 Schaakmaat Apeldoorn 6 - 7 13,5

7 SHS 1 6 - 7 13,0

8 Groningen 1 6 - 6 14,5

9 VAS Amsterdam 6 - 6 11,0

10 Promotie Zoetermeer 6 - 5 11,5

11 de Pion Roosendaal 6 - 5 11,0

12 HMC Calder 2 6 - 5 10,5

13 SHS 2 6 - 5 9,0

14 Zukertort Amstelveen 2 6 - 4 10,0

15 WSG Winterswijk 6 - 3 8,5

16 Rochade 6 – 0 3,0


Slotronden 7 en 8 op 10 december.
Indeling ronde 7 (10 december)

Bobby Fischer 1 - JSC Opsterland

SHS 1 - Zukertort 1

HMC Calder 1 - Schaakmaat

VAS - Leiderdorp

SC Groningen 1 - SHS 2

HMC Calder 2 - Zukertort 2

Promotie - WSG Winterswijk

Rochade - De Pion
Promotieklasse A/B Jeugd Midden-Zuid
De 4e en de 5e ronde van de promotieklasse werden afgelopen zaterdag in het Hervion College gespeeld. Een korte impressie van wedstrijdleider Rene Olthof.

“De organisatie bij de promotieklasse wedstrijden in het Hervion-college verliep uitstekend dankzij de grote inspanningen van Harald en Han. Het team deed het ook heel behoorlijk, maar tegen de beide koplopers Baarn en Stein was duidelijk weinig eer te behalen. De inzet van Rune, Yvette, Thijs en Sebastiaan was echter dik in orde en het vertoonde spel van een verheugend goed niveau ondanks de twee nederlagen”

4e ronde (19 november)

DJC Stein – HMC Calder 3 2½-1½

1. Jozef Simenon - Rune Einarsen ½-½

2. Stefan Spronkmans - Yvette Muhren 1-0

3. Sander Vanwersch - Thijs Jacobs 1-0

4. Fabian Miesen - Sebastiaan Weijer 0-1


5e ronde (19 november)

HMC Calder 3 – Baarnse SV 0-4

1. Rune Einarsen - Ewoud de Groote 0-1

2. Yvette Muhren - Jesper de Groote 0-1

3. Thijs Jacobs - Arthur Vlug 0-1

4. Sebastiaan Weijer - Vincent Pandelaar 0-1


Stand Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8

1. DJC Stein 10 16 x ... 3½ 3½ 2½ 2½ ... 4

2. Baarnse SV 10 15 ... x 2½ 2½ 4 2½ 3½ ...

3. De Combinatie 6 10 ½ ½ x 2½ ... 2½ 3½ ...

4. Sliedrecht 4 9½ ½ 1½ 1½ x 3 ... ... 3

5. HMC Calder 3 4 8 1½ 0 ... 1 x ... 3 2½

6. SMB 3 9½ 1½ 1½ 1½ ... ... x 2 3

7. Moira-Domtoren 2 6 ... ½ ½ ... 1 2 x 2

8. Veenendaalse SV 1 5½ 0 ... ... 1 1½ 1 2 x
Programma: 10 december Sliedrecht slotronden 6 en 7.

C-Jeugd HMC Calder aan kop in finalepoule
Vandaag waren de laatste twee rondes van de halve finale in de meesterklasse C. De vorige keer hadden ze al met 4-0 tegen Groningen gewonnen. Het was afwachten of ze die stunt wisten ter herhalen. Door een enorme file waren Jiri en Mark te laat aangekomen en ze moesten gelijk aantreden tegen een van de favorieten, nl. Op eigen Wieken. Jiri wist toch als eerste een punt aan te tekenen, na een enerverend partijtje, maar dat was niets bij wat hij later op de dag wist te presteren. Uiteindelijk werd het afgetekend 4-0. De Combinatie had toen haar partij gespeeld tegen Messemaker en verloren. Hierdoor waren ze al uitgeschakeld voor de finale op 10 december en was de laatste ronde tegen Minerva alleen maar voor de eer. De laatste ronde van de halve finale, was gelijk de eerste ronde van de finale tegen Botwinnik. Mark haalde heel snel een punt tegen Arthur Pijpers. Ondertussen stond Jiri een loper achter tegen Hugo van Diepen, Daniel stond niet zo lekker en van Brent was het ook nog niet helemaal duidelijk. Achtereenvolgens wonnen Brent, Daniel na een simpel aftrekschaak. Jiri had inmiddels heel erg veel publiek om z'n bord heen staan, zou ie het redden. Hugo legde op een gegeven moment z'n koning om en daarmee was het team duidelijk winnaar met 4-0. Of het ooit al eens is voor gekomen dat er een team in de halve finale geen enkel bordpunt heeft laten liggen, weet ik niet, maar het doet niets af aan de prestatie van dit team. Messemaker en Zukertort zijn de volgende tegenstanders.
Jacko Obels

Eindstanden halve finales

groep 1 Mp Bp

1. Messemaker 1847 5 9

2. Zukertort 5 8½

3. Minerva 2 4½

4. Combinatie 0 2


groep 2 Mp Bp

1. HMC Calder 6 12

2. Botwinnik 4 6

3. Op Eigen Wieken 2 4½

4. Groningen 0 1½
Daar de nummers 1 en 2 zich plaatsten voor de finale telde de onderlinge wedstrijd tevens mee voor de finale.

HMC Calder won die met 4-0 terwijl de concurrenten onderling gelijk speelden, waardoor HMC Calder na de eerste ronde fraai bovenaan staat.


Ronde 3 halve finale tevens Ronde 1 finale

Botwinnik – HMC Calder 0-4

1. Arthur Pijpers - Mark Haast 0–1

2. Rinze Mulders - Daniël Schenkeveld 0–1

3. Ruben s' Jacob - Brent Burg 0–1

4. Hugo van Diepen - Jiri Obels 0–1


Stand Finale C-jeugd

Mp Bp


1. HMC Calder 2 4

2. Zukertort 1 2

Messemaker 1847 1 2

4. Botwinnik 0 0


Programma 10 december: Baarn ronde 2 en 3 van de finale

D-Jeugd HMC Calder overtuigend finalist
Het D-team van HMC was ook met haar halve finale bezig in een enorm zware poule, met de kampioenskandidaten Groningen en Almelo. De eerste ronde werd er tegen Leiderdorp gespeeld en werd er gewonnen met 2½-1½. David en Lisa wonnen, Pepijn speelde remise. De volgende ronde tegen Groningen, Groningen werd helemaal weggespeeld, Milan Mostertman was blij met z'n remise tegen Anne, het werd 3½-½. Hiermee waren ze na twee van de drie ronden inmiddels al in de finale. De laatste ronde was slechts een formaliteit, beide teams hadden zich inmiddels al geplaatst voor de finale. Anne won mooi van Maurice Schippers, Lisa van Bram Klapwijk, Pepijn van Philippe Schippers en David liet weinig heel van Jeffry Huang. 10 december wordt vervolgt...in de finalepoule zitten naast HMC en Almelo, het NK E-team, SO Rotterdam en Moira Domtoren.
Jacko Obels
Uitslagen halve finale

Leiderdorp – HMC Calder 1½-2½

1. Marco Kirana – Anne Haast 1-0

2. Mart Hortensius – Lisa Schut 0-1

3. Martijn Otten – Pepijn Obels ½-½

4. Kart Laan – David van Dongen 0-1


Groningen - HMC Calder ½-3½

1. Milan Mostertman - Anne Haast ½-½

2. David Slagter - Lisa Schut 0-1

3. Milan Heller - Pepijn Obels 0-1

4. Jonathan Slagter - David van Dongen 0-1

HMC Calder - Almelo 4-0

1. Anne Haast - Maurice Schippers 1-0

2. Lisa Schut - Bram Klapwijk 1-0

3. Pepijn Obels - Philippe Schippers 1-0

4. David van Dongen - Jeffrey Huang 1-0


Eindstanden halve finale

groep 1 Mp Bp

1. Moira-Domtoren 4 7

2. SO Rotterdam 4 6

3. Zukertort 3 6

4. Messemaker 1847 1 5


groep 2 Mp Bp

1. HMC Calder 6 10

2. Almelo 4 6

3. Leiderdorp 2 6½

4. Groningen 0 1½
Voor de Finale op 10 december in Baarn hebben zich geplaatst:

Almelo, HMC Calder, Moira Domtoren en SO Rotterdam.Woonruimte gezocht
De in HMC-kringen bekende Roermondse schaker Iwan Utema wil zich in verband met zijn werkzaamheden in Den Bosch komen vestigen, en wat voor ons vooral interessant is, hij wil bij HMC komen spelen.

Hij is op zoek naar woonruimte. Hij zoekt een appartement/flat tot ca € 800 per maand aan woonlasten. Heeft iemand een tip laat hij dat dan even weten.


Ben Span
Schaakrubriek Brabants Dagblad
Door Paul Span
Er is een wereldkampioenschap voor landenteams gespeeld in Israël. Toch opmerkelijk: Europees kampioen Nederland mocht niet meedoen, maar de Chinese vrouwen (die troosteloos onderaan eindigden) wel?! Het blijft jammer dat onze edele sport te grabbel gegooid blijft worden door falende bobo’s. Laten we maar snel naar het schaken zelf gaan kijken. De Chinese mannen kwamen flitsend uit de startblokken en vóór de laatste ronde stonden ze maar liefst 2½ punt voor op de eeuwige gedoodverfde kampioen Rusland. Maar China – Rusland stond nog op het programma…

Grischuk – Zangpengxiang Een vrijpion is een gevaarlijk wapen. 34.c7! Dxa6 34…Ta8 35.Dc6 (met de dreiging Dxa8) 35…Le6 36.Pc4 met overweldigende stelling. 35.cxb8D Dxa5 36.Tc8 en enkele zetten later 1-0

Op gepaste afstand van deze twee toplanden volgde de rest. Dat betekent niet dat zij geen leuke partijen speelden.
Dominguez (Cuba) – Gulko (USA) 29.Tg6! Met de dreiging 30.Th6+ gxh6 31.Dxg8# 29…Df8 29…fxg6 30.hxg6 en probeer het mat maar eens te verhinderen. 30.Pxe6! fxe6 31.h6 Df7 32.Th1 1-0

Zhao Xue (China Vrouwen) – Aronian (Armenië) 33…Lxh3! 34.gxh3 34.Tf5!? Dg4 35.gxh3+ Dxh3+ 36.Dh2 Dxh2+ 37.Kxh2 Pg4+ 38.Kg1 Ld4+! 39.Kh1 f6 34…Dxh3+ 35.Kg1 Pg4 36.e5 (of anders 36…Ld4) 36…Pxf2 37.Dxf2 Txb2! 38.Pxb2 Lxe5 39.Dd2 Ld4+ 40.Tf2 Te3 0-1
Agenda
Zaterdag 26 november

Apeldoorn: Homburg Apeldoorn - HMC Calder

Rijswijk: Rijswijk - HMC Calder 2

Tilburg: Schavo Tilburg - HMC Calder 3

Etten Leur: Staunton Etten Leur - HMC Calder 4

Etten Leur: Staunton Etten Leur 2 - HMC Calder 5

Boxtel: Dubbelschaak Boxtel 2 - HMC Calder 6

Helmond: HSC Helmond 5 - HMC Calder 7


Zaterdag 10 december:

Baarn: slotronden 7 en 8 Meesterklasse A/B-jeugd HMC Calder 1 en 2

Sliedrecht: slotronden 6 en 7 Promotieklasse A/B-jeugd HMC Calder 3

Baarn: slotronden 2 en 3 Finale Meesterklasse C-jeugd HMC Calder

Baarn: Finale Meesterklasse D–Jeugd HMC Calder
Zondag 22 januari:

Den Bosch, De Biechten: HMC–Reünietoernooi


Zondag 19 februari:

Den Bosch, Hervion College, HMC–KPN-jeugdtoernooiVolgende week in HMC-Bulletin

Verslagen externe uitwedstrijden.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina