Hmc-bulletinDovnload 54.38 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte54.38 Kb.
HMC-BulletinNummer 15

Week 4 – 2006
Inhoud:

Column Peter van Raaij  • Schaakcursus van thuisschaker tot clubschaker

● Schaakrubriek Brabants Dagblad

● Agenda


● Volgende week in HMC-Bulletin


Redactie:

Tim Mazajchik: tim_mazajchik@hotmail.com

Peter Mooren: pmooren@zonnet.nl

Ben Span: benspan@xs4all.nlWat wil je later worden?
Iedereen zal het als kind wel eens gehoord hebben. Meestal op de lagere school, als de onderwijzer of de juffrouw een speelse bui had dan werd de les wel eens even uitgesteld en werd er een rondje langs alle kinderen gemaakt. Elk kind mocht zijn zegje doen en vertellen wat hij of zij in de grote mensenwereld zou gaan doen. Het kwam ook wel voor dat een oom of tante op bezoek kwam en zo’n vraag stelde.

Ik zal een jaar of acht geweest zijn toen in mijn geboortedorp die vraag op een zeker moment ook aan de jongens gesteld werd. De meisjes zaten bij ons in een aparte meisjesschool. Er waren nogal wat boerenzoons want de agrarische stand vormde de hoofdmoot van de bevolking en die zeiden bijna allemaal dat ze ook boer wilden worden. Een zoon van de plaatselijke smid zei dat hij smid wilde worden en die heeft ook woord gehouden. Ook de zoon van de kleermaker koos voor het beroep van zijn vader. Ofschoon op een boerderij geboren zei ik dat ik chauffeur wilde worden. De buurman had een vrachtwagen en dat vond ik als kleine jongen reuze interessant. Ik mocht wel eens een enkele keer meerijden en als je dan hoog in die auto naast de bestuurder zat dan kon je je eigenlijk geen mooier werk voorstellen. Maar heel bijzonder was de keuze van een boerenzoon die zei dat hij pastoor wilde worden want dat was echt de grootste kwajongen van de klas. Misschien heeft hij gedacht als ik pastoor word dan ben ik min of meer de baas van het dorp en sta ik op gelijke voet met de burgemeester. Maar van zijn keuze kwam niets terecht want hij was een aantal jaren later de eerste van onze groep die achter de meisjes aan zat en al vroeg vaste verkering had.

Kinderen zullen op een leeftijd van een jaar of acht meestal kiezen voor beroepen die in hun ogen interessant zijn en dat is geen verzekeringsmakelaar of hypotheekbemiddelaar. Zo’n beroep zegt ze niets op die leeftijd. Mijn vrouw komt uit Den Haag en haar jongste broer, die bijna vijftien jaar jonger was, hoor ik nog zeggen dat hij trambestuurder wilde worden, waar natuurlijk niets van terecht gekomen is.

Brandweerman, politieagent, buschauffeur, piloot, zeeman, schipper, treinmachinist dat zijn beroepen die in de beleving van kinderen interessant zijn. Er was trouwens een kind uit ons dorp die molenaar wilde worden. Hij woonde vlak bij een molen en buiten schooltijd was hij altijd in of rondom de molen te vinden. Maar ook zijn kinderdroom kwam niet uit want als ik me goed herinner is hij metselaar geworden.

Zo’n vragenspelletje met de kinderen is natuurlijk wel leuk maar in de praktijk zal het maar zelden uitkomen dat de keuze uit hun kindertijd bewaarheid wordt. Geen enkel kind zal op die leeftijd zeggen ik word crimineel of nog erger terrorist. Maar ook positieve beroepen worden niet gekozen. Ik wil minister-president worden, zul je een kind niet gauw horen zeggen. Ja, er is er een geweest die dat gezegd heeft. De Engelse eerste minister MacMillan schijnt als jongetje van zes jaar volgens de legende tegen zijn vader bij een bezoek aan Londen gezegd te hebben toen ze in Downing Street liepen: ‘hier kom ik te wonen als ik groot ben’ wijzende op nummer 10, het huis van de Prime Minister.

Soms is het een bewuste keuze als je wat ouder bent maar vaker zal het toeval een rol spelen. Ik kom nogal eens in verpleeghuis Mariaoord en ik ken de directeur vrij goed. Een aardige man, goed opgeleid persoon en zover ik kan beoordelen heel geschikt voor zijn werk. Toch zal ook hij na zijn studie waarschijnlijk niet met de gedachte gespeeld hebben om directeur van een verpleeghuis te worden.

Ik vermoed dat er tegenwoordig ook wel beroepen als profvoetballer en formule 1-coureur genoemd worden want deze twee beroepen zullen ongetwijfeld tot de verbeelding van de jongens spreken.

Ik zou ook nog over de meisjes iets kunnen zeggen maar dan wordt mijn artikel te lang want ik moet binnen de ruimte van een A4’tje blijven.

Tot slot het verhaal dat een collega van de schaakclub me ooit vertelde. Zijn zoon studeerde in Nijmegen aan de universiteit maar na anderhalf jaar stopte hij opeens met zijn studie en ging bij een slopersbedrijf werken. Gewoon de handen uit de mouwen en zwaar lichamelijk werk verrichten. ‘Maar jongen’, zei zijn vader, ‘zo kun je toch niets worden’, waarop de zoon de onsterfelijke woorden sprak: ‘moet ik dan per se iets worden?’ Of hij later alsnog iets geworden is, is me niet bekend. Waarschijnlijk wel want iedereen wordt wel iets maar meestal niet datgene wat hem op achtjarige leeftijd voor ogen stond.
4 januari 2006

Peter G. van Raaij
Schaakcursus “Van thuisschaker naar clubschaker” van start
A.s vrijdag start de cursus “van thuisschaker naar clubschaker”.

Er hebben zich intussen 10 deelnemers gemeld. Een mooi aantal om mee te beginnen.

We starten om 20.00 uur in zaal 4.

De lessen zijn gebaseerd op nieuw door de KNSB speciaal voor deze doelgroep ontwikkeld lesmateriaal. De lessen worden verzorgd door Henk Burg, Lennart Verheijen en Ben Span. Belangstellenden (cursisten en lesgevers) kunnen zich overigens nog altijd aanmelden bij:

Henk Burg 073-5498976

Peter Mooren 073-6146009

Ben Span 06-10057335


Oefenwedstrijd Jong HMC Calder

Nederlands Leger Paraat!(door René Olthof)
Wit begint en wint. Daar leek het afgelopen zaterdag verdacht veel op in De Biechten. Terwijl de dammers van Heijmans Excelsior het in de grote zaal opnamen tegen Ton Sijbrands en consorten bonden onze jeugdspelers de strijd aan met het Nederlandse leger. Marechaussee, sergeant eerste klas, overste, generaal, allerlei rangen en standen waren vertegenwoordigd in de Patio. Onder leiding van chef d’equipe Johan Engelen had Tonnie van den Heuvel (regio-coördinator Zuid) een pittig team op de been weten te krijgen voor deze oefenwedstrijd. Kijk maar
Marco de Waard 2020 (HSC Helmond)

Rieke van Run 2004 (Het Witte Paard Zaandijk)

Jan Cheung 1979 (Messemaker 1847 Gouda)

Hendrik Steffers 1928 (SG Rijswijk)

Johan Engelen 1907 (Schaakstad Apeldoorn)

Rik van Drie 1845 (DBC De Bilt)

Tonnie v.d. Heuvel 1794 (D4 Oosterhout / HMC Den Bosch)
Daar stelde HMC Calder de volgende spelers tegenover:

Wouter Langerak 2046

Brent Burg 1973

Dick Schenkeveld 1914

Kees van Oirschot 1852

Jiri Obels 1807

Arthur Slobbe 1748

Rune Einarsen 1666Eerste turnus


Nu is strijden tegen een leger een gevaarlijke aangelegenheid, maar in de eerste turnus was daar weinig van te merken. De onzen hadden op een na allemaal wit en dat bleek verschil uit te maken. Fris van de lever trokken enkelen frivool ten aanval en dat leverde ondanks een flinke ratingachterstand zowaar aardig wat punten op. De mooiste overwinning kwam op naam van Brent Burg, die Rieke van Run vakkundig omverkegelde op de koningsvleugel. Ook Kees van Oirschot was in een vlotte bui en gooide er met succes materiaal tegenaan om de vijandelijke koning te belagen. ‘Ik weet niet wat het is. Als ze tegenwoordig Hollands tegen me spelen, dan denk ik meteen: “Dat punt is alweer binnen”.’

Bij Jiri Obels goed paard tegen slechte loper op het bord. Dat hij een kwaliteit weggaf bleek achteraf niet zo erg. Het torenoffer van Dick Schenkeveld was niet erg diepzinnig (schaak, schaak en mat!), maar leverde net zo goed een vol punt op.

Het tijdnoodduel aan bord 1 was de moeite waard en bepaalde de tussenstand op 5-2 voor HMC.
Persoonlijke uitslagen:

Marco de Waard (M) – Wouter Langerak (H) ½-½

Brent Burg (H) – Rieke van Run (M) 1-0

Dick Schenkeveld (H) – Jan Cheung (M) 1-0

Kees van Oirschot (H) – Johan Engelen (M) 1-0

Jiri Obels (H) – Hendrik Steffers (M) 1-0

Arthur Slobbe (H) – Rik van Drie (M) 0-1

Rune Einarsen (H) – Tonnie v.d. Heuvel (M) ½-½

Tussenstand: HMC Calder 5 – Militairen 2

Lezing


Om het educatieve karakter van de middag te onderstrepen waren we op het lumineuze idee gekomen om Bianca Muhren te vragen om in de pauze een voordracht te verzorgen. Dat bleek een schot in de roos. Haar persoonlijk verhaal, onder andere over de schaakolympiade, kwam bij de luisteraars goed aan en oogstte veel lof.

Tweede turnus


Na de thee waren de bordjes verhangen. Onder deze standaardfrase uit de sportstrip Appie Happie kwamen we helaas niet uit. In de opening ging het nog wel. Saai gelijk spel aan bord 1 leidde tot een bloedeloze remise en Kees en Jiri kwamen met voordeel uit de opening. Met de anderen ging het echter van kwaad tot erger en van hen bleef alleen Brent, zij het moeizaam, overeind. Kees had een verkeerd plan gekozen en stond met zijn rug tegen de muur, terwijl Jiri een aantal offers om zijn oren kreeg waar hij niet van terug had. Toen ook Rune die ene kans niet wist te benutten en Arthur een slechte middenspelstelling niet overleefde, was het duidelijk dat ons eindresultaat deze middag afhing van Dick Schenkeveld. Diens Wolgagambiet leidde tot een eindspel met minuspion (pion nooit meer teruggezien) dat ondanks tijdnood keurig uitgeschoven werd door zijn tegenstander. Over en sluiten, de nederlaag was een feit.
Persoonlijke uitslagen:

Wouter Langerak (H) – Marco de Waard (M) ½-½

Rieke van Run (M) – Brent Burg (H) ½-½

Jan Cheung (M) – Dick Schenkeveld (H) 1-0

Johan Engelen (M) – Kees van Oirschot (H) ½-½

Hendrik Steffers (M) – Jiri Obels (H) 1-0

Rik van Drie (M) – Arthur Slobbe (H) 1-0

Tonnie v.d. Heuvel (M) – Rune Einarsen (H) 1-0

HMC Calder 1½ – Militairen 5½
Een nipte nederlaag derhalve, maar voor een oefenwedstrijd maakt dat niet echt uit. De twee teamprijzen gingen naar Rik van Drie (als enige 2 uit 2) en Brent Burg, de best scorende HMC-jeugdspeler.
O ja, op initiatief van Jacko Obels gaf Bianca tijdens de matchronden twee trainingssessies aan enkele geselecteerde spelers van HMC Den Bosch en uit Noord-Brabant (in de leeftijdscategorie t/m 12 jaar). Jammer dat een paar jeugdspelers zich kort voor de dag hadden afgemeld.

Al met al een geslaagde actie, die voor herhaling vatbaar is.
Interne competitie
A.s vrijdagavond 27 januari is de grote zaal in de Biechten niet beschikbaar.

De interne competitie wordt dan in de Patio verspeeld.
Standen
GROEP 1 pt gp ks (Promovendi:0, Degradanten:6)

1 Wouter Langerak 21 4 0

2 Niels Ondersteijn 20 2 0

3 Twan Burg 19 1 -1

4 Frans Janssen 19 2 0

5 Rob van Helvoort 18 3 -1

6 Tom Verhoeven 18 2 0

7 Paul Span 17 1 1

8 Remco Sprangers 17 1 1

9 Bas Slikboer 16 3 1

10 Michel vd Stee 16 2 0

11 Arthur Slobbe 15 1 1

12 Jeroen vd Bersselaar 15 2 0: 27 jan, 3 feb

13 Rene Olthof 14 2 -214 Piet van Eijndhoven 13 2 0: 27 jan

15 Tim Mazajchik 13 2 0

16 Jasper Broekmeulen 12 2 0

17 Willem Muhren * 12 0 0

18 Franck Steenbekkers * 12 0 0

19 David van Kerkhof + 11 1 1

20 Dick Schenkeveld 11 3 -1

21 Bert Kramer 10 2 0

22 Brent Burg 10 2 0
GROEP 2 pt gp ks (Promovendi:3, Degradanten:6)

1 Kees van Oirschot 27 4 0

2 Loek Mostertman 21 3 1: 27 jan

3 Marc Smits 20 5 1

4 Jan Gerritsen 16 6 -2

5 Harrie Wolfs 16 4 0

6 Melissa Muhren 16 2 0

7 Rune Einarsen 16 2 0

8 Paul van Helvoort * 15 0 0

9 Jouke Vis 15 1 1

10 Daniel Schenkeveld 15 2 0

11 Jiri Obels 14 2 0

12 Cees Nuijten * 13 0 0

13 Jos Peters 13 3 1

14 Cees van Zelst + 12 0 0

15 Peter Mooren + 12 0 0

16 Eric Merx 11 3 -1: 27 jan

17 Bob Jansen + 11 0 0

18 Joris Broekmeulen 10 0 0

19 Peter van Raaij 10 5 -1

20 Lennart Verheijen 10 0 0: 27 jan
GROEP 3 pt gp ks (Promovendi:3, Degradanten:0)

1 Henk Burg 19 2 0

2 Ad van de Laar 19 5 1

3 Yvette Muhren 16 2 0

4 Geert vd Wulp 16 1 -1

5 Pepijn Obels 15 2 0

6 Robert v Lith 15 3 1

7 Marcel de Waal 14 0 0: 27 jan, 3 feb

8 Ad Driessen 12 2 0

9 Tonnie van de Heuvel + 12 0 0

10 Patrick Rutten + 12 0 0

11 Jan Beuckens + 12 0 0

12 Nel Arts 12 0 0: 27 jan, 3 feb

13 Frans van Vugt + 12 0 0

14 Fred Slikboer 11 3 -1

15 Marcel Wesenaar + 10 0 0

16 Victor Roos + 10 0 0

17 Arianfar + 10 0 0

18 Daryl Reeve + 8 0 0Jeugd
Start nieuwe groep stap 1


Begin februari start weer een nieuwe groep stap 1. Aan alle leden, en met name de jeugdleden zou ik willen vragen, kennen jullie kinderen dan wel vriendjes of vriendinnetjes die schaken willen leren , laat die zich dan aanmelden bij: harald@einarsen.nl
Schaakrubriek Brabants Dagblad

Door Paul Span
Het schaakfestijn in Wijk aan Zee is begonnen. De eerste ronde leverde meteen spektakel op. Maar eerst even een fragmentje van de 13-jarige Donna Schut, Nederlands kampioene bij de meisjes t/m 14 jaar en uitkomend voor HMC Den Bosch. Rond de jaarwisseling speelde zij een toernooitje in het Franse Bethune en kreeg de volgende stelling op het bord:

Schut – Jongsma Wit kan (moet) hier eeuwig schaak houden door 44.Dg5+ enz., maar ging nog voor de winst met 44.Te2. Zwart gaf op omdat hij dacht het mat alleen te kunnen voorkomen door zijn dame te verliezen. Maar hoe erg is dat eigenlijk? 44…De4+ 45.Tg2+ Dxg2+ 46.Kxg2 f3+! en zwart wint de dame terug! Opgeven in gewonnen stelling, de ultieme blunder?

Ronde 1 in Wijk aan Zee leverde meteen een meesterwerkje van Viswanathan Anand op. Het 16-jarige Ukrainse wonderkind Sergey Karjakin ondervond pijnlijk dat de absolute wereldtop nog een maatje te groot is.Karjakin - Anand 24….Pc7! 25.Dxc7 Tc8! Offert het tweede volle stuk! Het is moeilijk in te schatten waar het huiswerk van de Indiase nummer 3 van de wereld ophield. Maar mooi is het hoe dan ook. 26.Dxe7 Pc4 27.g6 hxg6 28.fxg6 Pxa3+ 29.bxa3 Txa3 30.gxf7+ Kh7 31.f8P+ Txf8 32.Dxf8 Ta1+ 33.Kb2 Ta2+! 34.Kc3

34…Da5+! Niks de witte dame slaan, matzetten is het motto! Nauwkeurig tot het einde. 35.Kd3 Db5+ 36.Kd4 Ta4+ 37.Kc3 Dc4+ 0-1

Agenda
Vrijdag 27 januari:

Den Bosch, De Biechten, start cursus “van thuisschaker tot clubschaker”


Zaterdag 4 februari:

Externe competitie uitronde

Boat Worx Breda – HMC Calder

Boat Worx Breda 2 – HMC Calder 2

D4 Oosterhout 2 – HMC Calder 3

D4 Oosterhout 3 – HMC Calder 4

Oude Toren – HMC Calder 5

Groot Ravenstein – HMC Calder 6

Nuenen 2 – HMC Calder 7


Zaterdag 11 februari:

Loon op Zand, finales Brabantse teamkampioenschappen, jeugd


Zondag 19 februari:

Den Bosch, Hervion College: HMC–jeugdtoernooi
Volgende week in HMC-Bulletin:

  • nog niet bekend
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina