Hmc-bulletinDovnload 85 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte85 Kb.

HMC-BulletinNummer 2
Week 43 – 2005


Inhoud:

 • NK Rapid jeugd Eindhoven

 • Verslag stukkenjagers – HMC Calder 1 (René Olthof)

 • Verslag OSV Oss – HMC Calder 3 (Kees van Oirschot)

 • Verslag HMC 4 (Peter Boll)

 • Verslag Veldhoven 4 – HMC Calder 6 (Pieter Roos, e.a.)

 • Verslag Veldhoven 5 – HMC Calder 7 (Han Weijer)

 • Verslag HMC Calder Avondteam (René Olthof)

 • Poule externe ronde 5 november

 • Agenda

 • Volgende week in HMC - Bulletin


Redactie : Tim Mazajchik, Peter Mooren en Ben Span

NK Rapid in Eindhoven Tim Mazajchik
In de aula van de TU in Eindhoven vindt elk jaar in oktober het Open Nederlands Kampioenschap Rapid plaats. Het toernooi staat algemeen bekend als een van de best georganiseerde jeugdtoernooien in Nederland. HMC is meestal goed vertegenwoordigd, en dit jaar was geen uitzondering.

Er wordt gespeeld in categorieën per geboortejaar. De jongste spelers komen uit het jaar 1997, de oudste uit 1985.

De HMC’ers die hoog gescoord hebben zijn vooral terug te vinden vanaf geboortejaar 1994. In die categorie werd Lisa Schut namelijk 2e, en meisjeskampioene van Nederland! Het talent zit blijkbaar in de familie, want zus Donna Schut werd in categorie 1992 3e (en ook meisjeskampioene!). Beide zussen waren vorig jaar ook al meisjeskampioene, en Donna was zelfs algemeen kampioen in 2004! Ik verwacht dat de zussen in de komende jaren nog wel een keer de algemene titel gaan pakken.

Van alle mensen geboren in 1993 is David van Dongen Neerlands’ 5e rapidschaker. Hij komt uit de buurt van Eindhoven, dus zal hij volgend jaar wel terugkomen om te proberen op het podium te komen.

Daniël Schenkeveld en Brent Burg zijn dicht bij de titel gekomen. Zij werden 3e en 4e, respectievelijk. Zij draaien al jaren in de top mee, Brent is in het jaar 2000 al een keer kampioen geweest.

Yvette Muhren werd weer eens meisjeskampioene in de categorie geboren in 1990. Zij was in 2002 en 2003 ook al kampioen.

Tussen Yvette en onze volgende prijswinnaar zit een paar jaar leeftijdsverschil. Onze toppers in de tussenliggende categorieën waren dit jaar niet aanwezig!

Gelukkig wel aanwezig waren Jasper Broekmeulen en David van Kerkhof. Extern spelen zij gebroederlijk in het 2e team, maar op zo’n zaterdag in Eindhoven zijn zij elkaars grootste concurrenten voor de titel. Jasper won vorig jaar, maar David in 2003, 2002, en 2000. In het onderlinge duel bleek dat Jasper dit keer de sterkste was. David werd nog wel 2e. In de alleroudste categorie, de 1985-veteranen zou ik bijna zeggen, mist HMC de hoofdprijs meestal op een haar. Ik hoefde in de laatste ronde alleen nog maar remise te spelen, maar helaas: 2e.

Door de uitstekende persoonlijke resultaten ging HMC ook met de clubprijs naar huis.

Iedereen, bedankt voor het meedoen. Ook de niet-prijswinnende HMC’ers natuurlijk! Ik hoop dat jullie volgend jaar met een nog grotere groep naar Eindhoven afreizen, want neem aan van iemand die al heel vaak heeft meegedaan: het NK Rapid in Eindhoven is de moeite waard!Categorie 1985/86


Categorie 1987/88


Categorie 1990
1

Eijk, Sander van

7,0
1

Broekmeulen, Jasper

7,5
1

Herwaarden, Arjen van

7,5
Nederlof, Jesper

7,0
2

Tan, Matthew

7,0
2

o.a. Haast, Koen

6,5

3

Mazajchik, Tim

6,5
3

o.a. Kerkhof, David van

6,5
11

o.a. Muhren, Yvette *

5,0

6

o.a. Sprangers, Remco

5,5
18

o.a. Muhren, Melissa

3,5
*

meisjeskampioen
13

o.a. Jansen, Bob

4,0

19

o.a. Schenkeveld, Dick

3,5
Categorie 1991


Categorie 1992


Categorie 1993
1

Kleijn, Christov

7,5
1

st Jacob, Ruben

7,5
1

Schippers, Maurice

8,5
Schegget, Bram van

7,5Kamali, Mehran

7,5
5

o.a. Dongen, David van

6,0

3

Schenkeveld, Daniel

7,0Schut, Donna *

7,5o.a. Haast, Anne

6,0
Burg, Brent

7,0
*

meisjeskampioen
8

o.a. Haast, Mark

6,0

19

o.a. Obels, Jiri

5,0
Categorie 1994
1

Kampen, Robin van

7,5

2

Schut, Lisa *

7,0

*

Meisjeskampioen
Verslag 2e ronde Meesterklasse

Schaken is makkelijk!

Door René Olthof

We weten het allemaal en het is vandaag ten overvloede weer eens bewezen: schaken is makkelijk! Je speelt wat centrumpionnen op, ontwikkelt je stukken, let op dat je niets weggeeft en het punt komt als vanzelf binnen. Zo ging het vandaag in Tilburg tegen de Stukkenjagers. Aan bord 1 en 3 wel te verstaan. Speel de partijen van Daniel en Nicolai na en U begrijpt wat ik bedoel. Dit kunt U toch ook?

Aan de andere borden ging het er heel anders aan toe. Schaken is moeilijk! Hoe goed of slecht je ook staat, iedere stelling kan omgedraaid worden.

Neem bord 2. Felix Levin speelt daar 6...,b5!?, een ideetje van onze kersverse wereldkampioen Veselin Topalov. Die staat bekend om zijn compromisloze spel, ook met zwart. Een andere aanhanger van de zet is Alexander Beliavsky, ook al zo’n monument van inzet en strijd. Dan komt zet 19. Wit heeft inmiddels niente compensatie voor zijn pion en staat bovendien een uur achter op de klok. Ik telde het punt al, maar goed, de partij kan nog even duren. Dan meent onze man zijn pionnenstructuur beslissend te kunnen versterken met 19...,Pb4. Blijkt uit te draaien op beslissend te verzwakken, want 22.Dxc4 is SCHAAK!

Paniek in de tent, want twee pionnen zijn voor niets foetsie. Gelukkig biedt een ijzersterk veld op e5 voldoende soelaas en tegen het einde van de partij gloort er zelfs enige hoop. ‘Ik was even bang, dat hij nog een uurtje of wat zou gaan melken’, aldus Maurice. Helaas zat Felix er helemaal doorheen en nam genoegen met remise.

Ander voorbeeld: bord 6. Daar zat Becx tegen Welling. ‘Net zoals dertig jaar geleden bij het Brabants jeugdkampioenschap’ wist generatiegenoot Herman Grooten te melden. Becx nog steeds steevast 1.f4, maar via zetwisseling werd het wonder boven wonder een hoofdvariant van het Gesloten Siciliaans. Becx was redelijk optimistisch tijdens de partij. “Okay, ik kwam wat minder uit de opening, maar ik kon goed terugvechten.” Welling zag dat iets anders. ‘Wit had op zet 13 of 14 d4 moeten doorzetten. Zetten als 14.Lg2 en 16.Lf2 stelden mij in staat om de opstoot d6-d5 te realiseren. Daarna heeft zwart beduidend voordeel.’ Het winnen van de dame voor twee torens bracht geen verlichting en de zwarte troef op de a-lijn was al hard op weg naar a1. Toen gebeurde het. In een uiterste poging tegenspel te genereren laat Becx de pion lopen en slaat met nog een minuut op de klok d5 eraf. Het ziet er riskant uit, maar Welling neemt rustig de tijd en ziet correct dat er niets dreigt. Alles wint. Na tien minuten besluit hij tot 35...,Tb2?? Laat dat na zo’n beetje de enige zet zijn, die de witte dreiging mogelijk maakt. Na 36.Pf6+ wil Gerard zijn koning al winnend naar h8 zetten als hem plotseling de harde waarheid gewaar wordt – de toren die g8 dekte heeft hij zelf zojuist weggespeeld. Mat in 1 overzien, kan het erger? Eindelijk, voor het eerst sinds 1972, geen nul voor César tegen Gerard.

Nee, de HMC’ers hadden het deze middag niet. Ondanks de gigantisch ratingverschil, aan sommige borden oplopend tot ver boven de 100 KNSB-punten, bleef de overwinning ondanks volle punten van Rafael en Willem binnen de perken: 3,5-6,5. Dezelfde uitslag als vorige keer, maar nu waren we er een stuk minder blij mee. Want winnen is voor ons niet meer voldoende – er moet ook goed gespeeld worden. En daar ontbrak het ditmaal aan. Lag het aan de volstrekt onvoldoende speelomstandigheden, daar waar wij inmiddels het prachtige Hervion-college gewend zijn? Schaken met Tilburgse protesttrommelaars een uur lang op de achtergrond, het most niet maggen.
Volgende keer moeten we vol aan de bak tegen hotels.nl, de bedwingers (5-5) van U-Boat Worx. Wie? U-Boat Worx, de nieuwe sponsornaam van landskampioen Breda.

Tot ziens op zaterdag 5 november in het Hervion College!OSV – HMC 3 (15 oktober 2005)

FRITS, PIET, BAS, KEES EN HUN DEADLY CHESS SINS

Waardoor verloren wij van OSV? Doordat Frits, Piet, Bas verloren en Kees bijna.

Wat zijn onze “Deadly Chess Sins”?

Bij Frits zijn dat de aanschaf van nieuwe schoenen en een lekke band. Frits heeft een goede baan, maar die neemt hem zo in beslag dat hij nooit toekomt aan De Opening, het lek in zijn fietsband. Hij moet dus lopend door het leven en lopend naar het vertrekpunt van onze uitwedstrijden. Op knellende schoenen recht uit de doos geeft dat blaren en ander ongemak.

Geen wonder dat Frits, eenmaal achter het bord gezeten, alles deed om zich te ontspannen. Hij was daarop zo gefocust dat hij mat in één over het hoofd zag.

Dan de zonde van Piet. In hem herkennen wij het “Pietje Precies”. Winston Churchill zou hebben gezegd: “Perfection is spelled p-a-r-a-l-y-s-i-s.”

Met drie pionnen meer kon Piet makkelijk winnen. Maar hij raakte, zo leek het, verlamd, moest, eenmaal in tijdnood, toch wat, ruilde zijn sterkste stuk en zag een matcombinatie-niveau-stap-3 over het hoofd.

Piet gaat nu alles in het werk stellen nonchalanter te worden. Dat belooft wat.

Deze twee nullen waren niet ingecalculeerd. Wij rekenden op anderhalf punt. En die waren nodig, want daarvóór zondigden Kees en Bas al.

Kees, ik dus, zou zich op deze zaterdag ontspannen voorbereiden en dat dan heel fanatiek. Dus ’s nachts beroerd geslapen. De tegenstander begon met 1.d4, niet verwacht, en koos voor een gevaarlijke variant van het Nimzo-Indisch, die mij veel tijd kostte, doordat ik me niet kon concentreren. Na 14 zetten zag ik maar één uitweg: de nooduitgang in de vorm van een belachelijk – ik geef het toe – remiseaanbod. Jeroen Hartendorp, ex-clubgenoot, bedacht zich geen seconde en accepteerde het, zoals hij zelf zei, op grond van resultaten in het verleden.

Te veel over aandelen gelezen zeker?

Het is doodzonde dat Bas geen openingsboeken leest, ten minste geen over het 1.e4-e5-complex. Om aan de theorie te ontsnappen, kiest hij voor 2.Lc4, waar niks mis mee is, maar hij heeft daarna soms niet in de gaten dat hij via een omweg terecht komt in een bij de tegenstander overbekende variant. Vandaag was dat het Tweepaardenspel. Een welgemeend advies, Bas: lees de bijbel. Op bovengenoemd terrein is dat:” Play the Open Games as Black” van Emms. Daardoor kun je ook je witte zonden vermijden en stel jij je tegenstander voor problemen i.p.v. hij jou.

Jongens van streng-christelijken huize zondigen niet. Zij winnen. Helemaal of bijna.

Wij hebben het dan over de hoeksteen van ons team, de familie Schenkeveld.

Daniël en Dick lijken geen aarzelingen te kennen, zijn recht in de leer. Daniël zeker.

Regelrecht en met veel zelfvertrouwen gaat hij op zijn doel af. Ook de tegenstander van deze middag, Klein Douwel, was kansloos, bood een keer of vier remise aan, maar Daniël luisterde nauwelijks en won.

Dick leek dit ook te gaan doen. Je bent hoeksteen of niet. Eén keer maar sloeg hij een zijweggetje in. Genoeg voor mijn ex-teamgenoot, Jacques Cox, om met precies spel aan een nederlaag te ontkomen.

De zonden van Wouter kennen we niet. Hij studeert sinds kort in Utrecht en aan zijn verhalen te horen zijn de nachten er heel lang. Dan weten wij genoeg. Hij moet het dus hebben van zijn kennis van vóór zijn studentenleven. Juist een van die varianten kwam op het bord. 24 zetten uit het Najdorfboekje, een toren voorstaan en daarna zes keer heel lang nadenken om niet mat te gaan. Dat lukte met bijzonder nauwkeurig spel. Wij vergeven Wouter zijn nachtelijke zonden.

Bij een teamleider denk je sowieso niet aan “Sins” en al helemaal niet aan zoiets banaals als “Chess Sins”. Hij geeft het goede voorbeeld, want is geschapen naar Gods beeld en gelijkenis. En als hij een keer zondigt, kijken wij de andere kant op. Dat was deze middag niet nodig. De zetten van Filip hadden het aureool van onkreukbaarheid en leverden een halfje op.

Een tegenstander zeker die ook teamleider is? Precies!

Voor wie niet wil tellen: wij verloren met 4 ½-3 ½ en hadden met 5-3 moeten winnen.

Laten we dat in november tegen HSC-2 proberen, met Brent Burg in plaats van Frits, die dan zijn band gaat plakken of in een toernooi speelt.


Kees van Oirschot

HMC 4


15.10.2005 Breda:

Hoewel we niet meteen rechtstreeks naar de speelzaal reden, waren we toch precies op tijd.

Met onze veteranen Loek en Cees als invallers, traden we aan in een zaaltje van een bejaardenhuis...

Al snel was er een voorspong van 2-0 te noteren nadat Peter aan bord 1 een toren cadeau kreeg en Melissa tegen een jongen van 11 jaar die veel te snel speelde mat zette nadat het bord ook al bijna leeg was.

Op dat moment stond niemand echt slecht, maar verder hing er nog niet veel in de lucht.

Samen met Melissa wandelde ik in de mooie najaarszon naar het oude centrum van Breda waar de Grote Kerk van Breda bezochten. Zelfs toen we na ruim een uur terugkwamen waren er pas twee extra remises te noteren. Daarna duurde het niet lang voordat de score (helaas) op 3-2 kwam toen Henks stelling was ingestort.

Weer een poos duurde het voor er resultaten kwamen.

Cees Nuijten liet keurig een punt aantekenen. Arthur Slobbe had reeds een toreneindspel van 3 tegen 3 op 1 vleugel bereikt dus waren de matchpunten al bijna binnen. Precies op het moment dat de tegenstander van Cees van Zelst opgaf in een voor hem iets betere stelling en Arthur remise maakte, waren we precies 4 uur aan het spelen geweest en konden we opgewekt huiswaarts! Een mooi begin: 5,5-2,5!


Peter Boll
Opmerking Loek:

Mijn partijtje tegen Rob van Gageldonk. Over 10...Lf5 heb ik een half uur nagedacht; Fritz prefereert inderdaad het simpele 10...exf3. Na 21.Kd3 heb ik remise aangeboden; ik zag geen winstkansen meer.


Opmerking Henk Burg:

Als ik dan zo zie dat Cees Nuijten de sterren van de hemel speelde terwijl ik zo belabberd voor de dag kwam dan is mijn conclusie snel getrokken. Hij bestuurslid af, ik er nu bestuurslid aan. Nou ja ik zal er voor knokken om deze logica omver te halen. Ik was niet best vandaag, dat resulteerde uiteindelijk ook nog in een blunder. Ik mis Mari, die maakte altijd een foto van mij en dan was ik weer trots als hij zei dat ik er zo goed op stond. Eigenlijk was het prima, ik was de enige die verloor. Je moet er wat voor over hebben om bestuurslid te zijn!


NB. Volgende keer tegen koploper Stukkenjagers 3!

Veldhoven 4 – HMC Calder 6
HMC 6 verliest in comedy of errors van Veldhoven. Ook team 7 delfde in Veldhoven het onderspit (15 oktober 2005)
Wij waren samen met team 7 in Veldhoven. Ons team trad wat verzwakt aan door de afwezigheid van Cees van Zelst en Bert Kramer. Eric Merx speelde nu op het eerste bord van team 6, dat verder bestond uit spelers die vorig seizoen nog als HMC 7 in de 3e klasse speelden. Veldhoven wreef zich in de handen...

Na de nodige problemen met het vervoer, Cees van Zelst zou rijden en moest op het laatste moment invallen in het 4e team, lukte het toch op tijd met het complete team in Veldhoven te verschijnen. Pieter Roos mocht ditmaal als reserve optreden in team 6: ‘Mijn tegenstander aan het achtste bord Peter Huizen speelde niet opzienbarend sterk en maakte nog een blunder in het eindspel waarvan ik echter niet profiteerde. Mijn stelling had ik al geruïneerd door in plaats met een pion met mijn paard op e5 te slaan in de 12e zet. Hoe kan dit nu toch. Concentratieverlies, gedachten die afdwalen, ik weet het niet. Na een incorrect loperoffer verderop kreeg ik weinig kans meer.’

Nel Arts wist in een wat mindere stelling remise te bereiken door zetherhaling.

Zelf was ik (Peter Mooren) mijn leesbril vergeten, waardoor ik het bord niet al te scherp zag. Gelukkig hield mijn tegenstander de stelling eenvoudig zodat ik niet te veel hoefde na te denken en snel kon spelen om mijn ogen te ontzien. Na het afruilen van de lichte stukken bleef er een gelijke stelling over en bood ik remise aan, want ik zag wel winstkansen voor het team. Terwijl mijn tegenstander nadacht over het remiseaanbod, gaf Marcel, die een stuk voor stond, echter een stuk weg en gaf van de schrik pardoes op in een nog ongeveer gelijke stelling. 3-1 in plaats van 2-2 dus.

Bert van de Kamp speelde een degelijke partij en won na een vernietigende aanval.

Eric Merx hield knap stand aan bord 1. Tussenstand 3½-2½.

Echter, Ad stond geheel gewonnen en liet zich van de wijs brengen door zijn tegenstander die "kassa" slaakte na een wat onbeholpen paardzet. Ad had via een tussenzet het paard gewoon kunnen nemen en had via een tot de een na laatste rij opgerukte pion plus een sterke loper gewoon kunnen winnen. Helaas was hij van de wijs gebracht door deze kreet en verloor. Zijn commentaar:

(Mijn nerveuze tegenstander was in tijdnood en riep bij de volgende zet "kassa!")

40. Ne5+ (Het was geen kassa maar het verlies van twee paarden tegen eentoren. Maar ik hechtte geloof aan de uitroep van mijn tegenstander en speelde á tempo.) Ke6 (terwijl ik nota bene nog een half uur op de klok had voor één zet. Ik heb me na de partij afgevraagd: natuurlijk we blunderen allemaal wel eens, maar hoe is ZOIETS nou mogelijk?? "De vreemdheid van de fout en de onmiskenbare wederzijdse beïnvloeding tussen twee schakers die tegenover elkaar aan het bord gekluisterd zitten brengt veel quasi-wetenschappelijke theorieën in omloop" (Donner). Een ander citaat van Donner: "Ik heb tenslotte besloten, aan te nemen dat deze kwaadaardige blunder op dat moment als een boze geest door de toernooizaal fladderde en met zijn afschuwelijke wezen heel even zowel mij als de jonge grootmeester aanraakte". Natuurlijk gaat het daar om een veel hoger niveau en blunders die ik op mijn niveau niet eens blunders zou noemen, maar toch... Van Lasker en Tal werd beweerd dat ze hun tegenstanders gek maakten. Eric Merx en Peter Mooren zaten erbij en werden met stomheid geslagen hoe ik, spelend tegen een tegenstander die kennelijk de kluts kwijt was, plotseling compleet gek werd. Ik had niet gedronken, was niet vermoeid en ook niet eens zo nerveus, vraag het ze maar. Het menselijk verstand kent zijn grenzen, het menselijk onverstand niet.)

Daarna bood Jos Peters omdat wij toch op een onoverbrugbare achterstand gekomen waren remise aan hetgeen gretig werd geaccepteerd. Eindstand 5-3 voor Veldhoven. Een veelheid aan vergissingen dus bij deze eerste wedstrijd van het seizoen.

Let u trouwens een op die ratings!
Veldhoven4 (1702) – HMC Calder 6 (1600) 5-3

1 Albert de Visser (1748) – Eric Merx (1689) ½-½

2 Jo Wintermans (1740) – Ad van de Laar (1695) 1-0

3 Pieter de Visser (1735) – Jos Peters (1578) ½-½

4 Ger Dietvorst (1745) – Peter Mooren (1653) ½-½

5 Jan v.d. Munckhof (1696) – Bert van de Kamp (1647) 0-1

6 Jos Lankreyer (1691) – Nel Arts (1499) ½-½

7 Rolf Bennik (1670) – Marcel de Waal (1558) 1-0

8 Peter Huizen (1593) – Pieter Roos (1482) 1-0

Veldhoven 5 – HMC Calder 7

Onze eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen is tegen het 5e team van SV Veldhoven. Zoals gebruikelijk beginnen de partijen om 13.00 uur. We worden door de omstandigheden gedwongen om onze opstelling aan te passen. Pepijn kan deze wedstrijd niet meedoen en Pieter wordt opgesteld in een ander team. We zijn blij dat Robert van Lith op bord 7 en Sharitha vd Gouw op bord 8 onze gelederen willen versterken.

Op het eerste bord speelt vandaag Thijs. Hij gaat voortvarend van start en het ziet er naar uit dat hij een gewonnen partij speelt. Hij wint in de openingsfase een loper. Thijs bekijkt de zaak wat argwanend, want er zal wel iets achter zitten. Ed Vrees zijn tegenstander is niet een schaker die zomaar cadeautjes uitdeelt. Vijf ztten later blijkt dat wel het geval te zijn en Thijs kan ongedwongen verder spelen.

Sebastiaan neemt het op bord 2 met zwart op tegen Piet Roos en na de opening blijkt Sebastiaan positioneel wat sterker te staan.

Op het derde bord speelt Niels tegen Chris van Druten. Voor Niels zoals later zou blijken een lastige tegenstander. Niet doordat het spel zo sterk is, maar meer door de voortdurende geluiden en tegen zichzelf gerichte opmerkingen. "Niels, leer daar mee om te gaan en irriteer je er niet aan." Na de opening heeft Niels nog het volle vertrouwen in een goede afloop.

Ekko speelt zoals we van hem verwacht hadden. Rustig zijn stukken goed positioneren en ervoor zorgen dat je niets weggeeft. Henk Hofer heeft het niet makkelijk deze middag. Gezien de goede resultaten van het vorig seizoen mag Ekko deze partij achter het vierde bord plaats nemen.

Op het 5e bord treffen we vandaag Jan Gerritsen aan in zijn partij tegen Henk Hemler. Zij houden elkaar gedurende een behoorlijke tijd aardig in evenwicht en het is niet te voorspellen hoe deze partij af zal lopen.

Fred krijgt op bord 6 te maken met Ad Corbeels. Ook deze partij begint rustig met het op de goede positie manouvreren van de stukken.

Op bord 7 onze eerste invaller Robert van Lith. Zijn tegenstander Otto Bender is behoorlijk wat ouder, maar heeft ook veel meer schaakervaring en Robert moet zijn uiterste best doen om een goede partij op het bord te krijgen.

Sharitha van der Gouw is onze 2e invaller deze middag en zij neemt het op tegen Cor Rijlaarsdam. Het is voor haar de eerste keer dat zij in een externe partij uitkomt en ze moet nog even wennen aan het feit dat je 2 uur bedenktijd per persoon hebt. Ze staat dan ook na enige tijd een klein uur in tijd voor en ze doet het goed.

De eerste schermutselingen zijn achter de rug en het ziet er naar uit dat Robert in een verloren positie is gekomen. Als ik na een kwartiertje weer kom kijken verovert Robert net de laatste 2 pionnen van zijn tegenstander en die kan niets anders doen dan Robert feliciteren met zijn overwinning. Het eerste punt voor ons is binnen. Op dat moment ziet Fred kans om achter te komen in de partij en langzaam lijkt duidelijk te worden dat het niet gaat lukken. Sebastiaan weet op bord 2 de stukken zo neer te zetten dat hij nog maar enkele zetten af is van een overwinning. "Als de dame naar het veld gaat wat ik denk", zo zegt hij: "Dan heb ik hem zo mat". En ja hoor de dame wordt keurig naar het door Sebastiaan van te voren uitgedachte veld gespeeld door Piet Roos en het 2e punt is daar. Helaas ziet Jan zijn stelling in gruzelementen gaan door zijn toren niet op tijd in te schakelen en staat het 2-1. En na een korte periode ziet ook Sharitha dat het niet te houden is tegen een ervaren schaker als Cor en ook zij moet de handdoek in de ring gooien. Met een tussenstand van 2-2, goede kansen voor Niels en Thijs, een kleine achterstand voor Fred en nog een gelijk opgaande strijd bij Ekko hebben we nog veel kansen om de overwinning te pakken. Dan gaat het in vlotte tijd op drie fronten mis. Fred gaat onderuit, maar had dat zelf al zien aankomen. Thijs komt in de problemen en pakt de aangeboden remise met twee handen aan en even later ziet Niels zijn partij verloren gaan. We staan dan met 4,5-2,5 achter en Ekko kan alleen nog het punt pakken voor de eer. Hij doet dit met verve en zodoende verliezen we onze eerste wedstrijd met 4,5-3,5.
Han Weijer


HMC Avondteam op kop!
Door René Olthof

Het komt in het schaken niet vaak voor dat een ontmoeting uit de eerste ronde gespeeld wordt na de tweede ronde. Daarvoor is de competitie te streng gereglementeerd. In de avondcompetitie van de NBSB kan dit echter wel. En terecht! Want hier staat niet het presteren voorop maar het meedoen.

Het teamleiderschap van het eerste team heeft een aantal prettige kanten (snoepreisjes naar Italië, veel winnen, strakke partijen van Fridman bijwonen), maar een nadeel is dat je zelf niet meer uit kunt komen in de competitie. Vorig seizoen kampioentje geworden in de tweede klasse met het vierde, dat smaakt natuurlijk naar meer. Mijn opties overziende kwam ik al snel uit bij de avondcompetitie.

Nu moet U vooral niet denken dat ik een debutant ben op dat gebied, want medio jaren 70 deed ik al mee. Je kunt dan ook spreken van een hernieuwde kennismaking toen ik op 21 oktober achter het bord plaats nam om Gambiet Drunen te bestrijden.

Wat weet ik van Gambiet Drunen? Weinig tot niets. Ben Span komt er oorspronkelijk vandaan. Erik van Heeswijk ook. Rien de Wit komt uit Drunen, maar hij speelde nooit voor Gambiet, hoewel die club al in 1964 werd opgericht. Rien is gestart bij Waalwijk. Tegenwoordig zijn Humphrey en Niels Sloesen bij mijn weten de meest prominente HMC’ers uit Drunen.
Avond C2 Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8

1. EGS 2 2½ x . . 2½ . . . .

2. Watertoren C 1 2 . x 2 . . . . .

3. Son en Breugel B 1 2 . 2 x . . . . .

4. Zandloper 0 1½ 1½ . . x . . . .

5. Vrij 0 0 . . . . x . . .

6. Gambiet 0 0 . . . . . x . .

7. HMC Calder 0 0 . . . . . . x .

8. Den Bosch Nrd. 0 0 . . . . . . . x
Hoe gaat dat nu, zo’n wedstrijd in de avondcompetitie? Welnu, je krijgt een telefoontje van de teamleider (in dit geval Loek Mostertman) dat je dan en dan aanwezig moet zijn en schaken maar. Het spel is hetzelfde als in de zaterdagcompetitie, de deelnemers niet altijd. Zo kwam hun tweedebordspeler binnen met de mededeling: ‘kunnen we niet snel beginnen, dan kan ik eerder naar huis!’ Om vervolgens woord te houden en in 14 zetten te verliezen!

Ikzelf zorgde aan bord 1 voor het tweede punt. Wit gaf in de opening zijn e-pion weg en dus had ik na 20 zetten alles: centrum, vrijpion, ontwikkelingsvoorsprong. Toen begon het grote geklungel en 5 zetten later had ik een kwaliteit en twee pionnen weggegeven en kon ik van geluk spreken dat ik niet verloren stond. Een tactisch foutje van zijn kant leverde mij alsnog het volle punt op.

Dat was maar goed ook, want oude avond-rot Piet Baudoin moest kort daarop zijn koning omleggen. ‘Over mijn partij kun je kort zijn – slecht gespeeld, terecht verloren.’ En inderdaad. Wie de partij oppervlakkig naspeelt ziet dat Piet een pionnenwals over zich heen krijgt, vervolgens een vijandelijke toren op f7 binnen ziet komen en tenslotte mat wordt gezet middels een elegant kwaliteitsoffer op f5. Een nadere inspectie geeft een totaal ander beeld. In een koningsindische opening zet Piet de partij solide op. Omdat hij ruimtegebrek heeft is hij zo slim een paar stukken te ruilen. Als de witspeler ietwat onstuimig met zijn pionnen naar voren gaat, nestelt de zwartveldige loper zich als een ware politieagent onaantastbaar op e5. Wat kan zwart gebeuren, zelfs met een toren op f7? Juist, niets. Totdat Piet, die denkt dat hij totaal verloren staat, op het onzalige idee komt een kwaliteit te winnen in plaats van verder te gaan met zijn succesvolle ruilstrategie. Wit bedenkt zich geen seconde, offert de kwaliteit en heeft onmiddellijk een winnende aanval: 2-1.

Alles hangt nu af van Marc Smits. Hij kwam met groot voordeel uit de opening en dacht de zwarte koning even mat te zetten. Dat kon ook, maar niet op de manier die Marc koos. In plaats van een mataanval bleef hij met een positionele puinhoop zitten. Daarna ging (winnend) voordeel een paar keer heen en weer, maar zoals Marcel de Waal die avond juist opmerkte: bij schaken wint vaak degene die de voorlaatste fout maakt. Marc dus en 3-1.


Omdat we de dag tevoren onder aanvoering van Cees Nuijten, het kersverse Lid van Verdienste, het RSV Den Bosch Noord van Nel Arts eveneens met 3-1 geklopt hadden, staan we nu op kop van de tweede klasse C.

Houd die in de gaten, want er zit een kampioenschap voor HMC aan te komen. In de derde ronde in november zijn we vrij vanwege een oneven aantal in onze poule. Daarna kan het feest losbarsten.


Ronde: 1

08 okt Den Bosch Nrd. – Vrij -

21 okt HMC Calder – Gambiet 3-1

08 okt EGS – Zandloper 2½-1½

08 okt Son en Breugel B – Watertoren C 2-2
Ronde: 2

29 okt Vrij – Watertoren C -

29 okt Zandloper – Son en Breugel B -

29 okt Gambiet – EGS -

29 okt Den Bosch Nrd. – HMC Calder 1-3

Poule externe ronde van 5 november:
Zaterdag 5 november staat er weer een spannende externe ronde op het programma.

Wellicht een aardige gelegenheid voor een poule.

Het gaat om de volgende wedstrijden :

HMC Calder 1 – Hotels.nl Groningen (10 borden)

HMC Calder 2 – HSC Helmond (8 borden)

HMC Calder 3 – HSC Helmond 2 (8 borden)

HMC Calder 4 – Stukkenjagers 3 (8 borden)

HMC Calder 5 – Wolstad 2 (8 borden)

HMC Calder 6 – Stukkenjagers 4 (8 borden)

HMC Calder 7 – Kemppion Eersel 3 (8 borden)

Voor de competitiestanden verwijs ik u naar het HMC bulletin nummer 1.
Het juist raden van de winnaar/verliezer levert 1 punt op.

Het juist raden van de uitslag nog eens 2 punten extra.

Bijv. u raadt HMC Calder – Hotels 6-4, en het wordt 6½–3½ dan levert dat 1 punt op, wordt het 4-6 dan uiteraard 0 punten.

Wordt de uitslag 6-4 dan krijgt u 1 + 2 punten.

Stuurt u uw voorspelling uiterlijk dinsdag 1 november aan:

benspan@xs4all.nl

zodat ik ze in het volgende Bulletin kan opnemen.Agenda:
Zaterdag 5 november : S

Den Bosch, Hervion College, Hervensebaan 5, 5232 JL 's-Hertogenbosch

HMC Calder 1 – Hotels.nl Groningen

HMC Calder 2 – HSC Helmond

HMC Calder 3 – HSC Helmond 2

HMC Calder 4 – Stukkenjagers 3

HMC Calder 5 – Wolstad 2

HMC Calder 6 – Stukkenjagers 4

HMC Calder 7 – Kemppion Eersel 3
Zaterdag 19 november

Baarn: ronde 5 en 6 Meesterklasse A/B-jeugd

Den Bosch, Hervioncollege, ronde 4 en 5 Promotieklasse A/B-jeugd

Baarn: Halve finale ronde 2 en 3 Meesterklasse C-jeugdBaarn: Halve finale D–jeugd
Volgende week o.a :

 • Twan Burg en Pepijn Obels in Siberië.

 • Voorbeschouwing externe competitie 5 november

(teamleiders u kunt uw bijdrage hierin kwijt)

 • Poule externe 5 november
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina