Hoe brengen we die gewichtsverplaatsing tot stand?Dovnload 10.29 Kb.
Datum03.10.2016
Grootte10.29 Kb.
Remtechniek

Het is gebleken dat vele motorrijders bij het remmen niet de juiste techniek gebruiken en daardoor bij lange na niet het optimale remvermogen gebruiken.

Vooral bij een noodstop wordt vaak niet het maximale remvermogen van de motorfiets aangesproken. Belangrijkste reden hiervoor is de angst om zichzelf onderuit te remmen.

En deze angst komt weer voort uit onvoldoende kennis van hoe je maximaal kunt remmen met als logisch gevolg een ongeoefendheid in het remmen.

Het standaard remverhaal (waarbij we voorbij gaan aan factoren zoals: Soort wegdek, soort motor, soort banden) is als volgt:

Uitgaande van een sportieve of toer motor is de gewichtsverdeling tussen voor en achterwiel ongeveer 50/50%.

Om maximaal te kunnen remmen is het noodzakelijk om het gewicht te verplaatsen naar het voorwiel.
Immers met de voorrem wordt de grootste vertraging verkregen. Ruwweg 90% van het remmen gebeurt met de voorrem en slechts 10% met de achterrem. Toch is de achterrem ook belangrijk en wel om 2 redenen:

-De eerste is simpel: In een noodsituatie is ELKE VERTRAGING WELKOM.


-De tweede reden is, dat als je voluit remt met je voorrem er onrust ontstaat in je motor.

Je kunt je voorstellen dat als je voorwiel volop wordt geremd, dat dan de rest van je motor de neiging krijgt "om het voorwiel in te willen halen" In combinatie met het feit dat er weinig gewicht op het achterwiel rust tijdens een flinke remming kan je motor aardig te keer gaan.


Rem je ook met je achterrem dan wordt dit grotendeels opgeheven, omdat dan het achterwiel als het ware trekt aan de motor en dus in het spoor blijft. Een blokkerend ACHTERWIEL levert over het algemeen geen enkel gevaar op, dus u kunt zich volledig concentreren op de voorrem.

Hoe brengen we die gewichtsverplaatsing tot stand?

Dat doen we door eerst de voorrem aan te zetten en pas op het moment dat de motor in zijn voorvering duikt ECHT DOOR TE KNIJPEN.

Het aanzetten + doorknijpen gebeurt overigens in een fractie van een seconde.

Verder is bij een noodstop essentieel waar u naar kijkt. Een oude wijsheid bij het motorrijden is WAAR JE HEEN KIJKT GA JE NAAR TOE.
Heel positief te gebruiken om bochten mooi te nemen of iets of iemand te ontwijken, maar bij het remmen kan het heel verkeerd uitpakken.

Als je een noodstop maakt til dan uw hoofd in uw nek en KIJK IN DE VERTE (horizon nemen).

Kijk dus NOOIT naar de grond, want waar je heen kijkt..............

Kijk ook niet naar andere objecten waar u NIET HEEN WILT.

Samenvattend doet u bij een noodstop het volgende:
- Koppeling inknijpen
- Hoofd in de nek en kijken in de verte
- Voorrem aanzetten en DAN PAS DOORKNIJPEN
- Altijd remmen met voor EN achterrem

Als u dit wilt oefenen, doe dit dan altijd eerst met een lage snelheid (eerst de techniek en dan de snelheid). Kijk altijd in uw spiegels voordat u gaat remmen, want iemand die achter u rijdt verwacht natuurlijk nooit, dat een motorrijder zonder enige zichtbare reden vol in de remmen gaat.

Tenslotte: Een blokkerend voorwiel leidt bijna altijd tot narigheid. Zodra u merkt dat uw voorwiel blokkeert voorrem loslaten en de procedure opnieuw inzetten. En ook hier geldt: Oefening baart kunst. U moet dit soort remmingen zo vaak oefenen, dat als u echt een keer de noodstop moet maken, dit eigenlijk in een reflex gebeurt.

Belangrijk is ook dat u tijdens het oefenen uw motor leert kennen en leert met hoeveel kracht u maximaal kunt remmen met uw voorrem.

Motoren met een minder steile voorvork kunnen altijd minder vertragen dan een sportmotor. De enige manier om dat te compenseren is MINDER HARD RIJDEN

Tijdens alle trainingen van de LCVM is het remmen één van de belangrijkste onderdelen. Hierbij wordt niet alleen de noodstop beoefend maar ook het remmen met uitwijken.


Maar daarover een volgende keer.
Wat als er steentjes in de bocht liggen en je dat te laat in de gaten hebt?
Zoals je zelf al zegt voorkomen is beter, maar het kan gebeuren dat je iets te laat ziet.

Als je in een bocht wat verdwaalde steentjes tegenkomt IS DAT GEEN PROBLEEM, zolang je er geen probleem van maakt. NIET NAAR KIJKEN, want waar je heen kijkt........... ga je juist heen.

Gewoon de bocht inzetten. Zou je met je band precies over zo'n enkel steentje rijden, dan glijdt je wiel een klein stukje opzij, maar dit stopt onmiddellijk zodra het steentje er weer onder uit is. Theoretisch zou je dus hooguit een bandbreedte kunnen wegglijden.

Dat het vaak toch mis gaat, komt door overreageren van de motorrijder. Hij/zij schrikt van het stukje wegglijden trapt en/of knijpt in de rem en DAN PAS gaat het echt mis.

Je kunt dit voorkomen door dit soort situaties geestelijk al een keer te beleven en "met jezelf" af te spreken hoe je wel, maar vooral hoe je NIET gaat reageren.

Op het moment dat je ooit in zo'n situatie terecht komt zal je zien, dat de juiste afhandeling van de situatie in een flits naar boven komt. Of op dat moment je verstand sterk genoeg is om je rechterhand tot de orde te roepen, kom je pas achter als je het meemaakt.

Een ander verhaal is als de bocht totaal bedekt is met grind. Het enige dat je dan kunt doen, is de motor rechtop zetten en beheerst VOORAL MET JE ACHTERREM remmen. En dan maar hopen dat je op tijd (voor het asfalt ophoudt) tot stilstand komt.

Lukt dat niet en kom je in de berm, BLIJF DAN ABSOLUUT VAN DE REMMEN AF. Ga iets staan, want door je gewicht over te brengen van je achterwerk naar je voeten (stepjes) verlaag je je zwaartepunt en ben je stabieler.

Kijk waar je heen wilt, dus nooit naar de grond, en rijd rustig door het gras. Maak rustige stuurbewegingen en probeer rustig weer de weg op te rijden of rij door in het gras tot je stopt.

Natuurlijk maak je in het laatst omschreven geval een redelijke kans om te vallen.

Maar het is heel simpel: Rem je hard op het asfalt/grind, dan weet je bijna zeker dat je valt. Als je rustig door het gras rijdt is de kans om te vallen vele malen kleiner, en als het toch gebeurt val je een stuk zachter op het gras dan op het asfalt.

In dit geval moet je kiezen uit 2 kwaden:


- Bijna zeker vallen op het grind
- Misschien vallen in het gras.

Als je het zo leest is de keuze vast niet moeilijk.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina