Hoe de wereld zijn stalen investeringen beschermt. Zinga antirust zinc coating Tough as galvanized. Easy as paint. Better than both. De wereld heeft de beste roestwering ontdekt. Van Australië tot Zuid-AfrikaDovnload 97.62 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte97.62 Kb.

Cover:
Hoe de wereld

zijn stalen investeringen

beschermt.

ZINGA

antirust zinc coating
Tough as galvanized. Easy as paint. Better than both.

De wereld heeft de beste roestwering ontdekt.
Van Australië tot Zuid-Afrika, wat hebben deze bouwwerken gemeen?

De aanlegsteigers voor ferries in Sydney, Australië.

De gietijzeren gevelsculpturen van het Teatro Municipal in (naam van de stad), Brazilië.

De monorailspoorweg die ‘zweeft’ boven de miljoenenstad Chongqing, China.

De zware voertuigen van de US Army, Tank Automotive Command in Hawaii.

Petroleuminstallaties in Iran, Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië.

De stalen laadkaai voor fosfaatbulk in de zeehaven van Lomé, Togo.

De kantelbrug aan de Golf van Mexico in Biloxi, Mississippi, USA.

De stalen structuren van de Val Reefs goudmijn en de De Beers diamantmijnen in Zuid-Afrika.

Al die bouwwerken hebben vier dingen gemeen.

1. Ze zijn van staal. 2. Ze zijn bekleed met Zinga, de vloeibare galvanisatie: zo makkelijk als verf, maar bétere bescherming dan hot-dip galvanisatie. 3. Die bouwwerken zijn veel waard. 4. Ze staan bloot aan vele agressies. Aan welke?
Zinga weert alle oorzaken van roest, waar ook ter wereld.

Door welke specifieke agressies ter plààtse riskeert de staalstructuur daar gecorrodeerd te worden?

Door het zeemilieu in de haven van Sydney.

Door de verzengende hitte en tropische regen in Brazilië.

Door de vochtigheid van de Yangtse rivier en de industriële luchtvervuiling in Chongqing.

Door de vulkanische uitstoot in Hawaii en het extreme gebruik van de legervoertuigen daar.

Door de hitte, de zandstormen én de petroleum zélf in het Midden-Oosten.

Door de bijtende fosfaten op de laadkaai voor fosfaatbulk in Togo.

Door het Golf van Mexico klimaat dat veel condenswater vormt op de onderkant van de brug.

Door de uiterst vochtige lucht in de goud- en diamantmijnen in Zuid-Afrika.
Galvanisatie door thermisch verzinken:

Zinga doet het in het niets verzinken.
Historiek
1780 Galvani sneed in de poot van een dode kikker, zijn stalen scalpel raakte een koperen haakje. De poot ‘trok’ even: door de elektriciteit, opgewekt door ’t potentiaalverschil tussen koper en staal.
1800 Volta werkte verder op dat spanningsverschil (voltage!) en vond zo de elektrische batterij uit, waar zink trouwens dient als anode.
1824 Davy benutte dat principe om de snelroestende koperen bekleding van de Britse oorlogsvloot te beschermen met… ijzer! Dat ijzer was dan de anode die zich ‘opofferde’ voor het edeler metaal koper, dat zo kathodisch beschermd werd tegen corrosie door zeewater.
1837 Crawford vond het galvanisatieprocédé uit, waarbij ijzer of staal in een bad bekleed wordt met vloeibaar zink, dat het ijzer of staal kathodisch beschermt. Het zink, de anode, offert zich op voor het edeler ijzer of staal, de kathode. Het zink ‘beschermt zichzelf’ door de oxides oftewel zinkzouten die het mettertijd vormt op z’n oppervlak.
1981 Zinga bracht een historische doorbraak in galvaniseren. Zinga lijkt verf, maar het is zink: ragfijne zinkkorrels in een uitgekiende mix van harsen en solventen. Het gemak van verf, en toch alle voordelen van galvanisatie. Met de jaren blijkt dat Zinga nog béter beschermt dan galvanisatie door thermisch verzinken (hot-dip). Galvaniseren met Zinga heet filmverzinking of zinganisatie.

Het ontstaan van Zinga

Terwijl Zinga een mix is van drie dingen (zinkkorrels, harsen en solventen) is ook z’n ontstaan te danken aan een cocktail van drie zaken.1. het genie van de uitvinders die precies de juiste samenstelling uitkienden: de juiste ingrediënten in de juiste verhoudingen.

2. de superieure ingrediënten. Zo komen de zinkkorrels van Union Minière, ‘s werelds grootste fabrikant van geatomiseerde zinkstofpigmenten. Die worden voor Zinga verder elektronisch voorbereid. Die zinkdeeltjes worden omhuld door een speciale hars, die ze beschermt en toch het kathodisch koppel toelaat.

3. de Rijksuniversiteit van Gent, onze thuisstad, waar Zinga jarenlang getest is. Zo vormde de onschatbare input van vooral Professor Doctor Ingenieur J. Defrancq een vitale schakel tussen wetenschap en praktijk.
Zinga’s voordelen in een notedop.

Zinga biedt een dubbele bescherming: kathodische bescherming (er zit 96% zink in de droge film!) en barrièrebescherming. Met Zinga galvaniseert men ter plààtse, met kwast of pistool. Zinga zélf is als een ‘pistool’ tegen roest: men kan het herladen. Een nieuwe Zinga-laag maakt de vorige weer vloeibaar, zodat beide versmelten. Laag na laag na laag. Maar Zinga herlaadt ook hot-dip.Zinga leeft mee met het staal, dat uitzet en krimpt. Zinga schilfert of barst niet, is flexibel. Toch stootschade? Die kan men met Zinga ‘retoucheren’. Krassen tot 5 à 8 mm breed blijven kathodisch beschermd: geen roest, ook geen ‘sluiproest’ onder de Zinga-laag (wél bij verf).

Men kan wel òp Zinga verven, zodat Zinga nog 2,5 à 3 keer duurzamer wordt. Compatibele topcoats zijn verkrijgbaar bij de Zinga-leverancier. Zinga is niet toxisch (Euro-normen), drinkwatervriendelijk, hittebestendig tot 150° C, vuurvertragend en onbeperkt houdbaar.Zinga aanbrengen: easy as pie, easy as paint.

Zoals verf: borstel, rol, pistool of onderdompeling. Ook bij vochtig weer en op lichte roest. Bij elke omgevingstemperatuur. Weinig voorbereiding: losse roest eraf halen, ontvetten, sòms wat gritstralen. Zinga droogt snel: in 5 à 10 minuten. Direct daarna kan men erin boren, erop lassen, enz. Zinga ‘pakt’ ook op lasnaden, ook als ze van koper zijn, en beschermt ook dààr kathodisch.
Wereldwijd heeft Zinga anderhalve concurrent. Even vergelijken.
Vergelijking met galvanisatie door hot-dipping

In tegenstelling tot een verflaag is een galvanisatielaag zélf van metaal, zodat ze even flexibel is als metaal. Ze krimpt en zet uit. Schokken veroorzaken geen vervorming. Krassen veroorzaken geen voortkruipende roest. Dat maakt hot-dip galvanisatie oftewel thermische verzinking tot een volwaardige concurrent van Zinga. Of toch bijna…

Hot-dip heeft ook grote nadelen. Er is een gespecialiseerde installatie voor nodig. Men moet alles naar het atelier voeren. Bij bestàànde structuren is er dan zelfs ontmanteling nodig, zodat de kostprijs het hot-dip bad uitswingt. Het is een ingewikkeld procédé, met een vijftal baden op rij, en met zink dat tot 420 graden verhit wordt. Soms ook een levensgevaarlijk procédé. Bij dompeling kunnen stukken ‘dichtslibben’: het gas binnenin verhit, zet uit… en ontploft soms. Om dat te voorkomen, boort men soms gaten waar er geen horen te zijn.

Andere galvanisatiesystemen zoals metallisatie, anodisatie en sherardisatie zijn bedoeld voor speciale toepassingen, maar bieden niet de unieke eigenschappen van zinganisatie.HOT-DIP: ZINGA:

Kathodische bescherming?

JA JA


Een hot-dip laag bevat 75% zink, zuiver tot 98% en niet ‘geatomiseerd’.

Een Zinga-laag bevat 96% zink, zuiver tot 99,995%. Zinga is de énige vloeibare galvanische bescherming op basis van geatomiseerde zinkstofdeeltjes.


Barrièrebescherming?

NEE JA


Hot-dip geeft geen extra barrièrebescherming, want er is heel weinig vorming van zinkzouten op ’t oppervlak.

Dùbbele barrièrebescherming: 1. door de laag zinkzouten die zich vormt op het Zinga-oppervlak. 2. door het bindmiddel in Zinga, dat de desintegratie van de zinkdeeltjes vermindert.Makkelijk aanbrengen?

NEE JA


Ontmanteling nodig, vervoer naar hot-dip atelier nodig, hérlassen en héropbouw vereist… enorme méérkost.

Aanbrengen zoals verf, galvaniseren ter plààtse, geen ontmanteling, geen vervoer, geen geschoolde werkkrachten.


Aanbrengen in vochtig milieu?

NEE JA


De eerste oxidatie begint al gauw bij contact met vocht.

Vocht bevòrdert zelfs de polymerisatie van de Zinga-laag!


Vernieuwen met weinig voorbereiding?

NEE JA


Voor overschildering met verf: gegalvaniseerd staal moet goed geruwd worden opdat de verf goed hecht.

Voor hérgalvanisering: gritstralen en ‘pickling’ (in bad) nodig. (Na ontmanteling en vervoer naar atelier!)

Voor overschildering met verf: vele compatibele verven kan men òp de Zinga-laag aanbrengen.

Voor hérgalvanisering: zinkzouten gewoon eraf wassen met water, dan nieuwe Zinga-laag op oude.


Versmelting van lagen? Herlading?

NEE JA


Na polymerisatie zal het zink niet opnieuw vloeibaar worden bij contact met een nieuwe zinklaag.

Nieuwe Zinga-laag maakt oude Zinga-laag vloeibaar: beide lagen versmelten tot één laag die kathodisch beschermt.


Goed bestand tegen schade en schuren?

NEE JA


De legering van ijzer en zink die zich vormt op ‘t oppervlak is harder dan het ijzer eronder. De héle galvanisatielaag bros en ‘barstgevoelig’, nog verergerd door koude en veroudering.

Hoge weerstand tegen schuren, vooral dankzij Zinga’s flexibiliteit. Bij mechanische schade wordt de Zinga-laag samengedrukt, maar barst niet. (hoge pletbestendigheid).

Vergelijking met verf en zogenaamde ‘zinkrijke’ verf

Verf vormt wel een passieve barrière maar is niet flexibel zoals metaal, wat verf schadegevoelig maakt. Zelfs de zogenaamde ‘soepele’ verven van polyurethaan of teer kunnen de soepelheid van metaal niet volgen. Op den duur drogen ze uit, en barsten, wat begint met microbarstjes. Zo ontstaat roest die voortkruipt ònder de verflaag.

Verven zijn wel verbeterd door pigmenten en harsen. Maar hun gevoeligheid voor UV-stralen doet die harsen ontbinden: roestvorming! Ach, verf is maar ‘n halve concurrent van Zinga, want er is natuurlijk geen kathodische actie… zélfs niet met zg. ‘zinkrijke’ verf. Want kathodische actie vereist minstens 92% zink in de droge laag, terwijl zinkrijke verf hooguit 70% zink bevat.

VERF: ZINGA:

Kathodische bescherming?

NEE JA


Zelfs verf met een hoog zinkgehalte geeft geen kathodische bescherming, want dat vereist minstens 92% zink in de droge laag, terwijl verf hooguit 70% zink bevat.

Zinga geeft reële kathodische bescherming, dankzij 96% zink in de droge laag. Zinga is de enige vloeibare galvanische bescherming met ‘geatomiseerde’ zinkdeeltjes.


Barrièrebescherming?

JA JA


Ja, maar minder flexibel, dus schadegevoelig. Barst snel. Op krassen: roest die voortkruipt onder de verf.

Dùbbele bescherming: 1.vorming van zinkzouten op Zinga-oppervlak, 2.bindmiddel vertraagt desintegratie van het zink.Makkelijk aanbrengen?

JA JA


Aanbrengen met borstel of rol, ofwel spuiten of dompelen.

Even makkelijk als verf: aanbrengen met borstel of rol, ofwel spuiten of dompelen.


Aanbrengen in vochtig milieu?

NEE JA

Vocht kan de kathodische actie zelfs versterken en het droogproces versnellen!


Overschilderen met weinig voorbereiding?
NEE JA


Men moet de oude verflaag én roest eerst verwijderen.

Men mag een nieuwe Zinga-laag aanbrengen op de oude Zinga-laag. (Gewoon zinkzouten eraf wassen.)

En lichte roest màg bedekt worden met Zinga.
Versmelting van lagen? Herlading?

NEE JA


Geen versmelting: zie goudstoftest op blz. … Van herlading kàn geen sprake zijn, want er is geen kathodische actie.

Nieuwe Zinga-laag maakt de oude Zinga-laag weer vloeibaar: beide versmelten! De héle Zinga-laag beschermt kathodisch.


Goed bestand tegen schade en schuren?

NEE JA


Verf barst gauw bij schade. Via de barst zal roest dan ònder de verflaag voortkruipen!

Zinga is zo soepel dat, bij stoten, de zinklaag wordt samengedrukt, maar niet barst. (pletbestendig)


Samengevat ZINGA VERF HOT-DIP

Kathodische bescherming? JA NEE JA

Barrièrebescherming? JA JA NEE

Gemakkelijk aanbrengen? JA JA NEE

Aanbrengen in vochtig milieu? JA NEE NEE

Overschilderen met weinig voorbereiding? JA NEE NEE

Versmelting van lagen? Herlading? JA NEE NEE

Goed bestand tegen schade en schuren? JA NEE NEEDe wereld heeft Zinga getest,

vergeleken en superieur bevonden.
Illustratie: wereldkaart waarop alle ‘testlanden’ geschreven staan op hun juiste plaats.

Bijschrift: Landen waar Zinga al getest werd. Landenlijst (aanduiden op de kaart): Bangladesh, België, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Koeweit, Portugal, Roemenië, Singapore, Spanje, Taiwan, UK, USA, Zuid-Afrika.
Zinga wordt al getest sinds het begin van de jaren 80. En dat, door universiteiten, engineeringbureaus, controleorganen, verzekeringen én door grote gebruikers zelf.

Die tests begonnen logisch aan de Rijksuniversiteit Gent, in onze thuisstad. Maar geleidelijk aan ging men Zinga ook in het buitenland testen. Eerst in West-Europa, daarna over de hele wereld.

En overal ter wereld heeft Zinga zijn superioriteit bewezen. Van het tropische klimaat van Singapore tot het subarctische klimaat waar onze klant de Noord-Russische Spoorwegmaatschappij mee geconfronteerd wordt.
De eerste tests: gééft Zinga wel kathodische bescherming?

Deze ‘moeder van alle tests’ gebeurde in de Rijksuniversiteit Gent, waar men Zinga’s kathodische werking wetenschappelijk bewezen heeft..

Er werd toen ook vastgesteld dat een vloeibaar verzinkingssysteem méér zink moet bevatten dan de zinklaag bij thermische galvanisatie waar 75% zink voldoende is. Maar bij een vloeibaar systeem is (wij citeren Professor Doctor Ingenieur J. Defrancq) “een minimum van 92% in de droge film noodzakelijk”. Want dàn, zegt hij, “moet er uiteraard voldoende zink in de laag aanwezig zijn zodat de zinkkorreltjes met elkaar in elektrisch contact staan.” Waarom? “De elektronen die aan de buitenzijde van de laag worden gevormd, daar waar het zink kan oplossen, moeten inderdaad naar binnen getransporteerd worden en dan via het staal afgevoerd.”

Terwijl minstens 92% zink vereist is, bevat Zinga 96% zink in de droge film. Dat is één van de redenen van zijn superieure werking. Die blijkt wereldwijd in de praktijk. En ook in labtests en field tests. Vele van die tests overlappen elkaar voor een deel, en komen tot dezelfde positieve conclusies. Op eenvoudige aanvraag ontvangt u een kopie (desgevallend in Engelse vertaling) van alle tests die u interesseren. Enkele ervan vindt u alvast op onze website www.zinga. be. Laten we nu even nagaan wie wààr wélke van Zinga’s voornaamste kenmerken getest heeft.
Tests die Zinga vergelijken met hot-dip galvanisatie

Deze tests maken uiteraard het leeuwendeel uit van alle tests, ook al omdat ze zoveel facetten behandelen. Daarom biedt het volgende overzicht slechts een beperkte selectie. Sommige van deze tests vergelijken Zinga (ook) met zinkrijke verf en/of metallisatie. Dat wordt dan vermeld.

Bangladesh

Bangladesh University of Engineering and Technology

- dompeltest voor corrosietempo per jaar

België

Rijksuniversiteit Gent

- 2.000 uur zoutneveltest (Zinga, hot-dip, metallisatie, zinkrijke verf)

- Zinga bovenòp hot-dip laagFrankrijk

Direction Départementale de l’Equipement, Service Maritime de la Vendée

- field test: vergelijking van twee zeeboeien na 4 jaar. De boei met hot-dip en topcoat vertoonde roest; die met Zinga en topcoat was nog roestvrij.

Duitsland

Forschungs- und Materialprüfungsanstalt

Baden-Württemberg

- dompeltestKoeweit

Kuwait Institute for Scientific Research

- 500 uren zoutneveltest

- verwering door UV-stralenSpanje

Orgaan: Meteo-Test

- uitsmeertempo, droogtijd, zinkpercentage

- compatibiliteit met topcoats

- bestendigheid tegen solventen, impact, algen, …

Taiwan

National Cheng Kung Univ.

- Na 9.500 uur zoutneveltest vertoonde Zinga op hot-dip géén roest, en Zinga op metaal vertoonde… 0,1% roest.

United Kingdom

BNF Fulmer Research Centre

- elektrochemische tests

Stangers Consulting, Engineers & Scientists

- Zinga vs hot-dip en zinkrijke verf: hechting, koude, plooien, impact, corrosie, …

SGS UK


- oppervlaktespreiding van vlammen, vuurverspeiding

USA

US Army: Tank Automotive Command (TACOM)

- field test: versnelde corrosietest in vergelijking met andere coatings

Zuid-Afrika

South-African Bureau of Standards (Suid-Afrikaanse Buro vir Standaarde)

- 400 uren zoutneveltest: gewichtsverlies van hot-dip: 10 keer hoger dan van ZingaVergelijkende test van zeeboeien:

hot-dip kleurt schaamrood (roestbruin) na vier jaar in zee.

Foto-onderschrift:

Na vier jaar in zee is de gele boei (Zinga + verf) alleen vuil, maar vertoont geen greintje roest, terwijl de groene boei (hot-dip + hechtingslaag + verf) grote roestplekken vertoont.


Tekst:

Een field test van de Direction Départementale de l’Equipement, Vendée, Service Maritime.Op 14 juni 1994 werden twee boeien uitgezet in zee, nabij het eiland Noirmoutier, ten zuiden van Bretagne. De gele boei was bekleed met Zinga en verf erop. De groene boei kreeg hot-dip galvanisatie en verf erop (en een hechtingslaag ertussen). De Zinga-laag was even dik als de hot-dip laag: 70 à 80 micron. En ook de verflagen waren even dik. Boven water was die verf Plastilaque 340 met een kleurverschil. Onder water was dat Plastitar ‘epoxy brai’ zonder kleurverschil.

Op 18 mei 1998 vergeleek men: de boei met hot-dip roestte, die met Zinga niet. D. Hardel, l’ingénieur des T.P.E. Subdivisionnaires: “Après presque 4 ans en mer, la bouée (die met Zinga dus) ne présente pas de point de rouille. La peinture jaune est à rafraîchir et présente quelques écaillements (afschilferingen) suite à des chocs. Le produit Zinga est visible sur ces zones de choc sans trace de rouille.” Dus… zelfs waar de verf weg is door botsingen, is er geen spoor van roest op de blote Zinga-laag.
/…

De wereld heeft Zinga veilig bevonden om uw

stalen investering te beschermen.
Tests i.v.m. Zinga’s anticorrosief karakter

Zinga’s roestwerende eigenschappen moeten ook blijken in agressieve omstandigheden. En die kunnen vele vormen aannemen: luchtvervuiling, zee- en kustmilieu, mechanische impact, thermische schokken, bijtende stoffen zoals zwaveldioxide, fosfaten, enz. Enkele tests terzake:
België

Rijksuniversiteit Gent

- test in milieu van fosfaat-erts

- Zinga bovenòp hot-dip laagFrankrijk

Direction Départementale de l’Equipement, Vendée, Service Maritime

- boeien na 4 jaar in zee: Zinga geen roest, hot-dip wél

Duitsland

Staatliche Materialprüfungsanstalt Darmstadt

- test met condenswater

Portugal

Laboratorio Nacional de Engenheria e Tecnologia Industrial

- corrosietest

Roemenië

Weerstand tg. temperatuur-schommelingen getest door:

Laboratorul Central Bucuresti

Institutul de Cercetari Electrotehnice

Minesterul Transporturilor, Autoritatea Feroviara Romana

- die laatste testte ook de weerstand tegen impact, minerale olie en vloeistoffenSingapore

Productivity and Standards Board

- weerstand tegen water en solventen

- kunstmatige verweringSpanje

Orgaan: Meteo-Test

- weerstand tegen solventen, impact, algen

Generalitat de Catalunya, Laboratori General d’Assaigs i d’Investigacions

- 1.000 uur zoutneveltest

Pegaso


- 840 uur zoutneveltest

Taiwan

Chinese National Cheng Kung University (ACKU)

- na 9.500 uur zoutneveltest:; slechts 0,1% roest op Zinga
United Kingdom

British Board of Agrément

- bestendigheid tegen zwaveldioxide

BNF Fulmer Research Centre

- test in vochtig milieu

Stangers Consulting, Engineers & Scientists

- impactbestendigheid

USA

Hawaii Army National Guard

- field test: 1 jaar Zinga op legervoertuigen, extreem gebruikt, in vulkanisch vervuilde atmosfeer

Materials Modification Inc

- bestendigheid tegen schilfering

Zuid-Afrika

South-African Bureau of Standards

- 400 uren zoutneveltest: hot-dip verliest 10 keer meer gewicht dan Zinga; bij Zinga geen roest, bij hot-dip 10 à 20% roest


Tests i.v.m. hechting, tegen schilfering

Een goede hechting is een must voor een goede kathodische werking én ook voor een goede barrièrebescherming. Zinga’s stevige hechting brengt mee dat het niet schilfert, maar zich wel elektrochemisch bindt met het beschermde staal. Door die vaste hechting worden krassen door impact vaak niet groter dan 5 à 8 mm. En die blijven kathodisch beschermd (tests bewijzen dat) zodat er géén roest op komt, laat staan dat de roest onder de Zinga-laag zou kunnen voortkruipen!
België

Rijksuniversiteit Gent

- test versmelting van Zinga-lagen

- hechtingstest door cross-cut (‘ruitjestest’)

- hechtingstest na thermische schokken (-30° C à +60° C)

SGS AXA-Med

- hechting in een zeeomgeving

European Technical Association for Protective Coatings: - hechtingstest


Duitsland

Bundesamt für Zivilschutz

- hechtingstest door cross-cut

Hongarije

Hechtingstests door:

Paint Coatings Technologies Industrial Research Co

MAV Ltd (Engineering Centre)Roemenië

Diverse hechtingstests door:

Icemenerg (Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice)

Laboratorul Central Bucuresti


(homologatie in Roemenië)

Minesterul Transporturilor, Autoritatea Feroviara Romana (spoorwegen)

Institutul de Cercetari Electrotehnice (elektrotechniek)

Singapore

Productivity and Standards Board

- cross-cut tape test

United Kingdom

British Board of Agrément

- cross-hatch testTests: Zinga op lasnaden, lassen op Zinga

Lasnaden zijn vaak de Achillespees van roestwering. Kan men op die lasnaden nog een roestwerende laag leggen? En omgekeerd: kan men bovenòp een roestwerende laag… nog lassen? Ja en ja, bij Zinga is het antwoord tweemaal positief. Uit de volgende tests is gebleken hoe ‘lasvriendelijk’ Zinga wel is, en hoe efficiënt Zinga lasnaden beschermt tegen roest.
België

Rijksuniversiteit Gent

- 500 uur zoutneveltest op koperen lasnaden bekleed met Zinga

- test lasbaarheid òp Zinga

Soudometal

- lasbaarheid op Zinga, met alle gangbare lasmethodesBrazilië

Mega-Assossoira de Qualidade

- Zinga òp gelaste delen van LPG-houder: 300 uur

zoutneveltestDuitsland

Schweisstechnische Lehr- und Versuchanstalt Duisburg

- test van poriënvulling na lassen op ZingaTests over Zinga’s compatibiliteit met drinkwater

Zink is niet toxisch, en ook Zinga is, zodra het droog is, veilig voor drinkwater. Zo heeft Turkije plannen om drinkwater naar het Midden-Oosten te verschepen, in drinkwatertanks, binnenin met Zinga bekleed. Door z’n ‘drinkwatervriendelijkheid’ gebruikt men Zinga ook in de voedingsindustrie.
België

Antwerpse WaterWerken

- test naar effect van Zinga op drinkwater

United Kingdom

The Water Quality Centre

- test van Zinga’s invloed op drinkwater: smaak, uitzicht, groei van micro-organismen, volksgezondheid, extractie van metalenVraag de cd-rom en testverslagen

Er zijn nog veel méér tests op Zinga uitgevoerd, teveel om hier op te sommen. U vindt de hele lijst op de cd-rom die wij u graag toesturen. U kunt ons ook alle gewenste testverslagen vragen; ze bestaan allemaal in Engelse vertaling. U e-mailt gewoon naar zingametall@zinga.be


/…

De wereld renoveert met Zinga: op roest,

op hot-dip of op Zinga. Zonder budgetcorrosie.
Zinga-lagen versmelten, zodat uw budget niet wegsmelt.

Het is nooit te laat om te switchen naar Zinga. Beschadigingen kunt u met Zinga retoucheren. Licht verroest staal kunt u direct met Zinga bedekken; alleen losse roest eerst weghalen. Ook hot-dip gegalvaniseerd staal kunt u bekleden met Zinga, mét behoud van de kathodische werking van de oude hot-dip laag. Een oude Zinga-laag kunt u voordelig vernieuwen met Zinga-retouches waar nodig. Of u kunt een nieuwe vollédige Zinga-laag aanbrengen. En dan gebeurt er iets wonderlijks… Zelfs na 20 jaar wordt de oude Zinga-laag weer vloeibaar bij contact met de nieuwe. Zo gaan beide lagen zich gedragen als in een goed huwelijk: ze gaan samensmelten. Beide lagen vormen dan één homogene laag die kathodische bescherming biedt.


De goudstof-test bewijst dat Zinga versmelt met Zinga.
Foto 1. Ziehier een macro-opname van een doorsnede van een Zinga-laag, met daar bovenop een dunne film van goudstof. Dat goudstof werd aangebracht om de versmelting van beide Zinga-lagen aan te tonen. Die blijkt uit de tweede foto.

Foto 2. Zeven dagen later werd een tweede laag Zinga aangebracht bovenop het goudstof. We zien hier dat het goudstof vermengd is in beide Zinga-lagen. Dat bewijst dat ze echt met elkaar versmolten zijn tot één homogene Zinga-laag die door en door kathodisch actief is.
Zo kunt u oude Zinga-lagen snel, eenvoudig en goedkoop ‘herladen’. Die eigenschap is van goudwaarde voor de renovatie van uw stalen investering, en voor uw onderhoudsbudget.
Renovatie in de regen? Kan met Zinga.

Een waar gebeurd verhaal. In 1985 waren twee onderhoudsploegen in Frankrijk parallel de vangrails van een autoweg aan het renoveren. De ene ploeg met Zinga, de andere met verf. Bij een plotse regenbui, moest de ‘verfploeg’ ermee ophouden, terwijl de Zinga-ploeg voortwerkte. Want men kan Zinga aanbrengen in een vochtig milieu. Op een vochtige ondergrond. Geen probleem. En geen werkverlet, geen ‘werkloos’ materieel, enz. Budgetvriendelijk is ook dat u er geen geschoold personeel nodig hebt. Bovendien: Zinga droogt snel, in 5 à 10 minuten: direct erin boren, erop lassen, enz. BRUSH AND GO!


Geen wonder dat de wereld renoveert met Zinga:
Zes foto’s; ziehier de onderschriften:
Het voormalige marineopleidingsschip Mercator wordt in België als nationaal erfgoed gekoesterd: het werd eerst gegritstraald, en kreeg dan een 80 micron Zinga-laag onder hoge druk airless opgespoten, gevolgd door een sealer en een topcoat.
De 7 km kolentransportband nabij de energiecentrale in Ashdod, Israël, kreeg, na hogedrukreiniging met water, twee lagen Zinga van 50 micron elk, aangebracht met kwast en rol.
Zware voertuigen van de US Amy, Tank Automotive Command in Hawaii, werden eerst gegritstraald, dan kregen ze met lage druk een 50 micron Zinga-laag opgespoten, gevolgd door camouflageverf. (Corrosief milieu door vulkanische uitstoot in Hawaii.)
De Biloxi Back Bay Bascule Bridge aan de Golf van Mexico, Mississippi, USA, werd in 2002 gerenoveerd tegen condenswater. Na gritstraling werden twee lagen van elk 75 micron Zinga op de stalen onderkant gespoten.
In de zeehaven van Lomé, Togo, werd de 2,5 km stalen laadkaai voor fosfaatbulk (zeer corrosief) gerenoveerd met Zinga. Eerst gritstralen, dan met rol en kwast drie lagen Zinga aanbrengen van 40 micron elk.
Aan de Noordwestkust van Zuid-Afrika werden zes vuurtorens met Zinga gerenoveerd: gritstralen, een 60 micron Zinga-laag aanbrengen met rol en kwast, gevolgd door een sealer en topcoat.
Hoe duurzamer de bescherming, hoe minder duur.

Zinga bewijst het wereldwijd.
De Noorse brug waarvan de Zinga-laag elk jaar

0,77 micron slijt. Let op de komma.

Vòòr de Noorse stad Baerum, nabij Oslo, ligt deze hangbrug over een zee-engte van de Oslofjord.In 1985 werd het staal bekleed met 120 micron Zinga, dikte gecontroleerd door Det Norske Veritas. De aanbrenging op de staalstructuur gebeurde met borstel, en op de stalen hangkabels met ‘verfwanten’ om de Zinga goed en gelijkmatig tussen de staaldraden te doen dringen.

In 1995 bleek bij een nazicht door het Noorse Rotorkontroll dat er slechts ‘minimale skader’ was. Dat is ‘minimale schade’ in het Noors. Er waren alleen krassen door mens en verkeer veroorzaakt. Al wat men nodig had, was “5 kg of Zinga to touch up the entire bridge for some minor scratches, and this, 10 years after the first treatment”, schreven ingenieurs Haakon Skogstad en Leiv H. Moe van de ‘Kommunalteknisk Seksjon’ van Baerum.

In 2000 werd de laagdikte gemeten: gemiddeld 108,41 micron. Ondanks het barre, Noorse zeeklimaat was er maar 11,59 micron slijtage in 15 jaar. Wat amper 0,77 micron per jaar is, van de oorspronkelijke 120 micron Zinga-laag op de staalstructuur en de 100 micron Zinga op de kabels.

Zo werkt Zinga in agressieve, vochtige milieus overal ter wereld aan de bescherming van uw stalen investeringen. Zo zorgt Zinga’s duurzaamheid voor een kostprijs die, over vele jaren gespreid, slechts een minimale jaarkost vertegenwoordigt.


De Duitse cementfabriek waarvan de Zinga-laag elk jaar 0,50 micron slijt. Let op de komma.

Heel weinig slijtage, ook al vormt zo’n cementcentrale zijn eigen vochtige, agressieve milieu dat zijn staalstructuren aanvreet.In 1990 bouwde men deze cementcentrale gebouwd in Bernburg, in voormalig Oost-Duitsland. Men wilde alles galvaniseren met hot-dipping, maar toen bleken de baden stuk en moest men een evenwaardig alternatief zoeken. Het werd Zinga, wat ànders?

In 2002 checkte men de 120 micron Zinga-laag. Die wordt per jaar slechts een halve micron dunner. Dat is een slijtage van 0,42% per jaar. Let op de komma.
Hoe agressiever het staal wordt aangevallen,

hoe groter de voorkeur voor Zinga. Wereldwijd.

Zinga wordt gebruikt in tientallen landen door tal van ondernemingen. We beperken ons hier tot de sectoren die een goede roestwering het hardst nodig hebben.Cementfabrieken (een ‘bijtend’ milieu!) in Duitsland, Martinique en Turkije beschermen hun staalstructuren met Zinga.

En ook zo chemiebedrijven in België, Duitsland, Finland, Noorwegen, Portugal en Zuid-Afrika.Spoorwegmaatschappijen trotseren weer en wind met Zinga: in België, Brazilië, Canada, Finland, Maleisië, Portugal, Roemenië en Rusland (de Nòòrd-Russische Spoorwegmaatschappij!). Zo ook de Metro in Moskou en de Underground in Londen.

Waterbehandelaars (zijn er betere roestkenners?) kiezen Zinga: voor een waterkoeltoren in Australië, voor waterzuiveringsinstallaties in België, Iran en Tsjechië, en voor een onziltingsinstallatie in Cyprus.

In de strijd tegen zee, zout, zand en zon kiest de scheepvaart Zinga: voor vissersvloten in Australië en Madagascar, voor ferries in Australië en Canada, op scheepswerven in België, China, Noorwegen en Turkije, en ook baggeraars in Australië en België.

Ook de petroleumindustrie kiest Zinga. Zoals de al genoemde olieproducenten in Iran, Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië. Ook olie- en gasmaatschappijen in België, Egypte, Singapore, UK en Zuid-Afrika. Petrochemie in Roemenië. En oliepijpleidingen in België (NATO) en Turkije.

En nog veel méér sectoren. Van A tot Z. Van Autofabrieken tot Zeehavens.

Ook heel wat prestigieuze gebouwen krijgen Zinga-bescherming. Zoals het General Hospital in Bangkok, Thailand. Het Congress Center in Vancouver, Canada. De Schalke 04 Voetbal Arena in Duitsland. De Eden Greenhouse Dome in de UK. En de New Parliamant Building in London. Blijkbaar wil The Mother of Parliaments het ook in haar nieuwe gedaante eeuwenlang volhouden.
Zinga geniet de voorkeur van ’s werelds beste metaalkenners:

de metaalindustrie.

Wie kent staal en ijzer beter dan de metaalindustrie zélf? Wereldwijd kiezen zij massaal Zinga voor de bescherming van hun industriële investering, die zij vaak zelf gemaakt hebben.

Van Curtis Steel in Australië tot de Alusaf aluminiumfabriek in Zuid-Afrika, is Zinga de favoriete roestwering van staalproducenten en staalconstructeurs in België, Duitsland, Frankrijk, Iran, Oekraïne, Portugal, Roemenië, Spanje, Turkije en Wit-Rusland.

Enkele namen? In België Arbed, Cockerill en Sidmar. In Frankrijk ook Arbed. In Portugal de Siderurgia Nacional. En in Duitsland een dozijn staalbedrijven zoals Krupp en Thyssen – namen als Klöckner.


Zinga’s lange levensduur blijkt ook uit labtests.

Neem nu het South-African Bureau for Standards, dat Zinga vergeleek met hot-dip. Na 400 uur zoutneveltest werd het gewichtsverlies van beide zinklagen gemeten. Bij Zinga was dat 16,85 gram per m². Bij hot-dip… 170,07 gram per m², dus ruim tien keer méér gewichtsverlies bij hot-dip. En roest? Geen roest op Zinga. Bij hot-dip 10 à 20% roest op het zinkoppervlak.

In de National Cheng Kung University in Taiwan deed men de gruwelijkste zoutneveltests van al. Na 7.500 uur had Zinga nog geen roest. En na 9.500 uur: 0,1% roest. Let op de komma.

Zinga’s duurzaamheid wordt u verzekerd. Letterlijk.

Omdat we totàle garantie op Zinga willen geven, hebben we verscheidene verzekeringen en controleorganen onderschreven. Al deze garanties voldoen aan de ISO-vereisten.


Verzekering: 10 jaar productgarantie van Concordia

Die dekt corrosie >Re² van de ESAP-schaal of graad 8 van ASTM D610-85, en hechtingsverlies door productfout.


Verzekering: garantie op aanbrenging, van SGS Axa-Med

Deze garantie op product, oppervlakvoorbereiding en aanbrengingsmethode wordt gegeven door Axa-Med, divisie van SGS, i.s.m. de internationale verzekeringsmaatschappij Concordia.


Voorbeeld controleorgaan: British Board of Agrément

Zinga’s Certificaat bij de BBA betreft de kwaliteit van de grondstoffen, de productieprocédé’s en het eindproduct. Controles gebeuren door onafhankelijke officiële organen. Opspoorbaarheid van het geleverde product wordt gegarandeerd door het bewaren van een monster van ieder product.Op de achterkaft vindt u al onze contactadressen in de wereld. Welkom.

Back cover:
Welkom in Zinga’s

beschermende wereld:
Hier een alfabetische lijst van àlle agenten in de wereld, met hun contactgegevens.

Onderaan afsluiten met Zingametall in België als hoofdkantoor.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina