Hommage Henri ClouzotDovnload 11.07 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte11.07 Kb.

Recommended for our international guests: three French classics, presented with English subtitles. Director Henri Clouzot deserves a new audience and a fresh look. Take the test this month.

Hommage Henri Clouzot


De Franse regisseur Henri Clouzot is een meester, die in de vergetelheid dreigt te raken. Begin jaren zestig had hij als oudere man te maken met de opkomst van de nieuwe generatie van de Nouvelle Vague. Clouzot volgde zijn eigen weg, zoals te zien is aan de proefopnamen voor het project Inferno, een grootschalige productie met Romy Schneider. De reconstructie van deze film die nooit voltooid werd is vanaf donderdag 22 april te zien. Filmhistoricus Serge Bromberg maakte een mooi eerbetoon aan de geniale regisseur Clouzot.

Aanbevolen link: http://cinema-scope.com/wordpress/?page_id=1167


In samenwerking met het Eye Filminstituut Nederland (Filmmuseum) en de Franse ambassade vertonen we deze maand drie topfilms die een goed beeld geven van het vakmanschap van Henri Clouzot (1907-1977). Het betreft speciale import, Engels ondertiteld.
Les diaboliques

Fr, 1955, 114 min, b/w, 35mm, French spoken, English subtitled. Directed by Henri Clouzot.

Thursday 8 + Friday 9 + Saturday 10 april, 19:30

Deze sfeervolle, grimmige thriller speelt zich af in een kostschool, waar iedereen geterroriseerd wordt door de directeur. Hij vernedert en mishandelt zijn echtgenote en heeft een openlijke affaire met een van de docentes. De twee vrouwen besluiten het recht in eigen hand te nemen en hun wereld te verlossen van de tiran. De spanning stijgt, want hoe pleeg je de perfecte moord? En als plotseling het lijk blijkt te zijn verdwenen wordt het helemaal griezelig. Twee actrices dragen de film met hun gelaagde vertolkingen: Simone Signoret als de nuchtere docente en Vera Clouzot als de zachtaardige echtgenote.

“In 1955 maakte de Franse cineast Henri-Georges Clouzot de zinderende thriller Les diaboliques, over twee vrouwen die samen hun gemeenschappelijke minnaar vermoorden. Clouzot lardeerde zijn werk met erotische spanning en leverde een elegante en vernuftige film”(www.cinema.nl).

Aanbevolen linkshttp://www.digg.be/movie.php?id=858

http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/19950217/REVIEWS/502170302/1023)
Le corbeau

Fr, 1943, 92 min, b/w, 35mm, French spoken, English subtitled. Directed by Henri Clouzot

Friday 16 + Saturday 17 april, 19:30

Een slaperig Frans dorpje raakt besmet met achterdocht en paranoia vanwege een reeks anonieme dreigbrieven. In de geheimzinnige epistels, getekend Le corbeau (de raaf), worden diverse dorpelingen beschuldigd van onfatsoenlijk gedrag. Le corbeau is één van de meest bejubelde film noirs vanwege de sfeervolle cinematografie, de effectieve suspense en de zwartgallige conclusie: niemand is fatsoenlijk.

Aanbevolen link : http://www.brightlightsfilm.com/50/leopardraven.php

Quai des Orfèvres


FR, 1947, 106 min, b/w, 35mm, French spoken, English subtitled. Directed by Henri Clouzot

Sunday 18 + Monday 19 april, 19:30

Louis Jouvet is een acteur die van elke film een feest maakt. We zouden eens een hele reeks met hem moeten vertonen, maar voorlopig is dit uw enige kans. In Quai des Orfevres speelt hij de politie-inspecteur die een duistere moordzaak moet onderzoeken. Het heeft de sfeer van Maigret, maar dan een paar graden grimmiger. Deze film toont aan wat je kunt doen met een doorsnee verhaal over jaloezie en hartstocht. Waarschuwing: alles wat ze op televisie aanbieden aan politieseries verbleekt en verschrompelt tot gestuntel in vergelijking met deze trefzekere en sfeervolle film van ouderwets kwaliteitskaliber.

Aanbevolen link: http://apolloguide.com/mov_fullrev.asp?CID=5061&Specific=5893)
Inferno

Serge Bromberg, FR, 2010, 102'

Met: Romy Schneider, Henri-Georges Clouzot, Serge Reggiani

Rotterdamse première, verwacht vanaf do 22 aprilIn 1964, kiest Henri Georges Clouzot de 26-jarige Romy Schneider, en de 42-jarige Serge Reggiani, als hoofdrolspelers in zijn film Inferno. Een raadselachtig en ongewoon project, een onbegrensd budget, een film die een evenement moet worden bij z'n release. Maar na drie weken draaien, slaat het noodlot toe. Het project wordt onderbroken, en de beelden, die naar het schijnt ongelooflijk zijn, worden opgeborgen en nooit getoond. Serge Bromberg en Ruxandra Medrea slagen erin een reconstructie te maken van het verdwenen oeuvre en creëren zo een nieuwe film die het verhaal vertelt van die prachtige ondergang en die het project eindelijk laat leven. Ze vertellen het verhaal van een unieke film, van de waanzin en de jaloezie door een subjectieve camera gefilmd, het verhaal van een vervloekt project en van Henri Georges Clouzot die zijn genialiteit als cineast de vrije loop liet. Nooit tevoren was Romy zo mooi en zo hypnotiserend. Nooit was een auteur zo dicht en zo verstrengeld met de held die hij gecreëerd had.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina