Hoofdkop = Reisbureau nog altijd populair in AmsterdamDovnload 14.17 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte14.17 Kb.
Hoofdkop = Reisbureau nog altijd populair in Amsterdam.

Intro = Internet lijkt reisbureau’s overbodig te maken. Volgens trendvoorspellingen zal het aantal dan ook sterk afnemen. Toch telt Amsterdam nog 455 reisbureau’s die elk hun eigen klantenkring hebben. Hoe houden die zich staande?

Credits = Tekst: Marloes de Moor, Fotografie: Dingena Mol

Met een tablet op schoot kan iedereen tegenwoordig in een paar muisklikken een vliegticket of een hotel boeken. Een reisbureau lijkt iets uit de tijd dat vakantiegangers nog met een wereldbol op schoot zaten en hun informatie nog uit kleurrijke brochures moesten halen. ABN Amro publiceerde in 2009 het trendrapport ‘Hoe reizen we verder?’ over de reisbranche en voorspelde daarin dat een op de vijf reisbureau’s in 2015 zal verdwijnen. De concurrentie van internet en online aanbieders en prijsvechters zijn de belangrijkste oorzaken. Zestig procent van de mensen boekt of zoekt een reis op internet. Zes jaar geleden werd nog tweederde van de pakketreizen via een reisbureau geregeld, in 2011 is dat aantal gehalveerd, blijkt uit cijfers van GfK Retail and Technology.

Ondanks die sombere cijfers zijn in Amsterdam 455 reisbureau’s actief. Daaronder vallen ook zakenreisbureau’s en kantoren die bijvoorbeeld alleen hotelkamers of vliegtickets aanbieden of zich richten op toeristen. 120 Amsterdamse reisbureau’s zijn aangesloten bij de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen).

Ellen van Gelder, directeur van reisbureau en familiebedrijf Van Gelder-Toerkoop kijkt op van dat aantal: “Zijn het er zoveel? Ik dacht dat wij nog een van de weinigen waren.”

Van Gelder-Toerkoop bestaat al 42 jaar en is een van de oudste reisbureau’s van Amsterdam. “Mijn vader begon in 1969 met het boeken van reizen naar Israël voor familie en vrienden. Langzaam is de eenmanszaak van mijn ouders uitgegroeid tot een allround reisbureau met vijf medewerkers. We doen alle bestemmingen, maar ons specialisme is van oudsher Israël,” vertelt Van Gelder.

Ze moet het vooral hebben van de ‘gunfactor’ en mond tot mondreclame. Dat heeft een groot aantal vaste klanten opgeleverd. “We hebben slechte jaren gekend, maar vooral de laatste twee jaar gaat het, ondanks deze roteconomie, erg goed,” vertelt Van Gelder.

Een van de redenen is dat ze besloot om samen te werken met low cost-aanbieders als Expedia, Easyjet en E-bookers. “Als je het alleen van touroperators als OAD en Neckermann moet hebben, kun je hier beter in je eentje gaan zitten, want dan verkoop je gewoon niet genoeg.” Via Expedia kan Van Gelder hotelkamers voor de laagste prijs aanbieden en ze krijgt ook nog een commissie op elke verkochte hotelkamer. Daar maken klanten veel gebruik van, terwijl ze ook rechtstreeks via Expedia zouden kunnen boeken. Volgens Van Gelder komt dat omdat er nog genoeg mensen zijn die een reisbureau prettiger vinden dan een avondje online speuren. “Niet iedereen heeft tijd om uren te zoeken naar de laagste prijs. Reisbureau’s hebben een overzicht van de goedkoopste opties. We hebben contactgegevens die voor particulieren vaak niet beschikbaar zijn. Sommige tarieven, bijvoorbeeld voor studententickets die je ten alle tijden kunt wijzigen, zijn alleen voor reisbureau’s beschikbaar,” legt Van Gelder uit.

De klanten stellen bovendien prijs op extra service. Als een vlucht later of niet gaat, stelt een reisadviseur hen op de hoogte en biedt alternatieven. “Bij de IJslandse aswolk in 2010 waren veel klanten maar wat blij dat wij ze konden bijstaan.” Sommige mensen vinden het eng vinden om op internet met creditcard te betalen en hebben meer vertrouwen in een reisbureau waar ze kunnen pinnen of het geld kunnen overmaken.

Het aantal klanten dat langs komt om een reis te boeken is wel sterk verminderd. Gemiddeld is het er één per dag. De medewerksters van Van Gelder Toerkoop zitten daarentegen non-stop aan de telefoon of achter de email.

Elke dag komen talloze emails met vragen over reizen binnen. “Soms zijn mails anoniem of beginnen met ‘Mijne heren’, dan voel je al aan dat die mensen thuis nog vijfhonderd offertes van reisbureau’s hebben liggen. Dus we bellen eerst op en tasten af of iemand serieus is. Anders zitten we voor niks een offerte met foto’s samen te stellen.”

Internet heeft klanten mondiger en ‘betweteriger’ gemaakt. “In tegenstelling tot vroeger weten ze het nu altijd beter, want ze hebben natuurlijk het internet al afgestruind. Dus mijn eerste vraag is altijd ‘wat is de laagste prijs die u heeft gezien?’ Als dat 450 euro is, weet ik meteen bij welke aanbieder hij heeft gezocht. Dan kan ik verder en weet ik dat ik niet bij 900 euro hoef te beginnen.”

Doordat Van Gelder nauwe contacten met haar klantenkring onderhoudt, wil het nog wel eens voorkomen dat ze zelfs in haar vakantie een smsje krijgt ‘Kun je een ticket naar Melbourne voor me boeken?’ “Dat doe ik dan nog ook, anders boekt ze online. Maar ik loop er ook klanten door mis. Die regelen om twee uur ’s nachts een ticket op internet. Wij zijn nu eenmaal niet 24 uur per dag open.”

Hoewel Van Gelder-Toerkoop net zo makkelijk een stapvakantie naar Salou als een luxe cruise of een wereldreis boekt, blijft de specialisatie Israël toch de basis. “Je kunt nog zo groot adverteren met Bangkok of New York; de volgende dag bellen ze voor een ticket naar Tel Aviv.”

Specialisten kunnen tickets voor scherpere prijzen aanbieden, omdat ze korting krijgen van de luchtvaartmaatschappijen. Ze nemen immers veel af. Hetzelfde geldt voor accommodaties.

Om overeind te blijven hebben veel reisbureau’s zich dan ook gespecialiseerd in een land, doelgroep of activiteit. Zo zijn in Amsterdam veel reisbureau’s die uitsluitend Hajj en Umrah-reizen naar Saoedie-Arabië aanbieden of alleen maar Egypte of Marokko-reizen verkopen. Family Tours bestaat pas sinds 2005 en richt zich op rondreizen voor gezinnen met kinderen. En voor de ‘mainstream-klant’ zijn in Amsterdam nog altijd de grote spelers op de markt: tien vestigingen van D-Reizen, negen van Arke en negen van Globe Reisbureau.

Ook Kilroy Travels moet het hebben van een specialisatie. Het reisbureau is van oorsprong Scandinavisch en bestaat sinds 1996 in Nederland. Studenten en jongeren tot 35 jaar zijn de hoofddoelgroep, maar Kilroy doet ook ‘andere boekingen’. ‘Young at heart’ is het motto. Gemiddeld komen twee á drie klanten per dag op afspraak langs op het kantoor aan de Singel. En dan zijn er nog de onverwachte binnenlopers. Sabine van Hoften, sales supervisor van Kilroy Travels, merkt wel dat het minder is dan in de beginjaren. “Klanten mailen vaker. Bellen doen ze ook minder. We hebben op de site sinds kort een chatfunctie voor mensen die niet willen bellen, maar wel meteen antwoord willen op hun vragen.” Vanwege de jonge doelgroep is Kilroy Travels ook erg actief op sociale media als Facebook en Twitter. Amper zeventien, achttien jaar zijn ze als ze aan tafel schuiven om een paar maanden Australië of Azië te boeken. Vaak niet veel meer reiservaring dan camping Appelhof op Terschelling, maar online wel al drie keer de wereld rond geweest en wensen tot ver voorbij de horizon. ‘Reisguppen’ noemt Van Hoften ze. Ze werkt tien jaar bij Kilroy en merkt dat de klanten steeds jonger worden.Tom Janse, medewerker van Kilroy en gespecialiseerd in wereldreizen, ziet dat ze bovendien vaker around the world-tickets boeken. “Misschien vanwege de crisis. Scholieren hebben minder kans op een baan en gaan daarom eerst maar eens op reis.” Net als Van Gelder constateert Van Hoften ook dat klanten assertiever zijn geworden. Internet en televisieprogramma’s spelen daarbij een grote rol. Met z’n allen achter een vlaggetje aan zoals bij het RTL-programma ‘Wie is de reisleider’, kniezen over een gescheurd douchegordijn bij ‘Groeten van Max’, dát wil de jonge avonturier dus niet. ‘RTL Travel’ of BNN’s ‘3 op Reis’ wel. De nieuwe reiziger waant zich Floortje Dessing en beschouwt zichzelf als ‘specialist’ op reisgebied. “Ze weten het beter of dénken het beter te weten. Dan zien ze Floortje Dessing ergens op een Joost-mag-weten-waar-plek lopen en dan willen ze ook daarheen. Maar de achterkant ervan kennen ze niet. Zo makkelijk is het niet om zo’n reis te boeken.” Met een paar muisklikken kom je er volgens Van Hoften niet. “Er zijn zoveel zoekmachines en vergelijkingssites. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Wij pluizen alles uit en weten meteen waar we moeten zijn. Bovendien kan niet alles online. Stop-overs of Round-the-world-tickets zijn bijvoorbeeld vaak niet online te boeken.” Het komt wel eens voor dat klanten het reisbureau alleen als informatiepunt gebruiken, een soort VVV, en dan vervolgens toch zelf gaan boeken. “Jammer”, vindt Van Hoften. “Maar het omgekeerde gebeurt ook. Ze komen langs omdat ze wat willen weten over een reis ze op internet hebben gezien en boeken vervolgens bij ons.”

Ais Hentzepeter (26) is een van de drie klanten die die dag een afspraak bij Kilroy heeft. Een vriendin van hem reist door Australië en hij wil graag van november tot januari met haar mee. ‘Een buddy-klant’ noemen ze zo iemand bij Kilroy. Reisadviseur Lisette Croese heeft een wereldkaart en een paar opengeslagen folders op tafel gelegd. Ze loodst hem door droomachtige afbeeldingen van witte stranden aan een azuurblauwe zee en doet suggesties voor interessante tours en accommodaties. De persoonlijke, informele benadering staat voorop bij Kilroy. Croese vertelt dan ook enthousiast over haar eigen ervaringen in Australië. “Fraser Island is héél gaaf. Je kunt er goed snorkelen.” Hentzepeter knikt. Een uur later boekt hij de reis zonder al te veel vragen te stellen. Als hij weg is, lijkt Croese haast verbaasd: “Ik hoefde hem helemaal niet te overtuigen. Hij vond alles goed.”De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina