Hoofdstuk 1 de geschiedenis van Ierland Hoofdstuk 2 vogelvluchtDovnload 41.86 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte41.86 Kb.

Erik Huigsloot

Groep 8

Hoofdstuk 1 de geschiedenis van Ierland

Hoofdstuk 2 vogelvlucht

Hoofdstuk 3 de natuur

Hoofdstuk 4 mijn oom en tante

Hoofdstuk 5 mijn oom en tante in Ierland

Hoofdstuk 6 onze reis naar Ierland

Hoofdstuk 7 Ierland


voorwoord


Ik doe mijn werkstuk over mijn peetoom en peettante en ze wonen in Ierland, een paar jaar geleden zijn ze daar heen geëmigreerd. Ik ben ook in Ierland geweest, en ik vond het heel leuk.


De geschiedenis van Ierland gaat terug tot 6000 jaar voor Christus. Ierland werd waarschijnlijk gesticht door een volk uit de Middensteentijd. Ongeveer 4000 jaar later kwamen er stammen uit Zuid-Europa die een neolithische cultuur meenamen. Deze vind je nog als passage tombs in Newgrange en Knowth in de provincie Meath. Ze zijn gebouwd rond 3200 jaar voor Christus en zijn dus ouder dan Stonehenge in Engeland en de piramides van Gizeh in Egypte.


De beroemde beschermheilige van Ierland, St. Patrick, is geen echte Ier maar kwam uit Engeland. Hij werd door Ierse rovers daarheen gebracht en nam het Christendom mee.

Ieder jaar wordt hij op 17 maart nog herdacht dit is een nationale feestdag. Ook in landen waar veel Ieren wonen wordt deze dag nog steeds gevierd met optochten en feesten.
het klavertje vier dat Shamrock wordt genoemd

is het symbool van St. Patrick’s day

In 795 na Christus kwamen de eerste Vikingen in Ierland, maar zij werden weer verjaagd door de Ieren. In 837 na Christus kwamen 60 drakenboten de rivier de Liffey op en Dublin werd voor 5 jaar bezet door hun. 17 jaar later kwamen ze terug en gingen in Dyflinn (later werd dit Dublin) wonen. Waar nu Dublin Castle staat zijn ook nog stukken van hun verdedigingswerken te vinden.
In de 2e helft van de 19e eeuw kwam er een grote hongersnood in Ierland, dit kwam door een aardappelziekte (aardappelmoeheid) die de oogsten van 1845 tot 1849 kapot maakte. Meer dan een miljoen Ieren verhongerden en nog veel meer mensen stierven aan tyfus. Meer dan 2 miljoen mensen emigreerden naar Engeland, Amerika, Canada en Australië en tussen 1848 en 1950 vluchtten nog eens 6 miljoen Ieren hun land uit. Er wordt gezegd dat buiten Ierland wel 80 miljoen Ieren leven.

beeld van de honger
De meeste Ieren zijn katholiek maar de protestanten hadden de macht. De bovenlaag waren protestanten en de onderlaag die veel groter was waren katholieken. Een middenklasse bestond er niet.
In de 17e eeuw werd Ierland in beslag genomen door Engeland bij de slag van Boyne (1690) en na 3 eeuwen van onderdrukking door de Engelsen begonnen na de Paasopstand de Ieren de IRA (Irish Republican Army) die tot op de dag van vandaag nog zorgen voor onrust en ze lieten tot een paar jaar geleden ook nog steeds bommen ontploffen.

Tegenwoordig is Ierland een immigratieland (er komen veel mensen naar Ierland). Dit komt door de economische groei eind 20e eeuw, dit kwam door economische hervormingen, investeringen van de EG en het einde van de problemen in Noord-Ierland. Er leven veel verschillende mensen uit verschillende landen en de helft van de bevolking is nog geen 30 jaar.
Hoofdstad : Dublin

Oppervlakte : 70.280km²

Inwoners : 3.462.000

Belangrijkste talen : Engels ,Iers en Gaelisch

Godsdienst : Christendom

Munteenheid : Euro

Levensverwachting : 76

Patiënten per dokter : 630

Alfabetisme bij volwassenen :99%

Staatsvorm : meerpartijendemocratie

Langste rivier : Shannon

Hoogste punt : Carrantuohill is 1038 meter hoog

Werkeloosheid : 14%

Oorspronkelijke Ieren : 95%

Katholieken : 93%
Stad : 46% inwoners

Platteland : 54% inwoners

Per km² : 49 inwoners
Onbruikbaar : 3,5%

Moeras : 1%

Bossen : 14,5%

Bebouwd : 0,5%

Landbouwgrond : 80,5%Ierland staat bekent als het land van de 40 kleuren groen. Daar bedoelen ze mee dat de natuur in Ierland veel en vaak groen is.

Een heel mooi gebied is De Burren, dit ligt langs de westkust van County (provincie) Clare in het noorden tot county Galway in het zuiden. Dit is ongeveer 340 jaar ontstaan in zee. Het is gevormd van kalsteen en hierin liggen veel kronkelende stroompjes (water), grotten en meren. Het heeft ongeveer 70% van de Ierse flora en 500 ringforten (soort kastelen) en ongeveer 80 Neolithische graftombes.


De kustlijn van Ierland is 1.448 km lang en ligt in het westen aan de Atlantische oceaan en in het oosten aan de Ierse zee.

Er zijn veel kliffen, helder water, mooie zandstranden en veel watersport natuurlijk.


De rivier Shannon is de langste van Groot-Brittannië, waar Ierland ook onder valt, en is 344 km lang. Deze rivier komt uit in de Atlantische oceaan.
Ierland lijkt wel ene grote rots. Waar je ook gaat graven je stoot altijd op stenen. Hierdoor zijn de bekende stenen muurtjes die overal in Ierland staan ontstaan. Als men ging graven wisten ze niet wat ze moesten doen met al die stenen dus maakten ze er maar muurtjes van. Zo waren ze de stenen kwijt en hadden ze meteen een afscheiding van land.
lady’s view in county Kerry

Mijn oom een tante heten Gerard en Hanny. Mijn oom is 42 en mijn tante ook. Mijn oom en tantes echte huis is op de Noorderhemweg 8 naast mijn oma en opa.

Mijn oom werkte voor dat ze naar Ierland gingen heette Den Heijer. Mijn oom was de chef van de dames die boeketten maken. mijn tante werkte bij stolp zij deed boekhoudster ze deed de boekhouding bij de klanten van stolp. De hobby van Gerard is golven. De hobby van Hanny is schilderen.

Ze zijn al vaak op vakantie geweest, zo zijn ze al 2 keer in Alaska geweest, 2 keer in Canada, in Florida, in Noorwegen, in Nieuw Zeeland, in Oostenrijk, in Egypte, in Ierland, in Zwitserland en 8 uur in Hongkong. Ik ga over een paar vertellen.

Noorwegen.

Op zaterdagmorgen 6 augustus 2005 gingen ze naar Noorwegen. Ze met de auto en sliepen in een tent. De route was ze kwamen met de boot aan in Larvik daarna naar Vikersund, van Vikersund naar Trysil, van Trysil naar Roros, van Roros naar Trondheim, van Trondheim naar Hitra, van Hitra naar Storvik, van Storvik naar Hardangervidda, van Hardangervidda naar Roldal, van Roldal naar Kristiansand.In het begin van de zomer 2006 zijn ze op vakantie geweest naar Ierland toen wisten ze al dat ze naar Ierland wilden emigreren voor een tijdje. Ze wilden gaan kijken waar ze wilden gaan wonen. In november gingen ze naar Ierland om een huis te zoeken en te kijken voor werk. Op 4 januari 2007 gingen ze met hun auto en een aanhanger naar Ierland. Ze wonen in het plaatsje Ougtherard. De straat waar ze in wonen is Lemonfield, ze hebben daar geen huisnummer. Deze plaats ligt in de provincie Galway. Dit ligt aan de westkust van Ierland.

Volgens mijn oom Gerard is dit de mooiste streek van Ierland daarom zijn ze daar gaan wonen.

Ze krijgen niet zo vaak visite want de Ieren ontmoeten elkaar in de pub.

Mijn oom en tante hebben een Nederlandse auto dus het stuur is aan de andere kant van de Ierse auto’s. het is dan wel moeilijker om auto te rijden.
Ze wonen in een woning waar een begane grond is ze hebben geen eerste verdieping. Ze hebben 3 slaapkamers, twee met een twee persoonsbed en een slaapkamer met een bed erin, er ken nog wel een bed erin.
Ik heb aan mijn oom en tante gevraagd hoe ze het daar vinden en dat hebben ze neergeschreven, wat ik hierbij heb gedaan.

Hoe is Ierland nou echt?


Begin 2007 vertrokken Hanny en ik (Gerard) naar Ierland om de Nederlandse drukte op het werk en de drukte van ons sociale leven tijdelijk te ontvluchten.

Inmiddels is het nu bijna anderhalf jaar later en de rust die we zochten in mijn, al jaren, favoriete vakantieland is gevonden. Het is een prachtig land met leuke en vriendelijke mensen, maar om te kijken of het woonklimaat ook zo mooi is moesten we zelf ondervinden.

Hanny en ik hebben allebei een leuke baan, Hanny (met achtergrond 20 jaar accountant) heeft een baan als receptioniste bij het grootste hotel van ons dorp. Ikzelf (met als achtergrond tuinder en jaren ervaring als chef van een boeketten exporteur) heb een baan bij een groot tuincentrum waar ik nu verantwoordelijk ben voor de tuinmeubelafdeling en in de winter de kerstshow. Zo zie je maar dat we allebei totaal wat anders doen dan voorheen. En het bevalt ons allebei erg goed. In Ierland wordt bijna iedereen per week betaald. Dit is maar goed ook want de Ieren kunnen absoluut niet met geld omgaan. Als ze per maand uitbetaald zouden worden zou de helf aan het eind van de maand geen geld meer hebben om brood te kopen. Maar de kroegen zouden de eerste 2 weken van de maand erg goed draaien!

Ierland is in sommige dingen erg modern maar in veel dingen lopen ze nog steedes 20 jaar achter. Als je naar Ierland op vakantie gaat gaat de tijd 1 uur terug. Ik zeg dan gekscherend, ja, 1 uur en 20 jaar!

Sommige huishoudens hebben nu wel een pc, maar de meeste niet en hebben nog nooit zo een ding aangeraakt. Bij mij op het werk werd onlangs een barcode systeem ingevoerd. Er moest dus een pc bediend worden met een muis. Meiden van begin 20 hadden nog nooit een muis aangeraakt, dat is in Nederland bijna niet voor te stellen.

Maar over het algemeen is het leven hier veel eenvoudiger. Lang zoveel regels en belastingen niet als in het “oververzekerde” Nederland . Het leven hier is ook veel goedkoper. De boodschappen zijn wel 20 % duurder, maar de wegenbelasting is goedkoper, er is geen WOZ, er zijn geen onvoorziene belastingen. Iedereen stookt op olie, dus als je tank leeg is zit je zonder warmte, het water is gratis. Alleen telefoon en electriciteit sturen rekeningen. En niet te vergeten, de loonbelasting is maar 20 %. Daarentegen zijn de wegen slechter en de sociale voorzieningen zijn niet zo goed geregeld als in Nederland.

De mensen in Ierland zijn veel vriendelijker dan in Nederland. Je voelt je nergens bedreigd en bijna iedereen groet elkaar. Dat zal ik zeker missen als we begin volgend jaar weer terug gaan naar ons (nu nog verhuurde) huis.

Iedere morgen als ik naar mijn werk ga rij ik langs een paar meren, die vanaf een hoger gelegen weg zie, en leuke weilanden met ontelbare muurtjes. Bij ons vandaan zit je in no-time in een gebied waar de stilte nog echt stil is en waar het snachts nog echt donker is. En als je op een donkere nacht naar boven kijkt zie je pas hoeveel sterren er aan de hemel staan.

Iedere zaterdagavond gaan we lekker naar een Ierse Pub (alle pubs zijn hier Iers natuurlijk) waar ze nog traditionele muziek spelen. Met een een lekkere ‘pint off Guinness’ zit ik dan op en top te genieten. De muziek in Ierland heeft me altijd al getrokken, daar kan je niet chagreinig van worden.

Het weer is een veelbesproken onderwerp hier. Iedere Nederlander denkt dat het altijd regent in Ierland, maar afgelopen zomer was in Ierland zeker beter dan in Nederland. De temperaturen zijn ‘s zomers wel lager maar die 26 graden of hoger hoeft van mij niet. Als de temperatuur niet hoger komt dan 22 graden heb ik het best naar mijn zin. En misschien regent het door het jaar genomen iets meer, maar een regenachtige dag in Ierland is nog altijd mooier dan een regenachtige dag in Nedreland.

En ik heb net naar huis gebeld en daar regent het en ik zit op mijn vrije dag lekker buiten op ons bankie in het zonnetje met een bakkie koffie.

Dit was Gerard Vermij (de peetoom van Erik) vanuit een altijd mooi Oughterard.
Ik ging met mijn zus, broer, mama, papa en mijn tante naar Ierland, met het vliegtuig. We gingen van 7 Juni t/m 12 juni. Het was een hele ervaring om met het vliegtuig te gaan want ik was nog nooit eerder met vliegtuig geweest. We gingen al vroeg weg want we moesten er 2 uur van tevoren zijn. We vlogen met Air Lingus want dat was goedkoper dan KLM. Het vliegen ging goed. Toen we uit het vliegveld kwamen stond er een busje voor ons te wachten. Dat busje reedt naar het auto verhuurbedrijf waar wij een auto hadden gehuurd. We hadden een Hyundai Santa Fe gehuurd, later huurden we ook nog een tomtom zo dat we niet de weg kwijt konden raken. We hadden de tomtom op de kortste route gezet dus we gingen over allemaal zigzag weggetjes. Uit eindelijk kwamen we er toch alleen het duurde veel langer. Er was wel een snelweg maar papa moest via de tomtom rijden.

We hadden alle dagen onwijs mooi weer. Het was zelfs zo warm dat het asfalt van de weg gingen smelten, maar die wegen in Ierland zijn niet goed dus in Nederland zou dat nooit kunnen gebeuren.
We gingen ook golfen in Ierland dat was heel leuk. Alleen er waren ook midgets (soort mugje, die heel erg kunnen prikken en dat gaat heel erg jeuken. Ze zijn ook heel klein) daarom gingen de dames eerder weg. De heren bleven wel tot het eind.

Mijn vader zat helemaal onder de bultjes en had dus ook heel erg veel jeuk.


We zijn ook nog gaan varen met zijn allen. We hadden twee boten gehuurd met een buitenboord motor met 5 pk. Het meer was heel lang wel meer dan 60 kilometer lang. We gingen naar een eiland aan de andere kant van het meer Loch Corrib.
We gingen ook zwemmen met zijn allen behalve Gerard, want die moest werken. We zouden eerst naar het strand gaan maar dat was te druk dus gingen we zwemmen in een zwembad in Galway. Naast het zwembad was de kermis daar gingen we na het zwemmen heen. Op de kermis gingen we in de waterbaan dat was heel leuk. Op de kermis stond een kraampje bij dat kraampje moest je muntjes kopen. Als je in zo’n attractie wou dan moest je zoveel muntjes geven.
We zijn ook nog naar Kylemore Abbey geweest. dat is een groot klooster waar nog nonnen leven. Je kon een paar kamers van het klooster zien. Er was daar ook een kerk die was van de nonnen. Er was ook nog een mausoleum daar lagen de oprichter en zijn vrouw.

Ierland is een mooi land. Ze hebben er niet veel grote steden de steden die er zijn dit zijn ze: Dublin, Cork, Galway en Limerick. Het bekendste bier in Ierland is Guinness en de luchtvaartmaatschappij is Aer Lingus.

De wegen zijn daar niet zo goed als in Nederland. Als het daar 21 tot 23 graden is, wordt het teer in het asfalt zacht en als je daar dan over heen loopt komt er allemaal teer aan de onderkant van je schoenen. Ze hebben daar wel goeie wegen maar dat zijn snelwegen en dan moet je tol betalen. Maar in Ierland hoef je heel weinig wegenbelasting te betalen.


In Ierland rijden ze net als in Groot-Brittannië links. Het stuur in de auto’s die ze in Ierland bouwen zit het ook aan de andere kant. Ze praten in Ierland Engels net als in Groot-Brittannië.

Ik heb veel over Ierland geleerd en ook wat van mijn oom en tante. Ik heb een klein beetje hulp van mijn moeder gehad.

Cijfer:
Opmerking juf ___________________

___________________

___________________

___________________

___________________

Info. Lijstwww.gerardhanny.nl

www.google.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina