[Hoofdstuk 1] ict-leveranciers en -dienstverlenersDovnload 288.1 Kb.
Pagina1/6
Datum21.08.2016
Grootte288.1 Kb.
  1   2   3   4   5   6
{Voor de vertaler: alles in GELE highlights hoeft niet te worden vertaald!}

[Hoofdstuk 1]


ICT-leveranciers en -dienstverleners


Voor de omzet- en winstontwikkeling is 2002 voor bijna alle ICT-leveranciers en  dienstverleners een dramatisch jaar geworden. Het één na het andere bedrijf kreeg te maken met tegenvallende cijfers, die op de beurs tot toenemend wantrouwen leidden,waardoor enorme dalingen van de koers het gevolg waren.

De oorzaken hiervan kwamen in 2001 geleidelijk al aan het licht. De millennium-angst zorgde in 2000 nog voor een ware rally op het gebied van vernieuwing van ICT-infrastructuren. Ook het investeringsniveau op het gebied van internettechnologie en mobiele communicatie kende in dat jaar zijn weerga niet. De investeerders hadden als het ware het gevoel dat ze én een nieuw huis én een nieuwe auto hadden gekocht, en dus voor de komende jaren helemaal ‘ICT-klaar’ waren.

Toch bestond er in het voorjaar van 2001 al wel de nodige scepsis in de markt. Zo bleek uit de enquête “Trends in ICT”, die Ernst & Young toen uitvoerde, dat 70 procent van de 650 geënquêteerden de ICT-leveranciers te opportunistisch vonden. Toch waren deze ICT-leveranciers ook nog in 2001 volop hun activiteiten aan het uitbouwen. Vrijwel geen van hen realiseerde zich dat Nederland op het gebied van ICT aan een voorlopig eindpunt gekomen was. Het bijkomende effect van een vrijwel tot stilstand gekomen groei in de economie, zorgde dat de ICT-investeringen in 2002 tussen de 10 en 20 procent terugliepen in verhouding tot 2001.

Nu, aan het einde van 2002 kunnen we de totale schade overzien, die, mede door de beursmalaise, in sommige gevallen dramatische vormen heeft aangenomen. Een groot aantal ICT-bedrijven is tussen de 60 en 80 procent in waarde gedaald. Hierdoor wordt de kans groot dat 2003 een ware hausse zal laten zien aan fusies en overnames, en in de slechtste gevallen ook liquidaties.


Teruggang in de ICT-industrie

Het onderzoeksteam heeft onderzocht wat ICT-gebruikers zien als de belangrijkste redenen voor de verminderde prestaties in de ICT-branche in de afgelopen 2 jaar: marktverzadiging, economische teruggang en het gevoel dat ICT-dienstverleners niet voldoen aan beloftes/verwachtingen scoorden het hoogst.


De geënquêteerden konden ook zelf redenen aangeven voor de teruggang in de ICT-sector. Daar maakten zeer velen van gebruik. Blijkbaar is het een onderwerp waar men veel over nadenkt! U vindt hier een greep uit de opmerkingen, verdeeld naar de rol van de geënquêteerde (directeuren/manager vs. professionals en al dan niet direct ICT-gerelateerd).ICT-professionals

1.

“Boven de stand geleefd, niet aansluiten op de werkelijke vraag en onvoldoende flexibiliteit”

2.

“Te rooskleurig beeld van ICT-mogelijkheden voor complexe business problemen”

3.

“Techniek nog te jong. Achterstand in deskundigheid bij het personeel. Monopolie van Microsoft”

4.

“Verkeerde prognoses. Hoge verwachtingen”

5.

“Uitdunning (profs blijven, amateurs vertrekken). Innovatievraag nam af”

6.

“Wordt ons ook niets gevraagd”
Professionals (niet ICT)

1.

“CT-bedrijven hebben minder goed nagedacht over de investeringen die ze hebben gedaan. Zij zagen alleen maar dollartekens”

2.

“De nieuwste snufjes niet echt nodig”

3.

“Krijgen het technisch niet voor elkaar. Sales heeft geen verstand van de technische mogelijkheden”

4.

“Schulden. Verkeerde technologie”

5.

“Te optimistisch. Verkeerd ingeschat door banken”

6.

“Te veel verloop personeel. Ongeorganiseerd!”
Directeuren/management met ICT in portefeuille

1.

“Geld speelde geen rol”

2.

“Monopolie in detachering”

3.

“Onverantwoorde investeringen. Onvoldoende marketing op innovatie-initiatieven”

4.

“Prijserosie”

5.

“Top bereikt”

6.

“Uitstel vervangingsaankopen”
Directeuren/management zonder ICT

1.

“Dure software die al verouderd is voor het in gebruik is”

2.

“Te rooskleurig, te specialistisch. Cultuur ontwikkelt zich nooit met zo’n snelheid mee”

3.

“Minder vertrouwen in alles-oplossende vermogen van ICT”

4.

“Gebrek aan hands en ervaren implementators. Moeilijk met moeilijke problemen”

5.

“Geen nieuwe ontwikkelingen. Te veel geld uitgegeven”

6.

“Inkoopstop”Hoe realistisch is de ICT-dienstverlener in 2002 geworden?
Uit de enquête van het voorjaar van 2001 bleek dat de respondenten een behoorlijk negatief beeld van hun ICT-leverancier hadden. percentage geven % meende dat die niet hen geen realistisch beeld voorspiegelde. December 2001 stelden we de vraag opnieuw, in het kader van het Barometeronderzoek.
Met de stelling dat de belangrijkste ICT-dienstverlener een realistisch beeld schetst over wat zijn ICT een organisatie oplevert, is meer dan 50 procent het eens. Directies en management met ICT-portefeuille geven een score van bijna 63 procent.

Figuur 1. “De belangrijkste ICT-dienstverlener schetst een realistisch beeld over wat zijn ICT onze organisatie oplevert”


Ook de stellingen met betrekking tot realisme ten aanzien van wat ICT de organisatie kost, de bijdrage aan verbetering van de organisatie en het nakomen van de afspraken van de ICT-dienstverlener, scoren boven de 50 procent (‘mee eens’ of ‘zeer mee eens’). De ICT-dienstverleners hadden blijkbaar eieren voor hun geld gekozen en de kwalitatieve daad bij het woord gevoegd. We gingen ook een stapje verder, en vroegen ook of de ICT-dienstverleners de verwachtingen soms overtreffen. Dat was te veel gevraagd. Slechts 12 procent reageerde met ‘eens’ of ‘zeer mee eens’. Mogelijk is het hiervoor nog te vroeg.

: portal -> files
files -> Voorreformatorische koorhekken in nederland
files -> Serie: Psychologische interventies bij somatische aandoeningen Psychologische interventies bij kanker – zoeken naar de juiste maat
files -> Inaugurele rede Groningen Ex oriente lex, Groningen, 1993, 26p. 1992 Artikelen
files -> Groeiremming bij lange meisjes (samenvatting)
files -> De samenwerking tussen de American Psychological Association en de cia
files -> Toelating en verwijdering bij Passend Onderwijs
files -> Actualiteit rdv – Tilburg, 16 januari 2006
files -> Myalgische Encephalomilits (M. E.) oftewel chronisch vermoeidheidssyndroom (cvs) is een syndroom waarvan de oorzaak nog niet bekend is. In Nederland lijden er ongeveer 20. 000 mensen aan
files -> Development of Poly(trimethylene carbonate) based Implant Devices and their Application in Oral and Maxillofacial Surgery
files -> Een mislukte fusie


  1   2   3   4   5   6


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina