Hugo Claus & Co Korte inleidingDovnload 17.26 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte17.26 Kb.
Hugo Claus & Co
Korte inleiding

Op 19 maart 2008 besloot Hugo Claus zijn leven te beëindigen door middel van euthanasie. De schrijver leed aan de ziekte alzheimer en wou er zelf over kunnen beslissen wanneer hij zou sterven.

Toch leeft de schrijver nog verder in de harten van anderen. Na zijn dood blijft hij nog steeds brandend actueel. Hij liet immers een hele oevre na waar vele kunstenaars nu nog bewondering voor hebben. Hij heeft veel artiesten geïnspireerd en blijft inspireren. Hoe brandend actueel en inspirerend hij wel is, word aangehaald door middel van onderstaande drie voorbeelden.
Absynthe minded- envoi
Bert ostyn over ‘envoi’

'“Envoi, is een fantastisch gedicht, waarin Claus vertelt over het schrijven zelf', vertelt Absynthe Mindedfrontman Bert Ostyn. 'Hij beschrijft met veel humor waar hij zijn inspiratie haalt, hoe hij zijn ideeën kanaliseert en hoe hij de verzen soms beu is en van zich af wil schrijven. Maar bovenal is het een blij gedicht.'


'Claus intrigeert me wel. Ik heb verschillende werken uit zijn oeuvre gelezen, maar vooral dat ene gedicht boeide me. Het is herkenbaar voor mij als singer-songwriter', gaat Ostyn verder.

'Ik heb het vertaald en bewerkt en ik nam de vrijheid om het te hertalen naar een goedbekkend popliedje. Ook voor de clip willen we de aandacht vestigen op de mooie tekst.’

Envoi – Absynthe minded
My verses stand gawping a bit
I never get used to this
they lived here long enough
Enough!
I send them out of the house
I don't wanna wait
until their toes are cold
Enough!
I wanna hear the humming of the sun
or that of my heart,
hardening
Enough!
they don't screw classically
they babble commonly
and bluster nobly
Enough! Enough!
In winter their lips leap
in spring they lie flat at the first
warmth
They ruin my summer
and in autumn it's girls and a broken
heart


for another twelve lines on this sheet
I'll hold my hand over their head
and then I'll kick them out
Enough!
go and pester elsewhere, one-cent
rhymes
find somebody who cares
Enough!
go now on your high feet
this is where the graves laugh
when they see their guests
Enough!
one corpse on top of the other
go now and stagger to her
whom I do not know
Enough! Enough!
In winter their lips leap
in spring they lie flat at the first
warmth
They ruin my summer
and in autumn it's girls and a broken
heart


Envoi – Hugo Claus
Mijn verzen staan nog wat te gapen.

Ik word dit nooit gewoon. Zij hebben hier lang

genoeg gewoond.

Genoeg. Ik stuur ze 't huis uit, ik wil niet wachten

tot hun tenen koud zijn.
Ongehinderd door hun onhelder misbaar

wil ik het gegons van de zon horen

of dat van mijn hart, die verraderlijke spons die verhardt.

Mijn verzen neuken niet klassiek,

zij brabbelen ordinair of brallen al te nobel.

In de winter springen hun lippen,

in de lente liggen zij plat bij de eerste warmte,

zij verzieken mijn zomer

en in de herfst ruiken zij naar vrouwen.
Genoeg. Nog twaalf regels lang op dit blad

hou ik ze de hand boven het hoofd

en dan krijgen zij een schop in hun gat.

Ga elders drammen, rijmen van een cent,

elders beven voor twaalf lezers

en een snurkende recensent.
Ga nu, verzen, op jullie lichte voeten,

jullie hebben niet hard getrapt op de oude aarde

waar de graven lachen als zij hun gasten zien,

het ene lijk gestapeld op het andere.

Ga nu en wankel naar haar

die ik niet ken.Op welke manier denk jij dat Bert Ostyn de kracht van het gedicht “envoi” in zijn muziek en zijn vertaling probeert weer te geven ?

Wreed geluk. Claus, Vlaanderen & de liefde

Regisseur John Albert Janssen maakte in opdracht van het internationaal poëzie festival te Rotterdam, een documentaire rond een internationaal dichter. Het was dan ook vanzelfsprekend dat Hugo Claus voor deze documentaire werd uigekozen.

De sonore stem van Hugo Claus resoneert in zijn loflied ‘Nu nog’, dat wordt voorgedragen door Claus zelf, maar ook door zijn Vlaamse kompanen als Roger Raveel, Jeff Geeraerts, Pjeroo Roobjee, Jan Decleir, Fred Bervoets en door zijn broer Odo. De stemmen worden meer dan eens dooreen gemengd en zo ontstaat een gemeenschappelijk verhaal van mannen die liefde voor de kunst, voor welbespraaktheid, de lust en het leven deelden. Ze hebben macht over hun woordenschat, net als Claus dat had.

De geïnterviewden halen herinneringen op aan hun overleden vriend, komen met anekdotes die de 'veelkantige' persoonlijkheid en passies van België's beroemdste schrijver, dichter en markant vivant duiden. Ze spreken hun bewondering uit over de levenslustige Claus ('Je ruikt de kut in de gedichten') en doen een enkele uitspraak over zijn zelfgekozen einde ('Tegen beter weten in hoopte ik dat hij het niet zou doen'). En hoewel Hugo Claus centraal staat, zeggen de geïnterviewden net zo veel over zichzelf.
Roger Raveel – Op weg naar het begin

“Op dit schilderij zie je Hugo, op weg naar Machelen. Ik heb dit schilderij de titel gegeven ‘op weg naar het begin’.” zegt Raveel in een fragment van de documentaire ‘Wreed geluk. Claus, Vlaanderen en de liefde’. In dit fragment houdt hij een korte toelichting over de bijzondere vriendschap en hoe zij elkaar als kunstenaar inspireerden.Raveel en Claus maakten vroeger veel fietstochten. Kruishoutem bijvoorbeeld , daar lag de hoogste berg van Vlaanderen. Dat deden zij met de fiets,bovenop de berg was een cafeetje. Hugo Claus kwam veel bij Raveel thuis. Bij Raveel thuis hadden ze veel dieren. Terwijl Raveel de dieren eten had gegeven zei hij tegen Claus zeer plechtig “ ik heb de dieren te eten gegeven en de deuren ter stallen dicht gedaan”. Hugo claus zei “och raveel , dat is schoon … herhaal dat nog eens”. Raveel herhaalde deze zin en de volgende morgen schreef Claus er een gedicht over.
Opdracht

We kunnen besluiten dat Hugo Claus Bert Ostyn en Roger Raveel op een bijzondere manier heeft geïnspireerd. Na deze les is het vast niet zo moeilijk voor jou om bij Hugo Claus ook ten rade te gaan voor jou inspiratie. Maak een creatieve verwerking die geïnspireerd is door Hugo Claus. Hiervoor zijn alle soorten media mogelijk.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina