Hva-iam-v1/V2-tdi-sql oefeningen deel 1: sqlDovnload 24.51 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte24.51 Kb.
SQL &

Relationele datamodellen

in interactieve media
HVA-IAM-V1/V2-TDI-SQL
oefeningen deel 1: SQL
2010-2011


Inhoud


Inhoud 2

Selecties uit een enkelvoudige datatabel 3

Selecties uit een meerdere gerelateerde tabellen 6

Het toevoegen en veranderen van data 8

Het verwijderen van data 9

Meer selecties uit een relationele database 10

Selecties uit een enkelvoudige datatabel
Vertaal onderstaande vragen over de tabel 'product' naar een SQL query. Gebruik hiervoor de database ‘sql_oefeningen1_producten.sql’.
De benodigde SQLcode is allemaal te vinden in hoofdstuk 1 tot en met 10 van het boek ‘SQL in 10 minutes’

en/of de mySQL reference op http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/index.html
 1. Maak een lijst met productnamen en productprijzen 1. Maak een lijst met alle productgegevens 1. Maak een lijst met productnamen en productprijzen , gesorteerd op prijs 1. maak een lijst met productnamen en productprijzen , gesorteerd op categorie en op prijs met de duurste bovenaan 1. selecteer alle producten van categorie 'boek' 1. selecteer alle producten die duurder zijn dan 10 euro 1. selecteer alle producten van categorie voedsel die geproduceerd zijn door 'unilever' 1. selecteer alle producten waar geen leverancier is ingevuld 1. selecteer alle producten die niet door unilever zijn geproduceerd 1. selecteer alle producten die iets te maken hebben met 'lekker' en sorteer per categorie 1. selecteer een prijslijst van alle producten met de prijs plus btw. 1. selecteer alle producten die nu beschikbaar zijn 1. selecteer alle producten die in 2011 beschikbaar komen 1. selecteer alle producten de eerste 15 karakters van de omschrijving, gevolgd door '…' 1. bereken de gemiddelde prijs alle producten 1. tel het aantal producten van de producent 'unilever' 1. bereken de gemiddelde prijs van de producten van 'unilever' 1. hoe duur is het duurste product, en het goedkoopste product 1. maak een lijst van alle categorieen 1. maak een lijst van alle producenten 1. maak een lijst met het aantal producten per categorie 1. maak een lijst met de gemiddelde prijs van producten per producentSelecties uit een meerdere gerelateerde tabellen


datamodel voor de backend van een webwinkel


Vertaal onderstaande vragen over de tabellen naar een SQL query. Gebruik hiervoor de database ‘sql_oefeningen2_webwinkel.sql’.
De benodigde SQLcode is allemaal te vinden in hoofdstuk 11 tot 14 en hoofdstuk 18 van het boek ‘SQL in 10 minutes’ 1. Selecteer de lijst producten met daaraan gekoppeld de categorienaam uit de tabel categorie 1. Selecteer de lijst producten met daaraan gekoppeld de het btw tarief in percentages uit de tabel btwtarief 1. ** Selecteer de lijst producten met daaraan gekoppeld de producentnaam uit de tabel producent
  Letop: niet bij ieder product is de producentID ingevuld. Dat product moet wel geselecteerd worden en de producentnaam moet leeg blijven 1. ** Selecteer de lijst producten met daaraan gekoppeld de categorienaam uit de tabel ‘categorie’, het btwtarief uit de tabel ‘ btwtarief’ en de producentnaam uit de tabel ‘producent’ 1. ** Selecteer de lijst producten met daaraan gekoppeld de categorienaam uit de tabel ‘categorie’, de producentnaam uit de tabel ‘producent’, en de berekende prijs_met_btw 1. ** Selecteer een lijst van producenten met voor iedere producenten het aantal producten in de product-tabel dat door de producent geleverd wordt 1. Selecteer een lijst van klanten die iets besteld hebben in 2009 1. ** Selecteer alle bestellingen en bereken voor iedere bestelling het aantal bestelde producten en de totaalprijs met btw

Het toevoegen en veranderen van data

Vertaal onderstaande vragen over de tabellen naar een SQL query. Gebruik hiervoor de database ‘sql_oefeningen2_webwinkel.sql’.


De benodigde SQLcode is allemaal te vinden in hoofdstuk 15 en 16 van het boek ‘SQL in 10 minutes’ 1. Voeg een nieuw product toe aan de tabel ‘product’
  In de categorie voedsel: Pindakaas voor 4,20 euro geproduceerd door unilever met het lage btwtarief en beschikbaar vanaf 5 juli 2004. Er zijn 3000 potten invoorraad 1. Bedenk zelf een nieuwe categorie, een nieuwe producent, en voeg een product toe van die producent in die categorie
  TIP: dit zijn dus drie verschillende SQL statements op een rij! 1. Maak jezelf tot klant van de winkel 1. Plaats voor jezelf een bestelling van producten nar keuze.
  TIP:
  voeg eerst de bestelling toe aan de tabel ‘bestelling’
  - lees de ID van die bestelling uit
  - voeg de gekozen producten met aantallen toe de besteling 1. Verander de prijs van ‘Pindakaas’ van 4.20 naar 3.95 1. Verander de geboorte datum van Joost van den Vondel 1. Verander de naam van de producent ‘fons’ 1. Verander de naam van de producent ‘vishandel ‘’haring’’’ naar ‘vishandel ‘’makreel’’’.


Het verwijderen van data

De volgende vragen hebben betrekking op het verwijderen van data. We gaan nog geen sql maken om rijen uit kolommen te verwijderen. Eerst gaan we nadenken over complicaties die kunnen optreden als je onvoorzichtig bent. 1. Stel je wilt een producent uit de tabel ‘producent’ verwijderen. Wat zou er dan moeten gebeuren met de producten die door de producent zijn geproduceerd? Mag je zomaar een producent verwijderen? 1. Stel dat je een categorie verwijdert. Wat moet er gebeuren met de product in die categorie?
 1. Stel dat je een klant verwijdert, wat moet er gebeuren met de bestellingen van die klant? 1. Stel dat een een product verwijdert? Wat moet er gebeuren met de bestellingen waarin dat product is besteld? 1. Stel dat je een bestelling verwijdert? Wat moet er dan gebeuren met de tabel ‘bestelling_product’? 1. Is het antwoord op bovenstaande vragen steeds hetzelfde?


Meer selecties uit een relationele database


Nog een aantal SQL opdrachten met een relationele database:
Gebruik hiervoor de database ‘sql_oefeningen3_festival.sql’

datamodel voor de database festival gegevens. Acts (bands, artiesten ) treden op in een zaal en bezoekers schrijven recensies over optredens.
 1. Selecteer alle optredens van Jan Smit met daarbij datum, tijdstip en zaal. 1. Hoeveel mensen kunnen tegelijkertijd een optreden bijwonen. ( met andere woorden: selecteer het totaal maximum aantal personen in de zalen ) 1. ** Selecteer alle acts met daarbij het aantal optredens van deze act op dit festival. 1. ** Selecteer alle recensies van optredens van Jan Smit 1. ** Selecteer alle recensies en koppel daaraan de auteur, de act, tijd en plaats van het optreden en sorteer op datum en tijdstip.
 1. ** Selecteer alle acts en het gemiddelde cijfer dat de act krijgt van de bezoekers 1. *** Selecteer alle optredens waarover géén recensie is geschreven 1. *** Wat zou je doen om te voorkomen dat er per ongeluk twee optredens tegelijkertijd in dezelfde zaal zijn gepland zijn.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina