Ik ben niet dood moet je weten, dood ben ik pas als jij mij bent vergetenDovnload 119.67 Kb.
Pagina1/3
Datum18.08.2016
Grootte119.67 Kb.
  1   2   3
@Nieuwsbrief 2012/03b
aan alle afgestudeerden en cursisten,
leraars, gidsen en gewoon geïnteresseerden...
van/ in de opleiding reisleider / gids
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Rumbeke, 21 maart 2012

Ik ben niet dood moet je weten,
dood ben ik pas als jij mij bent vergeten

 Al enige tijd geleden, maar pas nu vernomen: op 25 november 2011 overleed Ivan Vandereyken, FBAA-reisleider op Ierland. We bieden de familie alsnog onze oprechte deelneming aan.
 Ook laat vernomen: René Raets, reisleider Praag-Bohemen, is sinds 13 januari jl. niet meer onder ons. Vanuit de FBAA-reisleiderswereld werd zijn familie gecondoleerd.
 Op 27 februari overleed Robert Callandt, vader van Johny Callandt, reisleider op Languedoc en Vlaanderen. We betuigen mevr. Callandt en de ganse familie onze blijken van oprechte deelneming en wensen hen veel sterkte.
 Op 1 maart overleed Alida Bervoets, echtgenote van Sylvain Maes, aan wie we _ hem en zijn familie _ onze innige deelneming overmaken en sterkte toewensen voor de tijd te volgen. Zonder, maar met hopelijk veel fijne herinneringen die het verdriet leefbaar zullen maken.
 En op 2 maart liet Marijke Peeters onverwacht het leven los. Zij is de echtgenote van reisleider Eric Henrotay. We wensen Eric en de kinderen en kleinkind Laurien kracht en sterkte toe om deze zware tijd van verdriet te doorstaan.
 Voor Roger Kinet was 5 maart een afscheid en verloor de FBAA-pool een reisleider op Graubunden; hij was oud bestuurslid van de Reisleiderclub Genk. Aan zijn familie bieden wij onze oprechte blijken van deelneming, waarbij enkel de tijd het verdriet kan temperen.
 In de vorige @Nieuwsbrief was er de overlijdensmelding van Hainam, zoon van Ivan Basyn. Op 7 maart verloor Ivan nu ook zijn echtgenote, Claudine Deckmyn. Aan Ivan en dochter May Lie bieden we onze diepste deelneming, in deze bijzonder moeilijke tijd.
 Onze innige deelneming aan Willy Colpaert en zijn familie bij het overlijden van mevr. Magda Demaré, zijn moeder, op 12 maart jl.
Onze oprechte deelneming eveneens aan Johan Van Roy die in het carongeval in Zwitserland een kleinkind verloor. Dit verlies voor Johan en familie wordt meegedragen door de ganse FBAA-reisleiderswereld, die na de plechtigheid van deze ochtend zovelen even met verslagenheid achterliet.

Een vriend van me stelde voor om elke dag een minuut stilte te koesteren voor elkeen die tijdens die dag ons levend leven verlaat. Het lijkt mij een bijzonder goed idee…


Car & bus magazine & www.car-bus-magazine.be
Leden van de vzw Reisleiders Vlaanderen genieten de uitzonderlijke abonnementsprijs 20 euro; tweemaandelijkse publicatie. Info of verzoek kennismakingsexemplaar info@car-bus-magazine.be, of op 051-22-6060, Annelies Verslype.
www.car-bus-magazine.be: met beroepskalender, ABC, actuele toeristische info, diensten toerisme en hun up-to-date info, nuttige links, het archief van de edito’s (beroepsgeschiedenis en -actualiteit), toerisme-gerelateerde artikelen, enz.

1. BA-POLIS REISLEIDERS


Nee, een gewone BA-polis geldt niet voor een reisleider, werkend in opdracht, en in binnen- of buitenland op stap met groepen. Dus verwijzen we u graag door naar de door de vzw Reisleiders Vlaanderen geregelde BA-polis, waarvan u alle info treft op www.reisleidersvlaanderen.be.
Een lid van de vzw Reisleiders Vlaanderen betaalt 50,93 euro/jaar, een niet-lid 87,93 euro. Lidmaatschap? Info toerismecursussen@telenet.be
De aanvankelijk bij AIG Europe geregelde polis werd overgenomen door het Verzekeringskantoor Van Dessel, met Caroline Massie als uw contact. Begijnenweide 3 te 2800 Mechelen _ 015-459-778 _ caroline.massie@vandessel.be.
Bij ongeval moet de bijstandscentrale van AIG Europe worden gecontacteerd _ noodnummer +32/(0)2-739-9000 en +32/(0)3-253-6916 (doorverbinding).

2. OPLEIDING, DIVERSE INFO
Beroepskalender
www.car-bus-magazine.be: linkerkant, Kalender, met heel wat toerisme gerelateerde activiteiten en info.
20-10-2012, Travel The Workshop (groepsreizen workshop); Sheraton Brussels airport hotel, 13:30-17:30 uur
29-30 december 2012, Parijsweekend as in the good old days, thema “Nieuwigheden”, o.l.v. Luc Glorieux. Wie zich aanmeldt, wordt als geïnteresseerde genoteerd.
Commissies
Een aantal commissies kwam al goedwerkend op gang, en we hopen dat ook andere groepen het vuur aan de lont steken. Als de geduide voorzitters en/of secretaris van een groep de commissie op gang wil trekken en adressen nodig heeft (zie werkingsblad dat werd verdeeld), laat iets weten en we staan jullie wat graag bij in opstart.
Busworld-reizen
Geïnteresseerden in de Busworld reizen _ reizen die ter gelegenheid van een Busworld-organisatie in het buitenland worden georganiseerd _ kunnen steeds info hierover bekomen via Mieke.Glorieux@busworld.org. De twee programma’s werden reeds aan iedereen doorgestuurd, dus dit bij wijze van herinnering aan unieke reizen, die voor alle deelnemers tot hiertoe alleen maar zeer lovende reacties opleverden.
VVIA: aan de leden en/of belangstellenden
1) VVIA kan maar werken dank zij de inzet en bijdragen van zijn leden. Lid worden kan altijd. Het bescheiden lidgeld omvat ook een jaarabonnement op het Vlaams-Nederlandse tijdschrift 'Erfgoed van Industrie en Techniek'. Meer info over het VVIA-lidmaatschap op www.vvia.be/lidworden.htm
2) Om de West-Vlaamse afdeling verder uit te bouwen zoeken wij nog enkele vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen. Indien U wenst mee te bouwen, ideeën of voorstellen voor activiteiten heeft… contacteer west-vlaanderen@vvia.be
*****Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw
www.vvia.be _ administratie@vvia.be
Postbus 30 Postkantoor Stationswijk, BE-9000 Gent 12
VVIA steunen ? Dat kan ! WORD LID-ABONNEE

3. BELGIE


Verlofdagen
www.sbweb.be/SB/verlof.asp?year=2011

Volkskunde Vlaanderen vzw _ Nieuwsbrief _ http://newsletter.intrasite.be/t/ViewEmail/r/302F12EC7C702094/095586881078C131C67FD2F38AC4859C
info@volkskunde-vlaanderen.be, Sint-Amandstraat 72, 9000 Gent

Evenementen 2011 _ www.waarnaartoe.be

Uniek filmpje over Antwerpen
www.youtube.com/watch?v=MJEIF6I90Es en fantastisch dat deze film anno 1910 nog bestaat !!! Dank aan Bert Bogaert.

Bike Experience leert je fietsen in Brussel

donderdag 01 maart 2012 om 15u14 _ http://weekend.knack.be/lifestyle/wonen/leefbare-stad/bike-experience-leert-je-fietsen-in-brussel/article-4000054444482.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-02-03-2012&utm_campaign=Newsletter-Site-KnackWeekend-NL-nl#  Van 2 tot 16 mei vindt de derde editie van de Bike Experience in Brussel plaats. De grootstad wil hiermee een serieuze stap in de richting van een ‘fietsbaar’ Brussel zetten. Het is een initiatief van de Brusselse fietsverenigingen.
Met de slogan ‘De files kunnen je rug op? Neem de fiets!’ daagt de Bike Experience de Brusselse automobilisten uit om de wagen in te ruilen voor de fiets voor de woon - en werkverplaatsingen. Met deze sensibiliseringsactie worden automobilisten uitgenodigd om veertien dagen lang, onder toezicht van een persoonlijke begeleider, veilig in het verkeer te leren fietsen. Na de afloop van de campagne kunnen de Bikers hun traject in alle veiligheid zelf vervolgen.
Sommige potentiële fietsers hebben echter een duwtje in de rug nodig of een beetje advies om zich in het Brusselse verkeer te wagen. Met hun initiatief willen de organisatoren ervoor zorgen dat de automobilisten ‘aan den lijve’ de voordelen van de fiets ondervinden.
Een duurzaam mobiliteitsbeleid _ Op een beperkt en sterk verstedelijkt grondgebied als dat van het Brussels Gewest nemen fietsverplaatsingen een belangrijke plaats in een duurzaam mobiliteitsbeleid in: niet vervuilend, stil, goed voor de gezondheid, maar vooral bijzonder efficiënt.
Voor de campagne 2012 werd er samengewerkt met Mobiel Brussel en staatssecretaris voor Mobiliteit, Bruno De Lille (Groen). De sensibiliseringsactie maakt ook deel uit van het Fietsplan 2010-2015 van de Brusselse regering. Net zoals bij de twee vorige edities is de coördinatie in handen van de Brusselse fietsorganisatie Pro Velo.
In 2010 werd Bike Experience in het leven geroepen. De vorige edities waren een schot in de roos en het aantal fietsers in het Brusselse gewest blijft stijgen.
Inschrijven voor de Bike Experience kan van 1 tot 31 maart via www.bikeexperience.be en is volledig gratis. (KD)


Vier Belgische klassiekers gerestyled

vrijdag 02 maart 2012 om 07u04 ° http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/culinair-nieuws/reportages/culinaire-weetjes/vier-belgische-klassiekers-gerestyled/article-4000054309340.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-02-03-2012&utm_campaign=Newsletter-Site-KnackWeekend-NL-nl


De Belgische keuken bulkt van de klassiekers waar we trots op kunnen zijn. Maar we leven wel in de eenentwintigste eeuw. Tijd dus om enkele van die evergreens op te frissen.

Grondwitloof krijgt het gezelschap van Achelse blauwe en Ardense ham. © Diane Hendrikx
De Belgische keuken heeft door de jaren heen een stevige reputatie opgebouwd. Deze is gestoeld op een stevige fundering en een gezond respect voor het product. Tegelijk staan we in ons land - centrum van Europa en kruispunt van vele culturen en nationaliteiten - open voor invloeden van buitenaf. Zowel professionele als amateurkoks experimenteren graag met nieuwe smaken en technieken uit oost en west. In combinatie met topproducten van eigen bodem worden op die manier originele varianten op bestaande succesrecepten gecreëerd.
Voor de herinterpretatie van klassiekers die we hieronder presenteren, werkten we telkens rond een of meer streekproducten. België telt, dankzij de toewijding van gepassioneerde telers en kwekers, heel wat mooie producten, waarvan er al een hele reeks het label Streekproduct toegekend kregen. (VdP)
Blini’s met mango-parmaham en gerookte zalm
Plattekaastaart met rode neuzen
Mechelse koekoek met Thaise roomsaus en krokante groentjes
Gratin van grondwitloof met Achelse blauwe, witbier en Ardense ham


Fietsstraat, nieuw begrip in de wegcode
Sinds begin 2012 is het begrip “fietsstraat” in de Wegcode terug te vinden. Een fietsstraat is een straat die is ingericht als fietsroute, waar specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van fietsers, maar waarop tevens motorvoertuigen zijn toegestaan.
Een fietsstraat wordt gesignaleerd met een verkeersbord dat het begin en een verkeersbord dat het einde aanduidt.
In fietsstraten mogen de fietsers de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan is opengesteld in beide rijrichtingen.
Motorvoertuigen mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat ook nooit hoger liggen dan 30 km/uur. Momenteel zijn er nog geen borden voorzien, maar deze moeten voor het einde van de zomer worden ingevoerd. Transport & Logistiek Magazine, 03/2012.
4. NEDERLAND

Uitwijken naar Maastricht tussen Wiek en Wyck…

De pre-lentekriebel... daar is niks mis mee! Zo heeft de uitgeverij mo'medio het ook begrepen op steden met uitgaven over Antwerpen, Parijs en nù '100 % Maastricht' aangevuld met een eigen travel belevingsboekje.  Interessant voor reisleiders zijn ongetwijfeld de 'wandellijnen' en de 'bezoekskorrels' aan bezienswaardigheden, leuke dingen om te doen, de geplande festivals, eet- en drinkmogelijkheden, shopsuggesties voor het uurtje vrij.  Precies daarbij is interessant is de opdeling per stadskwartier zoals Wyck en Cérampique, Vrijthof en Markt en waarlijk nog honderden dingen om te ontdekken, keurig opgelijst in toeristische en andere modules.

Je kan de belevingswandeling Wyck & Céramique  starten op het Plein 1992 nabij het Derlontheater bij de Coffeelovers. Je word er meteen gevat door de Mestreechter geest, een stad om in te voelen, vervuld van Engels, Nederlands en Limburgs dialect. Het Centre Céramique is de thuis voor wisselende tentoonstellingen en evenementen. Er is het Sjiek Kookpunt voor "foodies" met  shoppende aanreiksels aan huisgemaakte pasta's, dressings... maar ook een plaats om te dineren.  In de city-belevingswaarde is er de verwondering voor de verlichting, straat- en andere meubels, windlichten....  Er huisveste zich een bakker met broden uit eigen steenoven, bereid van regionaal biologisch meel, zuurdesem en zeezout.   Tussen couleur locale vind je toplabels van  interieur en tuinmeubelen.  Kijk uit!... waar je loopt, bewonderend de rijke architectuurgeschiedenis... maar ook... in de Kiekoêt, ... een speciaalzaak met typische Maastrichtse producten. Er vestigden zich mode- en andere ontwerpers  van bijvoorbeeld hippe tassen.  In een ander zakje kan je dan weer ambachtelijk frietjes of niéuwbakken snacks laten zakken.  De geur van het  verleden merk je manifest op Percée Wyck dankzij 100 jaar Hotel Beaumont... De Hoeg Brögk verbindt de trendy wijk met de oude binnenstad. Vanaf de brug vat je een geweldig uitzicht over de skyline van de stad met de Servaasbasiliek en imposante gebouwen van een prestigevolle stad... opwerkend naar culturele hoofdstad 2018. Info: www.agorabooks.be of janne.baetsen@vvvmaastricht.nl (fch)_ redactie www.frankcraemers.be
Startschot voor internationaal evenementjaar Holland Naturally
Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) heeft dinsdag 28 februari 2012 in Kasteel Hoevelaken de aftrap gegeven voor het internationale evenementjaar 'Holland Naturally..featuring Floriade 2012'.  Voor 'Holland Naturally' is de Floriade volgens het NBTC een uitstekende katalysator. Met deze campagne wil het NBTC de natuurlijke kwaliteiten van Nederland onder de aandacht brengen en daarmee dit jaar 200.000 extra bezoekers naar ons land halen.

Het NBTC organiseert elk jaar een aansprekend internationaal evenement om met een internationale marketing- en promotiecampagne een golf van free publicity in binnen- en buitenland te genereren. Dit jaar staan de groene aspecten van Nederland in de schijnwerpers en is de Floriade in Venlo het speerpunt. Voor 'Holland Naturally' werkt het NBTC samen met diverse natuurbeschermingsorganisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, IVN, de Unie van Waterschappen en de nationale parken en landschappen. Deze samenwerking zal ook na het evenementjaar worden voortgezet. De campagne richt zich op de elf markten waarin het NBTC actief is. In de nabuurlanden worden de natuurlijke kwaliteiten van Nederland wat meer benadrukt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Duitsers en Belgen niet weten dat Nederland over mooie en verrassende natuur beschikt. In de verder weg gelegen bestemmingen ligt meer accent op de promotie van de Floriade.Er is een internationale website ontwikkeld in het Nederlands (www.lekkerwegindenatuur.nl), Duits (www.hollandnaturland.de) en Engels (www.hollandnaturally.com). en samen met de natuurbeschermingsorganisaties van relevante content voorzien. Deze website moet het complete natuuraanbod in Nederland gaan bundelen. Het is voor het eerst dat de toeristische sector zo intensief en structureel samenwerkt met  natuurbeschermingsorganisaties. . 29 Februari 2012 - www.tourpress.nl/nieuws/7/Overig/22430/Startschot_voor_internationaal_evenementjaar_Holland_Naturally _ www.nbtc.nl/nl/homepage/Artikel/holland-naturally-featuring-floriade.htm


Expositie ‘Elke dag een draadje’ in het Verzetsmuseum: 25% korting! 
Expositie gewijd aan een prachtige collectie borduurwerken, gemaakt door vrouwen in gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Borduren was een uitlaatklep, bood houvast en gaf kleur aan het grauwe bestaan. Gearresteerd voor bijvoorbeeld het helpen van joden of het rondbrengen van illegale kranten, hielden vrouwen zichzelf op de been door hun ervaringen te verwerken in borduurwerken. Ook in de interneringskampen in Nederlands-Indië werd massaal geborduurd.
Uit de aard van de borduurwerken komen de verschillende omstandigheden in gevangenschap naar voren. In de Nederlandse gevangenissen hadden vrouwen vaak veel tijd om buiten het zicht van de bewaarders te borduren. De was werd door de familieleden gedaan. Via het wasgoed werd van alles de gevangenis in- en uit gesmokkeld. De prachtigste borduurwerken konden daardoor in de gevangenissen tot stand komen. 
Achter ieder borduurwerk - hoe klein en onooglijk ook - schuilt een aangrijpend verhaal. Het Verzetsmuseum Amsterdam brengt deze nu naar buiten.
t/m 13 mei 2012 in het Verzetsmuseum Amsterdam. Boek nu en betaal 6 in plaats van 8 euro. www.plusticket.nl/PTBestelTicket01.aspx?EN=DRAADJE&utm_source=NB&utm_medium=email&utm_campaign=NB20120314 Info Frank Craemers.  1   2   3


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina