Ik ben niet dood moet je weten, dood ben ik pas als jij mij bent vergetenDovnload 89.88 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte89.88 Kb.
@Nieuwsbrief 2012/03
aan alle afgestudeerden en cursisten,
leraars, gidsen en gewoon geïnteresseerden...
van/ in de opleiding reisleider / gids
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Rumbeke, 28 februari 2012

Ik ben niet dood moet je weten, dood ben ik pas als jij mij bent vergeten
**
Op5 februari overleed Hainam Basyn, zoon van Ivan en Claudine. We wensen beiden, maar ook zus Mai Lie sterkte bij dit onverwachte heengaan van Hainam. En zelf koester ik een beeld van de trotse mama Claudine die baby Hainam meebracht toen papa Ivan in 1994 afstudeerde als FBAA-reisleider.
** Op 18 februari jl overleed Mevr. Lucienne Windels, moeder van Marijke Pattyn. We bieden haar en partner Bob Beelen onze oprechte deelneming aan en wensen hen vooral steun bij mekaar en de grote omringende familie.

Car & bus magazine & www.car-bus-magazine.be
Leden van de vzw Reisleiders Vlaanderen genieten de uitzonderlijke abonnementsprijs 20 euro; tweemaandelijkse publicatie. Info of verzoek kennismakingsexemplaar info@car-bus-magazine.be, of op 051-22-6060, Annelies Verslype.
www.car-bus-magazine.be: met beroepskalender, ABC, actuele toeristische info, diensten toerisme en hun up-to-date info, nuttige links, het archief van de edito’s (beroepsgeschiedenis en -actualiteit), toerisme-gerelateerde artikelen, enz.

1. BA-POLIS REISLEIDERS


Nee, een gewone BA-polis geldt niet voor een reisleider, werkend in opdracht, en in binnen- of buitenland op stap met groepen. Dus verwijzen we u graag door naar de door de vzw Reisleiders Vlaanderen geregelde BA-polis, waarvan u alle info treft op www.reisleidersvlaanderen.be.
Een lid van de vzw Reisleiders Vlaanderen betaalt 50,93 euro/jaar, een niet-lid 87,93 euro. Lidmaatschap? Info toerismecursussen@telenet.be
De aanvankelijk bij AIG Europe geregelde polis werd overgenomen door het Verzekeringskantoor Van Dessel, met Caroline Massie als uw contact. Begijnenweide 3 te 2800 Mechelen _ 015-459-778 _ caroline.massie@vandessel.be.
Bij ongeval moet de bijstandscentrale van AIG Europe worden gecontacteerd _ noodnummer +32/(0)2-739-9000 en +32/(0)3-253-6916 (doorverbinding).

2. OPLEIDING, DIVERSE INFO
Beroepskalender
www.car-bus-magazine.be: linkerkant, Kalender, met heel wat toerisme gerelateerde activiteiten en info.
29-30 december 2012, Parijsweekend as in the good old days, thema “Nieuwigheden”, o.l.v. Luc Glorieux. Wie zich aanmeldt, wordt als geïnteresseerde genoteerd.
Commissies
Een aantal commissies kwam al goedwerkend op gang, en we hopen dat ook andere groepen het vuur aan de lont steken. Als de geduide voorzitters en/of secretaris van een groep de commissie op gang wil trekken en adressen nodig heeft (zie werkingsblad dat werd verdeeld), laat iets weten en we staan jullie wat graag bij in opstart.
VVIA: aan de leden en/of belangstellenden
1) VVIA kan maar werken dank zij de inzet en bijdragen van zijn leden. Lid worden kan altijd. Het bescheiden lidgeld omvat ook een jaarabonnement op het Vlaams-Nederlandse tijdschrift 'Erfgoed van Industrie en Techniek'. Meer info over het VVIA-lidmaatschap op www.vvia.be/lidworden.htm
2) Om de West-Vlaamse afdeling verder uit te bouwen zoeken wij nog enkele vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen. Indien U wenst mee te bouwen, ideeën of voorstellen voor activiteiten heeft… contacteer west-vlaanderen@vvia.be
*****Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw
www.vvia.be _ administratie@vvia.be
Postbus 30 Postkantoor Stationswijk, BE-9000 Gent 12
VVIA steunen ? Dat kan ! WORD LID-ABONNEE

3. BELGIE


Verlofdagen
www.sbweb.be/SB/verlof.asp?year=2011

Volkskunde Vlaanderen vzw _ Nieuwsbrief _ http://newsletter.intrasite.be/t/ViewEmail/r/302F12EC7C702094/095586881078C131C67FD2F38AC4859C
info@volkskunde-vlaanderen.be, Sint-Amandstraat 72, 9000 Gent

Evenementen 2011 _ www.waarnaartoe.be

4 maart/ 26 augustus 2012: Mercator Digitaal
Tentoonstelling voor de verjaardag van en over het cartografisch werk van Gerardus Mercator.

De 500ste verjaardag van de geboortedag van Mercator gaat in Sint-Niklaas niet ongemerkt voorbij. Zijn waardevol nalatenschap wordt in de tentoonstelling Mercator Digitaal in een nieuw decor gepresenteerd. Zeven kiosken belichten verschillende aspecten van Mercators werk en leven. Mercator Digitaal is een interactieve tentoonstelling met toepassing van hedendaagse computer- en projectietechnieken.


Zondag 4 maart t/m zondag 26 augustus 2012, in deTentoonstellingszaal, Zwijgershoek 14, Sint-Niklaas
Toegangsprijs: 5€, 4 € met korting, gratis met museumkaart en lerarenkaart.
Open: dinsdag-zaterdag: 14-17u, zondag: 10-17u, gesloten op maandag; scholen en groepen op afspraak ook buiten deze openingstijden (behalve op maandag)
http://musea.sint-niklaas.be/mercator/mercator-digitaal

4. FRANKRIJK


Nice krijgt als eerste een rookloos strand

21 februari 2012 om 06u31© Thinkstock

Nice in het zuiden van Frankrijk krijgt het eerste strand met het label "zonder tabak".
Het gaat om het centraal gelegen strand van de Centenaire, op de Promenade des Anglais, dat al het label "toegankelijk voor andersvaliden" kreeg.
De burgemeester Christian Estrosi en de Ligue nationale contre le Cancer (LNCC) hebben daarover een akkoord ondertekend. Het rookverbod wordt er volgens de burgemeester komende zomer van kracht. Overtreders riskeren een boete tot 38 euro.
"Toen New York besliste een 'Central Parc zonder tabak' te maken, vond dat internationaal weerklank en werd een dynamiek in Noord-Amerika gecreëerd. Met Nice, waarvan de (toeristische) uitstraling bijna identiek is, willen we hetzelfde op gang brengen en openbare plaatsen zonder tabak overal in Frankrijk introduceren", luidde het. Een "fiere" Estrosi riep de andere Franse burgemeesters op "het voorbeeld van Nice te volgen".
Tijdens de zomer van 2011 werd al geëxperimenteerd in La Ciotat, nabij Marseille, met een strand waar niet gerookt mocht worden, maar zonder label. Het initiatief was een succes bij de toeristen. Uit een peiling van Ifop bleek dat 75% van de Fransen voorstander is van een rookverbod op stranden. Belga/MS _ Bron: http://weekend.knack.be/lifestyle/reizen/reisnieuws/nice-krijgt-als-eerste-een-rookloos-strand/article-4000047432921.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-27-02-2012&utm_campaign=Newsletter-Site-KnackWeekend-Reizen-NL-nl-Reizen

Gebruik van Navigatiesysteem in Frankrijk
Net als in een aantal andere Europese landen is het ook in Frankrijk verboden om gebruik te maken van apparatuur waarop de flitslocaties (snelheidscontroles) staan aangegeven. Dit geldt nu niet meer alleen voor de radardetectors maar ook voor navigatiesystemen die met GPS werken.
Uiteraard mag een navigatiesysteem gewoon gebruikt worden in Frankrijk, maar het is verboden om deze te gebruiken in combinatie met vermelding van vaste- en mobiele locaties van snelheidscontroles. De fabrikant van het GPS systeem kan de gebruiker informeren hoe deze het apparaat kan updaten zodat de snelheidcontroles in Frankrijk niet meer gemeld worden. Meer info: www.ambafrance-nl.org en www.anwb.nl. Bron www.franceguide.nl
www.tourpress.nl/nieuws/3/Bestemmingen/22388/Gebruik_Navigatiesysteem_in_Frankrijk, 23-02-2012

5. ZWEDEN


Björn Borg lanceert ‘Glow in the dark’-collectie

24 februari 2012 om 09u30 _ http://weekend.knack.be/lifestyle/mode/bjorn-borg-lanceert-glow-in-the-dark-collectie/article-4000049294004.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-&utm_campaign=Newsletter--#Björn Borg lanceert voor deze lente een ondergoedcollectie die licht geeft in het donker. Het Zweedse ondergoedmerk wil zo inspelen op ons ecologisch bewustzijn.
Zowel in de dames-, heren - als kindercollectie zien we op de boxershorts zeer kleurrijke en fluoriserende prints van energiebronnen, flessen en afval.
De reflecterende elastische band op elke boxershort zorgt ervoor dat je geen sfeerlampje meer nodig hebt in de slaapkamer. Op deze creatieve en speelse manier wil het ondergoelabel ons ecologisch bewustzijn verbeteren.
'Nations'-collectie _ Met het WK voetbal en de Olympische Spelen voor de deur, brengt Borg in het voorjaar van 2012 ook nog een speciale collectie uit onder de naam 'Nations'. Zij die zelfs hun ondergoed willen kleuren in de nationale driekleur, vinden in deze collectie shorts in de verschillende landenthema’s terug. Bijpassende sokken in hetzelfde thema vervolledigen het plaatje. 
£Met Björn Borg belooft het wederom een kleurrijke, speelse en sportieve lente te worden. Voor meer informatie kan je terecht op de site van Bjorn Borg. (KD/VF)
Ha, en zonder illustraties… nvdr.

6. NEDERLAND


Scheveningen veruit de meest populaire badplaats van Nederland
Scheveningen is de absolute favoriet onder de Nederlandse badplaatsen. De badplaats heeft met 27% bijna twee keer zoveel aantrekkingskracht op bezoekers als de Zeeuwse kust (nummer twee van populaire badplaatsen met 14%). Doorslaggevend in de keuze voor een badplaats zijn een schoon strand, de sfeer, de diversiteit in activiteiten en de bereikbaarheid. Dit blijkt uit onderzoek van Blauw Research naar het imago van Scheveningen. Lees meer: www.tourpress.nl/nieuws/3/Bestemmingen/22393/Scheveningen_veruit_de_meest_populaire_badplaats_van_Nederland

Maand van het Groene Hart _ 17-03 t/m 30-04-2012 _ weer bomvol evenementen
Tot op dit moment zijn voor de Maand van het Groene Hart , die van 17 maart tot en met 30 april wordt gehouden, al meer dan 140 activiteiten en evenementen aangemeld. De achterliggende gedachte voor deze Maand is dat het Groene Hart aan de eigen bewoners, de Nederlandse toerist en recreant heel veel te bieden heeft. Lees meer: www.tourpress.nl/nieuws/13/Evenementen/22386/Maand_van_het_Groene_Hart_van_17_maart_tot_en_met_30_april_2012_weer_bomvol_evenementen
7. ITALIE
Rome-info
Een zeer interessante website over Italië, meer bepaald Roma, blijft natuurlijk www.spqr.be die ook een vereniging is.

Tegen de spotprijs van 25 euro is men lid en ontvangt men op geregelde tijdstippen info heet van de naald over de "Eeuwige Stad"! Best wel een aanradertje voor Romefreaks, reisleiders en alle belangstellenden. Dank aan Luc Knockaert voor deze tip.Het lekkerste eten vind je in Italië

Of het nu een heerlijke pizza, een verse pasta of een overheerlijk lasagne is, je smaakpapillen worden het meest verwend bij een vakantie in Italië. Volgens de Nederlandse en Belgische vakantieganger is Italië het land bij uitstek om lekker te eten. Dit blijkt uit onderzoek van Travelta onder ruim 5700 Nederlandse en Belgische vakantiegangers.

Bijna 40% van de Nederlandse en Belgische vakantiegangers geeft aan dat Italië het land is waar je het lekkerst kan eten. Vakantiegangers vinden de bekende gerechten zoals pizza, pasta en lasagne erg lekker en ze staan in bijna ieder restaurant op de kaart. Ook vinden respondenten het lekker dat gerechten worden bereid met olijfolie en basilicum. De Spaanse keuken wordt vooral gewaardeerd om haar tapas, paella en haar karakteristieke ingrediënten olijfolie, uien, knoflook en peterselie. Verder vinden opvallend veel mensen de Turkse keuken erg lekker, met gerechten gebaseerd op vers fruit, groente, gegrild vlees en vis.

Ondanks al het lekkere buitenlandse eten vinden ruim 880 vakantiegangers het eten in eigen land toch het best. Er gaat blijkbaar niets boven een sappig biefstukje met aardappels en groente. En volgens de stemmers hoef je voor buitenlandse gerechten niet eens meer naar het buitenland. “Alles wat je in het buitenland kunt eten, kun je hier ook gewoon krijgen”, aldus een respondent.  24-02-2012 _ TourPRess _ www.tourpress.nl/nieuws/7/Overig/22402/Het_lekkerste_eten_vind_je_in_Itali_


Sinaasappelgevecht in Italië

Overal in de wereld vieren mensen op hun eigen manier Carnaval. In het stadje Ivrea in Noord-Italië doen ze dat met een sinaasappelgevecht. 21-02-2012 _ http://weekend.knack.be/lifestyle/reizen/reizen-in-beeld/sinaasappelgevecht-in-italie/album-4000047505131.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-27-02-2012&utm_campaign=Newsletter-Site-KnackWeekend-Reizen-NL-nl-Reizen
Italië en 2012…
Zie meegestuurd document.

8. DUITSLAND


Der, die, das… Die Deutsche Sprache, en te leuk om niet te publiceren!
Jantje zit met zijn klasgenootjes in de Duitse les.  
De juffrouw heeft een oefening bedacht en legt deze uit:  'Wie kan een zin bedenken waar de drie Duitse lidwoorden DER, DIE en DAS in voorkomen? 'Jantje denkt even na en steekt zijn vinger op. 
De juffrouw ziet dit en vraagt aan Jantje zijn zin op te zeggen. 
Jantje zegt: 'Nou juf..., MEINE SCHWESTER HAT EIN KINDCHEN BEKOMMEN .' 
De juf antwoordt: 'Maar Jantje, daar zitten toch niet de drie lidwoorden in? ' 
Waarop Jantje zegt: 'Maar ik was nog niet klaar.' En hij gaat verder: '...
ABER DER DIE DAS GEMACHT HAT, IST VERSCHWUNDEN.'
Bedankt Eddy Verlent!

Germania, Hitlers wereldhoofdstad die nooit was...

Germania, _ http://nl.wikipedia.org/wiki/Welthauptstadt_Germania _ een project van Adolf Hitler dat Berlijn moest transformeren in de hoofdstad van de wereld, was waarschijnlijk het meest gedurfde bouwkundig project aller tijden. Op 28 januari 1938 had nazikopstuk Albert Speer, een van de architecten van het Derde Rijk, zijn project aan de wereld voorgesteld.
Speers architecten kregen ‘carte blanche’ en hun project was met andere woorden onbegrensd _ http://www.historytoday.com/roger-moorhouse/germania-hitlers-dream-capital. Zo hadden ze plannen voor een Grote Hal vlakbij de Reichstag, die plaats zou bieden aan 180.000 mensen. Het zou de grootste gesloten ruimte wereldwijd zijn geweest met een plafond dat volgens plan 16 maal hoger moest zijn dan dat van de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Hitler wilde een kopij van de Parijse Arc de Triomphe, maar dan dubbel zo groot, met genoeg plaats om er de namen van de 1,8 miljoen Duitse slachtoffers van W.O. I in te graveren.

Toen kwam de oorlog en raakte Germania op de achtergrond. Van de originele plannen zou uiteindelijk enkel het Olympisch Stadion volledig worden afgewerkt. In 2008 werd in Berlijn rond dit project de tentoonstelling Mythos Germania _ http://berliner-unterwelten.de/mythos-germania.637.1.html _ geopend.
Film _ www.youtube.com/watch?v=2k9VKjfffs4&feature=player_embedded
Express.be, 23 feb 2012 _ www.express.be/joker/?action=view&cat=platdujour&item=germania-hitlers-wereldhoofdstad-die-nooit-was&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=


In Europa-Park vindt u de meeste attracties

Op zoek naar een leuke bestemming voor een paar daagjes weg? Maak dan eens kennis met een van de top-attractieparken van Europa. In het Zwarte Woud en goed bereikbaar vanuit de Elzas, ligt Europa-Park, Duitslands grootste attractiepark... www.europapark.com _ Nieuwsblad.be Travel, 23-02-2012

Lees meer: http://travel.spotter.be/nl/articles/article.aspx?artPath=europa-park
9. TAAL
Bent u een nomofoob?

Een nieuwe ziekte houdt de wereld in zijn greep: nomofobie. De term is afgeleid van 'no mobile phobia', de angst om zonder mobiele telefoon te raken door hem te verliezen, te vergeten, of vergeten op te laden. Lees meer, Express.be, 21-02-2012 _ www.express.be/business/?action=view&cat=hr&item=bent-u-een-nomofoob&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=De Franse overheid
schaft mademoiselle af. Bron: NOS Nieuws. Taalpost 1277, 24-02-2012

Het Europees Parlement
werkt met 350 tolken tijdens commissieweken, doet tijdens plenaire sessies in Straatsburg een beroep op 1000 tolken en heeft ook nog een reserve van 4000 freelancers. Bron: Europees Parlement. Taalpost 1278, 27-02-2012

Etymologie van het woord fiets na 140 jaar achterhaald
(21-02-2012) De discussie over de oorsprong van het woord ‘fiets’ woedt al sinds 1886. Professor Gunnar de Boel van de vakgroep Letterkunde van de UGent, ontdekte recent eerder toevallig dat het woord in het Duits naar een ersatzpaard verwijst; naar analogie met de term ‘stalen ros’. Lees meer: www.ugent.be/nl/actueel/nieuws/persberichten/etymologie-fiets.htm (met o.a. ook de historiek van de fiets en zijn naam).

Veertig talen gratis leren
De Amerikaanse website OpenCulture.com _ www.openculture.com _ geeft verwijzingen naar allerlei gratis culturele bronnen op het internet. Sinds kort is er ook een pagina _ www.openculture.com/freelanguagelessons _ waarop links te vinden zijn naar gratis taalcursussen voor ruim veertig talen, van het Arabisch tot en met het Zweeds. De meeste cursussen zijn bedoeld voor zelfstudie, maar er zijn er ook een paar waar men met moedertaalsprekers in contact kan komen. Taalpost 1276, 22-02-2012

Waarom heet wiskunde eigenlijk 'wiskunde'?
Bijna alle talen hebben eenzelfde woord voor 'wiskunde': Mathematik, mathématique, mathematics, enz. Waarom hebben wij een ander woord? Dat danken we aan de zeventiende-eeuwse geleerde Simon Stevin. 'Wiskundemeisje' Ionica Smeets schreef zaterdag in haar column voor de Volkskrant over het woord én over de bedenker ervan. Lees meer: www.wiskundemeisjes.nl/20120218/waarom-heet-wiskunde-eigenlijk-wiskunde _ Taalmost 1275, 20-02-2012


10. VARIA


Is ketchup (on)gezond?
Ketchup wordt geassocieerd met fastfood, hamburgers en frieten, en is dus ongezond. Dat klopt echter niet helemaal.
In tegenstelling tot mayonaise of de meeste andere frietsauzen bevat ketchup geen vet en amper calorieën. Bovendien wordt ketchup gemaakt van tomaten. Voor 100 g ketchup zijn ongeveer 120 g rijpe tomaten nodig. Tomaten bevatten lycopeen. Dat is een krachtige antioxidant die mogelijk bescherming biedt tegen kanker (vooral prostaatkanker) en hart- en vaatziekten.
Als een tomaat wordt opgewarmd (zoals bij de bereiding van ketchup, maar ook bij gewone tomatensaus), dan komt er meer lycopeen vrij en in een vorm die ons lichaam gemakkelijker kan opnemen, dan wanneer we rauwe tomaten eten.
Anderzijds bevat kerchup heel veel suiker: 1 flesje ketchup zou het equivalent van 45 klontjes suiker bevatten.
Ketchup is dus niet ongezond, maar het is nu ook weer geen gezondheidsdrankje.
Geniet ervan, maar met mate.
www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=10755

Colloquium: Het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog in ruimtelijk perspectief

Op 1 en 2 maart organiseren Onroerend Erfgoed,  Provincie West-Vlaanderen, Universiteit Gent en Hogeschool Gent een tweedaags colloquium met als thema het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog in een ruimtelijk perspectief. De uitbouw van een coherent beleid op vlak van beheer is noodzakelijk om de laatste materiële getuigen uit de Eerste Wereldoorlog te bewaren voor de toekomstige generaties. Op de diverse bestuursniveaus staan landschapbeheer, beleid en aandacht voor het onroerend erfgoed alvast op de agenda. De eerste dag van het colloquium zal voornamelijk handelen over het beleid in Vlaanderen. Tijdens de tweede dag van het colloquium wordt de nadruk meer gelegd op de wetenschappelijke visieontwikkeling.


Een uitgebreid programma vindt u hier terug_ www.west-vlaanderen.be/provincie/Nieuws/evite/Documents/programma.pdf

donderdag en vrijdag 1 en 2 maart, telkens van 9u tot 17u

Probeer nog vlug _ gratis _ in te schrijven viahttp://forms.west-vlaanderen.be/provincie/Nieuws/evite/_layouts/FormServer.aspx?XsnLocation=/provincie/Nieuws/evite/20120301_WOI/20120301_WOI.XSN&SaveLocation=http://forms.west-vlaanderen.be/provincie/Nieuws/evite/20120301_WOI&Source=http://forms.west-vlaanderen.be/provincie/Nieuws/evite/20120301_WOI/Forms/AllItems.aspx&DefaultItemOpen=1

CC Het Perron, Maarschalk Fochlaan 1 | 8900 Ieper


www.west-vlaanderen.be _ Ons aangemeld door Frank Craemers, waarvoor dank.

La Licorne de porcelaine

Le metteur en scène anglais Sir Ridley Scott avait lancé un Concours mondial de Film intitulé “Dites-le à votre manière !“, concours organisé à l’intention de ceux qui désiraient devenir metteur en scène et auquel plus de 600 cinéastes ont participé ! 

Les conditions de participation étaient les suivantes ...


  • La longueur du film présenté ne devait pas dépasser 3 minutes,

  • Le texte ne devait pas avoir plus de 6 lignes,

  • Le sujet abordé devait être “captivant“ ! 

Le metteur en scène Keegan Wilcox a été le grand gagnant avec son film intitulé “PORCELAIN UNICORN“ (“La Licorne de porcelaine“) dont le sujet était... “Une histoire vécue par deux personnes que tout oppose et qui pourtant restent très proches l’une de l’autre ! “   Pour comprendre pourquoi ce film a gagné haut la main ... cliquez sur ce lien ...

http://www.youtube.com/watch?v=dCAs_CyopMQ&feature=player_embedded


In beeld: Het drive-in funerarium

Naast het drive-in fastfoodrestaurant, de drive-in bioscoop en de drive-in bank bestaat er sinds geruime tijd het drive-in funerarium. Deze eerder ongebruikelijke versie van het traditionele lijkenhuis werd in de jaren 80 in Amerika populair bij bendes die door de vele drive-by schietpartijen liever niet meer in grote aantallen samenkwamen voor een begrafenis. Dit funerarium in Los Angeles is een van de drie bestaande drive-in funeraria in Amerika.(PC) _ 13 februari 2012 _ http://www.knack.be/beeldreportages/in-beeld-het-drive-in-funerarium/album-4000043429178.htm# _ Dankjewel Bert Bogaert.World's New 7 Wonders of Nature Unveiled on Nov 12, 2011


The Amazon rainforest, Vietnam's Halong Bay and Argentina's Iguazu Falls have been named among the world's new seven wonders of nature, according to organizers of a global poll.

The other four crowned the world's natural wonders are South Korea's Jeju Island, Indonesia's Komodo, the Philippines' Puerto Princesa Underground River and South Africa's Table Mountain, the New7Wonders foundation said, citing provisional results.

Final results will be announced early in 2012, said the Swiss foundation, warning however that there may yet be changes between the provisional winners and the final list.

Sites which have failed to make the cut include Tanzania's Mount Kilimanjaro, the Dead Sea and the US Grand Canyon.


The poll organized by Swiss foundation New7Wonders has attracted great interest, mobilizing celebrities including Argentinean football star Lionel Messi calling on fans to pick his home country's Iguazu Falls.

The results come after a long consultation process lasting from December 2007 to July 2009, when world citizens were asked to put forward sites which they deemed were natural wonders.

More than a million votes were cast to trim the list of more than 440 contenders in over 220 countries down to a shortlist of 77. The group was then further cut to the 28 finalists by a panel of experts. Anyone in the world was then able to vote for the final seven via telephone, text messages or Internet social networks.

Founded in 2001 by filmmaker Bernard Weber in Zurich, the foundation New7Wonders is based on the same principle on which the seven ancient wonders of the world were established. That list of seven wonders was attributed to Philon of Byzantium in ancient Greece. New7Wonders said its aim is to create a global memory by garnering participation worldwide.

But even as the natural wonders poll came to a close, the New7Wonders foundation has set its eyes on a new survey – the top seven cities of the world.http://www.new7wonders.com

http://www.news.com.au


Generatie C offert privacy op aan gemak
Een studie van Booz & Co schetst een wereld waarin de tieners van vandaag de toon zullen zetten. Generatie C communiceert anders, denkt anders en werkt anders. En ze zal haar privacy opgeven zonder daar zelfs maar bij na te denken. Over tien jaar is het zover.
C, de nieuwste letter in de alfabetsoep van leeftijdsgroepen, staat voor conncected, community-oriented, content-centric, computerized, communicating, always clicking.

C'ers zijn geboren na 1990 en kennen geen andere werkelijkheid dan het internet, mobiele apparaten en social networking. Zij zullen daar per dag zo'n zes uren mee bezig zijn. In 2020 zullen zij volgens Booz & Co 40% uitmaken van de bevolking in Europa, de VS en de BRIC-landen  Brazilië, Rusland, India en China.

Booz ziet daaruit vijf trends voortspruiten:
1. Iedereen blijft rond de klok 'connected' via mobiele telefoon en het internet
2. Sociale netwerken (van het virtuele soort weliswaar) blijven groeien, iedereen zal 200 tot 300 contacten hebben
3. Het elektronische dataverkeer explodeert
4. Privacy sneuvelt omdat er zoveel voordelen verbonden zijn aan het vrijgeven van je gegevens, ook in real time (je mobieltje signaleert dat die goeie vriendin van jou de pizzeria om de hoek aanbeveelt)
5. Omdat dat het makkelijkste is als je veel verschillende apparaten gebruikt, vertrouwt iedereen al zijn persoonlijke data toe aan databases 'in the cloud'. 07-03-2011

The Rise of Generation C: Implications for the World of 2020 (pdf)

www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=21412&RubriekID=35&UserID=5&ab=106709 

Citroen: vijf opmerkelijke voorbeelden van de heilzame eigenschappen
20-02-2012 - www.express.be/joker/?action=view&cat=platdujour&item=5-opmerkelijke-voorbeelden-van-de-heilzame-eigenschappen-van-citroenen&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=
De geschiedenis leert ons dat citroenen al eeuwenlang worden gebruikt vanwege hun unieke reinigende eigenschappen. De eerste getuigenissen over het gebruik van citroenen duiken op in de eerste eeuw na Jezus Christus, in het antieke Rome. Citroenen vormden ook het hoofdingrediënt van de traditionele geneesmiddelen die de Indianen in de 18de eeuw gebruikten om scheurbuik te bestrijden. Het Amerikaanse welnessmagazine Shape verzamelde 5 opmerkelijke voordelen van de consumptie van en het gebruik citroenen
Verder te lezen in www.shape.com/blogs/fit-list-jay-cardiello/lemonaid-weight-loss-pain-relief-citrus-has-you-covered

Gespot op Vakantiesalon: Ken jij de vijf nieuwe vakantietrends?

In 2012 willen we niet meer samen op de bus om onze vakantiebestemming te verkennen. Liever gaan we op avontuur naar gloednieuwe reisbestemmingen als Antarctica, kamperen we in een 'tipi', maken we een Wellness trip of genieten we van een culinaire vakantie. Dit zijn de vijf nieuwe vakantietrends die we gespot hebben op het vakantiesalon in Antwerpen en Brussel.

De feestdagen zijn amper voorbij en we denken al weer volop aan vakantie! Dat bleek op de twee Vakantiesalons van Antwerpen en Brussel. Het was er misschien iets minder druk dan andere jaren, en het mag dan crisis zijn: besparen op vakantie willen we kennelijk niet www.seniorennet.be/Magazine/artikel/14/vakantieDit zijn de vijf nieuwe vakantietrends…

1. Voor avontuur naar Antarctica of Congo


Overal op het vakantiesalon hoorden we dezelfde opmerking: 'De tijd dat we met zijn allen op busreis gingen is op de terugweg.'
In 2012 is het massatoerisme 'uit' en lijken ook verre exotische bestemmingen als Thailand en Indonesië ons minder aan Ons hectische bestaan in de steden doet ons hunkeren naar een 'outdoor' vakantie om ons één te voelen met de natuur. Opkomende reisbestemmingen zijn bijvoorbeeld Antarctica, Congo en Alaska om individueel op ontdekkingstocht te gaan. De reiziger van vandaag gaat op zoek naar mentale rust en persoonlijke groei. Hierbij staan aangepaste voeding, beweging en een gezonde geest in een gezond lichaam centraal.

2. Meermaals citytrips en korte reisjes


De tijd dat we alleen 's zomers één grote reis ondernamen lijkt ook steeds meer tot het verleden te behoren. Korte vakantieperiodes verspreid over het hele jaar lijken meer en meer een trend. Er is dan ook behoorlijk veel interesse in wat onze buurlanden te bieden hebben. Waar kan je beter terecht om culinair, cultureel en historisch te genieten dan in Europa? Wanneer we vanuit de hoofdstad Brussel een cirkel trekken in een straal van pakweg 400 kilometer, dan verkrijgen we al een enorm gebied met tal van vakantiemogelijkheden. Er zijn vanuit ons landje niet alleen prachtige historische steden bereikbaar, er liggen heel wat recreatieve mogelijkheden voor ons open. Je kan al jaren zoet zijn om die allemaal te verkennen.

3. Het 'nieuwe kamperen'


Kamperen zit duidelijk weer in de lift en staat volledig in het teken van 'slow travel'. Dus rustig rondreizen en je tent opslaan waar je het fijn vindt. Je beslist ter plekke hoelang je blijft. Met een mobile home kan dit natuurlijk ook uitstekend.

Ons alledaagse leven speelt zich veel af achter de computer en omvat te weinig beweging en avontuur. Kamperen laat ons toe om buiten te leven, actief te zijn én te ontspannen. Onthaasten en ontstressen doe je het best in de vrije natuur.


Niets is rustgevender dan na een dag wandelen, fietsen of kanovaren 's avonds de barbecue aan te steken en met een glas wijn te verpozen onder een flonkerende sterrenhemel.

Wie het niet zo begrepen heeft op de 'echte camping belevenis' en liever niet in de rij aanschuift voor een douche, kan zijn alledaagse tent inruilen voor een luxueuze bungalowtent, of -als het iets exotischer mag zijn-, een traditionele Mongoolse Yurt of een Indiaanse Tipi.


4. Voor de gezondheid : Wellnessreisjes


Vroeger werden Wellness-reizen gezien als pure verwennerij, maar tegenwoordig zijn ze gericht op het effectief verbeteren van de gezondheid. Aangepaste voeding, lichaamsbeweging en een gezonde geest staan centraal tijdens reisjes naar kuuroorden en wellness-resorts. Behandelingen vinden liefst plaats in de vrije natuur, met het geruis van de zee of het gezang van vogels op de achtergrond. Meditatietechnieken en yogalessen onder professionele begeleiding helpen oververmoeide reizigers een evenwicht te vinden in hun hectische leven.

5. Gastronomisch toerisme


Volgens de 'International Culinary Tourism Association' groeit het segment gastronomisch toerisme elk jaar exponentieel. Door de talrijke kookprogramma's is koken 'hotter' dan ooit. 'Foodies'-reizen naar culinaire bestemmingen zijn dan ook erg in trek, puur om te genieten van heerlijk eten en exquise wijnen. Spaanse chorizo, Franse wijn, Italiaanse peccorino…: ook voor veel Belgen is lekker eten en drinken een onmisbare factor op reis. We volgen in het buitenland kooklessen waarbij we nieuwe technieken aangeleerd krijgen en streekgerechten leren verwerken. We bezoeken plaatselijke boerenmarkten, genieten van exclusieve diners, degusteren nieuwe wijnen en volgen gerenommeerde wijnroutes. We komen in landen en streken in aanraking met het belangrijkste deel van de buitenlandse cultuur: hun keuken.

Fotografie: 13 tips voor haarscherpe foto’s van lichtjes ‘by night’
Leden van de fotografiegroep trokken individueel naar het Lichtfestival van Gent en maakten er sprookjesachtige beelden. Het Lichtfestival vond plaats van 26 t/m 29 januari. In totaal vergaapten zo'n 470.000 mensen zich aan het spektakel op een parcours van amper 4 kilometer. Naast weergaloos mooie foto's krijg je ook 13 tips om 's nachts lichtjes te fotograferen. www.seniorennet.be/Magazine/artikel/14/fotografie


Internationale gids van de Logis
De Franse, Nederlandse, Duitse, Engelse, Italiaanse en Spaanse Gidsen zijn beschikbaar via de website van de Logis, in toerismebureaus, in de Fédération Internationale des Logis in Frankrijk en in elk etablissement van de Logis.

www.logishotels.com11 februari 2012 - (rvh) - De Logis hotelhouders verrassen eens te meer met een opmerkelijk aanbod dat comfort, welzijn en gastronomie combineert. Met meer dan 2600 adressen in Europa - waarvan 28 in België en 10 in het Groothertogdom Luxemburg - is de Gids van de Logis hotel-restaurants dé oplossing bij uitstek voor al wie de dagelijkse realiteit even wil ontvluchten, wil rusten en zich wil ontspannen. Zeker omdat de Logis etablissementen een kwalitatief verblijf garanderen voor een billijk budget.
Lees meer: www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=23414&RubriekID=11&UserID=13&ab=106709

11. W-W-W


www.reisleiders.be
Gewoon omdat het van ons, reisleiders _ in opleiding of afgestudeerd, en alle vrienden geïnteresseerden _ is! Zie de activiteitenkalender.
www.reisleidersvlaanderen.be
Uw belangenvereniging als afgestudeerd FBAA-BAAV-reisleider...
www.car-bus-magazine.be
Met heel wat actuele toeristische informatie, een uitgebreide kalender, diverse aanvullende rubrieken en afgerond met beroepsnieuws. Een aanrader voor de sector van het gezamenlijk personenvervoer.

www.mijnwoordenboek.nl/dialect-vertaler.php

Altijd al geïnteresseerd geweest in dialecten?  Of rijmen, woordspellen, synoniemen?  Dan zit je goed met deze link. Aanbevolen door Swa Hemelaers, waarvoor dank.www.vrt.be/tijdslijn

Veel kijkplezier met deze mooie link: NIR, BRT, VRT… nostalgieAls je nog eens naar oude dingen, zoals “Schipper naast Mathilde wil kijken ...of naar het soldatenhalfuurtje wil luisteren... Je kan je uren bezighouden (voor wie dat wil of nodig heeft), maar toch best bewaren. Te goed.

www.toerismevlaanderen.be
Toerisme Vlaanderen lanceerde begin 2012 een totaal vernieuwde site. De homepagina biedt een overzicht van alle publicaties, evenementen, workshops en instapmogelijkheden. Kortom, een startpunt voor kennis, cijfergegevens en ideeën binnen toerisme.
Voor zie er zichzelf even niet in terugvindt voor de materie gidsen/reisleiders, kijk dan bovenaan de horizontale balk met onderwerpen en daar vind je het gezochte.
Geef de nieuwe site even tijd om aan te wennen, want de antwoorden op al je vragen zijn er in elk geval. Let ook, voor wie daar gebruik van maakt, over de geboden interactie via twitter, facebook en slideshare (mij nog onbekend).
www.toerismevlaanderen.be/tivos
Tivos is de maandelijkse elektronische nieuwsbrief van Toerisme Vlaanderen, die je informeert rond wat beweegt in Toeristisch Vlaanderen en Brussel. Tivos bevat relevante informatie over het toerismebeleid, onderzoek en cijfers, nieuwste trends, interessante data en spraakmakende projecten vanToerisme Vlaanderen en haar partners.
www.toerismevlaanderen.be/toerisme2020
Het strategisch beleidsplan geeft een beeld van waar het toerisme in, naar en uit Vlaanderen en Brussel tegen 2020 moet staan. Tijdens de Nieuwjaarsontmoeting van Toerisme Vlaanderen ondertekende Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois samen met meer dan 150 vertegenwoordigers uit de hele toeristische sector het Toerismepact 2020. Onderteken het pact zelf op de hierboven genoemde site.
www.vlaanderen-vakantieland.be/boek
Het gloednieuwe magazine Voluit Vlaanderen Vakantieland laat het talent uit Vlaanderen aan het woord: ontwerpers, koks, graffitikunstenaars, architecten… Inspireer jezelf of je klanten en haal een gratis exemplaar bij je dichtstbijzijnde toeristische dienst, postkantoor of Standaard Boekhandel. Je kan het magazine ook downloaden via de hierboven geciteerde site.

www.mystudios.com/artgallery/
Meer dan 5000 artiesten en 100.000 schilderijen van Monet, Van Gogh, Rembrandt, Leonardo Da Vinci, Pierre Auguste Renoir, enz. Ga er voor even bij zitten! Dankjewel Bert Bogaert.

www.innoguidetourism.eu
Site waarop Toerisme Vlaanderen het e-learning promoot. Goed om weten en vooral goed er es langs te gaan.

http://pinterest.com
Pinterest: maak uw eigen online prikbord (supertip!). U gaat het komende jaar veel van de nieuwste hype op internet horen en zien. De website maakt het mogelijk om alles wat u online inspireert via uw eigen verzamelingen op Pinterest te verzamelen. U prikt (pint) items op uw digitale prikbord. Mensen die uw pin’s volgen, kunnen deze delen of liken. Pinterest groeit als kool met in december een hoogtepunt van 7 miljoen unieke bezoekers en dat is niet voor niets. Wat wordt er zoal gedeeld? Niet alleen wat maar vooral hoe het wordt gedeeld is belangrijk. Het is mooi, glossy en leuk. Er zijn vooral veel vrouwen actief op Pinterest, die delen recepten, mooie kleding, vakantiebestemmingen en… bekijk het zelf ;-). Tip: lees eerst de reacties van mensen die site gebruiken… Bron:
www.50plusser.nl/index.php?page=magazine&p=artikelen&article_id=5142

http://closertovaneyck.kikirpa.be
http://closertovaneyck.kikirpa.be/#home/sub=altarpiece
De website "Closer to Van Eyck" onthult elk meesterlijk detail van het Lam Gods. Veel plezier er mee. Ons gewenst door Swa Hemelaers, met onze dank om deze bijhouder.

www.spotify.com
Op dit eigenste moment luister ik naar zowat alle muziek die Janis Joplin ooit zong. En dat brengt me jaren terug in de tijd, toen ik zo’n 15 à 16 was en Woodstock een muzikale mijlpaal had gesteld, en ik nu nog trots ben als een van mijn kinderen een bepaalde song prijst en ik kan antwoorden: tja, natuurlijk, uit mijn tijd… Spotify brengt je alle muziek van zangers en titelsongs die je kent, gratis in een eerste gewone beluisterstap en betalend voor wie wat meer wil. Je kan er beluisterlijsten op samen stellen, soms goed voor een reis naar een bepaalde bestemming en soms gewoon goed om je ’s avonds, na alles wat de dag bracht, naar een rustvolle nacht toe te brengen. En of ik ervan geniet!


http://topdocumentaryfilms.com/wehrmacht/
Bert Bogaert ging verder op onderzoek via deze site die ook in de vorige @Nieuwsbrief werd genoemd. En doet dat hier met het onderwerp de Wehrmacht (waar informatief ook heel wat over te vinden is op Wikipedia). Lees voer voor liefhebbers van het Battlefieldtoerisme.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Graag in uw mails over te nemen, met dank en g-riet-ings: ...
========== bij doorsturen van een @mail, bedankt om... =========
* vorige berichten,
emailadressen en onnodige teksten te wissen...
*
geadresseeerde @mail-adressen uitsluitend in vak BCC te plaatsen...
Doe het
aub voor ieders bescherming tegen spammers.
========================================================

De @Nieuwsbrief respecteert de internet privacy. Als u deze @Nieuwsbrief niet langer wil, verwittig dan toerismecursussen@telenet.be, dat u geen verdere zendingen meer wil ontvangen.
Kent u mensen, geïnteresseerd om ook deze @Nieuwsbrief te ontvangen? Een simpele aanmelding van naam en mailadres volstaan.

aub, print deze mail niet uit, tenzij u hem echt nodig heeft.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina