In dit nummerDovnload 64.11 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte64.11 Kb.
 

 

  

 

  Nieuwsbrief Logistiek & Economie

Jaargang 15, 7e editie, 2010
IN DIT NUMMER:

1. Intro 1

1. Voorraadoptimalisatie nieuw keuzevak voor HBO-studenten 3

2. LE-2010 finalisten: “Wel gescoord” 3

3. Social media en Logistiek 6

4. Sustainability at the top (article of APICS, 03-07-2010) 8

5. “LE Guru”: het oog van de meester 10
1.IntroIntro BeLEzen.
Schade Holland…. Alles ist vorbei…. De WK finale was een samenkomt van emoties en sportief niveau aan het einde van dit schooljaar. Helaas zijn “we” er niet in geslaagd om de trauma’s van ’74 en ‘ 78 te doorbreken, dus moet mijn zoontje het maar doen in 2026 in Rusland, de training is begonnen (les 1: hoe maak je een doelpunt als je vrij voor de keeper staat).
“ As usual” heeft de studie onder het WK geleden, er zijn dan ook “WK-gezakten” te noteren. Ook dit jaar zijn er weer LE studenten die de finale wel gespeeld hebben en gewonnen! Gefeliciteerd afgestudeerden, jullie zijn er vanaf!!
Over de zomer verder niks dan goeds, een ware hittegolf teistert Nederland, heerlijke vooruitzichten voor een vakantie thuis… Hoewel… de vlucht naar Spanje was voor het WK al geboekt… oh oh…
De BeLEzen geniet van het warme weer, begint alles los te laten en bereid zich gedegen voor op de zomervakantie, na al het ploeteren is dat ook welverdiend!
Op 26 oktober 2010 vindt er een bijeenkomst plaats van de Alumni vereniging van de LE. Als je erbij wilt zijn  Word lid!!. In het smoelenboek vind je altijd je (oud) medestudenten terug en wellicht kan een oud student (sinds 1980!) je aan een leuk contact of nieuwe baan helpen:
De Alumni site van LE heet natuurlijk LEER (dat staat voor LE-er).http://specials.han.nl/themasites/alumni/le/index.xml
Iets actueels  zie han scholar..
Wat is er in deze BeLEzen te lezen?


 • Voorraadoptimalisatie)  nieuwe HBO minor

 • LE 2010 finalisten  scoren in de Logistiek

 • Twitter Logistiek  try before you die

 • Sustainability = Duurzaamheid  Articel Apics

 • LE Guru  het oog van meester Yohanrichard.westerman@han.nl

1. Voorraadoptimalisatie nieuw keuzevak voor HBO-studenten

Auteur: Harm Beerens

Harm Beerens

Geboortejaar: 1970

Website: http://www.linkedin.com/in/harmbeerens

Contact: harm.beerens@reedbusiness.nl

 

Volledig profiel


Logistiek.nl 12-7-20101

Accreditatieorganisatie NVAO heeft goedkeuring gegeven aan een nieuw keuzevak (minor) waarin studenten basisvaardigheden voorraadbeheer krijgen aangereikt. De opleiding is ontwikkeld door Slimstock, het bedrijf dat ook software levert voor voorraadoptimalisatie.
 

De nieuwe HBO-minor Voorraadoptimalisatie is bedoeld voor (deeltijd-)studenten bedrijfskunde en bestaat uit tien modules die elk één dag vergen. Hiermee kunnen zestig studiepunten worden behaald. Softwareleverancier Slimstock heeft de cursus inhoudelijk opgezet.

 

In de eerste drie modules komen de basisvaardigheden op het gebied van voorraadbeheer aan bod. In de modules daarna staan onderwerpen als assortimentsbeheer, leveranciersanalyse, prestatie-indicatoren, optimalisatiemogelijkheden en ICT-ondersteuning op het programma. 

Half oktober van start

In de opleiding wordt veel gewerkt met praktijkcases van de deelnemers zelf. Na afloop zijn deelnemers in staat om een operationeel plan voor voorraadoptimalisatie op te stellen, intern te verkopen, uit te voeren en de resultaten te borgen. Half oktober gaat de eerste groep van vijftien deelnemers van start met de opleiding. 


.

2. LE-2010 finalisten: “Wel gescoord”De volgende LE-2010 finalisten hebben wel gescoord en kunnen hun diploma’s gaan halen in Nijmegen, donderdag 15-07-10 :Teun Bogaerts

D.J. Middelkoop & Zn.Duiven B.V.

Zuid Korea

Docentbegeleider

Frans BeijderwellenTim van den Bekerom

Xerox

DocentbegeleiderLeo Peeters

Matthijs Jacobs

Unilever Nederland

Foods Factories BV

Docentbegeleider

Frans BeijderwellenTim van den Bekerom

Xerox

DocentbegeleiderLeo Peeters
Jeroen Thijssen

PLUS Retail BV

Docentbegeleider

Reinder Pieters


Nick ten Westenend

Van Kempen

koudetechniek

Docentbegeleider

Reinder PietersStan Weijers

Norma bv

Boxmeer


Docentbegeleider

Roeland MeijersPlastisol

Duale variant

Docentbegeleider

Brigitte Faber

Stefan Bolland

Cumulus Nederland B.V.Cuijk

Docentbegeleider

Didier Piets


Stijn Willems

Xerox Manufacturing

Nederland BV Venray

Docentbegeleider

Didier PietsAstrid Janssen

UMC st.Radboud PVI

Voorzitter OPC

Docentbegeleider

Didier PietsWinnaars LE CUP 2010
De volgende LE-2010 finalisten hebben wel gescoord en kunnen hun diploma’s gaan halen in Arnhem, vrijdag 16-07-10 :


Erik van Schijndel Canisius-Wilhelmina

Ziekenhuis Nijmegen

Docentbegeleider

Frans Beijderwellen


Henk van Eldik

Ziekenhuis

De Gelderse Vallei

Ede

DocentbegeleiderReinder Pieters

Louis Blaak

Suncircle

Docentbegeleider

Reinder PietersChris Beltman

Alliander

Docentbegeleider

Erik van ZantenSander Looman

Kramp Nederland BV

Docentbegeleider

Erik van Zanten


Sander van der Horst

SITA Nederland

Docentbegeleider

Jan Jansen


Technisch bureau

Rensa Topcoaches voor Toptalent

studentlid OPC en FR

Docentbegeleider

Tony EbbenJeroen Wiegerink

MPS Meat

Processing Systems

Docentbegeleider

Nico LamersMartijn Sanders Schering-Plough

moeders v. moeders

Docentbegeleider

Wim Fleskens/ Theo Witjes


Regina Smilde

UMC st. Radboud

Nijmegen


Docentbegeleider

Theo WitjesGeslaagd!!!!
En nu????

De BeLEzen feliciteert de verse Alumni en hoopt in de toekomst nog veel van ze te horen.3.Social media en LogistiekGaan social media de logistiek veranderen?

Logistiek.nl Auteur: Harm BeerensHarm Beerens

Geboortejaar: 1970

Website: http://www.linkedin.com/in/harmbeerens

Contact: harm.beerens@reedbusiness.nl

 

Volledig profielGeplaatst: 8 juli 2010


Social media zoals LinkedIn, Twitter en YouTube gaan de wereld veranderen,

zeggen kenners. Ik kan wel een paar leuke toepassingen voor de logistieke markt bedenken maar of die nu echt zo revolutionair zijn.


 

Social media gaan de wereld veranderen. Dat was vorige week het devies op een bijeenkomst bij BLMC in Hoevelaken. Het in supply chain management gespecialiseerde executive search-bureau BLMC gaat komend jaar vol inzetten op social media. Wel stoer, want of dit zich ook terugbetaalt lijkt op het eerste gezicht niet duidelijk...... of toch wel? 

 Vertrouwen neemt af

Met social media kunnen bedrijven dichter bij hun doelgroep komen en

betrokkenheid  creëren. Dat dit een steeds belangrijker wapen wordt maakte social media-expert Martijn van Buren tijdens het evenement duidelijk. Hij wees op de zogenaamde Edelman Trust Barometer waaruit blijkt dat het initiële vertrouwen van mensen in bedrijven en hun producten de afgelopen tien jaar sterk is teruggelopen (zie grafiek).

 

Ik probeer me voor te stellen wat deze ontwikkeling voor de wereld van logistiek en supply chain management betekent. Ik kan een aantal toepassingen bedenken (aanvullingen zijn welkom): 

Social mediatoepassingen in logistiek

 1. Aankoop van logistieke software, hardware en diensten
  Logistiek managers die zich oriënteren op een nieuw softwaresysteem, een nieuwe heftruck of een consultant gaan in hun social network te rade over de ervaringen van andere bedrijven.
   

 2. Uitwisselen van ideeën en best practices
  Logistiek managers zoeken contact met elkaar via LinkedIn, Facebook of andere netwerksites om van elkaar te horen hoe ze een bepaald probleem hebben opgelost en welke lessen zijn geleerd.
   

 3. Rekruteren van personeel
  Bedrijven die op zoek zijn naar een logistieke professional met specifieke skills kunnen via social media contacten leggen met mogelijke kandidaten of lezen hoe andere mensen deze persoon beoordelen.
   

 4. Het leggen van supply chain-relaties
  Zoals mensen via netwerksites als LinkedIn contacten leggen met andere mensen kunnen bedrijven dat natuurlijk ook doen met potentiële toeleveranciers, contract manufacturers of logistieke dienstverleners. (Auteur Marcel te Lindert heeft hier op de website van SCM een interessante blog over geschreven.)
          

 5. Input vergaren ten behoeve van vraagvoorspelling
  Bedrijven kunnen via social media feedback krijgen op de nieuwe productintroducties. Op basis hiervan kunnen ze hun forecasts voor de toekomstige vraag bijstellen. (In het laatste nummer van Logistiek Magazine heeft Freek Aertsen hier een column over geschreven.)

Maar is dit nu allemaal werkelijk zo revolutionair? Nee, zeg ik in eerste instantie. Feitelijk is het een uitvergroting van wat mensen eerst ook al deden op de golfbaan of tijdens seminars: het uitwisselen van ervaringen en kijken of er zaken kunnen worden gedaan.

 

Digitale golfbaan

Wat wel revolutionair is is de schaal waarop dit gebeurt. Die ' golfbaan'  is opeens voor iedereen opengesteld, voor honderden, duizenden vakgenoten met wie je kunt communiceren en met een paar muiskliks in contact kunt komen.

 

Ik snap dus ook heel goed dat BLMC en andere leveranciers van diensten en producten er veel aan is gelegen om nadrukkelijk op die ' digitale golfbaan'  aanwezig te zijn. Daar worden de meningen gevormd, daar wordt vertrouwen gekweekt en misschien uiteindelijk ook wel zaken gedaan. En bij dat proces kun je als bedrijf maar beter aanwezig zijn.4.Sustainability at the top (article of APICS, 03-07-2010)


Sustainability is at the top of the list for CEOs

Last week, in conjunction with the United Nations Global Compact, Accenture released the CEO study “A New Era of Sustainability.” The most significant finding is 93 percent of the approximately 1,000 CEOs surveyed from across the globe indicated they believe sustainability is important to their companies’ future success.

In his foreword to the report, UN Global Compact executive director Georg Kell states: “today’s CEOs are more convinced than ever of the need to embed environmental, social, and corporate governance issues within core business. But they also are convinced that good performance on sustainability amounts to good business overall: The imperative to act has shifted from a moral to a business case.”

The study points to five key ways businesses can collaborate with other organizations—including suppliers, governmental agencies, and nongovernmental agencies—to drive more sustainable business practices. These points include actively shaping consumer and customer awareness, attitudes, and needs; generating new knowledge, skills, and mindsets for sustainable development; leading the creation of an investment environment more favourable to sustainable business; embedding new concepts of value and performance at the organizational and individual levels; and creating a clearer and more positive regulatory environment for sustainability.

Many of the CEOs who participated in the Accenture survey were on hand at the UN Global Compact Leadership Summit 2010, June 23–25 in New York City. APICS was represented at the conference, and we were able to hear first-hand from CEOs of some of our most important corporate customers, including Paul Pulman of Unilever, Hugh Grant of Monsanto, and Ashok Venuri from Infosys. Discussions focused on how businesses can more effectively integrate sustainability into their supply chains.

The United Nations Global Compact defines supply chain sustainability as “the management of environmental, social, and economic impacts, and the encouragement of good governance practice, throughout the lifecycles of goods and services. The objective of supply chain sustainability is to create, protect, and grow long-term environmental, social, and economic value for all stakeholders involved in bringing products and services to market.”A hot topic for APICS?CEOs and businesses are increasingly engaged in finding partners who align with their values and practices, but they also influence current suppliers who do not. Sustainability is becoming a higher priority because of the global supply chain. That puts operations and supply chain management professionals squarely in the center of this activity.

According to the survey, 93 percent of CEOs consider sustainability to be important to them. CEOs count on the support of their employees to implement business priorities. At APICS, we want to make sure you have the awareness, knowledge and skills you need to support this effort. It may not currently be a part of your job description or how you are evaluated as operations and supply chain professionals, but it might be soon. According to the Accenture study: “CEOs recognize the need to increase their own efforts to engender the right skills and mindsets in their managers and future leaders.”

Members of the APICS community hold a variety of opinions about issues related to sustainability. Yet it is clear that operations and supply chain professionals need to be informed and educated about sustainable business practices related to the environment, labor, human rights, and anti-corruption. APICS is committed to helping you stay informed on these issues through productive discussion and debate. After all, information is power.

more sustainable. In this paper we show the preliminary results of a survey amongst Logistic Service Providers on how they see the role of sustainability for their business, what issues do influence their decisions on sustainability, and how they perceive the use of Decision Support Models as a tool to make transportation more sustainable.5.“LE Guru”: het oog van de meester

In elke BeLEzen vinden jullie een stukje van een logistiek meester…
Yohan, guru van oranjeNiemand heeft de afgelopen weken naar logistieke meesters geluisterd, “ Koning Voetal regeerde” Nederland heeft maar één echte voetbalmeester, zijn uitspraken zijn fameus (“elk nadeel hep z’n voordeel”)


Minder bekend zijn de volgende uitspraken:
“Voetbal = Logistiek, maar das logisch…dus..”

“Als je de bal niet aanvoert ken je hem niet afvoere”

“Logistiek en Economie, simpel een-tweetje”

“Elke keten hep z’n zwakke schakel”

"De LE-ers kennen niet van jouw winnen maar je kunt wel van hun verliezen; das logisch."

"Logistiek is simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt."“Quality Management: “Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet."De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina