In dit nummerDovnload 51.13 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte51.13 Kb.
 

 

  

 

  Nieuwsbrief Logistiek & Economie

Jaargang 14, nummer 1 vrijdag 5 september 2008

IN DIT NUMMER:1. Intro 1

2. Op college in Tanzania.. 2

3. Opening studiejaar 2008-2009: Het Maaiveld 3

4. Bouw aan je netwerk binnen de Logistiek ! 4

5. Six Sigma steeds populairder in ziekenhuizen 5

6. Conseptroosters op insite 8

7. Ad van Dijk stelt zich voor… 8

8. Logistiek op Youtube 9

9. HAN in top 10 Hoger Onderwijs 101.Intro

Dit is eerste BeLEzen van dit schooljaar. Aan mij de uitdaging om Reinder Pieters als redacteur op te volgen, die sinds 2001 maandelijks een BeLEzen publiceerde.


Nieuw jaar, nieuwe kansen! De eerste lesweek is weer begonnen, met weemoed nemen we afscheid van de vakantieperiode… Voor mij was het een openbaring om na 16 jaar “bedrijfsleven” nu als docent bijna 6 weken vakantie te hebben.
“Normaal” was 2 of 3 weken, met minimaal de mobiele telefoon binnen handbereik en hopelijk de laptop mee. Dit laatste weigerde ik altijd categorisch, omdat mijn toenmalige Amerikaanse werkgever belachelijke eisen stelde aan het beveiligen van je laptop tegen diefstal (het liefst met handboeien om je pols, 24 u/dag… ).
Deze vakantie ging redelijk soepel, gevlogen met een Russische maatschappij (vroeger altijd een riskante onderneming zo’n Toepolev), maar tegenwoordig vliegen die jongens ook Boeing. Het “wagenpark” in Rusland en Wit-Rusland is de laatste jaren duidelijk verbeterd, de Lada’s en Wolga’s verdwijnen uit het straatbeeld en de gemiddelde middenklasser kost daar nog niet de helft van wat die bij ons kost, diesel 60 eurocent/liter. Hetzelfde geldt voor de vrachtwagens, de “Kamazzen” en “Gazzen” worden ingeruild voor Volvo’s en Scania’s.

Het grappigst blijft altijd om vrachtwagens met Nederlands opschrift en reclame te zien… Vaak zijn deze bedrijven in Nederland al failliet en hebben de nieuwe eigenaars niet de moeite genomen om de opschriften aan te passen (reclame?).Foto-oproep voor logistiek (vakantie)leed of vreugde: Dus niet alleen van het internet plukken, eigen hobby-isme wordt gewaardeerd met plaatsing in BeLEezen. Bij succes wordt dit een terugkerend item.
Wat is er in deze BeLEzen te lezen?


 • Ons aller Tony Ebben reisde in de vakanantie voor de HAN af naar Tanzania. Lees zijn reisverslag en geniet nog even na van de vakantie.

 • Hoera! Het studiejaar is geopend!

 • Tom Langerak vertelt hoe je kunt netwerken in de Logistiek. Een must voor schoolverlaters in barre tijden.

 • In het 3e jaar LE (F-cluster) is er sinds kort een module kwaliteitsmanagment (QMV), speerpunt six sigma. Naast de automobielindustrie en andere industrieën pikt ook de gezondheidszorg deze kwaliteitsmethodiek snel op.

 • Onze nieuwe instituutsdirectuur stelt zich voor

Sterkte in het nieuwe studiejaar!


richard.westerman@han.nl


2.Op college in Tanzania..

Een student die vakantiewerk doet is niet zo bijzonder; een docent die vakantiewerk doet is minder gewoon. Zeker als dat vakantiewerk is in het Afrikaanse Tanzania.


Hieronder een kort verslag van LE-docent Tony Ebben die afgelopen augustus een aantal dagen les heeft gegeven aan docenten van een business-college in het Afrikaanse land.
Competentiegericht

Op 2 augustus j.l. reisde ik, voor de derde keer alweer, naar Tanzania om er een paar dagen training te geven aan docenten die op hun school volgens de principes van het competentiegericht onderwijs moeten gaan werken.

Vorig jaar werd de HAN benaderd door MDF, een Nederlands ontwikkelingsadviesburo, met de vraag of de HAN docenten had die hun adviseurs wilden ondersteunen met hun ervaringen met competentiegericht onderwijs.

Mijn ervaring van 3 jaar in Kameroen zorgde ervoor dat ik, samen met collega’s Oliver Ntenje en John Rance, in dit project betrokken raakte.


Na de eerste missie in juli 2007 en een tweede in januari van dit jaar was dit mijn derde keer. Zoals ook in de eerste keren was het de bedoeling om in 6 dagen docenten van een business-college (slordig vertaald: een Afrikaanse combi van MEAO en HEAO) te trainen in de beginselen van competentiegericht onderwijs.

Samen met een onderwijskundige van MDF heb ik een groep van 28 docenten ingewijd in de beginselen van deze vorm van onderwijs.

Onderwerpen als de leercyclus (ervaren, reflecteren, conceptualiseren, uitvoeren) projectvormen, competenties, beroepsproducten en assessments worden geïntroduceerd en zoveel als mogelijk geïllustreerd met voorbeelden uit de HAN-praktijk.
Het is een hele andere onderwijsbenadering voor deze collega’s waarbij ze met specifieke problemen te maken krijgen zoals klassen van 60 – 80 studenten en beperkte middelen.

Computers zijn er wel op deze school maar slechts in beperkte mate en achter slot en grendel, en ruimtes om goed in studiegroepen te kunnen werken zijn er nauwelijks.

Toch zal het onderwijs in het College of Business Education in Tanzania meer competentiegericht moeten worden. De Tanzaniaanse overheid wil dat erg graag omdat is gebleken dat de studenten die dit college aflevert (en andere onderwijsinstellingen overigens ook) wél kennis hebben, maar de vaardigheden en de houding missen om vlot aan het werk te kunnen.

En dat is slecht voor de kwaliteit van het arbeidsaanbod en daarmee slecht voor de economie van het land. Goed gekwalificeerde arbeidskrachten leveren goed werk en helpen daarmee de economie en daarmee de ontwikkeling van het land vooruit.


Het project om het College op weg te helpen naar meer competentiegericht onderwijs duurt nog tot eind 2009 en de meeste docenten zijn nu getraind.

De volgende stap is om ze te begeleiden in trainingen-on-the-job. In hoeverre de HAN daarin een rol gaat spelen moet de komende weken afgesproken worden, maar ik zou het leuk vinden om tenminste nog één keer naar Tanzania af te reizen.

Wanneer is mijn volgende vakantie?


3.Opening studiejaar 2008-2009: Het Maaiveld

Op 28 augustus is het studiejaar geopend door Ron Bormans en Kristel Baele van het College van Bestuur.De komende jaren draait het bij de HAN vooral om Kwaliteit, inhoud en niveau. Karl Dittrich (voorzitter van de NVAO) gaf zijn visie op kwaliteit en prikkelde in een vurig betoog de HAN om hem te verassen tijdens de aanstaande accreditatie. Trude Maas (o.a. voormalig eerste kamerlid) benaderde het begrip kwaliteit op een Hogeschool vanuit een maatschappelijk oogpunt.


Kristel Baele deelde de Mr. Van den Brugghenprijs 2008 uit aan een afstudeerscriptie van een Pabo student (autisme begeleiding) en aan 4 studenten van HBO-V, Fysiotherapie en SPH (kwaliteitsverbetering Intensive Care). Toch leuk, 1500 euro in het handje en een beurs van 1500 euro. Alle kandidaten zijn toegevoegd aan de “HAN Wall of Fame” omdat ze “met hun hoofd boven het maaiveld uit staken”
In het instellingsplan 2008 – 2012 staat de koers en ambities van de HAN beschreven. Hieronder enkele kernpunten:


 • Missie: “De Han biedt onderwijs van hoog niveau in een inspirerende, ondernemende en inovatieve omgeving…..”

 • Kernwaarden: “De HAN streeft naar duurzaamheid op basis van persoonlijke integriteit en sociale verantwoordelijkheid…….”

 • Resultaatgericht, maar vrij: “…27.000 studenten.. 75 bachelor en masteropleidingen…tevredenheidsscore 7,4 in 2007 ….instroom 2008: 8.333 studenten…”

 • Vernieuwingen: “..HOF (HAN Onderwijs Flexibilisering) en Programma Kennispoort …krachten bundelen..”

 • Onderwijskwaliteit naar hoger peil: “… minimaal 20 contacturen…70% propadeuserendement…90% hoofdfaserendement…80% studententevredenheid…binnen 4 jaar”.”

 • Hét kenniscentrum van de regio: “..innovatieve kracht..lectoraten en onderzoek.. lector voor de klas… 10% v/d omzet uit onderzoeksactiviteiten.. 5% uit marktactiviteiten..”

 • Professionele cultuur: “….over 4 jaar voelt 75% betrokkenheid bij HAN strategie… medewerkertevredenheid 7,8…..”

 • Operational excellence: “…betere ICT-voorzieningen…roosters…huisvesting en faciliteiten… interne informatie..”

Uiteindelijk is de boodschap dat het instellingsplan tot stand gekomen is in Ronde tafelgesprekken met docenten, studenten, lectoren, managers en ondersteunende medewerkers. Samen zijn we dus verantwoordelijk om onze studenten het beste onderwijs van Nederland te bieden.


Bron: Instellingsplan 2008-2012

http://www.han.nl/start/corporate/over-de-han/missie/instellingsplan/


4.Bouw aan je netwerk binnen de Logistiek !Wist je dat: Bolletje al in de zomer bezig is met de productie van pepernoten?


Ben je ook nieuwsgierig en zoek je een heel gemakkelijke toegang tot bedrijven in de logistiek? Eigenlijk een must voor elke student logistiek.

De VLM-oost heeft ongeveer 350 leden, logistiek managers, directeuren, allemaal professionals uit de logistiek in allerlei bedrijven uit de regio.

Als nieuwe toegetreden bestuurslid van de Vereniging Logistiek Management VLM-oost wil ik dit graag bij jullie onder de aandacht brengen.


Voor de leden organiseert de VLM-oost 4 meetings per jaar. Dit kunnen bedrijfsbezoeken zijn maar ook informatieve bijeenkomsten. Vaak zijn er actuele thema’s in de logistiek die extra aandacht krijgen. Als vakmensen onder elkaar om van en met elkaar te leren.

Voor dit jaar staan o.a. een bezoek aan Havik, Bolletje en zelfs Volkswagen op de planning.

Machtig interessant voor logistiek studenten. Je ziet bedrijven, blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen logistiek en, heel belangrijk, je hebt contact met mensen uit het werkveld.
VLM- leden komen graag met studenten in contact en daarom is er een aanbod dat studenten voor slechts 25 euro per jaar lid kunnen worden. Daarvoor kun je aan een groot aantal activiteiten van de VLM gratis deelnemen (niet alleen van regio oost maar ook andere) en blijft gratis via nieuwsbrieven en vakbladen op de hoogte van ontwikkelingen.

Kijk op de site voor aanmeldingen: www.vlmnet.nlDoor: Tom Langerak Docent LE
Ps redactie: Een veel gebruikte internet tool voor netwerken voor professionals is “LinkedIn”. Probeer je netwerk op te bouwen! http://www.linkedin.com/

Op 1 oktober is er een VLM educators day… CU there!
5.Six Sigma steeds populairder in ziekenhuizenKwaliteit is letterlijk van levensbelang in een ziekenhuis. Met de toenemende marktwerking komt daar nog een financieel belang bij. Geen wonder dat het kwaliteitsmanagementprogramma Six Sigma, soms aangevuld met Lean, de meest populaire verbetermethode is. Daar komt bij dat de sterk mathematische aanpak aansluit bij de belevingswereld van de artsen. Zij nemen deel aan de verbeterprojecten als probleemeigenaar.

Op 24 juni 2008, vond een symposium plaats over Lean Six Sigma in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG); het evenement werd mede georganiseerd door IBIS UvA.
Eén van de sprekers was Sören Bisgaard (foto), hoogleraar industriële statistiek aan de universiteiten van Massachusetts én Amsterdam (UvA). “Bij computers krijg je tegenwoordig meer power voor minder geld, dus waarom kan dat niet in de gezondheidszorg”, chargeert hij.


Volgens Bisgaard heeft de effectiviteit van de gezondheidszorg technisch enorme vooruitgang geboekt, maar is de delivery daar sterk bij achtergebleven. Toepassing van managementmethoden uit manufacturing is volgens hem een probaat middel om daar wat aan te doen. “Nieuwe behandelmethoden kosten in de regel méér. Je kunt de kwaliteit echter ook verhogen door het aantal fouten en verspillingen te reduceren. In dat geval gaat een betere kwaliteit hand in hand met lagere kosten.”Verborgen ziekenhuis
Dr. Jaap van den Heuvel, voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier de Graaf Gasthuis Groep (RdGGG), spreekt in dit verband over een verborgen ziekenhuis. “Dat is het gedeelte waar veel tijd verloren gaat door complicaties, fouten en logistieke problemen. Die zaken kun je met Lean Six Sigma aanpakken. Dit verklaart ook het enthousiasme van de medewerkers daarvoor.”
Van den Heuvel is – deels indirect – verantwoordelijk voor de introductie van Six Sigma in maar liefst vijf Nederlandse ziekenhuizen. In de periode van 1999 tot 2005 bewees hij tijdens zijn promotieonderzoek dat Six Sigma effectief is. Als testcase fungeerde het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) te Beverwijk. Daarna verplaatste zijn werkterrein zich naar het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, en nu is hij dus actief in de RdGGG.


De promotor van Van den Heuvel destijds, professor Ronald Does, is tevens directeur van het adviesbureau IBIS UvA. Does zorgde voor een verdere uitrol van (Lean) Six Sigma. Dit leidde tot implementaties in het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer, het Virga Jesse Ziekenhuis in Hasselt (België), en in het UMCG.

Steevast leidt de toepassing van (Lean) Six Sigma in de beginjaren tot miljoenenbesparingen. Toch is het niet alleen maar een succesverhaal, er zijn ook kwetsbaarheden. Ten eerste moeten de projectleiders, de zogenaamde black belts, fulltime vrijgemaakt worden. Verder is het karakter van de methode nogal topdown, zeker in de beginfase.


In het eerste ziekenhuis, het RKZ, blijkt het Six Sigma programma al weer gestopt. “Dat komt niet door een gebrek aan betrokkenheid van de werkvloer”, benadrukt Van den Heuvel. “Integendeel, er werden nog heel veel verbeterprojecten aangedragen. Het probleem is echter dat de huidige raad van bestuur onbekend is met Lean Six Sigma. Als zij het programma niet willen continueren, houdt alles op natuurlijk.”
60 verbeterprojecten
In het UMCG is er geen vuiltje aan de lucht, het Lean Six Sigma programma draait daar nu een jaar op volle toeren. In die tijd zijn er maar liefst 60 verbeterprojecten gestart, waarvan 24 op het gebied van zorg, 20 op het gebied van middelen, 4 op het terrein van opleidingen en 11 projecten die te maken hebben met de interne organisatie. Afgesproken is dat green belt- en black beltprojecten besparingen moeten opleveren tenminste 50.000 en 100.000 euro. Zo niet, dan worden de projecten gestaakt. Dit is tot nu toe in slechts enkele gevallen gebeurd. Van de zestig projecten zijn er nu 12 grote en 16 kleinere (green belt) projecten afgerond. De besparing is daardoor op papier nu al zeker twee miljoen, hoewel harde cijfers nog ontbreken.
Black belt Antoinette van Etten wist maar liefst 500 ligdagen op de thoraxafdeling vrij te maken. Op basis van Value Stream Mapping verwijderde zij tijdsverspillende stappen bij dotterprocedures en hartkatheterisatie.
Een ander voorbeeld is het project van green belt Gerard Niemeijer. Op traumatologie is de huidige bedbezetting bijna 100 procent. Dit moet terug naar 85 procent, om te kunnen garanderen dat er altijd ruimte vrij is voor spoedopnames. Niemeijer heeft vastgesteld dat 30 procent van de bedbezetting niet noodzakelijk is. Nu is het zaak iets te doen aan de oorzaken daarvan, zoals wachten op een operatieve ingreep of een opname in bijvoorbeeld een revalidatie-instelling.
Een derde voorbeeldproject is dat van Jeanet Wijma en Ciska Davelaar, respectievelijk black en green belt. Zij hebben op de kraamafdeling geïnventariseerd hoeveel tijd er wordt besteed aan directe patiëntenzorg. Dit bleek ongeveer 50 procent, de rest van de tijd ging op aan administratie en overleg.Op dit moment wordt er gewerkt aan het reduceren van de administratieve werklast en aan het structureren van de overlegmomenten.

Jeanet Wijma (links) en Ciska Davelaar, respectievelijk black- en green belt, brachten gedetailleerd de activiteiten op de kraamafdeling in kaart. Als de administratieve taken worden verlicht, kan er veel meer tijd worden besteed aan de patiënt.


Meer over Lean Six Sigma in het UMCG en andere ziekenhuizen op www.procesverbeteren.nl

Auteur: Jaap van Ede

Bron: Logistiek.nl http://www.logistiek.nl


6.Conseptroosters op insite

Een nieuw jaar betekent altijd wel wat problemen met de roostering. Daarom de volgende tip zoals die ook staat op de insite HAN:

Insite Economie en Management 

Datum: 23/08/2007
Elke werkdag, aan het eind van de dag, publiceren we de vernieuwde versie.

Wij hebben nog niet alle roosterinformatie volledig en wachten nog op reacties van enkele coördinatoren.

Kijk dus, zoals altijd, regelmatig op Insite of er mogelijk iets is gewijzigd aan je rooster! We melden op Insite als het definitieve rooster beschikbaar is.
7.Ad van Dijk stelt zich voor…

Vanaf augustus ben ik instituutsdirecteur van het instituut bedrijfskunde en ik maak graag gebruik van de uitnodiging om me even voor te stellen.


Ik ben geboren en getogen in Amsterdam en Zaandam, vanaf 1957. Ik woon in Doetinchem, ben getrouwd en heb 2 zoons en 2 dochters tussen de 13 en 20 jaar.
In Amsterdam heb ik fysische geografie gestudeerd en ben afgestudeerd op een onderzoek naar mogelijkheden voor tuinbouw in Burkina Faso. Daarna heb ik een jaar aan de voorbereiding van een promotieonderzoek gewerkt. Vervolgens ben ik in Zwolle in het MBO onderwijs terecht gekomen als leraar geografie en ICT. In 1992 ben ik daar leidinggevende geworden.
In 2002 heb ik de overstap gemaakt naar een grote MBO school in de Achterhoek: het Graafschap College. Ik was daar sectordirecteur Economie & Dienstverlening en onder andere verantwoordelijk voor de logistieke MBO opleidingen. Omdat het MBO 4 niveaus kent varieerde dat van heel praktische opleidingen (80 beroepsgoederen chauffeurs per jaar) tot logistieke supervisors op MBO niveau 4, waarvan er elk jaar een heel aantal verder gingen op de HAN.
Inmiddels boven de 50 vond ik het na 16 jaar leiding geven in het MBO tijd voor een nieuwe stap en heb in januari gesolliciteerd bij de HAN. Lilian Prevoo en ik geven samen leiding aan het instituut. In de werkverdeling richt ik me wat meer op het Arnhemse en op de portefeuilles kwaliteitszorg, lectoraten en internationalisering. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik hier 3 dagen gewerkt en ben ik al heel wat logistiekers tegen gekomen. Ik zie uit naar een prima samenwerking met zowel de docenten en medewerkers van de HAN als met de bedrijven die met ons samenwerken.
Ad van Dijk
8.Logistiek op Youtube

Leuk thema dat in het leven geroepen is door Reinder. Jullie suggesties zijn welkom.

Formula 1 Logistics


http://nl.youtube.com/watch?v=kPtOEwxiD_Q

Supply Chain Response Management


http://nl.youtube.com/watch?v=WWgun_0nNaM&feature=related

9.HAN in top 10 Hoger Onderwijs

1 september 2008

Vandaag publiceerde Scienceguide de top 10 van sleutelfiguren in het Hoger Onderwijs. De jaarlijkse top tien wordt samengesteld uit de nominaties van betrokkenen in het hoger onderwijs. Allerlei bestuurders, politici en studentenleiders krijgen het verzoek om namen te noemen voorzien van een onderbouwing.

De HAN is in deze top 10 goed vertegenwoordigd: bestuursvoorzitter Ron Bormans staat op de 5e plaats en lector Frans de Vijlder deelt de 8e plaats met professor Simons en hoogleraar Noordegraaf van Universiteit Utrecht.


MaaiveldBij de opening van het studiejaar zei Bormans bij de presentatie van het nieuwe Instellingsplan HAN 2008-2012, dat de HAN boven het maaiveld uit wil steken. Met deze topnotering geeft hij zelf in ieder geval het goede voorbeeld.

Top 10


  1. Frans van Vught, oud-rector Universiteit Twente

  2. Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW

  3. Karl Dittrich, voorzitter NVAO

  4. Yvonne van Rooy, Universiteit Utrecht, Theo Bovens, OU en Sijbolt Noorda, VSNU

  5. Ron Bormans, voorzitter College van Bestuur HAN

  6. Trude Maas, onafhankelijk bestuurder

  7. Geert Dales, INHolland, Marcel Wintels, Fontys, Robert Veenstra, Stenden

  8. Robert-Jan Simons, UvU, Frans de Vijlder, HAN en Mirko Noordegraaf, UvU

  9. Doekle Terpstra, HBO-raad

  10. Ronald Plasterk, OCW
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina