In tegenstelling tot andere regio’s is de Westhoek een samenhoping van landschappenDovnload 11.99 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte11.99 Kb.
De Westhoek

In tegenstelling tot andere regio’s is de Westhoek een samenhoping van landschappen .

Zee en heuvels, bossen en vijvers, industrie en ambacht, kunst en gastronomie, je vind het allemaal in de Westhoek. Zelfs de meest veeleisende toerist is in de Westhoek nooit verder dan een uur verwijderd van de vervulling van zijn wensen. Zit het weer aan zee niet mee, dan laten ze je dat in de IJzervallei of het Heuvelland al snel vergeten.

De regio


De Westhoek bestaat  uit 16 gemeenten : Alveringem, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Zonnebeke

 De arrondissementen:

Nu gaan we de arrondissementen bespreken…

We hebben de West-Vlaamse Westhoek met de arrondissementen:

Diksmuide, Ieper en Veurne

En we hebben de Franse Westhoek met het arrondissement: Duinkerke

Nu wat meer info over de steden…

Diksmuide : Diksmuide is qua oppervlakte de grootste gemeente van West- Vlaanderen en is omringd door 14 plattelandsdorpen. Deze regio werd ook internationaal een stuk Vlaamse geschiedenis geschreven. De streek lag midden in het IJzerfront, en leed daardoor veel door de oorlog. Het belangrijkste monument is ongetwijfeld De IJzertoren, die werd opgericht als hulde aan de Vlaamse soldaten die aan de IJzer vochten. De hele Westhoek en Diksmuide in het bijzonder drukken je keer op keer met je neus op de ellende die machtshonger met zich mee brengt. Het 'Treurend Ouderpaar' van Käthe Kollwitz, op de Duitse begraafplaats van Vladslo, zegt meer dan duizend woorden.

Het oude stadscentrum, de markt met  Manneke uit de Mane en het Stadhuis, het Begijnhof, de Vismarkt, de Sint-Niklaaskerk, de Kleine en Grote Dijk, de oude Bloemmolens en de jachthaven Portus Dixmuda zijn echt de moeite waard om te bezoeken. Talrijke monumenten, begraafplaatsen en loopgraven herinneren ons aan de Eerste Wereldoorlog. In de directe omgeving nodigen eindeloze vergezichten dan weer uit tot wandelen, fietsen of een tochtje op de ijzer. Je komt door charmante dorpskernen, de open ruimte en beschermde natuurgebieden.

 Ieper : Ieper is zeker de moeite waard om te bezoeken met zijn Lakenhallen, de Grote Markt, de 'Last Post' onder de Menenpoort, de vestingen, de monumentale kerken, het "In Flanders Fields Museum", de stadse allures met terrasjes, winkeltjes en gezellige drukte,... Deze stad wordt ook wel de kattenstad genoemd omdat de inwoners hier vroeger alle katers van de Lakenhalle gooiden. Daardoor wordt hier ook de kattenstoet gehouden.  Ook ten zuiden van de stad liggen nog resten van eeuwenoude vestingen en vijvercomplexen. Mensen komen van overal op de wereld naar Ieper om de tal van herinneringen aan de eerste wereldoorlog te bezoeken. Ieper wordt ook wel de vredesstad genoemd omdat de vredesduif op het stadswapenschild de stad symboliseerde als vredesstad. In Ieper passeert er een trein en de stad ligt vlak bij de A19.

Veurne :

De middeleeuwse lakennijverheid bracht ook Veurne welvaart. De hoofdstad van de Westhoek kende zijn glorietijd in de Spaanse periode. Boven het vlakke land priemen alleen kerktorens en wieken van de vele windmolens die niet alleen wind, maar ook water vermalen. Maar het mooiste van deze stad is de Veurnse Grote Markt. De gemeente heeft verschillende toeristische trekpleisters: de Sint-Walburgakerk, het Bakkerijmuseum, de Sint-Niklaaskerk, de Sint-Karelsmolen, … Op de Grote Markt vinden we onder andere het stadhuis en het Landshuis terug. Op het Landshuis bevindt zich een toren in gotische stijl met een barokke bekroning: het Belfort (1628). Deze pas gerestaureerde toren is door de Unesco opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Een andere bezienswaardigheid is het Kasteel Beauvoorde in Wulveringem. Dit waterkasteel in renaissancestijl werd in de 17de opgetrokken door Antoon de Bryarde. Op het einde van de 19de eeuw werd het grondig gerestaureerd en sinds 1987 is het ook geklasseerd als 'beschermd monument'. Veurne heeft zijn bijnaam van 'De Boetestad' te danken aan de Boeteprocessie die jaarlijks in juli door de stad trekt.

 Duinkerke :

Veel toeristen gaan naar het franse deel van de westhoek om de vele historische dingen te bezoeken zoals de Sint-Elooiskerk, het Belfort, het Stadhuis, de toren van de Leughenaer, het standbeeld van Jean Bart (de beroemde Duinkerker kaper), de architectuur van de badplaats Malo les Bains maar ook de wederopbouw van het stadscentrum na de tweede wereldoorlog. In Duinkerke is er ook een haven. Het is de op twee na grootste haven van Frankrijk. Het is handig om Duinkerke te bezoeken want de stad ligt aan de E40 en er is een TGV-verbinding met Rijsel en Parijs.

Toerisme in de Westhoek:

Nu gaan we het hebben over het toerisme.

Wie wil genieten en tot rust komen is van harte welkom in deze regio. Deze landelijke streek baadt in een gezellige sfeer en heeft alles om de bezoeker te verwennen.

Dorpjes...
Vele dorpjes en landwegen nodigen de toerist uit de Westhoek te ontdekken. Stemmige herbergen en leuke restaurantjes hebben zich genesteld op verschillende locaties, ver van de drukte steden. In een warm kader laten de vriendelijke uitbaters je kiezen uit een eerlijk menu met originele streekgerechten aan zachte prijzen. Je kan er ook volop genieten van een lekker streekbiertje of het typische grensaperitief.

De charmante Westhoek:

Ten slotte is de Westhoek ook puur, authentiek en groen. De West-Vlaamse heuvels met hun beboste toppen en hun eindeloze vergezichten en het vlakke noorden met de IJzer en de polders nodigen je uit tot sfeervolle ontdekkingstochten. Ook de badplaatsen, de brede stranden en de ongerepte duingebieden zullen je zeker bekoren. Kortom, de Westhoek vol pure verwondering is een fascinerende streek om verliefd op te worden.

SAMENVATTING


*Soort toerisme: toerisme in groene gebieden en pretparktoerisme. Het 1ste vindt men terug in de hele Westhoek. Een pretpark vindt je in Ieper.

*Aantrekkingsfactoren: de natuur,de gastronomie en vele bezienswaardigheden bijvoorbeeld het genieten van bier en kaas in Poperinge,Lo,Zonnebeke. Ieper en Veurne zijn dan typische steden met geschiedkundige achtergrond.*Begeleidende factoren: horeca,wandelingen, monumenten bezoeken vindt je eigenlijk doorheen de hele voorstelling.
: public -> download -> bijlage
bijlage -> Wat wordt er letterlijk verfilmd?
bijlage -> De van het leven
bijlage -> 3 Reacties/adviezen op probleemverhaaltjes
bijlage -> Profielwerkstuk De moord op John F. Kennedy Naam: Menno Heijboer Begleider: De heer drs. E. V. Burcksen John F. Kennedy, vermoord door ‘vriend’ of vijand?
bijlage -> 4,6 miljard jaar geleden ontstond een kleine nevel van heet gas en stof die door samentrekking en zwaartekracht concentraties van deeltjes. De grootste massa werd later de zon
bijlage -> I maatschappelijke stage Opdracht 2
bijlage -> Getal, de persoon of de tijd
bijlage -> Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 § 2 De energie balans van de aarde
bijlage -> Boekverslag naam: Andrew Kambel Klas: V4a Datum: 13 november 2012 Boek: Haar naam was Sarah Auteur: Tatiana de Rosnay Aantal bladzijden: 331 Eerste uitgave: 2007 Uitgever: Artemis & co inhoudsopgave
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina