Informatie over ether als verdovingsmiddel (Bron: Wikipedia): Diethylether (of ethoxyethaan), kortweg gewoon etherDovnload 4.95 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte4.95 Kb.Informatie over ether als verdovingsmiddel (Bron: Wikipedia):

Diethylether (of ethoxyethaan), kortweg gewoon ether genoemd, is een organische verbinding, behorende tot de ethers, met als formule C4H10O. (Je ziet dus dat de stof ether bestaat uit C=koolstof, H= waterstof en O=zuurstof). De stof komt voor als een zeer vluchtige en ontvlambare vloeistof die bij 34,6°C al kookt.

Waar wordt ether voor gebruikt?

Ether werd vroeger gebruikt als middel om patiënten onder narcose te krijgen. Omdat ether zo goedkoop is en er geen dure apparatuur nodig is om het toe te dienen, wordt het (op steeds beperktere schaal) nog wel in ontwikkelingslanden gebruikt. Het wordt ook veel als ontsmettingsmiddel en als oplosmiddel gebruikt. Omdat het vaak in ziekenhuizen gebruikt wordt, roept de geur ervan bij de meeste mensen onmiddellijk associaties hiermee op; de geur staat bekend als “ziekenhuislucht”.Anesthesie (=verdoving bij operaties) van vroeger

Stel je een banale operatie voor, of het trekken van een kies voor, zonder verdoving. Eeuwenlang was dat de pijnlijke realiteit voor iedereen. Voor het trekken van een rotte tand moest je naar de barbier of chirurgijn, die het karwei vaak onder publieke belangstelling op de kermis uitvoerde. Niet toevallig is de algemene verdoving onder andere daar ontdekt door tandartsen en niet door wetenschappers in laboratoria.

Foto: Alruin, een magische plant met verdovende eigenschappen

De eerste verdovingsmiddeltjes

Om iemand minder gevoelig te maken voor pijn werden al vele middeltjes gebruikt. De eerste vormen van algemene verdoving waren: iemand dronken voeren of bewusteloos slaan. In de Griekse Oudheid maakte men slaapverwekkende mengsels met onder andere papaversap. De Romeinen voegden alruin toe aan wijn. (Alruin is een plant waarvan de extracten een verdovende werking hebben)0-0-0-0-0De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina