Informatie over Johanna KruitDovnload 10.44 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte10.44 Kb.
Informatie over Johanna Kruit
Johanna Kruit publiceerde sinds 1976 een tiental poëziebundels voor volwassenen.
Zij publiceerde sinds 1989 een tiental dichtbundels voor kinderen.
Zij publiceerde sinds 1989 bijna 30 kinderboeken .
Voor haar dichtbundel “Zoals wind om het huis”ontving zij in 1996 een Vlag en Wimpel.
Voor kleuters vertaalde zij twee boekjes uit het Duits.
Zij werkte mee aan vertalingen van Engelse gedichten voor het boek “Een Caribisch Dozijn”
Poëzie van haar werd vertaald in o.a. het Engels , Duits, Frans , Iers, Hebreeuws en in het Perzisch.
In 2002 stelde zij de bloemlezing “Opa hou jij het nog vol? “samen, waarin 100 gedichten werden opgenomen over opa’s en oma’s , geschreven door Nederlandse en Belgische jeugddichters.
Naar aanleiding van haar boek “Brieven aan een Prins”verscheen een landelijk lespakket over rouwverwerking bij kinderen, ( bestemd voor de Nederlandse scholen.)
Zij maakt geregeld deel uit van jury’s voor poëziewedstrijden, zoals voor de Stichting “Kinderen en Poëzie”, “Doe Maar, Dicht Maar” en de “Prijs voor de Letterkunde van de Vlaamse Provincies “
Van haar verschenen tot nu toe publicaties in ruim 250 lit. tijdschriften, kranten en weekbladen , in zowel Nederland als België .

Poëzie, artikelen en soms verhalen in opdracht werden gepubliceerd in o.a. Tirade, de Volkskrant, Trouw , Vrij Nederland, De Tweede Ronde, de Poëziekrant de Morgen etc.


Ook werd poëzie van haar opgenomen in meer dan 150 bloemlezingen in zowel Nederland als België.
Liedteksten van haar werden gezongen door o.a.: Rob de Nijs , Nelly Frijda en Miel Cools.
Zij trad en treedt geregeld op tijdens grote Poëziefestivals in zowel Nederland als België waaronder: “De Nacht van de Poëzie “, “Dichter aan Huis “, het tweejaarlijkse “Landgraaf- Poëziefestival ” en de grote zomerfestivals aan de Vlaamse kust.
Zij ontwerpt lespakketten voor scholen over poëzie en geeft workshops op dit gebied.
Zij bezoekt geregeld scholen als schrijfster om kinderen over haar werk te vertellen,maar ook om met hen samen te schrijven aan gedichten en verhalen.
In 2002 is er een speciale design “ Johanna Kruit Boekenkast “ ontworpen voor alle scholen in Zeeland, als hommage aan deze schrijfster.

In 1992 kreeg een nieuwe Zeeuwse bibliotheekbus de naam “ Orisande “, genoemd naar een van de titels van haar bundels.


Een aantal jaren geleden schreef Johanna Kruit, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse zaken ,een gedicht dat bestemd was voor de Nieuwjaarswens van dit Ministerie.
Naar aanleiding van haar boeken “Brieven aan een Prins”en “Zomer in Zoutelande”maakte Omroep Zeeland Televisie 2 documentaire films.
De Filmmaker Jos de Putter liet zich inspireren door een gedicht van Johanna Kruit en maakte de documentaire film “Passanten”. Een film die in première ging tijdens het Nationaal Filmfestival in September 2005.

De film is ook bestemd voor het buitenland en in Nederland verkrijgbaar op DVD.


In 2004 besteedde “Het Klokhuis”een aflevering aan het werk van deze schrijfster.
Zij was ook te zien in de t.v programma’s Twee Vandaag, Barend en Witteman, Achter het Nieuws en verschillende malen bij de Zeeuwse televisieomroep.
Zij schreef jarenlang columns over taal voor het vakblad “De Schoolmediatheek” , schrijft artikelen en recensies voor kranten en tijdschriften en verzorgt de laatste jaren een column voor de “Veerse Courant”,een blad dat zowel in gedrukte vorm alsmede ook digitaal verschijnt.
De Stichting Plint geeft geregeld Poëzie van haar uit op o.a. posters , poëziekaarten, een tafelkleed, kussensloop , agenda’s , notitieboekjes, kerstballen enz.
Bij het bezoek van koningin Beatrix aan Zeeland, ( 2005) werd Johanna Kruit gevraagd een gedicht voor de koningin voor te willen dragen.

De opname daarvan was die dag te zien in Twee Vandaag en op de Zeeuwse televisie.


In Nov. 2005 vierde de schrijfster haar 30 jarig schrijversjubileum en haar 65ste verjaardag.

De Zeeuwse Bibliotheek riep deze maand uit tot “ Johanna Kruit Maand “,en er vonden diverse festiviteiten plaats.Zij werd o.a. geëerd met een grote overzichtstentoonstelling over haar leven en werk, kreeg diverse feesten en lezingen aangeboden en er kwam een grote feestmiddag voor kinderen in de Zeeuwse Bibliotheek.
In Januari 2006 schreef zij, op verzoek van het Zeeuws Museum van Middelburg vier gedichten over het Museum ter gelegenheid van de Nationale Gedichtendag.
In 2010 verscheen er een gedicht van haar op een van de Middelburgse gevels.
In 2011 verscheen een bloemlezing uit haar werk ( Poëzie voor volwassenen )

Johanna Kruit heeft een eigen website ( www.johannakruit.nl ) waar verder alles over haar werk is te lezen.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina