Informatiepakket Spreekbeurt Sparta Rotterdam Informatie Spreekbeurt Sparta Rotterdam inhoudDovnload 58.49 Kb.
Datum19.08.2016
Grootte58.49 Kb.

Informatiepakket Spreekbeurt Sparta RotterdamInformatie Spreekbeurt Sparta Rotterdam


INHOUD


 • Geschiedenis van Sparta Rotterdam 3

 • De kleuren van Sparta Rotterdam 7

 • Sparta Stadion “Het Kasteel” 9

 • De Sparta Marsch 11

 • De Prijzenkast 12

 • Bekende spelers en trainers 13

 • Sparta Kidsclub 15

Geschiedenis Sparta Rotterdam
De officiële geschiedenis van Sparta Rotterdam begon op 1 april 1888.
Tot de oprichters van Sparta behoorden:

 • J.H.M. Claus

 • H.F.B. Cokart

 • H.C. Dupont

 • C.W. van den Ende

 • J. Harteveld Hoos

 • La Verge

 • B. Visser

 • J.F. de Vogel

De acht jeugdvrienden in de leeftijd van 13 tot 16 jaar beoefenden sinds de oprichtingsdatum in 1888 op wisselende locaties sport onder de naam Sparta. De vereniging is op elf amateurclubs na, de oudste voetbalvereniging van Nederland. In het betaald voetbal is Sparta de oudste van het land.


Eerst ging het om cricket, maar nadat de jongens een geschikte bal geschonken kregen, gingen ze ook de uit Engeland overgewaaide voetbalsport beoefenen. Vanaf 1889 gebeurde dat op een officieel door de wethouder aangewezen terrein ten westen van De Heuvel in Rotterdam-West.
In maart 1890 sloot Sparta zich aan bij de Nederlandsche Voetbal en Atletiek Bond. In 1892 werd een record gevestigd: op 18 december van dat jaar versloeg Sparta de Amersfoortsche Voetbalclub met wat nog steeds een recorduitslag voor een Nederlandse competitiewedstrijd is: 17 - 0.
Promotie naar de hoogste klasse volgde in 1893. In datzelfde jaar was Sparta de eerste Nederlandse club die een wedstrijd tegen een buitenlandse tegenstander speelde. In een vriendschappelijke wedstrijd werd met 0-8 van Harwich & Parkeston FC verloren. Toen een jaar later een wedstrijd tegen het Engelse Felixstowe FC op het programma stond, werd om een nieuwe vernedering af te wenden besloten dat Sparta een elftal zou opstellen waarin de beste spelers van heel Nederland waren opgenomen. De eerste wedstrijd van een officieus Nederlands voetbalelftal was daarmee een feit. (Einduitslag: 1-1.)
In de loop der jaren werden door Sparta onder andere in Nederland geïntroduceerd: de kopbal, een doel met een lat en netten (voor die tijd werd een touw tussen de palen gespannen) en fel gekleurde shirts.
Dat rood-witte tenue werd in 1899 afgekeken tijdens een bezoekje van het Spartabestuur aan het Engelse Sunderland FC. De eerste Sparta-shirts waren tweedehands Sunderland-shirts.
Vanaf 1901 werden door Sparta wedstrijden om de Zilveren Bal georganiseerd (destijds het belangrijkste 'bekertoernooi').
De eerste officiële thuiswedstrijd van het Nederlands elftal vond in 1905 plaats. Op 14 mei 1905 werd de Belgische ploeg met 4 - 0 verslagen. De wedstrijd vond plaats op het Schuttersveld in Crooswijk.
De eerste gouden tijd
Sportief bouwde de voetbalafdeling van Sparta een naam op als 'eeuwige nummer 2'. Daarin kwam vanaf 1909 verandering. Zowel in 1909, 1911, 1912, 1913 als in 1915 behaalde Sparta het landskampioenschap. In 1909, 1910 en 1911 won Sparta de N.B.L.O.-beker.

Deze was de inzet van de strijd tussen de nummers 1 en 2 van de beide afdelingen van de K.N.V.B.

In 1910 en 1913 werd de Zilveren Bal gewonnen. Dat Sparta in deze periode voor het eerst gebruik maakte van een trainer, de Engelsman Edgar Chadwick, zal ongetwijfeld aan het succes hebben bijgedragen. Sterspelers Bok de Korver en Huug de Groot speelden eveneens een belangrijke rol.
Op 14 oktober 1916 verhuisde Sparta voor de laatste keer, deze keer naar de polder Spangen in Rotterdam-West. Het Sparta Stadion werd, naar Engels voorbeeld, het middelpunt van de later gebouwde woonwijk en stond vanwege zijn voorgevel met twee torentjes al snel bekend als Het Kasteel.
Bok de Korver


In 1918 bracht Prins Hendrik als eerste lid van het Koninklijk Huis een officieel bezoek aan een voetbalwedstrijd. In de jaren die volgden bezochten ook Koningin Wilhelmina, Prinses Juliana en Prins Bernhard het stadion van Sparta.


Vanaf de jaren 20 werd in het in 1907 opgerichte clubblad De Spartaan

een stripverhaal over een Sparta-supporter gepubliceerd waarin de gekooide kanarie Sparta-Piet een belangrijke rol speelde. De strip was bedacht door de journalist Doe Hans. Een wollen replica van de vogel werd Sparta's mascotte. Een tijd lang hing het kooitje bijvoorbeeld bij Sparta in het doel. De naam Sparta-Piet werd spreekwoordelijk voor de fanatieke Sparta aanhanger.De tweede gouden tijd H. de Groot

De tweede glorieperiode van Sparta brak pas aan in het jaar 1952.
In 1953 en 1956 werd Sparta afdelingskampioen, in 1953 en 1954 werd op Paleis Soestdijk de Prinses Juliana-beker gewonnen; onder leiding van de Engelse coach Denis promoveerde men in 1955 naar de zojuist opgerichte eredivisie; in 1958 werd voor het eerst de KNVB-beker gewonnen en in 1959 werd Sparta, voor het eerst sinds 1915, weer landskampioen.

Neville wordt binnen Sparta nog steeds als een legendarische trainer beschouwd. De tribune waar zich de luidruchtigste Sparta-supporters bevinden werd op 1 april 2001 naar hem vernoemd: De Denis Neville Tribune.
Als gevolg van het kampioenschap speelde Sparta in de Europa-cup 1. Nog nooit eerder was een Nederlandse club in dit toernooi zo ver gekomen als Sparta kwam.

Denis Neville
Sparta won onder het oog van 83.000 toeschouwers met 0-1 van de full-profs van Glasgow Rangers. De Schotten trokken in de stromende regen, onder het oog van ruim duizend Nederlandse supporters, de beslissingswedstrijd op het Londense Highbury met minimaal verschil naar zich toe.
Ook de legendarische Sparta-Piet liet in de jaren vijftig weer van zich horen: supporter Frans Heyster blies in 1953 de Sparta Piet-traditie nieuw leven in door een kanariepiet in een kooitje mee te nemen naar alle uit- en thuiswedstrijden. Na de dood van het vogeltje werd het vervangen door een wollen exemplaar.
De club was door de successen in de jaren vijftig behoorlijk uit haar jasje gegroeid. In 1961 nam Sparta hierom het jeugdcomplex Nieuw-Vreelust in gebruik. In 1962 begon men met de bouw van de Schietribune die in 1963 in gebruik werd genomen. De capaciteit van het stadion kwam hierdoor op 31.000 plaatsen.
In 1963 besloot men tot het oprichten van de scouting. Onder leiding van Hans Sonneveld trok een team van scouts langs de velden op zoek naar jonge talenten. In de jaren die volgde heeft dit werk Sparta vele tientallen goede voetballers opgeleverd.
Terugval
In de jaren 1960 won Sparta nog twee maal de KNVB-beker (1962 en 1966) maar daarna nam het succes af. Sparta ontwikkelde zich gedurende de jaren 70 en 80 tot subtopper (in 1983 en 1985 werd bijvoorbeeld nog meegedaan aan het Europacup-3/UEFAcup-toernooi) en daarna tot middenmoter. In 1996 werd onder leiding van trainer Henk ten Cate nog wel een goed seizoen beleefd. Sparta eindigde dat jaar als zesde en was verliezend bekerfinalist. Dit was niet genoeg om de gevolgen van de totale verpaupering van de wijk Spangen en het uitblijven van zekerheid over de toekomst tegen te houden. De voetbalclub werd hierdoor een jaarlijkse degradatiekandidaat.
Eind jaren negentig werd, na ruim twintig jaar onderhandelen over andere locaties, door het moegestreden college van B&W besloten dat het nieuwe stadion in Spangen zou worden gebouwd. Het 'Kasteel' met de torentjes bleef daarbij behouden. Het stadion, dat in 2000 werd geopend met een wedstrijd tegen Glasgow Rangers, heette aanvankelijk op papier ENECO-stadion, maar werd later officieel omgedoopt tot Sparta Stadion, Het Kasteel.
Sparta na 1998, drie keer is scheepsrecht


Sportief ging het inmiddels bergafwaarts met Sparta. In het seizoen 1998/1999 moest deelname aan de eredivisie voor het eerst via de nacompetitie worden veiliggesteld. In het seizoen 1999/2000 volgde een korte opleving, met een 13e plaats. Het seizoen daarna ging het echter weer een stuk minder, en onder trainer Willem van Hanegem werd ternauwernood lijfsbehoud afgedwongen, wederom via de nacompetitie. Maar het zwaard

van Damocles bleef boven de club hangen, en in het seizoen 2001/2002 kwam de klap. Sparta, onder leiding van trainer Frank Rijkaard degradeerde naar de Eerste divisie. Frank Rijkaard
2002-2003
Het eerste seizoen in de Eerste divisie was een rampjaar voor Sparta. De club werd achtste en haalde hierdoor niet eens nacompetitie. In 2003 dreigde Sparta bovendien failliet te gaan. Door de bemoeienis van een aantal Sparta-gezinde zakenlieden, onder wie de textielmagnaat Hans van Heelsbergen, werd deze dreiging afgewend.

De gemeente Rotterdam speelde een ondersteunende rol in de redding van Sparta: zij kocht de aandelen van de BV Stadion Sparta.


2003-2004
In het seizoen 2003-2004 ging het de club een stuk beter. In het KNVB-bekertoernooi werd zelfs de halve finale gehaald, die Sparta na strafschoppen verloor van FC Utrecht. In de competitie deed Sparta lang mee om het kampioenschap, maar moest op het eind toch afhaken.
2004-2005
Het seizoen 2004-2005 werd een succesvol jaar. Sparta deed tot op de laatste speeldag mee voor het kampioenschap, dat uiteindelijk naar Heracles Almelo ging. In de nacompetitie werd vervolgens de eerste wedstrijd verloren. Naar aanleiding daarvan werd trainer Mike Snoei ontslagen. Oud-Sparta speler Adri van Tiggelen volgde hem tijdelijk op. Sparta won de laatste vijf wedstrijden en promoveerde op 9 juni 2005 naar de eredivisie, na een afwezigheid van 3 jaar.
2005-2006

Bij Sparta was handhaven in de eredivisie voor het seizoen 2005-2006 het enige doel. Na een sterke start belandde Sparta door een reeks nederlagen in de degradatiezone. De laatste drie competitiewedstrijden werden echter gewonnen, waardoor de club zijn plaats in de eredivisie veilig stelde.


2006-2007
Het seizoen 2006-2007 begon rampzalig. Sparta beleefde een slechte seizoensstart door in de eerste negen wedstrijden slechts 1 punt te behalen. Hierna brak een sterke periode aan: van de 12 volgende wedstrijden werden er 8 gewonnen, waaronder een ruime zege op Ajax (3-0). Na de winterstop waren de resultaten minder. Trainer Wiljan Vloet bekritiseerde de inzet van zijn elftal, dat hij beschreef als een "uitgeknepen citroen". Toch sprokkelde de ploeg genoeg punten bij elkaar om vanaf de 33ste competitieronde niet meer voor degradatie te hoeven vrezen. Het seizoen werd afgesloten met een 13de plaats. In de aansluitende play-offs om deelname aan de Intertoto werd Sparta in de eerste ronde uitgeschakeld door NEC.Wiljan Vloet

2007-2008
Vanaf het seizoen 2007-2008 heeft Sparta voor het eerst een Technisch Directeur: Danny Blind. Trainer Wiljan Vloet werd opgevolgd door Gert Aandewiel. Na het sluiten van de transfermarkt stelde Sparta in de thuiswedstrijd tegen AZ een basiselftal met veel nieuwe spelers op: zeven van de elf werden in de voorgaande maanden door Danny Blind naar Sparta gehaald. De optimistische verwachtingen werden niet waargemaakt: na elf competitieduels stond Sparta onderaan de ranglijst, zonder een wedstrijd te hebben gewonnen. Op 11 november werd naar aanleiding hiervan coach Gert Aandewiel op non-actief gesteld.

Adri vanTiggelen werd tot aan de winterstop 2007-2008 alsDanny Blind Hoofdcoach aangesteld. Hierna nam Foeke Booy het over en zorgde dat

Sparta zich veilig speelde in de Eredivisie met 34 punten uit 34wedstrijden.

De Kleuren van Sparta Rotterdam
De outfit van Sparta Rotterdam stamt (zoals je eerder al hebt kunnen lezen) af van het Sunderland SFC shirt. Tot op de dag van vandaag hebben de thuistenues van Sunderland AFC en Sparta heel veel met elkaar gemeen.
Het uittenue van Sparta Rotterdam verschilt, zoals bij elke club per seizoen. En het thuisshirt van Sparta heeft altijd de traditionele rood-witte banen. Hieronder een aantal Sparta shirts uit de afgelopen jaren.


Uittenue Sparta Rotterdam (2007-2008) Thuistenue Sparta Rotterdam (2007-2008)Thuistenue Sunderland AFCKrizstian Vermes in het shirt van Davy de Fauw tijdens het seizoen
Sparta van 2008-2009. van 2005-2006.
Rachid Bouaouzan in
actie tegen Willem II. (2006-2007)


Sparta Stadion “Het Kasteel”
Capaciteit: 11.000
Tribunes: Denis Neville Tribune (Harde Kern), Kasteel Tribune, Hoofdtribune & Bok de Korver Tribune

Opening Sparta Kasteel: 15 oktober 1916

Opening vernieuwde Sparta Stadion: 25 januari 2000De torentjes waar het stadion zijn naam aan heeft te danken.

Het veld van Sparta Rotterdam
De Sparta Marsch
Het clublied van Sparta Rotterdam heet: “de Sparta Marsch”. Hieronder staat de tekst van het lied dat door elke Spartaan uit het hoofd wordt meegezongen bij aanvang van iedere thuiswedstrijd.
Rood wit is onze glorie

rood wit zit ons in het bloed

bij neerlaag of victorie

in voor of tegenspoed

rood wit gaat nooit verloren

en jaren nog hierna

zullen wij laten horen SP-AR-TA

zullen wij laten horen SP-AR-TA
Dééz vlag ze is ons heilig

reeds tal van jaren lang

bij rood - wit zijn wij veilig

zijn wij voor niemand bang

wij zweren bij die kleuren

en zingen hoe 't ook ga

bij wat ook moog gebeuren SP-AR-TA

bij wat ook moog gebeuren SP-AR-TA
Bord van de Sparta Marsch, dat hangt in de Spartastraat.

De Prijzenkast van Sparta Rotterdam

Landskampioen (6 maal)
1909, 1911, 1912, 1913, 1915, 1959

Kampioenschappen voetbal van gewestelijke afdeling (5 maal)
1916, 1925, 1929, 1953, 1956

NBLO-beker (3 maal)
1909, 1910, 1911

KNVB-beker (3 maal)
1958, 1962, 1966

Winnaar Zilveren Bal (8 maal)
1910, 1913, 1923, 1925, 1929, 1934, 1935, 1951

Winnaar NOC-beker (1 maal)
1916

Prinses Juliana-beker (2 maal)
1953, 1954

De KNVB-bekerBEKENDE SPELERS EN TRAINERS

(Oud) bekende spelers van Sparta Rotterdam
 • Danny Koevermans

 • Sander Westerveld

 • Nourdin Boukhari

 • Bok de Korver

 • Huug de Groot

 • Louis van Gaal

 • Dick Advocaat

 • John de Wolf

 • René van der Gijp

(Oud) bekende trainers van Sparta Rotterdam
 • Willem van Hanegem

 • Frank Rijkaard

 • Henk ten Cate

 • Denis Neville

 • Wiljan Vloet

 • Adri van Tiggelen


Dick Advocaat

Willem van HanegemLouis van Gaal John de Wolf
Danny Koevermans scoort in de halve finale van de beker (2003-2004) tegen FC Utrecht.

Sparta Kidsclub

De allerkleinste supporters van Sparta Rotterdam zijn natuurlijk lid van Kidsclub ‘De Spartaantjes’. Bij deze speciale club voor Sparta-fans van 0 tot 12 jaar krijgen de leden een eigen clubpas waarbij je b.v. 10% korting krijgt in de Sparta Fanshop.


De Spartaantjes doen het hele jaar door allemaal leuke dingen. Er worden tal van activiteiten georganiseerd, zoals het Sparta Sinterklaasfeest, de Kinderpersconferentie, de Spartaantjes dag waarbij alle spelers van de selectie van Sparta met de leden voetballen en clinics geven en nog veel meer. Uiteraard worden er gedurende het seizoen ook diverse wedstrijden van Sparta bezocht.
Als Spartaantje is het ook mogelijk om aan de hand van een favoriete speler voorafgaand aan de wedstrijd het veld op te gaan bij de players-escorte. Een ervaring om nooit meer te vergeten.
Leden van de Spartaantjes kunnen ook hun verjaardagsfeestje vieren in het Sparta Stadion. Dit kan op de woensdagmiddagen.
Inmiddels hebben we ook al 1000 leden. Ben je zelf nog geen Spartaantje, meld je dan snel aan via kidsclub@sparta-rotterdam.nl of neem een kijkje op de website: www.spartaantjes.nl!
Sparta-Piet met kinderen bij een wedstrijd.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina