Inhoud Pagina fc abcoude 2Dovnload 34.15 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte34.15 Kb.

FC Abcoude, dat zijn we met z’n allen Pagina: van

Inhoud Pagina

FC Abcoude 2

De KNVB 2

De jeugd bij FC Abcoude 2

Jeugdplan FC Abcoude, Handleiding Leider Trainer
Pupillen, Mini’s, F, E, D
Meisjes
Junioren, C, B, A


Organisatie 4

Leider/Coach of Trainer/Coach
Hoofdtrainer en Wedstrijdsecretaris
Keeperstrainer
Jeugd Coördinator
Ledenadministratie
Bestuurslid Jeugdzaken
BestuurCompetitie, Bekervoetbal,Toernooien 5
Communicatie 5

Bestuur
Clubblad
Internet
Afgelastingen
Langs de LijnOp en rond het Sportpark 6

Rij- en reisgedrag

Kantine

Terreinbeheer

Kleedkamer

Voetbalspullen 7

Tenue

Onder het tenue
Trainingspak

Scheenbeschermers

Schoenen

Douchen


Handleiding voor ouders van jeugdspelers bij FC Abcoude

Van harte welkom bij FC Abcoude. Uw zoon of dochter speelt al bij FC Abcoude of gaat binnenkort bij FC Abcoude spelen. In dit speciale informatieblad voor ouders/verzorgers van jeugdleden vindt u alle belangrijke gegevens over de gang van zaken bij de FC Abcoude.


Het motto van de club is: FC Abcoude dat zijn we met z’n allen. Een vereniging kan niet zonder vrijwilligers. Zeven dagen in de week is het complex geopend en zijn er allerlei activiteiten. Dat kan natuurlijk alleen met de hulp van vele vrijwilligers. U zult merken dat er op allerlei terreinen heel veel werk verzet wordt door die vrijwilligers.

Een paar voorbeelden: vervoer van de spelers naar wedstrijden, trainen van de teams, leiden van de teams, scheidsrechter of assistent-scheidsrechter zijn, wedstrijdverslagen schrijven, clubblad maken, overdag leveranciers ontvangen, kantinediensten draaien, enzovoort, enzovoort.

Heel veel vrijwilligerswerk dus! U zult merken dat dit werk vaak met een professionele inzet en ambitie wordt uitgevoerd. Als U desondanks kritiek heeft, bedenk dan wel dat het vrijwilligerswerk is. We vragen u niet om uw kritiek achterwege te laten, maar het is wel een extra reden om er voor te zorgen dat uw kritiek opbouwend is en op de juiste manier en op de juiste plaats aan de orde wordt gesteld.

Om de vereniging goed te kunnen blijven ‘runnen’ zal er ook een beroep op u worden gedaan.
De KNVB
Door het lidmaatschap van FC Abcoude is uw kind ook lid van de KNVB. Op de website van de KNVB, www.knvb.nl, kunt u kennis nemen van de reglementen van de KNVB.

KNVB leden krijgen gedurende het seizoen ook het blad Voetbal Totaal enkele malen opgestuurd.De jeugd bij FC Abcoude
Jeugdplan FC Abcoude, Handleiding Jeugd Begeleider FC Abcoude

Het jeugdplan van FC Abcoude is een werkplan, waarin het technisch/tactisch beleid voor de jeugd staat beschreven. Het jeugdplan is dus vooral bedoeld voor de trainers. De meest recente versie van het jeugdplan dateert van 1996. Periodiek wordt dit jeugdplan bijgesteld aan de eisen van de actualiteit. Alle jeugdtrainers krijgen dit plan via het bestuur. Ook andere geïnteresseerden kunnen het jeugdplan bij het bestuur of via de website van de club opvragen.

De handleiding jeugdbegeleider FC Abcoude is nieuw dit jaar. Deze handleiding is vooral bedoeld voor leiders/trainers. In deze handleiding komen alle mogelijke taken van de leider/trainer aan bod. Alle leiders/trainers krijgen een exemplaar van de handleiding via het bestuur. Natuurlijk kunnen ook andere geïnteresseerden een exemplaar bij het bestuur opvragen. De handleiding is inmiddels ook via de website van de club te downloaden. Ook dit document zal natuurlijk regelmatig herzien moeten worden.
Pupillen, Mini’s, F, E, D.

Spelers tot 6 jaar horen bij de Calimero’s. In principe trainen deze spelers vooral. Op deze leeftijd wordt er nog niet meegedaan aan de KNVB competitie. Het accent ligt vooral op het spelen van kleine partijtjes. Vooral partijtjes vier tegen vier.

Spelers tot 9 jaar heten F-pupillen. Deze spelers doen wel mee aan de competitie van de KNVB. Vanaf het seizoen 2002 – 2003 zullen de 1e jaars F-pupillen echter een onderlinge competitie op het eigen sportpark gaan afwerken. Het grote voordeel is dat deze kinderen op zeer jeugdige leeftijd in ieder geval tegen eigen leeftijdsgenoten uitkomen en geen verre reizen hoeven te maken naar tegenstanders. Bovendien leert men elkaar door deze onderlinge competitie op het eigen veld binnen de club beter kennen. Dat is voor de toekomst van spelers en club erg belangrijk.

F-pupillen spelen op een half voetbalveld met teams van zeven tegen zeven. Door de kleinere velden en de kleinere teams is er voor elke speler meer balcontact en wordt er dus meer geleerd. De doelen zijn ook een stukje kleiner. Dus voor de keeper is het ook leuker.

De wedstrijden duren 2 maal 20 minuten. Alle teams trainen in ieder geval een keer in de week een uur. Bij de jongste F-pupillen wordt nog niet geselecteerd. Bij de tweedejaars F-pupillen wordt er al wel een beetje naar sterkte ingedeeld. De hoogste F-teams trainen twee keer per week.

E-Pupillen zijn spelers tot 11 jaar. In deze leeftijd wordt er voor het eerst serieus geselecteerd. De meeste E-pupillen spelen ook nog zeven tegen zeven op een half veld. Maar met de geselecteerde spelers wordt er al op het grote veld gespeeld.

In het seizoen 2001-2002 speelt de E-selectie groep op het grote veld in een speciale klasse, de 5e klasse. Dat team heet D9. In deze D9 spelen vooral tweedejaars spelers, de eerstejaars E-selectie spelers vormen de E1 en E2. De overige tweedejaars E-spelers vormen de E3 en E4 en de overige eerstejaars E-spelers vormen de E5 en zo verder.

In de E1 en E2 worden eerstejaars spelers opgeleid om in het volgende jaar in de D9 te spelen. Spelers van de E1 en E2 mag je dus niet vergelijken met spelers van de E3.

De D9 en E1 en E2 trainen twee keer in de week, de overige E teams één keer in de week. Een competitiewedstrijd van E-pupillen duurt tweemaal 25 minuten.
D-pupillen zijn spelers tot 13 jaar. Er is aan het eind van het seizoen opnieuw gescout en er is opnieuw geselecteerd. Spelers die nog niet bij de selectie hoorden, hebben een nieuwe kans gekregen. Spelers die al wel bij de selectie hoorden zijn opnieuw beoordeeld. Op deze leeftijd ontwikkelen kinderen zich niet allemaal op dezelfde manier en niet met dezelfde snelheid.

De D-selectie bestaat uit de D1, een team dat vooral uit tweedejaars spelers bestaat en uit de D3, met vooral eerstejaars D-pupillen. De D2 bestaat uit tweedejaars D-spelers, de D4 uit eerstejaars D-spelers. De overige D-spelers worden ingedeeld in D5 met vooral tweedejaars en de overige eerstejaars D-spelers vormen de daaropvolgende teams.

De D1 tot en met de D 4, dat zijn dus de selectie teams en de twee teams daar vlak achter, trainen in principe twee keer in de week.
Meisjes

Bij FC Abcoude zijn ook meisjes teams. Op dit moment zijn er drie teams. Meisjes 1, 2 en 3. Het eerste meisjesteam is een elftal en speelt op een heel veld. Meisjes 2 en 3 spelen op een half veld. .Junioren, C, B, A

Vanaf de C-junioren wordt op zondag gespeeld. C-junioren zijn de spelers tot 15 jaar, B- junioren tot 17 jaar en A-junioren tot 19 jaar.De Organisatie

Leider/Coach of Trainer/Coach

Elk team heeft een leider nodig. De taken van de leider worden uitgebreid beschreven in de handleiding voor leiders/trainers. De leider begeleidt de spelers voor, tijdens en na de wedstrijd. Hij zorgt er voor dat de spelers vooraf alle informatie krijgen en onderhoudt de contacten met de overige functionarissen van de club.

Elk team heeft ook een trainer. De taken van de jeugdtrainer worden uitgebreid beschreven in het jeugdplan en in de handleiding voor leiders/trainers.

De coach bepaalt de opstelling, regelt het wisselen en geeft technisch/tactische aanwijzingen tijdens de wedstrijden. De leider of de trainer treedt tijdens de wedstrijden als coach op.

Hoofdtrainer en wedstrijdsecretaris

Voor elke leeftijdsgroep is er een hoofdtrainer. De hoofdtrainer verzorgt de trainingen en coaching van de selectie teams. De hoofdtrainer is gekwalificeerd om training te geven. In principe is dit dus geen vrijwilligersfunctie.

Voor elke leeftijdsgroep is er ook een wedstrijdsecretaris, dat is wel een vrijwilligersfunctie.

De wedstrijdsecretaris heeft contact met de secretaris van de vereniging, met de ledenadministratie en met de leiders van de teams.

De hoofdtrainer geeft met de wedstrijdsecretaris leiding aan leiders en trainers van een leeftijdsgroep. De hoofdtrainer neemt daarbij het voetbaltechnische gedeelte voor zijn rekening, de wedstrijdsecretaris het administratieve. De hoofdtrainer en de wedstrijdsecretaris houden contact met de leiders en trainers van de betreffende leeftijdsgroep.

Keeperstrainer


Er zijn ook speciale trainers die zich met de keepers bezighouden. De keepers van selectie teams volgen samen keeperstraining. De keepers van de overige teams vormen een andere trainingsgroep. Speciaal voor de keepers is er een jeugdplan voor keepers.

Jeugdcoördinator

Met ingang van dit seizoen zijn er twee jeugdcoördinatoren bij de club actief. Er is een coördinator voor de FED jeugd en een coördinator voor de CBA jeugd. Samen met de overige hoofdtrainers en keeperstrainers zorgen zij voor de uitvoering van het jeugdplan.
Ledenadministratie
Alle gegevens van alle leden en aspirant leden worden verzameld en beheerd door de ledenadministrateur.Bestuur

Het bestuur bestaat uit een voorzitter, een penningmeester, een secretaris en een aantal gewone leden. Elk van de bestuurleden heeft een bepaald werkgebied. Eén van de leden heeft jeugdzaken in zijn portefeuille. Dit bestuurlid is verantwoordelijk voor de jeugdafdeling. Helaas bestaat er voor deze functie momenteel een vacature, die hopelijk snel weer wordt ingevuld.

Competitie, Bekervoetbal, Toernooien.
Met ingang van het seizoen 2001-2002 heeft de KNVB alle districten opnieuw ingedeeld. Er waren 9 districten, er zijn er nu 6. FC Abcoude gaat spelen in district West 1.

De F, E en D-jeugd gaat spelen in poules van 14 teams met een mogelijkheid tot herindelen. De eerste seizoenshelft wordt een halve competitie afgewerkt, dan volgt herindeling. Ook in de tweede competitiehelft wordt een halve competitie gespeeld.

De C, B en A-jeugd gaat spelen in poules van 12 teams. Deze teams spelen een hele competitie. Er is ook hier een mogelijkheid tot herindeling.
Het KNVB beker toernooi kent een open inschrijving. Clubs doen mee op vrijwillige basis. Inschrijving van junioren- en pupillenteams staat open voor 1e en 2e teams. De voorronden vinden plaats voor de competitie en de finales worden gespeeld in mei van elk jaar.
Het Zwaluwentoernooi vindt plaats op de 1e inhaaldag van het seizoen. Aan dit toernooi nemen de F, E en D-pupillen deel. Op die dag wordt aan alle bezoekers een toegangsprijs gevraagd. De opbrengst van het toernooi is bestemd voor de sport voor gehandicapten.
Toernooien worden gehouden voor aanvang, tijdens (Pasen) en na afloop van de competitie. De wedstrijdsecretaris en de hoofdtrainer zorgen dat alle teams ingeschreven worden voor een aantal leuke toernooien In het algemeen gebeurt dit in overleg met de jeugdcoördinator.


Communicatie
In een vereniging met honderden leden en veel vrijwilligers is het van groot belang om goed met elkaar te communiceren. Op zaterdag en zondag zijn er altijd heel veel leden op het complex. Dat zijn bij uitstek de momenten om elkaar informeel te ontmoeten. Er zijn natuurlijk ook verschillende formele kanalen.

Bestuur

Er zijn Algemene Ledenvergaderingen waarbij alle leden en ouders van jeugdleden welkom zijn om mee te praten en te beslissen over het beleid van de club.

Daarnaast zijn er bestuursvergaderingen. Die vergaderingen worden aangekondigd in het clubblad of op de website. Voorafgaand aan elke bestuursvergadering is er een inloopspreekuur van 19.30 tot 20.30 uur.
Clubblad


Elke dinsdag verschijnt het clubblad met daarin o.a. berichten van het bestuur, het wedstrijdprogramma voor het aankomende weekeinde, mededelingen van de wedstrijdsecretaris en verslagen van gespeelde wedstrijden.

Op de eerste bladzijde vindt u alle gegevens van de club en de namen en telefoonnummers van alle functionarissen.

Als U een verslag van de wedstrijd wilt maken gebruik dan het lettertype Comic Sans, lettergrootte 9. Verslagen kunt U inleveren voor zondagmiddag 17.00 uur in de brievenbus achterin de Kantine of vóór maandag 09.00 uur op Aasdomstraat 18 te Abcoude. Mailen kan ook: p.b.kooyman@worldonline.nl.


Internet


Er is een FC Abcoude Site: www.fcabcoude.nl, daarop kunt U allerlei gegevens van de club opzoeken, onder meer telefoonnummers van de verschillende clubfunctionarissen, wedstrijdprogramma’s en berichten over afgelastingen. De FC Abcoude site zal zeker nog verder groeien.

Ook de KNVB Site, www.knvb.nl, is handig. U kunt daar uitslagen en standen van elk FC Abcoude team vinden, maar ook de adressen van alle tegenstanders.

In de kantine hangt ook een kaart van Amsterdam, een uitgave van het Parool, met daarop alle belangrijke sportaccommodaties. Als U een computer heeft, dan kunt U op de site van de ANWB, www.anwb.nl, de route voor de uitwedstrijd vinden.

Teletekst op NieuwsNet 9


Het gehele wedstrijdprogramma van het aankomende weekeinde staat aan het begin van de week op teletekst van NieuwsNet 9. U gaat dan naar pagina 713 en daar vindt u alle informatie die nodig is. Dus, hebt u geen internet en het clubblad, dan kunt u via deze weg toch kennis nemen van het eerstkomende wedstrijdprogramma.

Afgelastingen


Tot voor kort waren de afgelastingen te horen op Radio Noord Holland. Door de herindeling van de districten gaat Radio Noord Holland daar niet mee verder.

Vanaf het seizoen 2001 – 2002 zullen de afgelastingen van thuiswedstrijden op de

FC Abcoude website en NieuwsNet 9 te zien zijn. Voor uitwedstrijden zal men contact op moeten nemen met het sportpark van de tegenstander. Leiders wordt geadviseerd om hiervoor een telefoonketting te organiseren. Bij erg slecht weer staan de berichten al eerder op NOS Teletekst pagina 603. Het gaat dan om algehele afgelastingen binnen het district.

Langs de lijn


Aan alle ouders vragen we om het coachen aan de coach over te laten. Voor de spelers is het verwarrend als ze van verschillende mensen, soms tegenstrijdige, opdrachten krijgen. Aanmoedigen mag natuurlijk wel. In het algemeen geldt dat positieve opmerkingen veel meer effect hebben dan negatieve kritiek.

Als U vragen hebt aan de coach, stel ze dan na de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd moet de coach zich met de spelers bezig kunnen houden. Om alle spelers in de gaten te houden. te coachen en eventueel te wisselen heeft de coach echt al zijn aandacht nodig.

Laat het leiden van de wedstrijd aan de scheidsrechter en assistenten over. Laat commentaar op de leiding achterwege. Blijf op de velden achter de afscheiding en geef ruimte aan de assistent-scheidsrechter. Wees zuinig op de vrijwilligers. Ook van de andere verenigingen.


Op en rond het sportpark
Rij- en reisgedrag


Bij thuiswedstrijden kan er gewoon verzameld worden op het eigen sportpark. Er is een fietsenstalling met voldoende ruimte voor fietsen en brommers.

Voor de auto’s is er nu nog wat minder ruimte. Misschien een goede reden om met de fiets te komen.

Als U met de auto komt, rij dan langs de ingang van het Sportpark en parkeer dan bij voorkeur aan de linkerkant in de schuine parkeervakken.

Ook bij uitwedstrijden is het leuk om te verzamelen op het eigen sportpark. Je ziet dan nog wat van een wedstrijd of je gebruikt nog wat in de kantine. Voor veel teams is de drukte op het sportpark aanleiding om te verzamelen bij de golfbaan De Houten Vier of bij een of ander metrostation. Dat kan natuurlijk ook.

Probeer indien mogelijk te poolen. Het is niet nodig om met 14 halfvolle auto’s de weg op te gaan. Laat het vervoer niet steeds aan dezelfde mensen over. Als er spelers met u meerijden, zorg dan voor een auto-inzittenden verzekering en zorg er in ieder geval voor dat alle kinderen in de gordels zitten. Neem geen risico’s bij het rijden in colonne.

Kantine


Door de week en in het weekend is de kantine in principe geopend. U begrijpt het al, ook dit gebeurt allemaal door vrijwilligers. In het clubblad staan de gegevens van de Kantinecommissie. U kunt zich bij hen aanmelden om een handje te helpen. Dat is hard nodig.

Terreinbeheerder

Vlak naast de kantine is het kantoor van de terreinbeheerder. Door de week is dat Dhr. Kasiem in het weekend Dhr. Nico Zwanenberg. U kunt bij hen terecht voor gevonden voorwerpen, limonade in de rust, sleutels voor de kleedkamers, wedstrijdballen, enzovoort.

Naast het kantoor hangt een bord met de kleedkamer- en veldindeling.

Kleedkamer


De allerjongsten hebben in de kleedkamer misschien nog hulp nodig bij het aan- en uitkleden van een van de ouders. Vanaf de E-pupillen zouden de spelers zich toch wel zelf om moeten kunnen kleden en hun veters goed vast moeten kunnen maken. Dat kan thuis ook heel goed een paar keer geoefend worden. Vanaf de E-pupillen is de kleedkamer dus het domein van de spelers, de coach en de leider. Als de coach of leider niet aanwezig is, dan is het de bedoeling dat één van de ouders toezicht houdt. Met een beetje toezicht verloopt het aan- en uitkleden al een stuk beter en hebben we ook invloed op de sfeer in de groep.

Na afloop moet de kleedkamer natuurlijk schoon achtergelaten worden. Er komen meestal nog meer teams achteraan. Schoonmaakmateriaal is in de kleedkamers aanwezig. De oudere jeugd kan dit bij toerbeurt en zelfstandig doen. Bij de jongere jeugd is er nog hulp van de ouders nodig.VoetbalspullenTenue

Het FC Abcoude tenue, bestaande uit shirt, broekje en sokken, wordt gemaakt door Errea. Het tenue is te koop bij Sporthuis Albers te Abcoude.Onder het tenue

Het FC Abcoude tenue lijkt luchtig, maar het is behoorlijk warm. Als het wat kouder wordt kan er wat onder gedragen worden. Draag geen katoen onder het voetbalshirt. Katoen houdt het transpiratie vocht vast. Door het natte shirt koelen de spelers juist af. Een katoenen T-shirt onder het voetbalshirt werkt dus averechts. Het beste is om thermisch ondergoed te dragen. Dat is verkrijgbaar in de betere (buiten)sportwinkel, maar dat is vrij prijzig. Onderkleding voor wielrenners is veel goedkoper en net zo effectief. In de winter kan er, in overleg met de coach, ook een maillot gedragen worden onder het voetbalbroekje. Zorg dan wel voor een zwarte maillot.Trainingspak

Bij de training is het fijn als iedereen in het Abcoude tenue loopt.

Tijdens de training krijgen de spelers vaak hesjes aan om de verschillende partijen uit elkaar te houden. Dat werkt het beste als iedereen hetzelfde draagt. Als het wat kouder wordt dan wordt er natuurlijk in trainingspak getraind. Bij Sporthuis Albers is een speciaal werkpak te koop voor een redelijke prijs. Informeert u er rustig naar.
Scheenbeschermers

Scheenbeschermers zijn verplicht. Ze zijn in elke sportwinkel te koop. Vooral voor de jongste spelers is de maat belangrijk. Zorg dat de beschermer onder het kniegewricht blijft.


Schoenen

Bij FC Abcoude wordt getraind en ook veel gespeeld op kunstgras. Het is het beste om op speciale voetbalschoenen voor kunstgras te trainen en te spelen. Voor de jongste spelers is één paar schoenen genoeg: kunstgrasschoenen. Het is beter om met kunstgrasschoenen op gras te spelen dan met noppen op het kunstgras. De spelers gaan daar vaak verkeerd door lopen. Ze wikkelen hun voet niet goed af en glijden snel uit. Voor het kunstgras zelf zijn die noppen trouwens ook niet goed.

Schoenen met metalen noppen zijn gevaarlijk voor medespelers en om die reden verboden.Douchen

Na de training en na de wedstrijd wordt er gedoucht. Van voetballen kan je behoorlijk vuil worden en het is ook ongezond om bezweet weg te gaan. De kans op een verkoudheid of een griepje is groter als je na de training of wedstrijd in je sportkleren blijft lopen.Na afloop douchen dus. Bij voorkeur op badslippers. Daarna goed afdrogen, droge kleren aan en eventueel met een capuchon of muts op naar huis.


Informatie voor Jeugdleden en hun ouders/verzorgers 25-08-16
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina