Inhoudsopgave Algemene informatie 3Dovnload 386.92 Kb.
Pagina1/9
Datum23.08.2016
Grootte386.92 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9Jaargang 76 nr. 3 maart 2010Inhoudsopgave

Algemene informatie 3


Van de redactie 4

Van de bestuurstafel 5

Biografie Peng 5

Schaakfestival 6

Assen-HSP 18

Van der Linde 1- Assen 1 19

Roden 1 – Assen 1 20

Unitas – Assen 22

Oostermoer – Assen 1 24

Assen 1 en het engeltje op het schaakbord 25

Kostbare overwinning Assen 2 op Ten Boer 27

Bekerteam Assen 2 velt Rolde 28

Assen verplettert Sissa in kwartfinale NOSBO beker 29

Analyse uit Roden –Assen 2 (beker) 32

Assen 2 niet opgewassen tegen Haren 3 34

Assen 2 heeft weinig moeite met Roden 2 35

Assen 2 bijna veilig na winst op Middelstum 36

Assen 2 handhaaft zich in de eerste klasse 37

Analyse uit Assen 2 – Ten Boer 39

Hoekje van Tinus 41

Interne competitie 42

Speelschema senioren 43

Ranglijst senioren 43

Verslag BSSK 2010 45

Speelschema jeugd 45

Ranglijst jeugdleden (Rapid competitie) 46

Ranglijst jeugdleden ( 45 min. competitie) 46

Algemene informatieClubavond vrijdag

19.00 – 20.00 uur: jeugdtraining en interne jeugdcompetitie

19.45 – 24.00 uur: interne competitie senioren

Speellokaal De Steiger Beek 1a Assen tel. 352000


Bestuur:

Voorzitter: Sjoerd Homminga

Secretaris: Jan Kuperus

Penningmeester: Jacob Dijkstra

Lid: Martin van Velzen

Lid: Maarten HoolsemaRedactie:

E-mail: clubblad@schaakclubassen.nl (kopij clubblad)


Redactie: Johan van Dijk, Ted Ploegmakers


Webmaster: Martin van Velzen

Internetsite: http://www.schaakclubassen.nl/

webmaster@schaakclubassen.nl (kopij voor site)
Senioren:

Competitieleiding:

Interne: Maarten Hoolsema

Externe: Sjoerd Homminga


Jeugd:

Jeugdleiding: Martin van Velzen

Coördinatie trainingen: Tinus Spriensma, Elmar Hommes

Competitieleiding: Interne: Martin van Velzen

Externe: Maarten Hoolsema

Overig:

Bibliothecaris: Berto Homan

Materiaal commissie: vacant
Contributie:

92,50 voor Senioren


65,00 voor Junioren
50,00 voor Aspiranten
55,00 voor Gasten
Financiële bereikbaarheid: ING rek.nr. 889584

Van de redactie,
Het is drie maanden -lang- geleden, dat jullie iets mochten lezen van een clubblad.

Voor je heb je het derde exemplaar van de huidige jaargang.


Ook nu speel de techniek een bepalende rol in het tijdstip van verschijnen.

Had plannen t.a.v. de uitvoering van de buitenkant van E.R. helaas ben ik te weinig C.T.-nerd om dat te kunnen realiseren.

Als redacteur zou ik eerder een computerinstructie verlangen dan een schaaktraining, maar gezien mijn positie op de ranglijst bevind ik me in een duivels dilemma. (wat vermag prioriteit??)
Wat mag nog meer onze aandacht hebben??
Het bestuur vraagt onze aandacht voor een keuze;

-Zij krijgt respect voor haar artikel over; geluk; krijg je dat, of dwing je dat af ??? Lezen!


In het 'feuilleton' over belangwekkende schakers van onze tijd, dit keer een 'biografie' over Peng.........
Wat is er verder te lezen? ;

- Een al bijna 3 maanden oud verslag van het Kersttoernooi 2009 in Groningen, lezenswaardig!.

Met partij-verslagen, uit diverse groepen -m.n. van Asser vertegenwoordiging-, om na te spelen!

- Veel verslagen van Assen 1 (6) (verslag van wedstrijden en partij analyses).

- Veel verslagen van Assen 2 (7) (verslag van wedstrijden en partij analyses).

- Natuurlijk het hoekje van Tinus.

- Iets over de interne competitie.

- Speelschema's

- Ranglijsten.

- Ledenlijsten


Kortom veel te lezen!

- Plezier daarmee,


De sluitingsdatum voor het inleveren van artikelen voor het volgende clubblad is 1 juli 2010.
Johan van Dijk

Van de bestuurstafel: Geluk dwing je af
In de jaren zeventig werd gesproken over “Lucky Ajax”. Deze club presteerde het om steeds in de slotminuten de winst te pakken en daardoor ze een aantal maal achter elkaar kampioen van Nederland werden. Toen Feyenoord in 1999 voor het laatst landskampioen werd waren de uitslagen erg opmerkelijk. Vele malen werd met miniem verschil gewonnen. Nog opmerkelijker was dat het winnende doelpunt vaak in de laatste vijf minuten viel. Blijkbaar was hier sprake van geluk.
Ik moest hier aan denken na het zinderende slot van de halve finale om de NOSBO beker die we tegen Unitas 4 speelden. Even na half twaalf vielen de eerste beslissingen. Maarten Dijkstra behaalde een regelmatige overwinning na een fraaie torenzet in het middenspel, waarmee hij een dame tegen een toren en loper veroverde. Pieter Tromp verloor, nadat hij een slechte stelling minimaal een uur wist te rekken, door te spelen op tegenkansen.

Op de eerste twee borden zag het er niet rooskleurig uit. Renze Rietveld had een prachtige stelling, maar moest veel tijd investeren om een winnende voortzetting te vinden. Dat brak hem bijna op, nadat zijn tegenstander zich nauwkeurig wist te verdedigen en en passant een sterke verbonden vrijpion in het centrum wist te creëren. Met nog 1 minuut op de klok tegen meer dan tien aan de andere zijde werd het ergste gevreesd.

Op het bord naast Renze speelde Ivo Maris een puike partij. Tegengestelde rochades en een aanval, waaraan alle stukken inclusief toren- en loperpaar meededen, zijn stellingen waarin Ivo zich thuis voelt.

Beide stellingen hadden een gemeenschappelijk kenmerk: iedereen kon winnen of verliezen en dus kon de uitslag alle kanten uit. Objectief gesproken had Unitas 4 de beste papieren.


In de wedstrijdsport spelen een aantal krachten mee: spelinzicht, techniek, tactiek, doorzettingsvermogen, ervaring, teamspirit en de wil om te winnen. Een goed team moet over al deze facetten beschikken om een wedstrijd in winst om te zetten.

Assen 1 heeft de afgelopen twee jaar bewust gewerkt aan deze aspecten.

De neutrale toeschouwer zou wellicht de indruk hebben dat de remise van Ivo een mazzeltje was, omdat in tijdnood de materiële stelling om de twee zetten significant wisselde. Daarnaast zou je je niet aan de indruk kunnen onttrekken dat de winst van Renze, die met nog 31 seconden op de klok twee stukken in de schoot geworpen kreeg, puur geluk was.
Ik weet echter beter: op karakter werd voor de tweede maal de finale bereikt van de NOSBO-beker.
Sjoerd Homminga

voorzitter


Peng Zhao Qin
Toen ik schaaktijdschrift Matten binnen kreeg bleek dat ze voor het eerst een thema-editie hadden gemaakt met als titel Vrouwen & schaken. Gezien het feit dat er bij de volwassenen maar een vrouw lid is van onze club en ook bij de jeugd de jongens nog in de meerderheid zijn, vond ik het passend om maar weer eens iets te schrijven over een vrouwelijke schaker. Gezien mij interesse in China heb ik gekozen voor Peng.
Peng Zhao Qin is geboren op 8 mei 1968 in Guangzhou (China) en kwam in contact met schaken toen ze 12 jaar was. De chinees kampioen schaken was bij haar op school en bood kinderen aan om het eens te leren. Peng was een wild meisje maar was een van de eerste die enthousiast aan de slag ging. Mede omdat de concurrentie toen niet zo groot was, werd ze al snel kampioen van haar stad en later haar provincie. Op haar 14e mocht ze naar een sportinternaat. Ook al was het hard werken en best zwaar, ze zette door en werd al snel derde bij het Chinees kampioenschap voor vrouwen. Haar motivatie om te gaan schaken was dat ze dacht dat ze door schaken de wereld kon verkennen. Ze droomde ervan veel voor haar onbekende landen te bezoeken en schaken was volgens haar daarvoor een goed middel. Toen Peng 16 was kwam ze in het nationale team terecht en ging daarom in Beijing wonen (2000 km van haar ouders vandaan). Toch mocht ze pas op haar 20ste naar Griekenland om een toernooi te spelen en tussendoor iets van een vreemd land te zien. Meteen won ze dat toernooi.
In 1995 had ze het zo gehad met China dat ze besloot om na een toernooi in Belgrado (Servië) niet terug te keren naar China en haar toekomst in Europa te zoeken. Al vrij snel kwam ze naar Nederland waar ze ging trouwen en al snel een zoon kreeg. Daardoor kreeg ze al snel de bijnaam “De schakende huisvrouw uit Hoofddorp”.
Niettemin bleef schaken haar grote passie. Tussen 1997 en 2009 is ze maar liefst 11 keer Nederlands kampioen bij de vrouwen geworden Alleen in 1998 lukte het haar niet. Dit resultaat is nog door geen enkele schaker geëvenaard en het zal ongetwijfeld nog lang duren voordat iemand dit gaat evenaren.
In 2004 werd Peng tweede in het EK voor vrouwen achter Aleksandra Kostenjoek. Ook werd ze in dat jaar als eerste Nederlandse vrouw en de tiende wereldwijd Internationaal Grootmeester.
Voor de echte liefhebber: In Simbase staan ongeveer 500 partijen van Peng met een winstpercentage van 55. In de meeste partijen speelde ze Koningsindisch, Slavisch, Siciliaans en ook het geweigerd damegambiet behoorde tot haar specialiteiten.
Inmiddels is ze gescheiden, hertrouwd, voor vakanties teruggeweest in China en haar moeder is ooit naar Nederland gekomen om haar te bezoeken. Inmiddels denkt Peng er over na te stoppen met schaken om daarna meisjes en vrouwen te trainen in de hoop dat meer vrouwen de nationale of zelfs internationale top gaan halen. In ieder geval heeft zij door schaken de wereld voor een aanzienlijk deel verkend en we gaan vast nog meer van haar horen.
Ted Ploegmakers
Het Schaakfestival Groningen, of: hoe boven jezelf uit te stijgen
Eind 2009 was het weer tijd voor een mooie traditie: het Schaakfestival Groningen. Maar liefst 13 Assenaren deden mee in de verschillende categorieën, en dat is volgens mij een record. Het werd een prachtig toernooi, daar in de sportaccommodatie van het Zernikecomplex, niet in de laatste plaats voor mijzelf!
De eerste ronde het gebruikelijke “zwak tegen sterk”, wat mij een partij tegen Middelstum-kopman Harry Wubs opleverde. Na een spannende pot werd het remise, maar ik bleek een enorme kans gemist te hebben:
W
ubs – MvV,
stelling na 24. Lg1??
Na de belachelijke blunder 24. Lg1?? miste ik het niet al te moeilijke 24. ... Pg3+ met onmiddellijke winst. Oeps, dat scheelt zomaar een halfje...
Op het gastenboek plaatste ik iedere dag een stukje over onze belevenissen. Hier is mijn eerste stukje:

Goed, het Kersttoernooi in Groningen is weer begonnen! En de eerste ronde verliep tamelijk succesvol voor de onzen: 3 overwinningen, 2 remises en helaas ook 2 nederlagen.


Ivo leek al snel gewonnen te staan, maar ineens wist zijn tegenstander wat trucjes in de stelling te vlechten. Gelukkig raakte Ivo niet van de kook en won hij gewoon.
Pieter had helaas een minder succesvol begin, nadat hij wel goed uit de opening leek te zijn gekomen. Zijn tegenstander won ergens een pion en schoof het toreneindspelletje uit.
Maarten zorgde voor een absolute verrassing door de favoriet in de B-groep, de Let Janis Daudzvardis (rating bijna 2200!) keurig op remise te houden. Misschien stond Maarten ergens iets slechter, maar verontrustend werd het nooit.
Ook Elmar was vandaag goed bezig met een overwinning op 2000+. De mataanval die de witspeler waarschijnlijk in gedachten had kwam niet van de grond, waarna Elmars pluspion(nen) beslissend waren (neem ik aan; ik heb het einde helaas gemist).
Ikzelf speelde voor het tweede jaar op rij tegen Middelstum-kopman Harry Wubs, en net als vorig jaar werd het remise na een spannende pot. Daar was ik natuurlijk zeer tevreden mee, maar niet meer nadat mijn computer een simpele winst in 1 voor mij aangeeft... Maar een halfje is voor mij een goed begin.
Frank stond aanvankelijk heel goed, maar kon de druk niet vasthouden, en ineens stond hij mat.
Last but not least zorgde Silvia voor een mooie surprise door haar eerste partij in winst om te zetten, nadat haar tegenstander in gierende tijdnood een toren weggaf.

Ik stel voor dat we morgen op deze voet verdergaan!


In de tweede ronde was ik gekoppeld aan de Fin Veikko Koskinen, en het werd een zeer mooie pot. Die laat ik dus in zijn geheel zien:
MvV – Koskinen

1. c2-c4 f7-f5

2. Pb1-c3 Pg8-f6

3. g2-g3 g7-g6 Zwart wil blijkbaar de Leningrader variant van het Hollands spelen. Laat dat nu ook één van mijn eigen zwartopeningen zijn...

4. Lf1-g2 Lf8-g7

5. Pg1-f3 0-0

6. 0-0 d7-d6

7. d2-d4 Dd8-e8

8. d4-d5 a7-a5

9. Pf3-d4 De hoofdvariant is 9. Le3, maar Pd4 heeft ook een goede reputatie. Wit gaat gewoon de e-lijn openen en druk zetten op e7, en dat plan gaat in deze partij mooi uit de verf komen.

9. … Pb8-a6

10. e2-e4 f5xe4

11. Pc3xe4 Pf6xe4

12. Lg2xe4 Pa6-c5?! 12. … Lh3 is gebruikelijker, en 12. … Ld7 gevolgd door c6 en Pc7 is ook wel eens gespeeld. Op c5 blijkt het paard niet helemaal goed te staan.

13. Le4-g2 Lc8-d7

14. Tf1-e1 De8-f7

15. Lc1-e3 Ta8-b8?! Iets te passief naar mijn smaak, zwart moet oppassen dat de druk op e7 niet te groot wordt. Misschien is Tae8 daarom een idee.

16. Dd1-d2 b7-b6

17. Le3-g5! Lg7-f6 De enige zet, anders is 18. Pe6 vrijwel winnend.

18. Pd4-e6 Lf6xg5

19. Pe6xg5 Df7-f6

20.h2-h4 Kg8-g7? Nu is zwart verloren, omdat hij een groot probleem gaat krijgen met zijn dame.


M
vV – Koskinen,
stelling na 20. … Kg7?
21. Te1-e3! Nimzowitsch noemde dit das eingeschränkte Vorrücken, vrij vertaald “beperkt oprukken”. Wit dreigt nu sterk 22. Tf3 en kan dus met tempo zijn torens verdubbelen, waarna de druk op e7 onweerstaanbaar wordt.

21. … Ld7-g4

22. Ta1-e1 Tb8-e8

23. f2-f3 Lg4-d7

24. Dd2-e2 En we zijn er weer: e7 is niet meer fatsoenlijk te dekken.

24. … e7-e5!?

25. d5xe6 ep Ld7-c6

26. e6-e7! Tf8-h8

27. De2-d2 Heerlijke zetten om te spelen, zwart wordt nu helemaal opgeknoopt.

27. … h7-h6

28. Pg5-e6+ Pc5xe6

29. Te3xe6 Df6-f7

30. Dd2-d4+ Kg7-h7

31. h4-h5! Th8-g8 Na gxh5 wint Tf6 nog sneller dan in de partij.

32. Te6-f6 Df7-g7

33. h5xg6+ Kh7-h8

34. Dd4-f4! Het was nog niet te laat om het fout te doen: 34. Tf7?? Dxd4+ gooit gewoon een vol punt weg. Na Df4 is er niets meer te verzinnen tegen 35. Tf7 Dxg6 36. Tf6 en op de volgende zet slaan op h6 – of het moet iets als 34. … Txe7 35. Txe7 Dxe7 36. Dxh6+ zijn – en dus staakte de zwartspeler de ongelijke strijd.
Hier is mijn gastenboek-stukje van die dag:

De tweede ronde in Groningen verliep voor ons helaas niet zo goed als ik had gehoopt. (Wel voor mijzelf, maar daarover later meer...)


Ivo moet misschien maar iets anders tegen het Engels gaan spelen, want net als in de wedstrijd tegen Oostermoer kwam hij een pion achter. Ditmaal bleef zijn tegenstander helaas wel koel...
Pieter won in 17 zetten van Frank met een klein trucje. Mooi voor Pieter, jammer voor Frank.
Maarten speelde opnieuw remise tegen een sterke speler, namelijk onze Leidse vriend Peter Ypma. Het was een spectaculair potje, maar uiteindelijk bleef er een behoorlijk gelijke stelling over. Maarten is dus nog steeds ongeslagen.
Elmar kwam heel goed uit de opening, maar verslikte zich toen hij een combinatie in gedachten had. Helaas kostte het hem een stuk.
Ook ikzelf ben nog steeds ongeslagen, sterker nog: met 1,5 uit 2 sta ik het hoogst van alle Assenaren! Ik wist vandaag te winnen van de Fin Veikko Koskinen, die met de mij zo bekende Leningrader op de proppen kwam. Hij speelde 2 à 3 keer iets te passief, waarna ik mijn druk op e7 kon omzetten in een winnende koningsaanval.
Silvia kon helaas haar mooie start geen vervolg geven, al stond ze wel heel lang gelijk. Helaas kwamen toen paard en toren haar stelling binnendwarrelen, en dat was beslissend.

Vandaag dus 2,5 uit 7. Ik stel voor dat we morgen minstens 5 uit 7 halen!


In de derde ronde speelde ik tegen Marieke Dirksen, die ooit in 7 zetjes verloor van Elmar (al is dat wel een aantal jaartjes terug...). Opnieuw miste ik een gouden kans, al na 13 zetten:
M
vV – Dirksen
, stelling na 12. … Pg6?
In deze stelling speelde ik het voor de hand liggende 13. Pxf6+? waarna zwart gedwongen, maar ook sterk 13. … gxf6 moet spelen, omdat 13. … Dxf6 faalt op 14. Pe4 Dd8 15. Pxd6 Dxd6 16. dxe5 met pionwinst. Veel beter was onmiddellijk 13. Pxd6! Dxd6 14. dxe5 Dxd1 15. Taxd1 Pxe5 16. Tfe1 (die had ik over het hoofd gezien) met materiaalwinst! Na deze gemiste kans ging mijn spel zienderogen achteruit, en ik kwam zelfs in de problemen. Totdat dit gebeurde:
M
vV – Dirksen
, stelling na 31. Ld2
Hier is 31. ... e3! heel sterk. Een mogelijk vervolg is 32. fxe3 Lxg3 33. h5 Ph4 en wit zal een zware pijp gaan roken. De zwartspeelster had dit wel gezien, maar vertrouwde het niet en speelde daarom 31. … Df6 met remiseaanbod! Dat nam ik uiteraard direct aan... om vervolgens in de analyse verteld te worden dat ik heel goed stond, en dat juist zwart blij mag zijn met remise... Oké, ik neem wel eens te snel remise aan, maar in dit geval ben ik er gewoon blij mee.
Gelukkig deden de anderen het die dag véél beter:

Ronde 3 in Groningen werd een overweldigend succes voor Schaakclub Assen: 6,5 uit 7. Helaas heb ik van de meeste partijen niet zoveel meegekregen, dus even een paar hoogtepunten:


Silvia was vandaag als eerste van ons klaar, ze gaf Yorick Postema geen schijn van kans. Pieter won, net als vorig seizoen in de Promotieklasse, van Milan Heller en is dus lekker bezig. Frank trok ook zijn eerste punt op het droge, maar ik heb helaas niet gezien hoe. Ivo won weer eens een prestigeduel van Vaclav Ocelik - altijd leuk als Assen Groningen verslaat. Maarten had succes met de Pirc - wat een fijne opening is dat toch als je het zelf wel kent en je tegenstander niet. Elmar nam sportieve wraak op Nico Karsdorp voor zijn nederlaag van vorig jaar. Ikzelf was dus de enige die een halfje morste, door remise aan te nemen in een stelling die volgens mijn tegenstandster goed voor mij was, maar volgens mijn computer had ik groot gelijk om het halfje te pakken.

Morgen weer zo'n score?


Ronde 4 bracht mij een zwartpartij tegen Ymar de Groot, die zou uitgroeien tot de grootste geluksvogel van het toernooi. Zijn openingen lijken nergens naar, en in ongeveer al zijn partijen stond hij slecht tot verloren, om vervolgens toch te winnen. Zo ging het ook tegen mij, al hielp ik wel een handje mee:
D
e Groot – MvV
, stelling na 31. Da2
Uiteraard staat zwart hier totaal gewonnen, en na 31. … Dd3+ 32. Pe3 Td4 gevolgd door Lxe4 zal de winst een kwestie van tijd zijn. Dat had ik ook wel gezien, maar ik zag niets tegen meteen toeslaan: 31. … Lxe4+?? 32. Pxe4 Natuurlijk niet 32. Kxe4?? Dd3 mat.

32. … Dd3+ 33. Pe3! Die was ik alweer vergeten, maar het wordt nog erger: 33. … Td4 34. Tg4! Die is mogelijk nu het paard niet meer in de weg staat, en Tcc4 faalt op het simpele Dxa6. Ik speelde nog 34. … Db5 35. Dxa6 en hield het toen maar voor gezien.


Gelukkig zag ik die avond – met de rustdag voor de boeg – wel kans om er het volgende stukje uit te persen:

Ook vandaag heb ik van een aantal partijen niet al te veel gezien... De hoogtepunten (en dieptepunten):
Maarten was al na 11 zetten klaar met Harry Wubs (inderdaad mijn eerste tegenstander), maar de opgave bleek achteraf voorbarig, lees ik op de toernooisite. Elmar en Ivo speelden tegen elkaar, en zoals gewoonlijk werd het een spektakel, dat ditmaal met remise werd beslecht. Pieter trof ook een eerdere tegenstander van mij en boekte een knappe overwinning, het gaat dus steeds beter. Frank stond na 15 zetten goed, maar verzeilde in 5 zetten ineens in onoverkomelijke moeilijkheden. Silvia verloor een pion in de opening, kwam daarna sterk terug en won zelfs een stuk, maar zag haar tegenstander beslissend op g2 inslaan. Tenslotte mijn eigen partij: een zeer sterk gespeelde pot van mijn kant gooide ik in één zet weg, doordat ik een zet gemist had die ik in iedere variant wel gezien had, behalve in de partijvariant, waardoor ik mijn geschijnofferde stuk dus niet meer terugzag.

We zijn toe aan de rustdag! Onze prestaties tot nu toe:B-groep:
4. Dijkstra, Maarten 3.0 9.5 6.75 6.5 2207 +1.54
Tromp, Pieter 3.0 8.0 5.00 6.0 2090 +0.39
10. Hommes, Elmar 2.5 8.5 4.75 6.5 2076 +0.93
Maris, Ivo 2.5 6.5 2.75 6.5 1972 +0.26
18. Velzen van, Martin 2.0 8.5 3.50 6.0 1969 +0.97
34. Werff van der,Frank 1.0 9.0 1.00 2.0 1732 -0.54

C-groep:
18. Werff van der, Silvia 2.0 9.0 3.00 6.0 1565 +1.35

Wat mij betreft gaat het gewoon prima. Overmorgen gaan we weer verder, en dan beginnen ook de Compactgroepen, met Paul, Sybrand en Pieter H.


Heb ik de toernooisite al genoemd? http://www.schaakstadgroningen.nl bevat alles over het toernooi (nog geen foto's, helaas).

De rustdag bleek me helaas geen goed gedaan te hebben; mijn tegenstander Casper Rupert kon al na 19 zetten het punt bijschrijven. Commentaar overbodig, lijkt me. Dat bood me gelukkig wel de tijd om eens lekker te gaan kijken bij de anderen, en in het bijzonder bij onze jongedame Silvia. Dat bleek helemaal terecht, want ze had een prachtige schwindel in huis:
H
ashemy – Silvia
, stelling na 0. … Kf8
In deze stelling is 1. Kg4 waarschijnlijk winnend. Nadat Silvia met Erik-Jan Hummel geanalyseerd had wilde ik het wel even zien (zonder Hummel erbij overigens), maar wit heeft net voldoende tijd om de pionnen te stoppen en de eigen pion te dekken. Hoe anders ging het in de partij: 1. Kg6?? Nu staat de koning ineens te ver weg en gaat Silvia een dame halen: 1. … e4! 2. Kxf6 e3 3. Lc4 b3 4. Ke5 b2 5. Ld3 e2 6. Lxe2 b1D. Dit lijkt nog lastig te winnen, maar zie hoe snel en technisch perfect Silvia de klus klaart: 7. Lh5 De1+ 8. Kf4 Dh4+ 9. Lg4 Kf7! 10. Kf3 Kg7! Nog een leuk koningsdriehoekje. 11. Kf4 Kf6 12. Kf3 Kg5 13. f6 Dxg4+ 0 – 1 en mijn dag was weer helemaal goedgemaakt!
Dus verscheen die avond het volgende bericht op het gastenboek:

Het toernooi in Groningen is vandaag hervat met de vijfde ronde in de A-, B- en C-groep, en de eerste ronde in de Compactgroepen. Hier weer wat korte verslagjes:


Laat ik de groepen eens systematisch bij langs gaan, dus eerst de B-groep:
Ikzelf had helaas een totale offday en werd in 19 zetjes ingepakt. Ook voor Ivo zat het er vandaag niet in, ineens ging hij mat op g2. Elmar had wel een uitstekende dag, door met zwart te winnen van Peter Ypma (eerder remise tegen Maarten). Frank was ook lekker bezig en werd met een punt beloond. In de derde Assen-partij van het toernooi was Pieter T. te sterk voor Maarten.
In de C-groep hebben we alleen Silvia, maar meer hebben we ook niet nodig. Vandaag pakte ze alweer haar derde overwinning! Die moest wel van ver komen, want rond de 20e zet raakte ze een stuk kwijt, maar haar tegenstander wist het eindspel grandioos te verknoeien. Onderaan laat ik het beslissende moment zien!
In de Compactgroepen spelen in totaal maar liefst zes Assenaren mee (wat het totaal dus op 13 brengt!): Paul in de A-groep, Sybrand in de B-groep, en Jan Boer, Gertjan, Lukas en Pieter H. in de C-groep. Van hen kwamen twee vandaag al in actie: Sybrand begon met een halfje,Pieter H. met een nulletje. Van deze partijen heb ik niet veel gezien, eerlijk gezegd.
Dat zal wel komen doordat ik meer belangstelling had voor de partij van Silvia. Zoals beloofd is hier het beslissende moment. Zet voor de grap deze stelling eens op:
Wit: Kh5, Lb3, pi f5; Zwart: Kf8, pi b4, e5, f6
Als wit hier 1. Kg4 speelt wint hij waarschijnlijk. Ik dacht zelf dat het nog houdbaar was, maar in onze analyse won wit in een lange variant die ik niet ga noemen. In plaats hiervan speelde wit 1. Kg6?? waarna Silvia haar kans greep: 1. ... e4! en ze haalde een dame en won.

En nu vergeet ik iemand:

Oeps, nu pas realiseer ik me dat ik Lukas vergeten ben... althans, dat hij gisteren heeft gespeeld. Verloren, trouwens, en ik heb er niets van gezien.
In de zesde ronde speelde ik heel wat geïnspireerder, en dat heeft mijn tegenstander Vaclav Ocelik geweten. Ondanks dat hij de opening samen met Grisha Kodentsov had voorbereid, kwam hij er niet aan te pas.
Ocelik – MvV

1. e2-e4 g7-g6

2. d2-d4 Lf8-g7

3. Pb1-c3 d7-d6

4. Lc1-e3 a7-a6

5. Dd1-d2 Pb8-d7 Vorig jaar werd ik er nog hard afgeschopt na 5. … b5 6. a4! Ik heb mijn lesje wel geleerd. (Dat was trouwens mijn eerste partij met dit systeem.)

6. h2-h4 h7-h5

7. Lf1-d3?! Nu al een onnauwkeurigheid, de loper staat hier gewoon niet goed. Meestal wordt direct Ph3 gespeeld.

7. … b7-b5

8. Pg1-h3 Lc8-b7

9. Ph3-g5 Pg8-f6

10. f2-f3 c7-c5

11. a2-a4 b5-b4

12. Pc3-d1 Dd8-c7

13. d4xc5 Wat mij betreft geeft wit hiermee definitief zijn openingsvoordeel op, als hij dat nog had. Zwart krijgt de vrije hand op de damevleugel, en wit krijgt er niets voor terug: geen sterk centrum, geen actieve stukken.

13. … d6xc5

14. Ld3-c4 Pd7-e5

15. Dd2-e2 Pf6-d7

16. Le3-f4 0-0

17. Pd1-e3 Pd7-b6

18. Lc4-b3? Volgens Vaclav ongeveer de slechtste zet in deze stelling.

18. 0-0 was nog een optie, maar met een al sterk verzwakte koningsstelling doe je dat natuurlijk niet graag.

18. … a6-a5! Dreigt sterk La6.

19. Pe3-d5 Lb7xd5

20. Lb3xd5 Pb6xd5

21. e4xd5 Pe5-d3+! Dat kon al een paar zetten lang, maar nu is het zo goed als beslissend.

22. De2xd3 Dc7xf4
O
celik – MvV
, stelling na 22. … Dxf4
Laten we er geen doekjes om winden: ik denk dat wit hier met een gerust hart kan opgeven. De loper op g7 is veranderd in een vuurspuwende draak, terwijl het witte paardje alleen maar lucht staat te happen. Het duurt dan ook niet lang meer: 23. Tb1 Lxb2

24. Pe4 Ld4 25. c3 bxc3 26. Pxc3 Tab8 27. Ke2 Dg3 en Vaclav geloofde het verder wel.


Dat bracht weer genoeg inspiratie om weer een mooi stuk op het gastenboek te zetten:

Vandaag kwamen voor het eerst alle dertien Assenaren in actie in Groningen! Dat zijn te veel partijen voor mij om te volgen, maar ik heb er wel een paar gezien.


Met name heb ik natuurlijk de partij van Silvia gevolgd. Vandaag speelde ze tegen 1700+, en toen ze een belangrijke pion weggaf vreesde ik het ergste. Maar Silvia is in dit toernooi zeer bedreven in het grijpen van de kansen die ze krijgt, en zo ook nu: na een werkelijk belachelijke zet van haar tegenstander bedacht ze zich niet en dwong eeuwig schaak af. 3,5 uit 6, wie had dat gedacht...
In de B-groep miste Pieter T. de kans om zijn prima score (4 uit 5) verder op te voeren, hij ging ten onder tegen 'rivaal' Ruben Slagter. Dat gaf Maarten de kans om langszij te komen, hij won een lastig uitziend paardeneindspel. Elmar miste de kans, hij schijnt in tijdnood zijn partij te hebben weggegeven. Ivo kwam weer met hem gelijk in een erg rare partij waar ik niets van snapte. Ikzelf kwam terug op 50% door, in navolging van Ivo, Vaclav Ocelik te verslaan. Vaclav had zich notabene voorbereid op mijn Moderne Verdediging, maar twee of drie ongelukkige beslissingen veranderden zijn stelling in een gatenkaas. Frank kreeg een spannend pionneneindspel op het bord, waarin hij als eerste een dame wist te halen, maar de bestaande winstweg niet vond, waardoor hij tevreden moest zijn met remise.
Van onze Compact-deelnemers heb ik erg weinig gezien. Ik zag dat Paul een dame tegen twee torens had, helaas waren de torens ditmaal sterker. Ook zag ik dat Sybrand een toreneindspelletje met een pion minder remise hield, en dat Gertjan soepel remise maakte tegen de nummer 2 in zijn groep. Hoe Lukas gewonnen heeft en Jan B. en Pieter H. verloren hebben, heb ik niet gezien.

Om even aan te geven hoe goed het gaat. Kijk eens naar de volgende overscores:


Silvia: +2,54!!
Maarten: +1,65!!
Elmar: +1,36!!
Ikzelf: +1,30!!
Dat zijn toch mooie cijfers, dacht ik zo.
In Groningen zijn vijf dingen voor mij vaste prik: 1. een partij uit één stuk, 2. een winst vanuit slechte stelling, 3. een remise vanuit slechte stelling, 4. het wegblunderen van een gewonnen stelling, en 5. een waardeloze partij. Nummers 1, 3, 4 en 5 waren al geweest, in ronde 7 was het tijd voor nummer 2. Zie hoe ik tegen Milan Heller een verloren stelling nog weet te winnen, of eigenlijk, zie hoe hij het weggeeft:
M
vV – Heller
, stelling na 27. Kd1?
Milan verzuimt hier in tijdnood het relatief eenvoudige 27. … Txf3! te spelen – en dus had ik 27. Ke1 moeten spelen – en doet 27. ... h3? 28. Tb2! waarna materiaalverlies afgewend is – sterker nog, ineens moet zwart zelf oppassen. Dat lukte niet; 10 zetten later was ik ineens zelf een stuk rijker en even later een vol punt.
Uiteraard kreeg ik weinig mee van de andere partijen – mijn eigen partij vergde nogal wat tijd – en dus bleef het verslag kort:

Ook vandaag had ik niet genoeg tijd om alle Assenaren in Groningen te volgen. Dat had vooral te maken met mijn eigen partij...


Ikzelf was namelijk de geluksvogel van de dag, want ik won een verloren stelling. Aan het eind van de partij (39 zetten) had ik nog maar een minuut op de klok! Ook Maarten had enig geluk, want na een openingsfout kwam hij een kwaliteit achter, maar zijn sterke loperpaar bezorgde hem alsnog de winst. Ivo was al snel klaar, hoe hij won weet ik dus niet. Ook Elmar trok vandaag aan het langste eind, in de slotstelling had hij twee stukken meer. Pieter T. verloor helaas opnieuw, ondanks een kwal voorsprong, en hoe Frank verloor snap ik ook niet, hij stond opeens een kwal achter.
In de C-groep zag Silvia helaas geen kans om haar mooie reeks verder uit te bouwen, ze verloor voor het eerst een zwartpartij. De tegenkansen die ze in andere partijen had, bleven ditmaal achterwege...
Van de Mini-gangers heb ik alleen gezien dat Gertjan erg goed stond, en hij won dus. Verder wonnen Paul en Pieter H., en verloren Sybrand, Jan B. en Lukas.

Nog twee rondjes te gaan. Met een beetje geluk (en goed spel uiteraard) kunnen er prijzen gewonnen worden!


In de achtste ronde had ik een zware tegenstander in Jef Verwoert, rating boven 2050. Ik kwam goed uit de opening, maar de witte verdediging was nogal taai. Tot dit moment:
V
erwoert – MvV
, stelling na 33. ... Txg1
Hoe moet wit terugslaan? Verwoert kiest precies de verkeerde: 34. Pxg1? Na 34. Kxg1 is het ook geen pretje, maar vast wel verdedigbaar. Nu niet meer: 34. … De7! 35. De2 Dh4 en wit verliest twee pionnetjes. Hij speelde nog door tot zet 50 en streek toen de vlag.
Wow, 5 uit 8 en een overscore van 2,89! Waar zal dit eindigen? Misschien wel met een prijs! Maar eerst mijn gastenboek-verslag van de dag:

Acht ronden gespeeld in Groningen, en het gaat nog steeds over zo ongeveer de gehele breedte uitstekend!


In de B-groep nu vier Assenaren op 5 uit 8: Pieter T., Maarten, Ivo, en tot mijn eigen verrassing ikzelf! Ik wist namelijk te winnen van 2050+, al had ik er 50 zetten en meer dan vier uur voor nodig. Pieter wist de winnende draad vandaag weer te vinden, Ivo kwam niet verder dan remise, nadat de damevleugel volledig werd kaalgeslagen, en Maarten verloor helaas na taaie strijd. Elmar was te zwak voor Bruno Jelic, die vorig jaar nog 9 uit 9 haalde, en Frank boekte een keurige overwinning, al moet ik zeggen dat ik het einde helaas niet gezien heb.
In de C-groep hoefde Silvia vandaag niet veel bijzonders te doen om haar vierde volle punt binnen te halen. Het enige wat ze te doen kreeg, was het accepteren van de pionnen en stukken die haar in de schoot werden geworpen...
In de Compactgroepen stond Paul in de opening enigszins onder druk, maar wist de partij toch te winnen. Sybrand heeft het helaas niet dit toernooi, hij leed zijn tweede nederlaag en is morgen ook nog eens oneven... Lukas won van Jan B. door ergens een volle dame te schaken, Gertjan stond goed maar verloor helaas, en Pieter H. staat weer op 50% na zijn tweede overwinning.

Mag ik even een ballonnetje voor mezelf oplaten? Mijn overscore is opgelopen naar +2,89!! Trouwens, ook voor Silvia laat ik dan een ballonnetje op. Die verdient ze absoluut, met haar overscore van +2,63!!


Het prijzenschema vermeldt helaas geen ratingprijzen. Hebben wij weer...
In de laatste ronde helaas een niet zo leuke loting: wit tegen Maarten. Tenminste, voor Maarten werd het een onprettige ervaring.
M
vV – Maarten
, stelling na 19. … g4
Maarten heeft zojuist 19. … g4 gespeeld, om te voorkomen dat ik met 20. f3 de stelling open, maar nu zit er iets moois in: 20. Pxe4! Wit krijgt sowieso 3 pionnen voor het stuk, maar belangrijker is dat de witveldige loper ook geactiveerd wordt. 20. … dxe4 21. Dxe6+ Kh8 Hier gebeurde even iets opmerkelijks: ik was er zó van overtuigd dat er 21. … Tf7 zou volgen, dat ik hem zonder te kijken opschreef. Toen ik keek bleek er dus Kh8 gespeeld te zijn! 22. Dxe4 Pf6 23. Dxb7 Dd6?! Na gewoon Dxb7 24. Lxb7 Tab8 moet wit nog even werken voor het volle punt. 24. Da6! Dwingt alsnog dameruil af, maar nu in een veel betere versie, want ik krijg er ook nog een prachtige pion op a6 bij. 24. … Dxa6 25. bxa6 Tab8 26. La3 Txb1 27. Txb1 Te8 28. Tb7 Ped5 29. Txa7 Buit! 29. … Pxe3!? Wanhoop. 30. fxe3 Txe3 31. Txg7! Nog een aardige afwikkeling tot besluit. 31. Kxg7 32. a7 Pe4 Of 32. … Txa3 33. a8D met een gewonnen eindspel. 33. Lxe4 en Maarten vond het wel genoeg.
Waar dit ging eindigen? Met 6 uit 9, een gedeeld vijfde plaats en een overscore van 3,56!! Dat bleek ook nog eens de hoogste overscore van het hele toernooi te zijn. Maar ik was natuurlijk niet de enige die het uitstekend gedaan heeft, zoals blijkt uit mijn laatste dagverslag:

Het Schaakfestival is weer voorbij, en wat mij betreft was het voor Schaakclub Assen een groot succes!
Twee Assenaren eindigden namelijk in de B-groep op een gedeelde vijfde plaats met 6 uit 9: Pieter T., en ikzelf! Pieter had opvallend weinig moeite om het volle punt in de wacht te slepen tegen een sterke jeugdspeler, en ikzelf wist Maarten te verslaan met een stukoffer voor 4 pionnen. Maarten eindigde daarmee op 5 uit 9, evenals Elmar en Ivo. Elmar hield het met zwart bij een remise, en Ivo moest net als vorig jaar het onderspit delven tegen Bruno Jelic. Frank beëindigde het toernooi toch nog op 50%, door als derde Assenaar te winnen van Vaclav Ocelik.
In de C-groep kon Silvia helaas haar uitstekende toernooi niet verder opluisteren met een mooi resultaat, ze verloor van de deelnemer met waarschijnlijk de langste naam van iedereen: Lars Jorrit Corbijn van Willenswaard (32 letters! Ik claim 15x woordwaarde)
Van de Mini's heb ik wederom weinig meegekregen. Gertjan was in no time klaar, zijn tegenstander gaf eerst een stuk weg en daarna ook nog zijn dame. Jan B. wist toch nog een partijtje te winnen, Pieter H. boekte zijn derde volle punt op rij, en Lukas ging ten onder tegen ook al een jeugdtalent. In de hoogste Compactgroep verloor Paul van een 2100-speler, en Sybrand had zoals gezegd een bye. (Hij kwam wel zoals beloofd kijken, erg sportief)

Hier zijn de resultaten van iedereen:B-groep:
No. Name Score WP SB PS rat. TPR W-We
5. Tromp, Pieter 6.0 47.0 27.50 29.0 2010 2071 +0.73
Velzen van, Martin 6.0 43.0 26.25 26.0 1782 2084 +3.56
13. Dijkstra, Maarten 5.0 48.5 24.00 28.5 1905 1991 +0.97
Hommes, Elmar 5.0 45.0 22.50 27.5 1899 2033 +1.58
Maris, Ivo 5.0 41.0 18.25 27.0 1924 1966 +0.48
20. Werff van der, Frank 4.5 38.0 14.75 17.0 1839 1874 +0.43

C-groep:
No. Name Score WP SB PS rat. TPR W-We


17. Werff van der, Silvia 4.5 41.5 17.50 25.0 1275 1489 +2.26

Compact A:


No. Name Score WP S
B PS rat. TPR W-We
18. Boer den, Paul 2.5 12.5 4.75 7.5 1912 2060 +0.76

Compact B:


No. Name Score WP SB PS rat. TPR W-We
25. Houtsma, Sybrand 2.0 14.5 4.00 5.5 1741 1548 -0.99

Compact C:


No. Name Score WP SB PS rat.
TPR W-We
8. Haan, Gertjan 3.0 13.0 6.75 8.5 1456 1620 +0.88
Hofman, Pieter 3.0 10.5 4.00 6.0 1366 1465 +0.69
21. Kosse, Lukas 2.0 12.0 1.50 6.0 1436 1401 -0.19
30. Boer, Jan 1.5 9.0 0.75 3.5 1595 1180 -2.09

Geen misselijke scores, dacht ik zo.


Samengevat: een prachtig toernooi, prachtige prestaties (niet alleen van mijzelf uiteraard), wat wil je nog meer?
Martin van Velzen
Assen-HSP
De eerste thuiswedstrijd van Assen 1 in de competitie stond voor 5 februari op het programma, tegen HSP uit Hoogezand-Sappermeer, wat niet staat voor Het Springend Paard, zoals in Assen door velden gedacht wordt. Helaas was er een speler van HSP ziek afgehaakt, zodat zij slechts met 7 man kwamen opdagen.

Opstellingen:


Assen - HSP

1. Renze Rietveld - NO 1 - 0 Regl.

2. Ivo Maris - Vincent Geeraets

3. Maarten Dijkstra - Bernard Bontjer

4. Pieter Tromp - Ruurd v/d Meulen

5. Elmar Hommes - Johanan Havinga

6. Sjoerd Homminga - S. Sprik

7. Rene Den Dekker - Erwin Reintke

8. Henk Kuperus - H. Haitsma
Aan het begin stonden we met 1-0 voor, zodat Renze nog in de interne mee kon doen en 2 partijen op 1 avond wist te winnen. Op de andere borden was het een stuk spannender:
Op bord 4 speelde ikzelf tegen oud-clubgenoot Ruurd v/d Meulen. In de opening kwam ik behoorlijk gedrukt te staan en de stelling was dusdanig dat ik op de 13e zet al remise aannam, achteraf misschien niet zo handig, maar dit betekende wel een 1 ½- ½ voorsprong.

Op bord 8 was Henk helaas niet zo in vorm, nadat hij miste dat een stuk van hem drie keer aangevallen stond, maar slechts 2 keer verdedigd. Na nog even door te hebben gespeeld in de hoop nog iets leuks te vinden met trucjes besloot Henk toch op te geven.

1½-1½.

Als vierde was Sjoerd klaar op bord 6. Helaas miste hij in de opening stukwinst, waarna hij in een eindspel met een paar pionnen minder terechtkwam, wat helaas niet meer te houden bleek te zijn. 1½-2½ achter dus.Gelukkig won Ivo op bord 2 wel, nadat hij in een gelijkstaand eindspel goed door bleef spelen, veel beter kwam te staan en het daarna wist uit te schuiven. 2½-2½ en we stonden weer gelijk

Op bord 7 speelde René ook remise, na een tijdlang beter te hebben gestaan, waardoor het 3-3 werd

Maarten op bord 3 kwam niet zo lekker uit de opening, en moest dit uiteindelijk bekopen met een ingesloten dame waardoor we met 4-3 achterkwamen.

Het was dus aan Elmar op bord 5 om een punt te redden. De hele wedstrijd stond Elmar iets beter, en wist uiteindelijk een pion te winnen, maar kwam in een toreneindspel terecht, die toch wel vaak remise worden. Gelukkig wist Elmar zijn tegenstander in tijdnood zijn toren afhandig te maken door een röntgenschaakje, waardoor we nog net een matchpunt in Assen konden houden.


De uitslagen:
Assen - HSP 4 - 4

1. Renze Rietveld - NO 1 - 0 Regl.

2. Ivo Maris - Vincent Geeraets 1 - 0

3. Maarten Dijkstra - Bernard Bontjer 0 - 1

4. Pieter Tromp - Ruurd v/d Meulen ½ - ½

5. Elmar Hommes - Johanan Havinga 1 - 0

6. Sjoerd Homminga - S. Sprik 0 - 1

7. Rene Den Dekker - Erwin Reintke ½ - ½

8. Henk Kuperus - H. Haitsma 0 - 1
Helaas heeft Unitas wel gewonnen, waardoor we nu 1 matchpunt op hen achterstaan, maar dit kunnen we de volgende wedstrijd rechtzetten, want op 4 maart spelen we uit tegen hen.
Pieter Tromp  1   2   3   4   5   6   7   8   9


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina