Inhoudsopgave Inleiding 4Dovnload 59.15 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte59.15 Kb.


Voorwoord

Op 21 oktober 2009 hebben we een bezoek gebracht aan vakbeurs: Transport & Logistics in de Expo van Antwerpen. Het bezoek kaderde in het vak Logistiek Management.

Op 10 november 2009 brachten we een tweede bezoek aan een logistieke beurs: namelijk Logistica 2009 te Utrecht.

Om ons te sturen doorheen de beurzen kregen we een opdracht die ervoor zorgde dat alles duidelijker werd zodat we niet ongeorganiseerd ronddwaalden op de twee beurzen.

In deze opdracht moesten we ons vooral richten op de deeltrajecten van de logistiek. Zo konden we de opdracht tot een goed einde brengen.

Er werd ons onder meer gevraagd een seminarie te volgen op de beurs te Utrecht. Dit wordt verder in ons werk nog uitgebreid besproken.InhoudsopgaveInleiding 4

1Profiel van de beurzen en hun verschilpunten 5

1.1Inleiding 5

1.2Verschilpunten 5

2Transport en Logistics 7

2.1Onderverdeling 7

2.1.1Logistieke dienstverleners 7

2.1.2Gespecialiseerde bedrijven 7

2.1.3Auto ID specialisten 73Logistieke dienstverleners 9

3.1Kuehne en Nagel 9

3.2DHL 9

3.3DB Schenker 9

4Seminarie Scala Logistica 10

4.1 “TEUN haalt eruit wat erin zit” 10

5Logistieke Organisaties 12

5.1In België 12

5.2In Nederland 14

5.3In Europa en de wereld 16

5.4Aanwezigen op de beurzen 17

Besluit…. 18

Inleiding

Ons werk is opgebouwd in 5 grote delen. We beginnen met een kort profiel van beide beurzen en hun verschilpunten.

Vervolgens vertellen we wat meer over de beurs te Antwerpen en de 3 grote complementaire groepen die hier aanwezig waren.

Als derde punt bespreken we de drie grote logistieke dienstverleners.

Als voorlaatste deel bespreken we een seminarie van de beurs Scala Logistica.
Tenslotte sluiten we af met belangrijke logistieke organisaties in België, Nederland, Europa en de wereld.

1Profiel van de beurzen en hun verschilpunten

1.1Inleiding


Dit semester stonden er voor ons twee beursbezoeken op het programma.

Het eerste beursbezoek, “Transport & Logistics”, vond plaats op 21 oktober 2009 te Antwerpen. De beurs gaf ons een duidelijker beeld over transport in het algemeen. Het tweede beursbezoek, “Logistica 2009”, vond plaats op 10 november 2009 te Utrecht. Deze beurs gaf ons een duidelijker beeld over de goederenstroombeheersing en het interne aspect van de bedrijven.Voor ons als studenten was het interessant om deel te mogen nemen aan een dergelijke beurs. Hierdoor kregen we ook een beeld van, hoe het ‘in het echte leven’ eraan toe gaat. Ook kregen we de mogelijkheid om vragen te stellen aan de exposanten.

1.2Verschilpunten
 • De beurs in Antwerpen gaf ons een beeld van logistiek in het algemeen; transport, de verschillende manieren van verpakkingen voor de goederen. Terwijl de beurs in Utrecht ging over logistiek (intern), software, ICT, veiligheid,…

 • Op de beurs in Utrecht konden we ook kennis maken met de praktische kant; heftrucks, Teun, Softwarebesturingen,… Op de beurs in Antwerpen kregen we niet echt de kans om kennis te maken met de praktische kant van de zaak.

 • In Utrecht was er een spel voorzien voor de studenten, het was een soort test waarbij je om ter snelste het orderpicken moest uitvoeren. Diegene die het snelste was en de meeste producten juist had opgenomen die won. In Antwerpen was er zoiets niet voorzien voor studenten of andere bezoekers.

 • De exposanten van Utrecht waren veel vriendelijker tegen de studenten als in Antwerpen. In Antwerpen kregen we echt het gevoel dat we afgescheept werden, dit was niet het geval in Utrecht.

 • De beurs in Utrecht was veel groter dan de beurs in Antwerpen. Dit is misschien te danken aan het feit dat er in Utrecht veel meer ruimte nodig was voor het praktische gedeelte.

 • De bedrijven in Antwerpen waren voor ons bekender dan de bedrijven van Utrecht. Daarom vonden we de beurs van Antwerpen net iets interessanter dan de beurs van Utrecht, hoewel deze veel ‘studentvriendelijker’ was.


2Transport en Logistics

2.1Onderverdeling


Op vakbeurs Transport en Logistics te Antwerpen konden we de exposanten onderverdelen in 3 complementaire groepen:

 • Logistieke dienstverleners

 • Gespecialiseerde bedrijven

 • Auto ID specialisten2.1.1Logistieke dienstverleners


Ongeveer 50% van de exposanten op de vakbeurs Transport en Logistics te Antwerpen waren logistieke dienstverleners. Zo konden we er 2PL’s, 3 PL’s en 4 PL’s, expediteurs en transportondernemingen (gespecialiseerd in wegtransport), luchtvracht, expresvervoer, distributie, spoorvervoer, maritiem transport en binnenvaart terug vinden. Bv: DHL, ESSERS, TNT, ..

2.1.2Gespecialiseerde bedrijven


Ongeveer 30% van de exposanten waren dan weer gespecialiseerd in interne logistieke oplossingen. Het waren bijvoorbeeld aanbieders van magazijnsystemen, heftrucks, stapelaars en rollenbanen. BV: Kuehne & Nagel, Distrilog,…

2.1.3Auto ID specialisten


Ongeveer 20% van de exposanten bestonden uit Auto ID Specialisten. Het waren bijvoorbeeld aanbieders van informatietechnologieën, mobiele communicatie en logistieke software. BV: Base, Transics, ...

3Logistieke dienstverleners


Voor onze opdracht hebben we bij drie grote logistieke dienstverleners geïnformeerd naar hun specifieke logistieke dienstverlening met betrekking tot:

 • Bedrijfsomvang (medewerkers, vestigingen)

 • Bedrijfstype (verdeling naar logistiek en transport)

 • Bedrijfsspecialisme (netwerk, branches)

3.1Kuehne en Nagel


Op de beurs hebben we een bezoek gebracht aan de exposant Kuehne en Nagel.

Daar hebben we volgende informatie verkregen:http://www.empresaexterior.net/images/stories/anabelen/kuehne_truck.jpg
 • Bedrijfsomvang: een globaal netwerk van 900 kantoren in meer dan 100 landen met meer dan 55.000 werknemers

 • Bedrijfstype: logistieke dienstverlener

 • Bedrijfsspecialisme: Kuehne en Nagel biedt alle transportmodes van internationale verscheping en beheert wereldwijd meer dan 7 miljoen vierkante meter aan opslagruimte.

3.2DHL


Op de beurs hebben we een bezoek gebracht aan de exposant DHL. Daar kregen we de volgende informatie:http://www.bbtk-dhl.be/site/images/stories/nieuws/leipzig190408.jpg

 • Bedrijfsomvang: 76.200 voertuigen en 250 vliegtuigen en wereldwijd meer dan 285.000 werknemers

 • Bedrijfstype: logistieke dienstverlener

 • Bedrijfsspecialisme: aanbieden van: expresdiensten, lucht- en zeevervoer, wegtransport en internationale postdiensten,

warehousing, value added services, supply chain,…

3.3DB Schenker


Op de beurs hebben we een bezoek gebracht aan de exposant DB Schenker. Daar kregen we de volgende informatie:http://www.lloyd.be/wosimages/2134_271.jpg

 • Bedrijfsomvang: meer dan 2.000 filialen met meer dan 91.000 medewerkers

 • Bedrijfstype: logistieke dienstverlener

 • Bedrijfsspecialisme: In België heeft Schenker een netwerk van moderne logistieke centra en kantoren in Antwerpen, Mechelen, Waregem, Zaventem en Willebroek, en een kantoor in Brussel voor het spoorwegvervoer.

4Seminarie Scala Logistica

4.1 “TEUN haalt eruit wat erin zit”


TEUN; revolutionair concept, tijdbesparend, kostenbesparend en risicobesparend

TEUN is een revolutionair concept dat staat voor Transport Enterprises Unloading Network. Het is een nieuw concept voor het leeghalen van losgestapelde zeecontainers. Dankzij dit nieuwe concept wordt er veel tijd, kosten en risico’s bespaard in het logistieke proces.

TEUN is tijdbesparend want het is volautomatisch en met behulp van een laad – en losmachine PIQR kan de container met veel zorg en zonder fouten leeggehaald worden.

Naargelang de voorkeur van de klant kan de lading ook op paletten gezet worden, of omwikkeld worden met folie. De goederen worden zelfs voorzien van een barcode en ze worden in het WMS van de gebruiker ingeboekt.

Maar TEUN is ook kostenbesparend. U koopt eigenlijk het concept van de machine. De investeringen zijn dus meer het concept in plaats van de machine. Het concept zorgt van het begin af aan voor een rendement, zo kan TEUN tot meer dan 30 procent kosten besparen. Ook de personeelskosten zullen dalen want TEUN neemt het complete traject van containerlossen uit handen, alle randactiviteiten en formaliteiten inbegrepen.

Dankzij de samenwerking tussen TEUN En DPD ( één van de grootste en meest vooraanstaande vervoerders van Europa) worden de kosten nog meer naar beneden gehaald. TEUN zorgt ervoor dat de lading direct bij de klant of eindgebruiker terecht komt, indien de bestemming bekend is. Hierdoor wordt het logistieke proces sterk ingekort en worden de kosten afgeremd.

Vervolgens is TEUN ook risicobesparend. Dankzij TEUN is er minder personeel nodig. Het leeghalen van een container is arbeidsintensief en het is zwaar werk, wat voor rugklachten bij het personeel kan zorgen.

Maar ook vermindert het risico in verband met de beschadiging of het zoek raken van de lading.

TEUN is een revolutionair concept, een proces, dat wordt aangestuurd via het internet met behulp van een draagbare terminal. TEUN heeft een centrale ‘control centre’ zodat eventuele storingen snel verholpen kunnen worden.

De gele machine is de slimme picker, PIQR, die geheel automatisch de container zorgvuldig en snel leeghaalt omdat deze in de container kan rijden. De robot stapelt de dozen op de pallets die aangevoerd worden door een heftruck. De dozen op de pallets worden dan, indien men dit wenst, ingewikkeld met folie zodat de dozen netjes verpakt blijven en niet kunnen bewegen. Hierna krijgen de goederen een barcode.

Wat maakt de PIQr nu zo speciaal? Het heeft een innovatief wielsysteem waardoor de picker instaat, is zowel rechtdoor, achteruit, diagonaal als zijwaarts te rijden. Zo kan hij moeiteloos in de laaddocken bewegen.

Nog extra innovatieve middelen

Tijdens de voorstelling werden er nog andere innovatieve middelen besproken.

Een voorbeeld hiervan is de rolbaan die uitgeschoven kan worden tot meer dan 7 meter. Hierdoor is het gemakkelijk om verschillende afstanden te overbruggen van de containers naar de opslagplaats.

De Express cube is een soort weegtoestel. Het is in staat om binnen de 5 seconden het gewicht en afstanden van de ladingen weer te geven.

Tenslotte werd de scanwatch aangehaald. Het is een zwarte handschoen met een scanner die aan de pols wordt bevestigd. Zo worden de barcodes en andere codes snel en gemakkelijk ingevoerd zonder dat de orderpicker enige moeite hiervoor moet doen.

Op de scanwatch bevindt zich een touchscrean waardoor de orderpicker kan zien in welke doos de goederen terecht moeten komen.Bron: Eigen dictafoon

5Logistieke Organisaties

5.1In België


Naam: Febetrahttp://www.febetra.be/themes/febetra/images/logo_nl.gif

Afkorting voor: Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners

Website: www.febetra.be

Voor wie bestaan ze: Belgische Transporteurs en logistieke dienstverleners

Waarom bestaan ze: Ze bieden informatie over het wegvervoer, wetgeving en regelgeving in andere landen, kostprijsevolutie, ... Febetra helpt ook geschikte transporteurs te zoeken voor bedrijven van hun leden, indien nodig. Deze organisatie staat met andere woorden in voor de belangen van het vervoer over de weg.

logo o.t.m.


Naam: OTM

Afkorting voor: Organisatie Traffic Managers

Website: www.otmbe.org

Voor wie bestaan ze: Verladers

Waarom bestaan ze: Verladers zijn bedrijven die een lading hebben aan te bieden, en beroep moeten doen op andere bedrijven, om deze lading te vervoeren. De organisatie is een logistiek competentieplatform voor de leden en zal hen dus verder op weg kunnen helpen. Ze kan ook optreden als gesprekspartner voor andere logistieke organisaties, kortom ze staat in voor de belangen van de verladende industrie.

Naam: PICS Belgium

Afkorting voor: Belgische Vereniging voor Productie en Voorraadbeheer

Website: www.picsbelgium.be

Voor wie bestaan ze: Productiebedrijven en voorraadbeheer

Waarom bestaan ze: De belangrijkste doelstelling van deze organisatie is de logistieke kennis en vaardigheden te verbeteren van mensen die instaan voor aankoop, productie, planning, voorraadbeheer en distributie. Zo kunnen ze evolueren tot professionelen, en dus een grotere meerwaarde bieden. Pics organiseert hiervoor opleidingen, seminaries en bedrijfsbezoeken zodat alle kennis over integrale logistiek en Supply Chain management wordt uitgewisseld.

Naam: SAV

Afkorting voor: Koninklijke Beroepsorganisatie van de Vlaamse Goederenvervoerders en Logistieke Dienstverleners

Website: www.sav.be

Voor wie bestaan ze: Vlaamse goederenvervoerders en logistieke dienstverleners

Waarom bestaan ze: Het doel van deze organisatie is om het transport over wegen te beschermen. Ze wil bevoegde instanties duidelijk maken dat vervoer over de weg noodzakelijk is in een economie. Zo zal ze de concurrentiekracht van de sector verdedigen en de concurrentiekracht van de bedrijven optimaliseren. Ze biedt vakkundig advies aan, zodat bedrijven zich kunnen voorbereiden op de technologische toekomst van het wegvervoer en men zal zorgen voor een verzorgde opleiding van transporteurs. Leden van deze organisatie worden op de hoogte gehouden van alle belangrijke ontwikkelingen via snelberichten. Er is ook een databank beschikbaar, die dagelijks geactualiseerd wordt. De organisatie heeft ook een juridische dienst waar men terecht kan voor alle transportvragen.


Naam: VEA

Afkorting voor: Vereniging der Expediteurs van Antwerpen

Website: www.expan-vea.be

Voor wie bestaan ze: Antwerpse Expediteurs

Waarom bestaan ze: VEA is een wettelijk erkende beroepsvereniging die het expeditiewezen in Antwerpen verdedigt. De expeditiesector is een belangrijke sector voor het bestaan en behouden van de Haven van Antwerpen. Deze organisatie zal haar leden informatie van algemeen nut geven. Ze zoekt de geschikte middelen op om het vervoer in het algemeen te bevorderen. Ze zal ook rechtszaken aanspannen, als het gaat om betwistingen die van belang zijn voor de leden.


Naam: VIB

Afkorting voor: Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek

Website: www.bevib.be

Voor wie bestaan ze: Inkoop en bedrijfslogistiek

Waarom bestaan ze: Alle bedrijfsmensen die een functie hebben met betrekking tot inkoop, productieplanning en logistiek in ruime zin kunnen beroep doen op deze organisatie. VIB staat in voor de ontwikkeling en permanente opleiding van iedereen die aanwezig is in een productieproces. De vereniging probeert dit waar te maken met behulp van bijeenkomsten, het verzorgen van opleidingen, het afnemen van examens voor het behalen getuigschriften, het adviseren van jonge mensen,…

Hiervoor werkt VIB samen met internationale verenigingen met dezelfde doelstellingen.Naam: VIL

Afkorting voor: Vlaams instituut voor de Logistiek

Website: www.vil.be

Voor wie bestaan ze: Bedrijven in logistiek

Waarom bestaan ze: Vlaanderen heeft een belangrijke positie in het Europese logistieke gebeuren en om deze positie te handhaven en nog te verbeteren, heeft de Vlaamse logistiek behoefte aan kennis en innovatie. Het VIL is een centrum dat deze logistieke kennis opbouwt, verzamelt en verspreidt. Het moedigt innovatie aan en stuwt de promotie van de Vlaamse logistiek. De beste garantie om dit te kunnen waarmaken is een nauwe samenwerking van 3 partijen: de bedrijven met logistieke activiteiten, de onderzoekers en experts, en de overheid.

Naam: UPTRhttp://www.transfix.be/file_uploads/lev/cache/size_400_400_8901ad64-2054-40bb-b657-e9ae46444cc1.jpg

Afkorting voor: Union professionnelle du Transport par Route,Unie van Professionele Transporteurs over de weg

Website: www.uptr.be

Voor wie bestaan ze: Belgische wegtransporteurs

Waarom bestaan ze: UPTR heeft als belangrijkste taak het beschermen en het ontwikkelen van de economische belangen van de sector als de verdediging van haar leden. Op politiek vlak pleit UPTR ervoor dat de Belgische ondernemingen dezelfde wapens en mogelijkheden krijgen als hun buitenlandse concurrenten.

Naam: BITO

Afkorting voor: Belgisch Instituut Der Transportorganisatorenbito

Website: www.bito-ibot.be

Voor wie bestaan ze: Belgische Transportorganisatoren

Waarom bestaan ze: De vereniging heeft het doel het ondernemen, het bevorderen en het coördineren van alle studies, onderzoeken, opzoekingen en verwezenlijkingen op technisch, economisch en juridisch gebied, teneinde een optimale verzending van de goederen te organiseren, welke ook de gebruikte vervoermodi en –technieken mogen zijn en aan de openbare instanties haar medewerking te verlenen voor de organisatie en de ontwikkeling van het beroep van transportorganisator.

5.2In Nederland


Naam: TLN

Afkorting voor: Transport en Logistiek Nederland

Website: www.tnl.nl

Waarom bestaan ze: TLN is de grootste organisatie van transportbedrijven en logistieke dienstverleners. De organisatie informeert de leden met de actuele zaken, nieuwe wetgevingen en toekomstige ontwikkelingen. Ze helpt niet alleen de bedrijven individueel, maar ook gezamenlijk. Men zal de leden bij alle nodige instanties vertegenwoordigen.

Naam: VLM

Afkorting voor: Vereniging Logistiek Management

Website: www.vlmnet.nl

Waarom bestaan ze: Het doel van deze organisatie is het bevorderen van de professionele ontwikkeling van logistici. Dit doen ze via het aanbieden van een netwerk en het uitwisselen van kennis en ervaring. Dit gebeurt tijdens bijeenkomsten, seminars of excursies. VLM is ook lid van ELA, een Europese organisatie.

Naam: NDL

Afkorting voor: Nederland Distributielandhttp://www.ndl.nl/gfx_content/ndl-hidc-logo.jpg

Website: www.ndl.nl

Waarom bestaan ze: De missie van deze vereniging is het versterken van de internationale concurrentiepositie. Dit houdt in dat men zich richt op het aantrekken van Europese logistieke activiteiten, en ervoor zorgt dat buitenlandse bedrijven zich goed in Nederland kunnen vestigen. Onder de naam Holland International Distribution Council (HIDC) promoot Nederland zich als de ‘gateway for Europe’ in het buitenland. Dit wil zeggen dat ze buitenlandse verladers die hun producten willen afzetten op de Europese markt, advies gaan geven. Ze zullen vraag en aanbod aan elkaar koppelen door de buitenlandse producenten in contact te brengen met haar leden. Men heeft hier allerlei soorten van leden: logistieke dienstverleners, verladers, ICT-leveranciers, financiële instellingen…

Naam: ELA

Afkorting voor: European Logistics Association

Website: www.elalog.org

Waarom bestaan ze: http://www.elalog.org/gifs/ela.jpg

Naam: EVO

Afkorting voor: Eigen Vervoerders Organisatie

Website: www.evo.nlbekijk de afbeelding op ware grootte

Waarom bestaan ze: Evo behartigt de logistieke belangen van 30.000 bedrijven die goederen te vervoeren hebben. Ze helpen hun leden veder met al hun vragen over bijvoorbeeld wet- en regelgeving in het vervoer, milieu, internationale leveringscondities en fiscale zaken.

Ze bieden ook opleidingen aan in Nederland.Naam: VELA

Afkorting voor: Vereniging van logistieke adviseurs

Website: www.vela.nl

Waarom bestaan ze: VELA is een branchevereniging van adviesbureaus die werkzaam zijn op het gebied van logistiek.

De adviesbureaus die lid zijn van de VELA werken volgens overeengekomen kwaliteitsnormen en duidelijke gedragsregels5.3In Europa en de wereld


Naam: World Shipping Council

Website: www.worldshipping.org

Waarom bestaan ze: Deze vereniging heeft als doel coördinatie voor de verschepingsindustrie met beleidvormers en andere industrieën in het belang van het internationaal transport.

Naam: APICSapics

Website: www.apics.org

Waarom bestaan ze: Deze vereniging is wereldleider en eerste bron van de ziel van operations management.

5.4Aanwezigen op de beurzen


Van alle organisatie waren de volgende aanwezig in Antwerpen:

 • OTM

 • PICS

 • VIB

 • VIL

 • UPTR

Van alle organisatie waren de volgende aanwezig in Utrecht:

 • VELA

 • EVO

Besluit….

We hebben veel bijgeleerd en nieuwe kennis opgedaan in verband met logistiek. Zo hebben we nieuwigheden ontdekt waarvan we het bestaan nog niet wisten.

De beursbezoeken waren een interessante ervaring, maar soms liepen we toch een beetje verloren tussen al die vakmensen. Het was vaak moeilijk om erg nuttige en doeltreffende vragen te stellen aan de exposanten, omdat we nog niet over voldoende kennis beschikken om over alle verschillende logistieke onderdelen informatie te weten.

We hebben toch veel geleerd en we zijn weer een stapje dichter bij onze instap in de logistieke wereld.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina