Inhoudsopgave Les 1 Blz. 3 Les 2 Blz. 4/5 Les 3 Blz. 6/7 Les 1Dovnload 21.9 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte21.9 Kb.


InhoudsopgaveLes 1 Blz. 3
Les 2 Blz. 4/5
Les 3 Blz. 6/7

Les 1


Inleiding
Met de kinderen een woordspin maken over de Tweede Wereldoorlog. Denk hierbij aan namen van personen uit de Tweede Wereldoorlog (Hitler, Anne Frank, misschien opa’s en oma’s), NSB’ers, SS’ers, films (soldaat van oranje, het achterhuis), de landen die meededen, probeer wapens enz. te vermijden.
Kern
Als het goed is hebben de kinderen de naam Anne Frank ook genoemd bij de woordspin, hier ga je dan verder op in. Wat weten de kinderen nog meer over Anne Frank? Een tijd geleden is de boom bij het Anne Frankhuis bij het jeugdjournaal geweest. Weten ze ook nog dingen over haar familie? Heeft iemand het boek wel eens gelezen of is iemand bij het Anne Frankhuis geweest?
Lees een stukje voor uit ‘Het Achterhuis’ van Anne Frank. Wij hebben gekozen voor het stukje vanaf blz. 12. Dit lezen we voor en hierna vraag je de reacties van de kinderen op het voorgelezen stuk. Hoe denken ze dat Anne zich hier voelde enz.
Als je hierover bent uitgesproken ga je het hebben over dat mensen dingen op verschillende manieren ervaren. De één kan het ergens gezellig vinden, terwijl de ander liever naar huis gaat. Zo hebben de mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt allemaal hun eigen ervaringen daarmee. De kinderen krijgen de opdracht om in groepjes van 4-5 op zoek te gaan naar verhalen van andere mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Zo krijg je een verzameling met verschillende visies op de Tweede Wereldoorlog. Maak duidelijk aan de kinderen dat ze ervaringen van alle verschillende partijen mogen zoeken, Duitsers, joden, Nederlanders, Amerikanen enz. Binnen een groepje van 4-5, twee verschillende visies.

De kinderen maken van hun bevindingen een collage. Denk voor de grootte van de collage aan A2-formaat.


Afsluiting
Bespreek met de kinderen de gemaakte collage’s. Hebben ze erg verschillende dingen gevonden? Wat viel ze het meest op? Wat hebben ze gevonden aan standpunten? Bespreek die standpunten.


Les 2

 • Nog een stukje voorlezen uit het dagboek van Anne Frank

 • Bespreek dit stukje

 • Geef opdracht via webquest  brief schrijven naar iemand uit het achterhuis

 • Leukste/origineelste brieven uitkiezen en voor (laten) lezen. Bespreek waarom de brieven zo goed zijn.


Inleiding
Als inleiding zal ik nog een stukje voorlezen uit het dagboek van Anne Frank. Zoek hiervoor een interessant en spannend stukje. Iets wat de kinderen aanspreekt en waarvan ze nog wat leren. Laat het in ieder geval nuttig zijn voor deze les.
Bespreek het stukje dat je voorgelezen hebt. Laat de leerlingen hun mening geven over wat ze gehoord hebben en laat ze die mening beargumenteren. Als voorbereiding op de opdracht kun je de leerlingen zich laten inleven in onderduikers. Hierdoor zullen ze de opdracht makkelijker maken.
Kern
Als het goed is hebben de kinderen tijdens de inleiding zich ingeleefd in onderduikers. Na dit besproken te hebben laat je de leerlingen achter een computer zitten. Geef ze de volgende stappen;

 • Surf naar www.webquest.nl

 • Klik op verder

 • Klik op webquest zoeksysteem

 • Vink bovenin geschiedenis aan

 • In het rijtje staat nu Anne Frank webquest, klik hierop

Laat de kinderen de site verkennen. Links staat een menu, laat ze deze knoppen van boven naar beneden afwerken. De opdracht spreekt dan voor zich. Als leerkracht ga je van te voren natuurlijk zelf eerst de webquest en de opdracht lezen. Ook kijk je onder het knopje leerkracht voor verdere instructies en tips.


Opdracht;
Anne Frank is bekend geworden vanwege haar dagboek. Anne leefde in de tijd van de Tweede Wereld Oorlog. Ze moest onderduiken voor de Duitsers. Voor haar verjaardag kreeg ze een dagboek. Ze gaf haar dagboek een naam, Kitty. Ze schreef hier elke dag een stukje in over wat ze meemaakte. Dankzij het dagboek weten we precies hoe zij zich gevoeld heeft tijdens de tweede wereldoorlog.

Aan het einde van deze WebQuest gaan jullie een brief schrijven aan een van de onderduikers in het Achterhuis, je mag zelf weten wie dat wordt. Omdat jullie nog niet alles weten over de oorlog, gaan jullie eerst een aantal vragen beantwoorden. Deze kunnen je helpen bij het schrijven van de brief.Handelingen;

Straks gaan we zelf een stukje dagboek schrijven, net als Anne Frank. Om daarmee te kunnen beginnen moet je wel weten hoe het leven in de Tweede Wereldoorlog was. Daarom hebben we een aantal vragen voor je gemaakt. Door de vragen te beantwoorden weet je hoe Anne Frank zich gevoeld heeft. De antwoorden kun je vinden op internetsites. Deze staan bij de bronnen. Succes!

1. Schrijf in ongeveer 10 regels op wat je al weet van Anne Frank?

2. Op welke dag is Anne Frank in haar dagboek begonnen?

3. Op welke dag is Anne Frank met haar familie naar Het achterhuis verhuisd?

4. Hoe denk je dat Anne Frank zich voelde toen ze dit schreef? (stukje tekst staat op de webquest)

5. Wie is Miep Gies en wat heeft ze gedaan voor de onderduikers?

6. Wat wordt er voor de deur naar het achterhuis geplaatst?

7. Wie zijn allemaal ondergedoken in het Achterhuis?

8. Wat heeft Anne gedaan om haar kamertje toch een beetje gezellig te maken?

9. Met wie moet Anne haar Kamer delen?

10. Wanneer zijn de onderduikers gearresteerd?

11. Hoelang heeft Anne Frank in het Achterhuis doorgebracht?

12. Dan wordt het nu tijd voor de brief! Je mag zelf bedenken aan wie je de brief gaat schrijven, bijvoorbeeld aan Anne, haar vader of aan Margo. Vertel hoe het nu is om in Nederland te wonen, zonder oorlog. Stel eventueel vragen als je nog meer wilt weten. Denk goed aan de spelling en lay-out.Afsluiting
De Leerlingen leveren de brief en de gemaakte vragen (zie hierboven en webquest) in bij de leerkracht. Jij, als leerkracht, zoekt de leukste/origineelste brieven uit. Laat deze voorlezen door de schrijver/schrijfster en bespreek de brief. Waarom is deze brief zo goed? Laat de meningen + argumenten maar komen.

Les 3

 • Haal op wat je de afgelopen twee lessen gedaan hebt en wat de leerlingen hiervan geleerd hebben.

 • Naar ‘Anne Frank huis’

 • Vergeet niet om ouders te regelen

 • Bespreek het bezoek aan het ‘Anne Frank huis’


Inleiding
Als inleiding zal ik nog even ophalen wat we de afgelopen twee geschiedenislessen gedaan heb met de kinderen. De kinderen vertellen over hun ervaring en vertellen wat ze vonden van de opdrachten. Wat vonden ze leuk, wat niet? Wat vonden ze moeilijk en waarom of wat vonden ze makkelijk en waarom?
Kern
Regel op tijd ouders die mee kunnen op het bezoek naar het ‘Anne Frank huis’. Dit moet omdat er voldoende begeleiding per leerling mee moet kunnen en omdat ze waarschijnlijk per auto vervoerd moeten worden. Jij krijgt als leerkracht niet in je eentje 20 of meer kinderen in Amsterdam.
Je gaat met de leerlingen naar het ‘Anne Frank huis’. Ze hebben twee lessen besteed aan WO II en vooral aan Anne Frank. Door ze mee naar het achterhuis te nemen zien ze in werkelijkheid waar en in welke omstandigheden de onderduikers/Anne leefden.
Geef ze de gelegenheid om eerst zelf ongeveer 30 min rond te lopen en te kijken in het ‘Anne Frank huis’. Anders loop je het risico dat ze zo druk met de speurtocht bezig zijn dat ze bepaalde andere belangrijke dingen niet zien. Of dat ze dingen die ze interessant vinden niet zien, omdat ze persé alle opdrachten van de speurtocht gedaan moeten hebben. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van deze excursie.
De opdracht die daar uitgevoerd worden zal in de vorm van een speurtocht zijn. Bezoek als leerkracht eerst zelf het ‘Anne Frank huis’ en loop de speurtocht van het museum na. Vind je deze speurtocht te lang of te moeilijk of niet leuk genoeg, bedenk er dan zelf één. Het voordeel hiervan is dat je jouw doelstellingen hierop kan aanpassen en natuurlijk de informatie die ze uit jouw lessen hebben gehaald.
Een speurtocht is handig als werkvorm omdat de kinderen zo door middel van opdrachten bepaalde belangrijke punten specifiek moeten bekijken en beoordelen. Dingen waar ze anders misschien langsheen gekeken zouden hebben. Bovendien staan ze dan wat langer bij de dingen stil.
Afsluiting
Bij terugkomst op school of de volgende dag bespreek je uitgebreid het bezoek aan het ‘Anne Frank huis’. Wat hebben de leerlingen gezien? Wat vonden ze interessant? Wat zagen ze daar aan dingen die ze ook tijdens de lessen hadden besproken/geleerd? Wat vonden ze van de speurtocht en de opdrachten? Hebben ze nog dingen gezien en geleerd die ze nog niet op school gehoord hadden? Nu ze de plek gezien hebben kunnen ze ook vertellen of ze zich nu nog beter kunnen inleven in de onderduikers en of er wat veranderd is met eerst?

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina