Inrichting kantoorwerkplekDovnload 32.05 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte32.05 Kb.

Inrichting kantoorwerkplek


De meeste mensen brengen relatief veel tijd door op hun werk. Soms kan dat werk dan ook tot gezondheidsklachten leiden. Hoe kunt u gezondheidsklachten op of door het werk voorkomen en hoe kunt u uw werkplek op een goede manier inrichten? Het Besluit beeldschermwerk en de EG-kaderrichtlijn geldt als maatstaf voor onze adviezen.

Gezondheidsklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door uw werkbeleving. Denk daarbij aan: 


-  werksfeer 
-  niet-passende taken
-  te weinig afwisseling 
-  te hoge werkdruk

Het is uiteraard de plicht van de werkgever te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Maar u draagt als werknemer - volgens de Arbo-wet - ook zelf verantwoordelijkheid voor uw werkomstandigheden en werkbeleving. Let daarom ook zelf op uw gezondheid, maak uw wensen kenbaar, benut uw talenten en bespreek eventuele klachten met uw leidinggevende.
Adviezen voor de inrichting van uw werkplek


Langdurig werken aan een beeldscherm, herhaalde bewegingen, slechte verlichting en een langdurige, statische houding: al deze factoren kunnen u gezondheidsklachten opleveren. Denk bijvoorbeeld aan oververmoeide ogen, nek-, rug-, spier- en gewrichtsklachten. Toch is het niet ongezond om aan beeldschermen te werken. Als u het meubilair, beeldscherm en toetsenbord op de juiste wijze instelt, kunt u veel klachten voorkomen.Bureaustoel


Behalve een goede houding is een goede stoel belangrijk. Stabiliteit en verstelbaarheid zijn de belangrijkste eisen waar de werkstoel aan moet voldoen. In de praktijk betekent dit:


1

een verrijdbaar onderstel dat op minimaal vijf punten steunt

2

een zitting die in hoogte verstelbaar is

3

een arm-/elleboogsteun die in hoogte verstelbaar is

4

een instelbare rugleuning en een zitting die in diepte instelbaar is
U kunt uw bureaustoel als volgt instellen:


1

Bepaal de hoogte van de zitting door rechtop in de stoel te gaan zitten, met uw billen achter in de stoel. Stel de stoel in op een hoogte dat u uw voeten nog plat op de grond kunt zetten. De hoek tussen onder- en bovenbenen is dan circa 90 graden.

2

Bepaal de diepte van de zitting door een vuist tussen de voorkant van de zitting en uw knieholte te stoppen, Dan worden de bovenbenen voldoende gesteund. Is dit niet zo, vergroot of verklein dan de zittingdiepte.

3

Bij de rugleuning is het belangrijk dat de holling van uw onderrug gesteund wordt door de bolling van de rugleuning. Stel de hoogte van de leuning daarop in.

4

Stel de hoogte van de armsteunen zo in dat uw ellebogen tijdens het werken op de armsteunen rusten bij ontspannen neerhangende bovenarmen en een horizontale houding van de onderarmen. Voorkom dat u met opgetrokken schouders achter het toetsenbord zit. De hoek tussen onder- en bovenarmen moet 90 graden zijn als uw handen op het toetsenbord liggen.

Werktafel en werkvlak


De belangrijkste eisen aan de werktafel en het werkvlak zijn:


1

Er is voldoende beenruimte (65 cm diep en 60 cm breed).

2

Het werkvlak spiegelt niet.

3

De hoogte van het werkblad/de tafel is bij voorkeur afgestemd op uw lichaamslengte. Bij een vast werkvlak is de hoogte meestal 75 cm.
Bij een te hoog werkblad zet u uw stoel zo hoog dat de hoek tussen onder- en bovenarmen 90 graden bedraagt, als uw handen op het toetsenbord liggen. Gebruik zo nodig een voetenbankje, zodat ook de hoek tussen onder en bovenbenen ongeveer 90 graden blijft (zie bureaustoel). Plaats eventueel blokjes onder een te lage tafel.Beeldscherm


1

Ga recht achter het beeldscherm zitten. De aanbevolen kijkafstand bij een beeldscherm van 17 inch is 60 tot 85 cm.

2

Zet uw beeldscherm dwars (loodrecht) op het raam om hinderlijke spiegelingen en lichtinval te voorkomen, liefst 2 meter van het raam af.

3

Voorkom hinderlijke reflecties door uw scherm wat te kantelen.

4

Het beeldscherm staat op een goede hoogte als de ooghoogte gelijk is aan de bovenste rand van het scherm. Plaats zo nodig een pak papier of een monitorondersteuner onder uw beeldscherm.

5

Maken meer mensen gebruik van uw werkplek? Dan is een traploos verstelbare monitorondersteuner aan te bevelen.

Toetsenbord en muis


1

Gebruik bij voorkeur een symmetrisch gevormde muis. Die is namelijk voor zowel links- als rechtshandig gebruik in te stellen.

2

Het toetsenbord moet zo plat mogelijk zijn. Klap de pootjes onder het toetsenbord weg. De dikte is maximaal 3 centimeter.

3

Bedien de muis en het toetsenbord met de arm(en) in een hoek van 90 graden en met een rechte pols. Leg daarom de muis en het toetsenbord binnen handbereik en bedien deze, terwijl de ellebogen ondersteund worden door de armsteun. De bewegingen voor typen en muizen komen vanuit de ellebogen en niet vanuit de pols.

Documenthouder


Werkt u regelmatig met documenten, plaats dan een documenthouder tussen het toetsenbord en het scherm. Zo hoeft u niet met uw nek naar voren gebogen links of rechts naar een document te kijken.Pauzesoftware


Wissel elk uur 10 minuten uw beeldschermwerkzaamheden af met andere activiteiten. Om de tijdsduur van onafgebroken beeldschermwerk te beperken is pauzesoftware een goed hulpmiddel. Vraag hiernaar bij uw leidinggevende. Werk niet langer dan 6 uur per etmaal achter een beeldscherm.Thuiswerkplek


Zit u thuis gemiddeld 2 uur per dag aan uw beeldscherm, dan dient de werkplek thuis aan dezelfde ergonomische eisen te voldoen als de beeldschermwerkplek op uw werk. Dit geldt ook voor de werktijden, werktaken, werkhouding en werkdruk.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina