Internationaal festival van de animatiefilm van brusselDovnload 13.46 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte13.46 Kb.

INTERNATIONAAL FESTIVAL VAN DE ANIMATIEFILM VAN BRUSSEL

13-22 FEBRUARI 2015

Anima nadert met rasse schreden voor tien dagen ontdekkingen en verrassingen in het Brusselse Flageygebouw van 13 tot 22 februari, en een tournee langs Luik, Charleroi, Mons, Namur, Gent, Antwerpen, Leuven en Oostende.

Behalve kortfilms presenteert Anima elk jaar een selectie nieuwe langspeelfilms: dit jaar zijn het er ongeveer 20, waarvan 14 in competitie. Daarbij valt een sterke Europese aanwezigheid op: meer dan de helft van de films komt Europa - Frankrijk Luxemburg, Tsjechische Republiek, Hongarije, Spanje, Estland, Duitsland, Ierland en Letland.

De editie 2015 wordt feestelijk geopend met de nieuwste film van de Aardman Studio’s: Shaun The Sheep Movie van Mark Burton en Richard Starzak. Deze film, volledig in kleianimatie, draait volledig rond de avonturen van Shaun het schaap en zijn soortgenoten. Shaun dook voor het eerst op in een episode van het legendarische duo Wallace en Gromit en kreeg nadien een eigen televisieserie. Op 13 februari maakt hij zijn comeback in België als ster in een eigen langspeelfilm. Britse humor gegarandeerd!

Na deze schitterende opener krijgt de festivalganger de keuze uit een uitgelezen schare nieuwe langspelers, waaronder Les 108 Rois-Démons, de nieuwe langspeler van de Fransman Pascal Morelli. Dit technisch hoogstandje mengt live action opnamen met 3D animatie tot een perfect gedoseerde hybride cocktail.

De Spaanse regisseur Sam vereert Anima met een bezoek voor de presentatie van zijn eerste langspeler Pos Eso. Deze grootmeester in kleianimatie, die het klappen van de zweep leerde bij Aardman, was in 2014 al op Anima met een master class en een tentoonstelling van zijn figuurtjes.

Filmmaker van Letse origine Signe Baumane zal ook aanwezig zijn. Zij komt met haar autobiografische langspeler Rocks in my Pockets, waarin zij met een lichte toets en veel zin voor humor een stand van zaken opmaakt van de depressie die de vrouwen in haar familie treft. De Hongaar Zoltan Miklosy komt ook naar Brussel om te praten over zijn nieuwe langspeelfilm Manieggs – Revenge of the Hard Egg, een film over gangsters met een eirond hoofd… maar dat is alles wat we er over verklappen.

Ten slotte valt er nog een merkwaardige Luxemburgse productie te ontdekken: Extraordinary Tales, naar verhalen van Edgar Allan Poe. De Luikse studio Digital Graphics verzorgde de compositing voor dit meesterwerkje.

Maar ook de Aziaten vallen niet te versmaden. Dit jaar kan de festivalganger genieten van het knotsgekke The Satellite Girl and Milk Cow en vooral de Koreaanse thriller The Fake, een sombere realistische film over sociale wantoestanden en corruptie van Yeon Sang-ho, wiens The King of Pigs in 2013 op Anima te zien was.

Ten slotte is emotie troef in de Japanse langspeelfilms The Tale of the Prinsess Kaguya van Isao Takahata, When Marnie Was There van Hiromasa Yonebayashi en Giovanni's Island van Mizuho Nishikubo.

De documentaire The Kingdom of Dreams and Madness gunt het publiek van Anima een kijkje achter de schermen van de beroemde Ghibli Studio’s en op de dagelijkse werkzaamheden van Hayao Miyazaki, Toshio Suzuki en Isao Takahata.

Voor het jonge publiek stippen wij de avant-première aan van Het lied van de zee van de Ierse filmmaker Tomm Moore, die voor dit pareltje een nominatie voor de volgende Academy Awards in de wacht sleepte. Daarnaast is er de heerlijke Franse langspeelfilm Les Moomins sur la Riviera van Xavier Picard en Hanna Hemilä, een vrije bewerking van de strips van de Finse striptekenaar Tove Jannson. Er is ook De Jongen en de Wereld van de Braziliaan Alê Abreu, een kleurrijke en melodieuze film die op het jongste festival van Annecy (het “Cannes van de animatiefilm”) de Crystal voor beste langspeelfilm en de prijs van het publiek in de wacht sleepte.

Anima biedt ook gelegenheid om films die het voorbije jaar in onze zalen uitkwamen te bekijken of herbekijken (Big Hero 6, Asterix – De Romeinse Lusthof, De Verenkoning en Kleine Anna en lange oom).

Kortom, op Anima 2015 valt er alweer héél veel te beleven voor mensen van alle leeftijden en smaken. Heel wat filmmakers hebben hun aanwezigheid al bevestigd, en dat is goed nieuws: het publiek zal hen immers vanaf dit jaar ook kunnen ontmoeten dank zij “Meet the Talents”: afspraak in de hall van Flagey alle dagen tussen 18u en 18u45!

Wie interviews wil (beeld en/of klank) neemt best zo snel mogelijk contact op met Noémie Meert noemie@folioscope.be

Meer info op onze site :www.animafestival.be
Persmateriaal op onze site in het persgedeelte of op aanvraag
Perscontact:
Karin Vandenrydt

02/534 41 25

0477/73 95 90

karin@folioscope.be
Burie&Burie

Sarah Lauwers

+32 (0)476 786825sarah@burieburie.be
: media -> downloads -> 2015
downloads -> 1. Uit welke lagen bestaat de aarde?
downloads -> Rechtenvrij Interview september 2010 Ernst Jansz zingt Bob Dylan in het Nederlands
downloads -> Viking persinformatie
downloads -> Cyberwerkblad over “Goede Doelen” Opdracht 1
downloads -> Gls verwerft Spaanse expresdienst asm transporte Urgente Amsterdam/Barcelona, 29 juni 2016. General Logistics Systems B. V. (Gls) maakt bekend dat haar Spaanse
downloads -> Vraag Geschiedenis van de muziek Welke 5 verschillende periodes zijn er in de muziek te onderscheiden?
downloads -> Een regenboog boven Aarhus Zumtobel armaturen ensceneren Olafur Eliassion's “Your rainbow panorama“
downloads -> Vervoersmaatschappij bespaart energie aseag aken wijst de nieuwe weg
downloads -> Functieprofiel Directeur Theater de Maaspoort te Venlo Algemeen
2015 -> Internationaal festival van de animatiefilm van brussel
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina