Introductie van de boeken Oldenhave, M. Flits – De roze rapper Korte beschrijvingDovnload 18.03 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte18.03 Kb.Introductie van de boeken


Oldenhave, M. Flits – De roze rapper
Korte beschrijving

Flits is de digitale geheime schoolkrant van de Nijlandschool. De school heeft ook een papieren krant, maar die wordt door de kinderen niet meer gelezen. De redactie van Flits.nl krijgt veel briefjes van de Roze Rapper. Wanhopige briefjes. Natuurlijk willen ze helpen, maar… wie ís de Roze Rapper?

Ook komen er ’s nachts enge spookgeluiden uit de Nijlandschool. Steeds meer mensen horen het. Daarom is het de hoogste tijd voor actie van de redactie! De kinderen van Flits.nl gaan een nachtje op school slapen voor een diepgaand onderzoek ter plekke.
Introductietip

Is er op uw school ook een (online) schoolkrant? Voer een kort gesprek met de leerlingen over deze schoolkrant: wat is de naam, wie leest de krant wel/niet, wie schrijft er weleens voor de schoolkrant?

Een schoolkrant maken is niet zo makkelijk als het lijkt. Vaak is het een saaie verzameling van nieuwtjes die al een eeuwigheid geleden gebeurd zijn. Hoe zit het met de schoolkrant van uw school? ‘Check’ de tips van Mirjam Oldenhave op http://www.mirjamoldenhave.nl/web/Artikel/Tips-voor-het-updaten-van-je-schoolkrant-1.htm.
Zijn deze tips al verwerkt in jullie schoolkrant?: CHECK!! Of laat kinderen liken of disliken met duim omhoog of duim omlaag.
Quizvraag

“Wat is de naam van de school waar Flits.nl wordt gemaakt?”


Antwoord

Nijlandschool

Introductie van de boeken

Griffiths, A. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen
Korte beschrijving

Een boomhut zoals die van schrijver Andy en tekenaar Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een aquarium met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt. Andy en Terry moeten van hun uitgever zo snel mogelijk hun nieuwe boek schrijven. Ze gaan aan de slag maar telkens doet zich iets voor wat hun afleidt. Maar het boek komt af: ze vertellen over wat hun de afgelopen is overkomen. Al die avonturen zijn prima apart te lezen. Het zijn grappige verhalen en er gebeuren allerlei leuke maar vooral bizarre dingen. Een leesboek dat flink aangevuld is met tekeningen.

Er is ook al een deel 2: De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen en mogelijk volgen nog andere delen. In Australië verschenen al delen met de boomhut van 39 én 52 verdiepingen.
Introductietip

Op het digitale schoolbord zoekt u via google naar afbeeldingen van boomhutten. Laat de leerlingen hierop kort reageren. Wat zijn eigenlijk de kenmerken van een boomhut?

Dit zijn eigenlijk maar hele gewone boomhutten. Kijk maar eens naar de waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen van auteur Andy Griffiths. Deze afbeelding is te vinden op de site van auteur: http://andygriffiths.com.au/images/treehouselg.jpg
Laat de kinderen vertellen wat ze allemaal zien: onder andere een bowlingbaan, aquarium met haaien, een geheim laboratorium, een kamer met kussens, een doorzichtig zwembad, een uitkijkdek en een reuzenkatapult. Met deze plaat introduceert u meteen het eerste hoofdstuk.
Quizvraag

“Welke gevaarlijke dieren zwemmen er rond in het aquarium?”


Antwoord

ReuzenhaaienIntroductie van de boeken


Kolu, Siri Ik en de rovers
Korte beschrijving

De tienjarige Roos is onderweg naar haar oma als ze wordt gekidnapt uit de auto van haar ouders en gedwongen wordt in de auto van de familie Rover te stappen. Een ongelukje, eigenlijk, want normaal gesproken steelt de familie alleen Barbies, tijdschriften, snoep en andere fijne dingen. Roos weet eerst niet wat haar overkomt Roos weet eerst niet wat haar overkomt, maar al snel geniet ze van het nieuwe vrije leven waarin ontbijten met gehaktballen en mosterd en de hele dag smullen van enorme hoeveelheden gestolen snoep, plankgas door de bochten rijden en buiten slapen en je wassen in een meer, heel gewoon is. Tijdens een zomerfeest met soortgenoten krijgt de familie ruzie en moet vluchten. Gelukkig redt Roos hen uit de handen van de politie en daarom laten de Rovers haar na de zomer weer vrij.


Ik en de rovers ontving een Zilveren Griffel in 2012. In de andere delen wordt Roos ook weer in de zomer gekidapt en beleeft ze samen met de familie Rover weer bijzondere avonturen: Ik en de rovers zingen karaoke en Ik en de rovers op zoek naar de gids van Qvist.
Introductietip

Vertel aan leerlingen het beroemde oneindige verhaal van de zeven rovers:


Het was nacht, het was nacht, het was een stikdonkere nacht.

Zeven rovers zaten in de schaduw van een grasspriet.

De roverhoofdman stond op en sprak met fluisterende stem:

“Het was nacht, het was nacht, het was een stikdonkere nacht.

Zeven rovers zaten in de schaduw van een grassprietje.

De roverhoofdman stond op en sprak met fluisterende stem:

“Het was nacht, het was nacht, het was een stikdonkere nacht.

Zeven rovers zaten in de schaduw van een grassprietje.

De roverhoofdman stond op en sprak met fluisterende stem:

HET WAS NACHT” (zeg deze laatste zin met bulderende stem en laat de leerlingen schrikken)


Quizvraag

“Wat is de naam van de Roverhoofdman?”


Antwoord

Razende Karel

Introductie van de boeken

Geronimo Stilton Fantasia VIII
Korte Omschrijving

De Fantasia boeken gaan over de fantastische reizen die Geronimo maakt door het rijk Fantasia. Wanneer er gevaar dreigt in het rijk, roept feeënkoningin Florina de Fleur altijd de hulp in van Geronimo. Samen met bijzondere medereizigers, die uiteindelijk allemaal vrienden voor het leven worden, probeert Geronimo keer op keer het rijk Fantasia te redden. In Fantasia VIII wordt de feeënkoningin Florina de Fleur steeds ouder, als gevolg van de ‘Chronofantastische Tijdwijzer’ die op hol geslagen is. En met de veroudering van Florina komt ook Fantasia in gevaar, want als zij er niet meer is, verdwijnt Fantasia. De hulp van Geronimo Stilton wordt ingeroepen. Hij gaat op zoek naar de oorzaak van het steeds sneller gaan van de tijd. Op zijn reis moet hij het opnemen tegen de heks Eclips.


Introductietip

De boeken van Stilton zijn erg populair. Er zullen zeker leerlingen in uw klas zijn die een deel van de Fantasiareeks hebben gelezen. Laat deze leerlingen over de Fantasiaboeken vertellen. Zo kunnen zij de andere kinderen in de klas enthousiasmeren voor deze boeken! De Fantasia-fans kunnen vertellen over de verschillende rijken van Fantasia, wie er in de rijken wonen en welke avonturen Geronimo al meegemaakt heeft. Laat de fans ook vertellen over de bijzondere elementen in de boeken zoals de kras- en ruikpagina’s, ‘glow in the dark’ – pagina’s, 3D illustraties, puzzels en natuurlijk de vele woorden in kleur en verschillende lettertypen.

Misschien heeft een van de leerlingen het bordspel over Fantasia: Op avontuur met Geronimo?

Meer informatie over Geronimo Stilton op www.geronimostilton.com


Quizvraag

“Hoe heet het rijk van de feeën?”


Antwoord

FlorissantDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina