IPhone, Windows 7, htc legend/Hero, Nexus OneDovnload 16.23 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte16.23 Kb.
1. Android (iPhone, Windows 7, HTC Legend/Hero, Nexus One)
Wat Windows is voor de pc, is Android voor mobieltjes. Het is een besturingssysteem: de software die automatisch in actie komt als je het apparaat aanzet. Het besturingssysteem zet bijvoorbeeld de iconen op het scherm waarmee je je mobieltje kunt bedienen. Het zorgt ook dat het juiste programma start als je op een icoon klikt. Android is gemaakt door Google. Je kunt verwachten dat diensten van Google op een Android-toestel makkelijk te gebruiken zijn, zoals de zoekmachine, Gmail, YouTube en Google Maps.
Bij computers heb je verschillende mogelijke besturingssystemen. Behalve het huidige Windows 7 heb je bijvoorbeeld de Mac van Apple met een eigen besturingssysteem. Dat heb je bij mobieltjes ook. De iPhone van Apple heeft een ander besturingssysteem dan telefoons met Android. Verder heb je ook Windows voor mobieltjes, en er is de Blackberry met wéér een eigen systeem. Al deze systemen 'voelen' anders, de gebruiksaanwijzingen zijn verschillend. Waar je de voorkeur aan geeft, is voor een deel een kwestie van smaak.
Verschillende merken maken telefoons met Android. De Taiwanese febrikant HTC maakt onder ander de Legend en de Hero, Google zelf verkoopt de Nexus One. Motorola heeft bijvoorbeeld de Droid. Er is daardoor meer keus dan bij de iPhone.
2. App (Appstore, Appstore strijd, app van nieuwste HP printer)
'App' is een afkorting van het woord 'applicatie.' Een toepassing dus. Het woord 'app' is in zwang voor software voor mobieltjes - iets wat je erop zet om een functie toe te voegen. Apps zijn populair geworden dank zij de iPhone. Apple heeft de manier waarop apps worden verspreid uitgevonden, populair gemaakt en er een standaard mee gezet: je gaat naar de App Store op internet, downloadt de app en zet deze op je iPhone.
Verschillende besturingssystemen vereisen verschillende software, daarom heeft Google een eigen softwarewinkel op internet gemaakt, de Android Market. Tijdens de presentatie van de eerste telefoon met Android maakte een van de oprichters van Google een grappige vergissing door te spreken over de 'App Store.' Het woord App begint nu een bredere betekenis te krijgen. Gebruikers van de sociale site Facebook kunnen hun profielpagina's uitbreiden met allerlei 'apps'.
Inmiddels is er zelfs een printer op de markt die met apps kan worden verrijkt. Dat is de HP Photosmart Premium. Deze kan zonder hulp van een pc het internet op zodat de eigenaar de apps kan installeren. Daarmee kun je dan bijvoorbeeld foto's bijwerken, kaarten of sudoku-puzzels printen, en zelfs bioscoopkaartjes kopen en afdrukken.

3. GPS (shazam, GPS, KPN OpWeg)


Gps betekent Global Positioning System, oftewel satellietnavigatie. Gps zat vroeger in dure inbouwapparatuur voor de auto. Toen kwam de TomTom: een handig navigatieapparaatje dat iedereen kon betalen en dat je makkelijk uit de auto kon meenemen.

Nu zit gps in alle 'smartphones' - de mobieltjes in de duurdere prijsklasse. In de nabije toekomst zal het moeilijk worden een mobieltje te kopen zonder gps.


Dat betekent dat navigatie er nu is voor iedereen. Met een paar klikken weet je precies waar je bent. De dienst KPN op Weg biedt voor €7,50 per maand navigatie zonder dat je daarvoor een apart apparaat hoeft te kopen of kaarten moet bijkopen en updaten.
En er wordt veel meer mogelijk. Zo kunnen zoekmachines er rekening mee houden waar je bent: ze noemen bijvoorbeeld alleen restaurants of tankstations in de buurt. Gps kan ook sociaal worden gebruikt: mensen kunnen ervoor kiezen hun lokatie aan hun vrienden te zenden. Dan is altijd te zien wie in de buurt is voor een biertje (zo'n dienst kan altijd tijdelijk of definitief worden uitgezet). Er zijn zelfs spannende games waarbij de werkelijke lokatie van de spelers van belang is - een soort tikkertje voor volwassenen.

4. Twitter (widget, rss-feed, widset.com)


Twitter is een succesvolle nieuwe dienst op internet. Twitteraars kunnen berichten de wereld insturen van maximaal 140 tekens. Te vergelijken met sms dus, behalve dat in principe de hele wereld deze berichten kan zien. (Je kunt 'privé' twitteren, dan moet je iedereen apart toestemming geven.)
De meeste twitteraars 'volgen' ook andere twitteraars. Volgen betekent dat je je abonneert op de berichten van de twitteraars van jouw keuze. Dat kunnen je vrienden en familie zijn, maar ook acteurs, muzikanten, schrijvers en politici. Voor zover ze twitteren, natuurlijk.
Wat mensen twitteren loopt sterk uiteen. De een twittert dat hij met de hond wandelt. De ander meldt een interessante vondst op internet. Sportlieden twitteren hun blijdschap of frustratie, bedrijven hun persberichten, televisieprogramma's de inhoud van hun uitzending. En jij mag stoom afblazen, contact houden met mensen, nieuwe dingen leren.
Een account is gratis en zo gemaakt. Dan kun je twitteren vanaf je pc of je mobieltje, dat maakt niet uit. Fanatieke twitteraars zijn gebaat bij een mobiel toestel dat kan multitasken, dus verschillende dingen tegelijk kan doen. Mobieltjes met Android en ook de Palm Pre kunnen dat. Dan kun je twitteren, agenda raadplegen, filmpjes kijken en mailen tegelijk. Deze vorm van multitasking ontbreekt in de huidige iPhone.
5. Wifi (Bluetooth, GPRS, DECT, WAP, UMTS, HSDPA)
Wifi is lokaal draadloos internet. Een standaard internetverbinding komt een huis of bedrijf binnen via draden, bijvoorbeeld via de kabel of via het telefoonnet. Voorheen liep die draad, via een kastje, door naar de pc. Moderner is het om internet de laatste meters door de lucht te laten afleggen via wifi. Het kastje in de hal of de meterkast is nu een soort radiozender. Laptops en veel mobieltjes weten raad met die radiosignalen en kunnen zo op elke plek in huis internetten.

De voordelen: een internettend apparaat kan probleemloos verplaatst worden. Het toevoegen van een apparaat, bijvoorbeeld een nieuw mobieltje of een laptop van een bezoeker, is makkelijk. Een nadeel is dat wifi moet worden beveiligd. Er moet een wachtwoord worden ingesteld, anders kunnen de buren en voorbijgangers de verbinding ook gebruiken.Een mobieltje en een laptop met een kaart voor mobiel internet maken onderweg gebruik van internet via het mobiele netwerk. Dat kan zijn gprs (oud en langzaam), umts of hsdpa (nieuw en snel). Wifi via een 'hotspot' in een openbare gelegenheid is nóg sneller. Afhankelijk van het abonnement scheelt het bovendien datakosten. Meestal moet er wel apart voor worden betaald.
6. Trackpad (touchpad, touch screen, trackball)
Mobieltjes en laptops zijn klein en het is een uitdaging voor ontwerpers om de bediening handzaam te maken. Er zijn veel hulpmiddelen daarvoor bedacht en de keus is aan de klant.
Laptops worden meestal zonder muis verkocht. Standaard heeft elke laptop een trackpad of touchpad: een aanraakgevoelig vakje in het midden vóór het toetsenbord. Als dat niet bevalt is een muis de oplossing.
Sommige mensen zullen bij het woord 'trackpad' denken aan de trackball. Dat is een apparaat waarmee je de pijl op het scherm bestuurt door een bal in een houder heen en weer te rollen. Bij computers is de trackball nooit echt doorgebroken; een enkel mobieltje (zoals de Blackberry Pearl) gebruikt een miniatuurversie. Je moet ervan houden.
Belangrijke smaakaspecten zijn aanraakscherm (touch screen) en toetsenbord. Blackberry kiest gewoonlijk vóór fysiek toetsenbord en tegen aanraakscherm. Bij de iPhone is het omgekeerd. Bij Android-toestellen vind je diversiteit. Meestal een aanraakscherm. Maar de G1 heeft een echt toetsenbord en de Nexus One niet.
Binnenkort zullen 'tablets' de markt betreden, zoals de iPad van Apple en de Slate van HP. Deze hebben een aanraakscherm en een virtueel toetsenbord op dat scherm. Er kan wel een extern toetsenbord worden aangesloten.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina