Jaargang 2 nDovnload 22.57 Kb.
Datum24.07.2016
Grootte22.57 Kb.

NIEUWSBRIEF

jaargang 2 nr. 5

juli 2011
sommigen hebben al vakantie, misschien zelfs al achter de rug, anderen gaan nog of blijven lekker thuis. Geniet ervan: voorpret, napret of tijdens de vakantie zelf.
Onderwerpen:


  • een kruid

  • spreuk

  • agenda

  • nieuws

  • voor u gelezen

  • recepten

  • onderwerp uitgediept

Kruid:

bosaardbei
Bosaardbeien zijn bij ons ‘vanzelf’ in de tuin gekomen en is een prachtige bodembedekker en trekt ook sterk dierenleven aan in de tuin, bijv. egels lusten de vruchtjes graag.

Naam: bosaardbei, Fragaria vesca (Rosaceae familie)

Welk deel wordt gebruikt: bladeren, vruchtjes, soms wortels

Tuin: komt vrij in de natuur voor, maar ook gekweekt. Bodembedekker, hoogte 10cm, bloeitijd april-mei (roze, witte of gele bloempjes), vruchtjes juli

Medicinaal: bloedreinigend, tegen maag en darm problemen, verbeterd bloedarmoede, kalmerend, tegen tandsteen

Werkzame stof: looistof, etherische olie, flavonoiden, vitamine C en ijzer

NB: staat in Nederland op de rode lijst (bedreigde planten)

Recept: maak thee van de blaadjes, hiermee kunt u gorgelen (bij problemen in de mond/keel), of opdrinken bij problemen elders in het lichaam

Smaak: de vruchten hebben veel minder smaak dan gekweekte aardbeien, maar bevatten vele malen meer flavonoiden.

Spreuk:


"Kansen worden gemist door de meeste mensen, omdat het gekleed is

in een overall en het op werk lijkt." Thomas Edison

Agenda:
Zie de extra bijlage voor alle workshops, lezingen en cursussen in het najaar.


Voor omschrijvingen en verdere informatie zie onze website: www.sequana.nl onder cursussen

TIP:
ICE

VERZOEK AMBULANCEDIENST EN ANDERE HULPVERLENERS

Medewerkers van ambulance diensten, maken steeds vaker mee dat de patient wel een mobieltje bij zich heeft, maar dat ze de hele gsm moeten doorspitten om het telefoonnummer te vinden van ouder/partner. Landelijk zijn ze tot een oplossing gekomen. Zij stellen voor dat iedereen in zijn gsm een adres creeert onder de naam ICE (= In Case of Emergency). Onder deze naam sla je het telefoonnummer op van de persoon die moet gecontacteerd worden in geval van nood (ICE is inmiddels een internationaal geaccepteerde afkorting). Als u meerdere nummers wilt opslaan doe dit dan onder ICE1, ICE2, ICE3 etc. Geef dit door aan zoveel mogelijk mensen, dan zal dit snel bekend en gebruikt kunnen worden.


Nieuws:
De artsenvereniging ABNG-2000 wordt AVIG (artsenvereniging voor integrale geneeskunde). Met ingang van 30 juni 2011 zijn 4 verschillende artsenverenigingen samengegaan om zich zo sterker te kunnen maken binnen de verzekeringen en de politiek. Deze verenigingen zijn ABNG-2000, VHAN, ABB en NVNR.

Voor u verandert er nu nog niets, met ingang van 1 januari 2012 zal de naam pas gewijzigd worden op onze facturen (dit heeft te maken met het beleid van de verzekeringsmaatschappijen). Na 1 januari verandert er in principe ook niets, de consulten blijven op dezelfde manier vergoed worden als voorheen alleen onder een andere naam.

Voor u gelezen:


Voor het complete artikel zie onze website onder “nieuws”.
Deze maand bestaat “Tijdschrift voor Orthomoleculaire Geneeskunde” 25 jaar. Hiervoor hebben ze een extra dik nummer uitgegeven, met ook artikelen uit ‘de oude doos’. Ik heb toch gekozen voor een nieuw artikel:

Nutrienten bij stress en bijnieruitputting

Het is bekend dat met een gezonde dosis stress niets mis is. Integendeel, het helpt ons om op tijd te komen, deadlines te halen en prestaties te leveren. Een normale stressreactie stelt ons in staat om onze energiebronnen snel te mobiliseren, met als gevolg: extra alertheid en concentratie. Na afloop vloeit de spanning vanzelf weer weg. Maar bij overmatige of chronische spanning gebeurt dit niet. Lichaam en geest blijven in staat van paraatheid. Dit heeft uiteindelijk uitputting tot gevolg.Bron: Tijdschr.voor Orthom.Geneesk. 26e jaargang nr. 3, juni 2011, pag. 17-24
Met gemak 100 jaar worden

Volg de wetten van yin en yang, leef regelmatig en werk niet te hard.Bron: Huang Ti, 34e jaargang, nr. 2, zomer 2011, pag. 8-11
Wat zijn eigenlijk waterpokken?

Waterpokken (Varizella) is een acute, erg besmettelijke infecteiziekte, die voornamelijk bij kinderen optreedt. De veroorzaker is het Varicella-Zoster virus, dat tot de Herpes-virussen behoort. Het gaat om hetzelfde virus dat Herpes Zoster (gordelroos) veroorzaakt.Bron: Pharmactueel, jaargang 8, nr. 7/8, juli-aug 2011 pag. 27
Recept:
TONIJNTARTAAR

Ingrediënten: verse tonijn, honing, uien, verse basilicum en oregano, rode paprika, peper, zout, (kwartel)eieren, waterkers.

De tonijn zeer fijn snijden (tartaar), doe een beetje honing in de handen en wrijf hiermee de tonijn een beetje warm en laat het marineren (de bacteriën op je handen hebben een gunstige werking op de tonijn). Uien, paprika, basilicum en oregano zeer fijn snijden en vermengen met tonijn. Beetje peper en eventueel zout (tonijn is al iets zoutig van zichzelf) toevoegen. De (kwartel)eieren koken. Waterkers op een bord, daarop de tartaar en afmaken met in partjes gesneden ei.
Onderwerp uitgediept:

pH of zuurgraad
De pH zegt iets over de activiteit en de concentratie van waterstofionen (H+). De waarden lopen van 0 (zuur) tot 14 (basisch). Zuiver, gedestilleerd water heeft een neutrale pH van 7. Om nog wat voorbeelden te geven: citroensap pH 2, bleekwater pH 9,5, zoutzuur pH 0, natronloog pH 14.

Omdat de mens voor 70% uit water bestaat is het gemiddelde van het lichaam ook rond pH-neutraal. Echter de verschillende organen en lichaamsvloeistoffen hebben verschillende zuurgraden. Bloed pH 7,4, huid pH 5,5, maagzuur pH 2, alvleesklier pH 8.

Deze verschillen zijn nodig om de werkzame stoffen in de diverse organen zo goed mogelijk te laten functioneren (bijvoorbeeld enzymen). Een verstoring van de zuur-base-huishouding (het regelen van de juiste zuurgraad of pH) kan door veel factoren worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld stress, onjuiste of eenzijdige voeding, zware lichamelijke inspanning.

In onze maatschappij komt een acidose (te hoge zuurgraad, dat wil zeggen dat de pH lager wordt, er dus meer zuur in het lichaam aanwezig is), dan een alkalose (te lage zuurgraad, verhoogde pH).


Voeding die verzurend werkt zijn bijvoorbeeld vlees, kaas en melkproducten, koffie en suiker. Om dit te neutraliseren dien je veel groente en fruit te eten (deze werken de verzuring tegen).

Heel veel klachten kunnen gerelateerd worden aan verzuring, zo worden de volgende ziektebeelden voor een groot deel hieraan toegeschreven: osteoporose, eczeem, kanker, diabetes 2, hart- en vaatziekten.


Omdat het een verstoord systeem is van het hele lichaam is dit niet zomaar met 1 middeltje of therapie op te lossen. Maar consequent ontzuren betreft: kijken naar stress, voeding, beweging, welke middelen kunnen eventueel worden ingezet. Detoxificatie helpt een groot deel. Duidelijk is wel, dat vasten (een of twee keer per jaar) duidelijk in uw voordeel werkt.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina