Jaargang 2 nr. 6 september 2011Dovnload 27.5 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte27.5 Kb.

NIEUWSBRIEF

jaargang 2 nr. 6

september 2011
onze excuses, wij hadden verzuimd te vermelden wanneer onze vakantie was, maar zover wij weten is het allemaal op z’n pootjes terecht gekomen (vanwege deze vakantie hebben we in augustus ook geen nieuwsbrief gemaakt)
Onderwerpen:


  • een kruid

  • spreuk

  • agenda

  • nieuws

  • voor u gelezen

  • recepten

  • onderwerp uitgediept

Kruid:

Salvia sclarea
Ik had eens een zakje zaad gekocht of gekregen van een salvia soort, welke soort wist ik na het zaaien niet meer. Ik dacht dat alle salvia’s ca. 15-30 cm hoog werden, maar deze werd maar groter en groter, uiteindelijk wel 120cm hoog! Toen ben ik maar eens gaan zoeken wat dit nu eigenlijk voor een plant was. Want salvia komt van ‘salvare’, wat betekent genezen. Dat de ‘gewone’ salie (salvia officinalis) geneeskrachtige werking heeft weet ik. Maar het ging er nu om of deze variatie ook een bepaalde werking heeft, en dat klopt.

Naam: scharlei of muskaatsalie, Salvia sclarea (Labiatae of lipbloemfamilie)

Welk deel wordt gebruikt: bladeren, bloemen,

Tuin: is een tweejarige plant, wordt ca. 1m hoog, bloeit in juli-aug, heeft een sterke geur, lokt veel bijen en hommels

Medicinaal: acne, bloeddrukverlagend, bij nierklachten, zweren, hoofdroos; bij stress, angsten en depressies (deze opsomming is niet compleet, deze salvia heeft dus veel meer geneeskracht dan ik dacht)

Werkzame stof: etherische olie

NB: sommigen vinden de geur heerlijk, anderen juist stinken

Recept: ik heb hiervan geen recept kunnen bemachtigen; meestal wordt de etherische olie gebruikt in bad of onder de douche om de huid in te smeren. Wordt ook gebruikt in de parfum- en voedingsindustrie (bijv. bepaalde wijnen worden hiermee op smaak gebracht)

Smaak: muskaatachtig.

Spreuk:


A man was relaxing on the grass and looking up at the clouds. He was picking out shapes when he decided to talk to God.
“God,” he asked, “how long is a million years?”
Amazingly, God answered. “In my frame of reference, it’s about a minute.”
The man asked, “God, how much is a million dollars?”
God said, “To me, it’s a penny.”
Intrigued, the man asked, “God, may I have a penny?”
And God replied, “Sure…just a minute.”

Agenda:
Lezingen:

14 sept: vruchtbaarheid

12 okt: darm, meer dan een orgaan..

9 nov: vaccinaties

13 dec: ‘oer’spronkelijke voeding


Kookworkshops:

21 sept: basis

5 okt: anti-ontsteking

2 nov: basis

6 dec anti-depressie
Andere:

Datum n.n.b.: vaccinaties (seminar)

10 nov: hoe reinig ik lichaam en geest (themadag)
Voor omschrijvingen en verdere informatie zie onze website: www.sequana.nl onder cursussen
TIP:
Op verschillende manieren wordt het ridicule van de sociale media getoond, een heel leuk filmpje hierover:

http://www.youtube.com/watch?v=aDycZH0CA4I

(als de link niet werkt kijk dan op www.youtube.nl type dan in: ‘can I be your friend’)


0-0-0
Bent u begaan met de hongersnood in Afrika, kijk dan op:

http://www.arjanvandijk.nu/daily-bread-giro-555

hier kunt u het boek “Daily Bread” bestellen, waarvan de gehele opbrengst naar giro 555 gaat. Het boek is samengesteld door Arjan van Dijk en bevat vele foto’s en citaten over Afrika (m.n. Ethiopië).


Nieuws:
Ralph Ree heeft meegedaan met een wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor heeft ie 10 dagen door de Pyreneeën gezworven met een groep van 15 personen. Ze moesten zelf voor eten zorgen en slapen deden ze in de open lucht. Een echte survival dus. De bedoeling van het onderzoek is om te bewijzen, dat de gezondheid door een 10-daagse survival sterk wordt verbeterd. En dat de verbetering wel een jaar aanhoudt. De uiteindelijke uitkomst van het onderzoek zal daarom pas over een jaar beschikbaar zijn (zo lang loopt het onderzoek door de nabepalingen in bloedwaarden).

Zie:

www.tv3.cat/videos/3661230/TN-comarques-22082011

voor andere berichten zie onze website onder ‘nieuws’ (onder andere heeft er afgelopen dinsdag 30 augustus een bijna pagina-groot artikel in het AD gestaan).


Voor u gelezen:
Voor het complete artikel zie onze website onder “nieuws”.
Honing: laatste redmiddel of eerste keus?

Dat sommige honingsoorten bijzondere antibacteriële eigenschappen bezitten en de wondgenezing in sterke mate stimuleren mag als bekend worden beschouwd. Tot het middel van de vorige eeuw was honing populair bij de behandeling van geïnfecteerde wonden, achter met de komst van de moderne antibiotica is de toepassing van honing op de achtergrond geraakt. In het afgelopen decennium is honing weer steeds vaker onderwerp van onderzoek geweest en zijn zijn bijzondere eigenschappen uitgebreid in kaart gebracht.Bron: Ned.Tijdschr.voorFytotherapie, 24e jaargang nr. 3, juli 2011, pag. 3-6
Niet-farmacologische behandeling van het ADHD-spectrum

Een kritische evaluatie van de verschillende benaderingen.

ADHA, is een cognitieve ontwikkelingsstoornis. Eigenlijk maakt ze deel uit van een heel spectrum leer- en gedragsstoornissen, tot en met het autistisch spectrum. Er is niet alleen een grote variatie in symptomen, maar ook een grote overlap (ongeveer 50%) tussen deze ‘diagnoses’. De indicatie ADHD, eigenlijk een pure ‘symptoomdiagnose’, kende de laatste decennia een explosieve stijging, waarbij niet altijd duidelijk is of de diagnose wel correct of nuttig is.

Bron: Arts Therapeut & Apotheker, 12e jaargang, nr. 3, 2011, pag. 22-24

(dit blad is deze uitgave bijna geheel gewijd aan ADHD, dus als u interesse heeft in meer informatie, laat het ons weten)

Recept:
Met 6 kippen die goed leggen en momenteel slechts 4 personen in ons gezin, is het af en toe: ei,ei, en nog eens ei, daarom deze keer een EIerrecept
EIERSALADE

Ingrediënten: 8 eieren, 1 paprika, 1-2 sjalotjes, mayonaise, (olijf)olie, bieslook, kerriepoeder, zout en peper.

Kook de eieren hard, schil ze en snijd ze in kleine stukjes (2x door de eiersnijder gaat het snelst). Snijd de paprika en sjalotjes in kleine stukjes, evenals de bieslook. Meng dit allemaal, doe er dan 1-2 eetlepels mayonaise door. Dan zoveel olie zodanig dat de salade niet te dik, maar ook niet te dun is. 1-2 theelepels kerriepoeder. Peper en zout naar smaak. (wilt u het iets pittiger, dan kunt u een beetje sambal toevoegen).

Lekker op een boekweitcracker of gewoon zo op een blaadje sla.


Onderwerp uitgediept:
Beweging
Beweging is naast voeding en slapen het meest essentiële voor onze gezondheid. De 30 minuten beweging die door de voedings/gezondheidsraad wordt geadviseerd is eigenlijk het aller-aller-aller minimaalste wat we per dag zouden moeten halen. Door veel te bewegen kunnen onze spieren energie aanmaken, kunnen onze voedingsstoffen goed worden opgenomen, kunnen de afvalstoffen beter worden afgevoerd.
Overigens is beweging iets anders als sport. Sport is tamelijk intensief en wordt door ons lichaam gezien als stress, na een sportwedstrijd ben je daarom vaak sneller verkouden of ziek, omdat het lichaam teveel energie verbruikt heeft voor de sportprestatie en dan te weinig energie overhoud voor het immuunsysteem.

Het beste is om nuchter te bewegen, zeker wanneer je (een beetje) overgewicht hebt. Om de gezondheid te bevorderen is het belangrijk om zoveel mogelijk verschillende spiergroepen te gebruiken. Tuinieren, het zwaardere (rond-om-)huishoudelijk werk zijn hiervoor aangewezen bewegingsvormen. Van buiten bewegen heb je vele malen meer profijt, dan binnen. De intensiteit van de beweging steeds afwisselen, zweten hoort erbij! Dus beweeg je regelmatig (iedere dag meer dan een uur, het meest ideaal is 6 uur per dag), dan geeft dit een beter figuur, meer energie en een beter humeur.Neem iedere kans om te bewegen aan, ga lopend naar de winkel (of zet de auto aan het uiterste eind van de parkeerplaats), neem de trap in plaats van de lift, breng de kinderen op de fiets naar school. En zo zijn er nog heel veel andere vormen van beweging in het gewone dagelijkse leven te bedenken en in te bouwen (en wees niet bang voor zon of regen, weer en wind; hierover de volgende keer meer).
Met name de mensen die geen zin, geen puf hebben om te bewegen, hebben het het hardste nodig.

(Met name voor hen zullen we binnenkort een korte cursus organiseren, waarbij de theorie van het bewegen, en waarom iemand geen puf heeft, worden behandeld. En ook in de praktijk worden gebracht, zie volgende nieuwsbrief).De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina