Japan in deze dagen: Uizending 1Dovnload 20.37 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte20.37 Kb.
Japan in deze dagen:
Uizending 1:
http://static.nos.nl/jeugdjournaal/artikelen/2011/3/16/sneeuwenstralinginrampgebiedjapan.html
Vragen:


 1. Wat is er gebeurd in Fukushima? – 2 feiten

 2. Wat zegt de regering over de situatie in dit fragment?

 3. Wat gebeurt er met de mensen die uit het rampgebied komen? – 2 feiten

 4. Waarom zijn er helikopters? Wat is hun taak? – 2 feiten

 5. Wat doen de hulpverleners en wat zijn de problemen erbij?

 6. Hoe is de situatie nu ten opzichte van de informatie in het fragment?Uitzending 2:
http://static.nos.nl/jeugdjournaal/uitleg/Tsunami_in_Japan/Tsunami_in_Japan.html
Woordenschat: overspoelen – meesleuren – overeind blijven


 1. Wat gebeurde er en wanneer?

 2. Hoe zit het met deze ramp in de rampgeschiedenis van Japan?

 3. Wat deed de tsunami precies?

 4. Wat zijn de gevolgen van de tsunami in Tokio en in Sendai?


Huiswerk:
2.

Lees de twee artikelen van de Standaard over de aarbeving.
Buitenlandse Zaken raadt aan Japan te verlaten


REUTERS


Steeds meer buitenlanders willen Japan verlaten na de aardbeving en tsnumani van vrijdag en de dreigende kernramp. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan Japan te verlaten.

Gezien de zorgwekkende toestand van de kerncentrale van Fukushima raadt Buitenlandse Zaken alle Belgen in Japan aan het land te verlaten als hun aanwezigheid daar niet essentieel is.

Omdat er mogelijk onvoldoende commerciële vluchten zijn voor alle Belgen die Japan willen verlaten besliste de regering een legervliegtuig in te zetten.

Dat vliegtuig zal, indien nodig, meerdere vluchten tussen Tokio en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel uitvoeren om alle Belgen die dat willen uit Japan weg te halen.

De Airbus A330 die ingezet wordt, is momenteel in Washington maar komt donderdag aan in Seoel. Een eerste vlucht met Belgen uit Japan vertrekt ten vroegste vrijdagmiddag vanuit een luchthaven in de buurt van Tokio.

Belgen in Japan die met deze vlucht willen vertrekken moeten zich kenbaar maken bij de ambassade in Tokio (Tokyo@diplobel.fed.be.)Frankrijk

Vanmorgen liet Frankrijk al weten dat het Fransen in de buurt van Tokio de mogelijkheid bood om terug te keren naar Frankrijk.

Het gaat om zo'n tweeduizend mensen. Diegenen die niet willen terugkeren, worden aangeraden om meer naar het zuiden van Japan te trekken.

Een speciaal vliegtuig gaat 280 Fransen oppikken. De overheid heeft Air France om extra vliegtuigen gevraagd. De luchtvaartmaatschappij heeft ook zijn tarieven voor vluchten van Tokio en Osaka naar de Franse hoofdstad Parijs verlaagd.Duitsland

Duitsland kwam vanmiddag met een oproep aan alle Duitsers om de streek van Tokio en Yokohama te verlaten en richting Osaka te trekken of het land via Osaka te verlaten.

Een deel van het ambassadepersoneels werd al zuidwaarts gestuurd om het consulaat in Osaka te versterken. Ook de Duitsers in de stations van Tokio en Osaka krijgen consulaire bijstand.

China

China besliste gisteren al om landgenoten te evacueren. Zo'n 2.000 van de meer dan 30.000 Chinezen hebben Japan intussen verlaten.

llo, bvbBaas Atoomagentschap omschrijft situatie als 'zeer ernstig'


 • woensdag 16 maart 2011, 17u18 Bron: kyodo

VS leveren waterpompen om reactoren te besproeien

Tepco heeft een foto vrijgegeven van de geplaagde reactor 4

reuters

Yukiya Amano, de baas van het Internationale Atoomagentschap (IAEA), heeft de situatie in de Japanse kerncentrale Fukushima 1 als "zeer ernstig" omschreven.Hij zal zo snel mogelijk zelf naar Japan vliegen en daarna een buitengewone zitting van de Raad van Gouverneurs van het Atoomagentschap bijeenroepen, zei Amano woensdag in Wenen.

Straling bereikt recordhoogte

De radioactieve straling in de buurt van Fukushima bereikte woensdag even een nieuwe recordhoogte, verklaarde regeringwoordvoerder Yukio Edano op een persconferentie. Het resterende personeel van de kerncentrale Fukushima werd daarom een tijdlang geëvacueerd.

Een uur later zakten de radioactieve waarden opnieuw zodat de vijftig werknemers van de kerncentrale opnieuw het gebouw konden binnengegaan.

Buiten een straal van 20 kilometer van de centrale - waarbinnen iedereen geëvacueerd is - 'vormt de straling geen onmiddellijk gevaar voor de gezondheid', liet Edano nog weten.

De woordvoerder verklaarde ook dat het omhulsel van reactor 3 waarschijnlijk gedeeltelijk beschadigd is. Het stralingsniveau ligt er zo hoog, dat het personeel de reactor niet kan benaderen. Over de oorzaak van de witte rook die wordt waargenomen boven de centrale tast men nog in het duister.

Te veel straling voor helikopters

Vanmorgen vlogen helikopters van het Japanse leger met containers vol zeewater naar de kerncentrale. Ze zouden het zeewater lossen boven reactor 3 om de splijtstof te koelen die tot kernsmelting dreigt over te gaan. Maar door de hoge radioactiviteit werd de missie afgeblazen. 

"De problemen zijn niet zo eenvoudig dat alles opgelost kan worden door er water overheen te gieten. We proberen nieuwe problemen te voorkomen. Om water van bovenaf op de reactoren te dumpen moet er veel gepompt worden, wat ook risico’s met zich meebrengt. We moeten ook aan de veiligheid van de helikopters denken", aldus Edano.

De technische ploegen zoeken nu naar andere middelen vanop de grond om het bassin waarin de splijtstof zich bevindt, opnieuw met water te vullen. De Japanse overheid zou overwegen waterkanonnen in te zetten om de reactors te besproeien.

De Verenigde Staten leverden intussen een aantal hogedrukwaterpompen om de reactoren van Fukushima 1 te besproeien.

Brand in reactor 4

In reactor 4 brak vannacht voor de tweede keer brand uit. Het vuur zou echter al snel vanzelf zijn gedoofd.

Sinds de aardbeving en tsunami heeft er zich het ene na het andere probleem voorgedaan in de kerncentrale van Fukushima, die in totaal zes reactoren telt. 

Er zijn al meerdere explosies geweest in verschillende reactoren. In zijn televisietoespraak gisteren bevestigde premier Naoto Kan dat er radioactieve deeltjes ontsnapt zijn uit vier van de zes reactoren in Fukushima 1. 

In een stand van zaken liet Tepco woensdagochtend weten dat de brandstofstaven in enkele reactoren zwaar beschadigd zijn: voor ongeveer 70 procent in reactor 1 en voor een derde in reactor 2. Ook het hart van de reactoren zou gedeeltelijk gesmolten zijn (meltdown) omdat het koelsysteem sinds vrijdag is uitgevallen.

Het binnenste omhulsel van reactor 3 van de kerncentrale Fukushima 1 is volgens gegevens van de overheid waarschijnlijk niet zwaar beschadigd.Reactoren 5 en 6 kenden vooralsnog weinig problemen. Er werd slechts een lichte temperatuurstijging gemeten in het koelbassin. Tepco liet weten dat nu ook in deze eenheden zeewater wordt gegoten voor afkoeling.

loa, jns, bvb
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina