Jazz flits de jazznieuwsbrief 10 november 2003 1e jaargang, nummer 5Dovnload 102.06 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte102.06 Kb.


JAZZ FLITS

DE JAZZNIEUWSBRIEF

10 november 2003

1e jaargang, nummer 5

PROMINENTMEESTE AMERIKAANSE JAZZMUSICI VERDIENEN NIET MEER DAN $ 40.000
Bijna tweederde van de Amerikaanse jazzmusici verdient minder dan 40.000 dollar per jaar. Slechts 7 procent heeft een inkomen hoger dan 100.000 dollar. Dit zijn twee uitkomsten van het onderzoek ‘Changing the Beat: A Study of the worklife of Jazz Musicians’.
Dit sociologisch onderzoek is gedaan in opdracht van de stichting National Endowment of the Arts. Uit de studie blijkt ook dat piano, trompet en slagwerk de meest bespeelde instrumenten zijn. Acht van de tien jazzmusici zijn man. Zes van de tien hebben meer dan één baan. In één op de vier gevallen is dat het beroep muziekleraar.

De volledige studie is te lezen op

(http://www.arts.gov/news/news03/JazzRelease3.html).
FLEURINE STEEKT OP NIEUWE CD ‘FIRE’ POPSONGS IN EEN JAZZJASJE
Op haar nieuwe album ‘Fire’ steekt zangeres Fleurine bekende popsongs in een jazzjasje. Het album is sinds 1 november uit.
Fleurine nam haar nieuwe album in New York op met een Amerikaans-Hollandse formatie. Jeff Ballard (d) vormt samen met Johan Plomp (b) en Brad Mehldau (p) de ritmesectie van de groep. Solisten zijn Seamus Blake (sax), Gil Goldstein (accordeon) en de gitaristen Jesse van Ruller en Peter Bernstein.

Het repertoire op ‘Fire’ is van Peter Frampton, Nick Cave, Paul Simon en The Pretenders. Maar ook Fleurine’s voorliefde voor Braziliaans repertoire manifesteert zich. Het titelstuk is Braziliaans getint, evenals twee nieuwe composities en een standard van Carlos Jobim.

Het album is geproduceerd door Robert Sadin. Hij produceerde onder meer ‘Gershwin’s World’ van Herbie Hancock en ‘Alegria’ van Wayne Shorter. Ook was hij betrokken bij producties van Wynton Marsalis en Dee Dee Bridgewater.

Fleurine gaat dit theaterseizoen met het repertoire van ‘Fire’ op tournee. ‘When Romeo met Julia’ is een verzameling van liedjes over de liefde. Ze wordt begeleid door Plus Two, met haar vaste begeleiders Jesse van Ruller en Johan Plomp.

(www.fleurine.com)

NEWPORT JAZZFESTIVAL VIERT 50STE VERJAARDAG MET JUBILEUMTOURNEE
Van januari tot maart 2004 doet een all-star bezetting vijftig Amerikaanse steden aan om het 50-jarig bestaan van het Newport Jazz Festival te vieren. Tijdens de tournee wordt een cd met hoogtepunten van de eerste festivaljaren verkocht.
De jubileumtournee biedt twee programma’s. Een programma voor het noordoosten en de midwest, en een programma voor de westkust en het zuidwesten. In het eerste programma zitten de saxofonisten James Moody en James Carter, pianist Cedar Walton, trompettist Randy Brecker, gitarist Howard Arlen, bassist Peter Washington en drummer Lewis Nash. Het tweede programma heeft trompettist Terenche Blanchard, saxofonist Lew Tabackin, klarinettist Ken Peplowski, drummer Karriem Riggins, Walton en Alden in de gelederen.

De speciale cd ‘Newport at 50: Happy Birthday, Baby!’ bevat live-opnamen van ensembles met tal van jazzlegenden, zoals Louis Armstrong en Jack Teagarden (1958), het Thelonious Monk Quartet (1963) en Mahalia Jackson met het orkest van Duke Ellington (1958).


JF Kort Het gaat goed met de Britse zangeres Stacey Kent. Haar nieuwe album ‘The Boy Next Door’, waarop ze nummers van haar muzikale helden (o.a. Tony Bennett, Burt Bacharach, Frank Sinatra en Nat King Cole) vertolkt, staat in de top 10 van de Amerikaans Billboard Chart.

JAZZWEBSITE DRAAIOMJEOREN.COM BREIDT HET AANTAL RUBRIEKEN UIT
De jazzsite ‘draaiomjeoren.com’ heeft recentelijk twee nieuwe rubrieken gekregen. Ze heten ‘Take Ten’ en ‘Op het randje’.
In de rubriek ’Take Ten’ worden tien standaardvragen aan bekende en minder bekende jazzmusici gesteld. De antwoorden van pianist Jack van Poll, saxofonist Tineke Postma en bassist Henk Haverhoek zijn op de site te lezen. ‘Op het randje’ bevat stukken van de hand van Guus Crommelin. Bijvoorbeeld over de vraag of soulzangers jazz kunnen zingen en de kunst van het ordinair saxofoonspelen.

‘Draai om je oren’ biedt verder concertagenda’s en actuele concertrecensies, geïllustreerd met foto’s. Binnenkort zijn ook alle nummers van Jazz Flits op de website te vinden.

(www.draaiomjeoren.com)
JF Kort Tijdens de Frankfurter Buchmesse is de nieuwe ‘Reclams Jazzlexikon’ gepresenteerd. Het lexicon telt ongeveer 2.000 korte biografieën van jazzmusici, samengesteld door Wolf Kampmann van het Duitse jazzblad Jazz-thing. Voor het overige bevat het boek bijdragen van muziekwetenschapper Ekkehard Jost. In totaal telt het ‘Jazzlexikon’ 650 pagina’s. Het boek ligt voor 29,90 euro in de Duitse boekwinkel. (http://www.reclam.de)

NEDERLAND & BELGIË
PLATEN

EIGENZINNIGE LATIN-JAZZ

OP NIEUWE CD RAMÓN VALLE
De nieuwe cd van het Ramón Valle trio is eind oktober bij het Duitse ACT-records verschenen. ‘No Escape’ is een jazzalbum met een Cubaanse inslag, geen standaard Latin-jazz album.
De Europese Cubanen Ramón Valle (p), Omar Rodriquez Calvo (b) en Liber Torriente (d) zijn het Ramón Valle trio. De leden zijn allemaal grootgebracht met de traditionele Cubaanse volks- en dansmuziek. Vanuit deze basis werken ze aan een nieuwe vorm van Cubaanse jazz, die niet typisch Cubaans is, maar wel 100% Ramón Valle, zo stelt de pianist in een vraaggesprek met het Duitse Jazz Podium. Valle wil niet dat zijn Latin-jazz wordt geassocieerd met conga’s etc.

‘No Escape’ is de opvolger van het album ‘Danza Negra’, waarop het trio was uitgebreid met Perico Sambeat, Carlos Puig en Horacio Hernandez. ‘Danza Negra’ was gebaseerd op de muziek van de Cubaanse pianist Ernesto Lecuoma.


Ramón Valle

Pianist Ramón Valle woont sinds 1998 in Nederland en is Cubaan van geboorte. Hij heeft een klassieke opleiding genoten. Zijn muzikale voorkeuren gaan van opera tot hedendaagse jazz. De pianist wordt wel vergeleken met Keith Jarrett, Herbie Hancock of Cecil Taylor. Valle legt in zijn spel vindingrijkheid en veel expressie aan de dag.

(www.actrecords.com)
JF Kort Het nummer ‘How long has this been goin’ on’ van de cd ‘Lopin’ van zangeres Masha Bijlsma, is uitgebracht op de compilatie-cd ‘The Finest in Female Vocal Jazz’. Bijlsma bevindt zich op dit album in gezelschap van Cassandra Wilson, Diana Krall en Diane Schuur. De verzamelaar wordt in een oplage van 10.000 stuks wereldwijd verspreid.
PODIA

SPECIAAL CONCERT JACK VAN POLL EN PIET NOORDIJK IN ANTWERPEN
Jazzcafé Hopper in Antwerpen heeft woensdag 26 november een speciaal concert van pianist Jack van Poll, altsaxofonist Piet Noordijk, bassist Ruud Jacobs en drummer John Engels op het programma staan. Het concert van dit kwartet is exclusief voor Nederland en België.
Jack van Poll: ‘Aangezien de vier musici hun sporen verdiend hebben en intussen tot de oudere jazzgeneratie behoren, hebben ze met elkaar gemeen dat ze vreselijk hard kunnen swingen, opgegroeid zijn in de bebopperiode en met grote geestdrift en overgave aan dit project zijn begonnen’.

Van Poll keerde op 18 oktober uit Zuid Afrika naar België terug en zal weer veelvuldig in Europa te horen zijn. Jazzcafé Hopper heeft een streepje voor bij de pianist. Hij speelde er reeds talloze malen en in diverse bezettingen.

(www.jazzinbelgium.org/clubs/hopper.htm)
PRIJZEN

JF Kort Het jaarlijkse Django D’or festijn wordt dit jaar op 13 november 2003 in Brussel gehouden. Die avond wordt de Belgische winnaar (een Vlaming) van de prijs gehuldigd. De stemprocedure is nieuw. Een groot aantal jazzprofessionals (journalisten, concertorganisatoren etc) zal per e-mail een stem uitbrengen.
OVERIG

PUBLIEKSBEREIK VAN JAZZMUZIEK

IN ALKMAAR MOET OMHOOG
Er is in Alkmaar voldoende interesse voor jazz, maar de speelmogelijkheden zijn een knelpunt. Dat was de belangrijkste conclusie van de ‘jazztafel’-discussie aldaar op 6 oktober 2003. Volgens de deelnemers moet om te beginnen het publieksbereik verbeteren.
De ‘jazztafel’, een discussiebijeenkomst georganiseerd door de Nederlandse Jazzdienst, bracht in Alkmaar onder anderen musici, podiumprogrammeurs en de directeur van het plaatselijk conservatorium bijeen. Zij stelden vast dat Alkmaar weinig podia telt die structureel jazz programmeren. Er is wel publiek voor jazz, maar niet altijd of overal.

Om het publieksbereik te verhogen, pleitten de deelnemers voor terugkerende programmering, combinaties van workshops en concerten (laagdrempelig) en lezingen, inleidingen en ‘voorproefconcerten’. Het lijkt hUn ook raadzaam het begrip ‘jazz’ niet te nauw te definiëren en daarbinnen ruimte te laten voor crossover. Ook zouden de verschillende (jazz)organisaties in Alkmaar moeten proberen via samenwerking een ‘jazztotaalaanbod’ te presenteren.

(www.jazztafel.nl)
EUROPA, AMERIKA & JAPAN
PLATEN

JF Kort Een mengeling van free-jazz en bebop, dat is de sound van Malachi Thompson & Africa Brass. Hun nieuwe cd ‘Blue Jazz’ verscheen recentelijk bij Delmark. De band telt vier trompetten, vier trombones en een ritmesectie. Gary Bartz op altsax en Billly Harper op tenorsax verlenen hun medewerking. (www.delmark.com)
JF Kort Twee live-albums van de Braziliaanse pianiste Tania Maria zijn door Concord in één 2cd-set opnieuw uitgebracht. Het gaat om ‘The Real Tania Maria: Wild!’ en ‘Outrageous’. Tania Maria’s muziek is een geheel eigen combinatie van samba, bossa nova, funk, pop en jazz. De 2cd-set is getiteld ‘Outrageous Wild’.

NIEUWE CD RON BLAKE IS EERBETOON AAN STANLEY TURRENTINE
Saxofonist Ron Blake en hammondbespeler Joey DeFranco hebben hun krachten gebundeld op de nieuwe cd ‘Lest we forget’. Met deze plaat betuigen ze eer aan de saxofonisten Stanley Turrentine, Charles Earland en Grover Washington jr.
De combinatie sax, hammond B3 en drums is onverslijtbaar in de jazz. Ron Blake en Joey DeFranco en drummer Greg Hutchinson bewijzen dit maar weer eens. Zij vormen de kernbezetting op ‘Lest we forget’, waaraan als gastsolisten Rashawn Ross (tp), David Gilmore (gt) en Christian McBride (b) zijn toegevoegd.

Voor het album is een greep gedaan uit het werk van de saxofonisten aan wie de plaat is opgedragen. Van Washington zijn ‘Happenstance’ en ‘Making love to you’ opgenomen, van Turrentine ‘Minor Chant’ en van Earland ‘Mighty Burner’. ‘Lest we forget’ is verschenen bij Mack Avenue Records.


TWEE CONCORD PICANTE LIVE-ALBUMS VAN CAL TJADER OPNIEUW TE KOOP
Concord Picante heeft twee albums uit de catalogus van vibrafonist/bandleider Cal Tjader opnieuw uitgebracht, ‘A Fuego Vivo’ en ‘Good Vibe’. De albums zijn in een 2 cd-box onder de titel ‘Cool Fire’ nu te koop.
De box bevat onder meer een live-versie van de top 40-hit ‘Guachi Guaro’ en van ‘Poncho Con Dos Amigos’, waarin percussionist Poncho Sanchez zijn kunnen toont. Ook de nummers ‘Linda Chicona’ en ‘Speak Low’ staan op de dubbelaar. Cal Tjader nam de muziek met zijn vaste band op.
Cal Tjader

In 1953 voegde Cal Tjader (1925 – 1982) zich bij het zeer populaire kwintet van pianist George Shearing. In die formatie bloeide zijn liefde voor Latijnse muziek op. Hij combineerde die vanaf 1954 met jazz in een eigen kwartet met Willie Bobo (b), Mongo Santamaria (perc) en Vince Guaraldi (p). In de jaren ’60 nam Tjader bij Verve albums met onder anderen producer Claus Ogermann op. Hoewel Cal Tjader door jazzcritici nog wel eens te populair wordt bevonden, geniet hij in Latin-jazzkringen groot respect. Zo trad hij op met Candido, Armando Pereza, Eddie Palmieri en Tito Puente.

Cal Tjader nam in zijn laatste vier levensjaren regelmatig op voor Concord Picante. Hij maakte voor hen toegankelijke en dansbare Latin-jazz. Zijn album ‘La Onda Va Bien’ ontving in 1979 een Grammy Award (dit album is sinds kort op SACD verkrijgbaar). Dankzij het succes van Tjader kreeg het gloednieuwe Picante label indertijd een voorspoedige lancering.

(www.concordrecords.com)GERRY MULLIGAN’S CONCERT JAZZ BAND HERUITGEBRACHT BIJ MOSAIC
Op vier cd’s herleven bij Mosaic de jaren 1960 – 1962 van baritonsaxofonist Gerry Mulligan’s Concert Jazz Band. De set bevat ‘The Verve Concert Jazz Band Sessions’, inclusief acht studiotracks en drie live-opnames die niet eerder werden uitgebracht.
In de box zijn naast Gerry Mulligan (leider) en trombonist Bob Brookmeijer (co-leider), Clark Terry, Doc Severinsen, Conte Candoli (tp), Zoot Sims (sax), Bell Crow (b), Mel Lewis (d) en Jim Hall (gt) als leden van de Concert Jazz Band te horen. De stukken zijn van Mulligan en Brookmeijer en van schrijvers als Al Cohn, Bill Holman, George Russel en Gary McFarland. Over de Concert Jazz Band schreef Downbeat indertijd: ‘a combination of extremes: simplicity with complexity, cool intellectualism with hot blooded emotion, sophistication with guts’.
Concert Jazz Band

Gerry Mulligan hield van de rijkdom van de big bandbezetting, maar was op zoek naar iets lichters. Zijn beroemde pianoloze kwartet met Chet Baker was een eerste stap. In 1953 voegde hij daar blazers aan toe en vormde een tentet. Hij herhaalde dit in 1960, door weer een kwartet uit te bouwen tot de Concert Jazz Band. Die band bestond uit elf blazers (zes koper, vier riet en Mulligan) en drums en bas.

(www.mosaicrecords.com)
RED HOLLOWAY EN FRANK WESS TEZAMEN OP NIEUW MILESTONE ALBUM
Tenorsaxofonisten Red Holloway en Frank Wess zijn beiden te horen op de Milestone-release ‘Coast to Coast’. Het gloednieuwe album staat op naam van Holloway. De opnamen werden in februari dit jaar gemaakt in Rudy Van Gelder's New Jersey studio. Bob Porter was de producer.
Wess en Holloway kennen elkaar al zo’n veertig jaar. Holloway, die bekend staat als een saxofonist met een groot geluid, speelde in New York in Lloyd Price’s Big Band, en Wess bij de Count Basie Band. Als ze niet op toernee waren, ontmoetten ze elkaar in het President Hotel. ‘He can play his ass off’ is Holloway's korte typering van zijn collega.

Pianist op het album is Lonnie Smith. Met hem nam Red Holloway al eerder op. In 1965 maakten ze samen het Prestige-album ‘Red Soul’. Gitarist is Melvin Sparks. Hij begeleidde ook op Holloway’s vorige Milestone-album ‘Keep That Groove Going!’ (2001). Paul Humphrey, lid van Red Holloway’s vaste groep, drumt.

Voor ‘Coast to coast’ zijn onder meer de standards ‘Avalon’ en ‘Indian Summer’ opgenomen.
Red Holloway

Red Holloway verkeerde na de oorlog veelal in het gezelschap van bluesartiesten. Hij werkte met mensen als Willie Dixon, Lloyd Price, Muddy Waters en BB King. In zijn stijl is de blues dan ook onmiskenbaar. Dat hij wel degelijk een goede jazzmusicus is bleek bijvoorbeeld in de jaren zeventig, toen hij vijf jaar lang met altsaxofonist Sonny Stitt werkte. Holloway heeft ook opgenomen en opgetreden met de trompettisten Clark Terry en Harry "Sweets" Edison. (www.fantasyjazz.com)


JF Kort Klinkende namen vormen tezamen het Deense Kasper Villaume Quartet. Hun nieuwe cd ‘#2’ is uit bij Steeplechase. Het kwartet bestaat uit Kasper Villaume (p), Lars Maller (ts), Jesper Bodilsen (b) en Morten Lund (d). Het repertoire telt vier originele composities van de leider, het titelnummer van Chick Corea en een aantal standards.

(www.steeplechase.dk)


JF Kort De Deense pianist Thomas Clausen heeft een cd in Braziliaanse sfeer gemaakt. ‘Balacibaco’ heet het album met negen composities van de pianist. Deze cd van het Thomas Clausen Brazilian Quartet is verkrijgbaar bij Steeplechase. (www.steeplechase.dk)
Let op: niet alle genoemde CD’s zijn (al) in Nederland en/of België verkrijgbaar. Jazzspeciaalzaken kunnen u informeren over releasedata en distributie. Soms is aankoop via internet een alternatief.
PODIA

KOMENDE ‘LONDON JAZZ FESTIVAL’

VIA BBC-WEBSITE TE BELUISTEREN
Op verschillende grote en kleine podia wordt van 14 tot 23 november voor de tiende keer het London Jazz Festival gehouden. Medeorganisator BBC-radio 3 zendt een aantal concerten via de radio en de BBC- website uit.
Het London Jazz Festival 2003 heeft een uitgebreid programma. Het presenteert het eerste Britse optreden van het Charles Mingus Orchestra, brengt een internationaal gezelschap bijeen dat alle composities van Thelonious Monk gaat uitvoeren en verwelkomt onder anderen gitarist John Scofield, saxofonist Joe Lovano en bassist John Patitucci voor een gezamenlijk optreden met het Tommy Smith Sextet in het Barbican.

Saxofonist Andy Sheppard en pianiste Joanne MacGregor onderzoeken de fuga’s van Bach, E.S.T. en The Bad Plus demonstreren hoe een modern pianotrio klinkt en saxofonist David Sanborn doet Londen aan ter promotie van zijn nieuwe CD. De vocalisten Jamie Cullum, Bobby McFerrin en Dianne Reeves staan op het podium van de Royal Festival Hall.

Nog enkele namen zijn pianist Jason Moran, saxofonist Tim Berne en de Katia Labeque Band. Het voorafgaande is maar een greep uit het programma. Alle informatie over het festival en de radiouitzendingen is te vinden op http://www.bbc.co.uk/radio3/jazzfest2003/.

FENOMEEN JAMSESSIE TERUG VAN WEGGEWEEST IN LONDEN
In Londen is de jamsessie terug van weggeweest. Twee grote Londense jazzclubs blazen het fenomeen nieuw leven in. In Camden ‘The Jazz Café’ en in Soho ‘The Pizza Express Jazz Club’. Eerder gingen al jamsessies van start in ‘The Vortex’ en de ‘606 Club’.
In Camden organiseert ‘The Jazz Cafe’ sinds 24 oktober een maandelijkse jamsessie. De groep Jade Fox fungeert die avond als begeleidingsband van de gastvocalisten en -instrumentalisten. Jade Fox staat onder leiding van gitarist David Okumu en speelt jazzrock in de stijl van Miles Davis’ Agharta periode.

‘The Pizza Express Jazz Club’ in Soho volgt eind november met sessies na afloop van de optredens op donderdag, vrijdag en zaterdag.

‘The Vortex’ in Stoke Newington houdt inmiddels al bijna een jaar jamsessies. En last but not least organiseert tenorsaxofonist Tim Whitehead sinds kort een maandelijkse ‘Big Jam’ in ‘The 606 Club’ in Chelsea.
PRIJZEN

JF Kort De pianist en componist Wolfgang Dauner krijgt dit jaar de ‘German Jazz Trophy’. De prijs wordt 21 november uitgereikt tijdens een concert in Stuttgart. Dauner (35) richtte begin jaren ’60 een trio met Eberhard Weber (b) en Fred Braceful (d) op. Hij werkt verder met violist Jean-Luc Ponty. In 1975 was hij medeoprichter van het United Jazz & Rock Ensemble.

VAN DE REDACTIE
Bij de distributie van Jazz Flits zijn onvoorzienbare problemen opgetreden. We hebben daarvoor de volgende oplossing gevonden. Jazz Flits wordt u met ingang van nummer 6 niet meer toegestuurd. U kunt Jazz Flits voortaan lezen op de webpagina www.draaiomjeoren.com/jazzflits.html. Bij elk nieuw nummer van Jazz Flits ontvangt u van draaiomjeoren.com een mail om u op de verschijning te attenderen. In deze mail kunt u een link aanklikken die u onmiddellijk naar de Jazz Flits leidt. Ter plekke kunt u ook alle voorafgaande nummers bekijken.

Het is mogelijk dat bij lezing op Mac PC’s de originele lay-out verloren gaat.
NUMMER 6 VERSCHIJNT 8 DECEMBER
De oplossing voor onze distributieproblemen heeft zoveel tijd gevraagd dat we genoodzaakt zijn één editie van Jazz Flits te schrappen. Jazz Flits nummer 6 verschijnt daarom niet op 24 november, maar op 8 december.
JAZZFLITS@ZONNET.NL
Jazz Flits heeft sinds kort een grotere electronische postbus. Het nieuwe postbusadres luidt: jazzflits@zonnet.nl. Onze postbus staat open voor al uw jazznieuws en opmerkingen. Het oude adres (jazznieuwsbrief@hotmail.nl) vervalt.

RADIOGIDS
Maandag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

21.00 – 22.00 uur Best of Jazz BBC 2

22.00 – 00.00 uur Hans Dulfer BN radio

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara
Dinsdag

18.00 – 19.00 uur Krizz-Krazz/Jazzactua Con.znd

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

18.55 – 19.00 uur Concertagenda Con.znd

19.00 – 20.00 uur Spinning the Blues Con.znd

19.00 – 20.00 uur Is dit nog wel Jazz? Radio 4

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

20.00 – 23.00 uur Themaprogramma Con.znd

21.00 – 23.00 uur In de Club VRT 1

22.05 – 23.05 uur Jazz City WDR 5

23.00 – 00.00 uur Lüdeke Straightahead Con.znd

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara

00.00 – 01.00 uur Wisselend programma Con.znd


Woensdag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara
Donderdag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

22.05 – 23.00 uur Jazz Live & Trends WDR 5

23.00 – 00.00 uur Sesjun Radio 4

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara
Vrijdag

09.00 – 13.00 uur Diverse jazz Con.znd

17.00 – 18.00 uur Jazz Legends BBC 3

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

23.00 – 00.00 uur Jazz op vier Radio 4

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara

00.00 – 08.30 uur De Jazznacht Con.znd

00.30 – 02.00 uur Jazz on 3 BBC 3


Zaterdag

17.00 – 18.00 uur Jazz Line-up BBC 3

18.00 – 19.00 uur Jazz record requests BBC 3

19.00 – 19.30 uur Jazz File BBC 3

19.20 – 20.00 uur WDR 3 Jazz & No WDR 3
Zondag

16.00 – 17.00 uur Malcolm Laycock BBC 2

16.00 – 17.00 uur Off the Record Con.znd

17.00 – 18.00 uur Jazzgeschiedenis Con.znd

18.00 – 19.00 uur Paleis van de weemoed Con.znd

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

20.00 – 22.30 uur Come Sunday Klara

22.00 – 00.00 uur Jazz Blue Noire RTBF 3

00.00 – 01.00 uur Jazzkotabel Radio 4
BBC 3:

Jazz File: zaterdag 19.00 uur

Jazz File betekent Jazzarchief en die vlag dekt de lading perfect. Het programma brengt jazzgeschiedenis. Presentatoren van Jazz File zijn Jez Nelson, Brian Morton en Alyn Shipton. Shipton ontving in 2003 een ‘Lifetime Achievement in Broadcasting’ van de Jazz Journalists' Association.


VRT radio 1:

VRT radio 1, In de Club: dinsdag 21.00 uur

‘Jazz zoals jazz bedoeld is’, is het motto van het programma ‘In de Club’. Het programma is samengesteld uit muziek van CD en eigen concertopnamen. Presentatie: Wilfried Haesen en Rob Leurentrop.


KLARA:

KLARA Jazz: weekdagen 23.00 uur

Nieuwe opnamen, interessante reïssues, portretten en verhalen uit honderd jaar jazzhistorie. Dat is ‘Jazz’ op de Klassieke Radio (Klara).

Presentatie: Marc van den Hoof.
Come Sunday: zondag 20.00 uur

Come Sunday, tweeëneenhalf uur jazz opgedeeld in vijf ongeveer gelijke hoofdstukjes. Een halfuurtje nieuwigheden en een keuze uit de concertagenda voor de komende dagen zijn vaste prik.

Presentatie: Marc van den Hoof.
RTBF La Premiere:

Le Grand Jazz weekdagen 23.15 uur

Amerikaanse en Belgische jazzklassiekers met de medewerking van het Maison du Jazz (Luik) en de archieven van de Mediatheque.

Presentatie: Philippe Baron.
LIVE:
MARNIX BUSSTRA’S SECOND VISION

Bezetting: Marnix Busstra (gt), Peter Lieberom (ts, ss),

Eric van de Bovenkamp (keyb), Norbert Sollewijn Gelpke (b), Dave van Beek (d)

Opname: 13 juli 2003, Northsea Jazzfestival, Den Haag

Second Vision speelt fusion en dat al weer zo’n vijftien jaar. Op het NJF 2003 bracht de groep veel nieuw werk van leider Marnix Busstra. Speciale gast was zangeres Dianne Reeves.Concertzender, NJF 2003, 11 november, 20.00 uur
ILJA REINGOUD KWARTET

Bezetting: Ilja Reijngoud (tb), Martijn van Iterson (gt), Johan Plomp (b), Marcel Serierse (d)

Trombonist Ilja Reijngoud is te horen op tientallen platen, speelde op het Northsea Jazzfestival en was diverse malen gastsolist bij het Metropole orkest. Hij is vast lid van de Houdini’s, het Dutch Jazz Orchestra en de Cubop City Big Band. In 2003 won Ilja Reijngoud als componist de Thelonious Monk International Competition.

De laatste cd van het Ilja Reijngoud Kwartet heet ‘New Arrival’. Bijna alle stukken zijn van Ilja Reijngoud. In Sesjun speelt het Ilja Reijngoud Kwartet vanavond ‘New Arrival’ live.

Radio 4, Sesjun, 27 november, 23.00 uur

GERARD KLEIJN GROUP

Bezetting: Gerard Kleijn (tp, flh), David Golek (gt), Orjan Graafmans (p), Paul Berner (b), Joost Kesselaar (d)

Trompettist Gerard Kleijn (1964) studeerde in 1997 af aan het conservatorium van Rotterdam. In dat jaar richtte hij de groep Big Moves op. Een cd van deze formatie verscheen in april 1998. Samen met zangeres Fay Claassen volgde een toernee. Sinds mei 2002 treedt de trompettist op met de Gerard Kleijn Group. Hun cd ‘Lovequotes’ (mei 2002) werd goed ontvangen door de pers. Op 5 oktober jl. werd Kleiijns’ allernieuwste cd ‘New World’ gepresenteerd.

Gerard Kleijn speelde onder anderen met Het Amsterdam Jazzquintet, de zangeressen Deborah Brown, Fay Claassen en Francien van Tuinen, het Jazzorchestra of the Concertgebouw en de saxofonist Benjamin Herman. Kleijn won in 1998 een prijs op het internationale jazzconcours Breda. In 2002 werd hij genomineerd voor de Andersen Jazzaward.

Radio 4, Sesjun, 20 november, 23.00 uur
RON CARTER FOURSIGHT

Bezetting: Ron Carter (b), Payton Crossley (d),

Stephen Scott (p), Steve Kroon (perc)Opname: 27 september 2003, Jazz International R’dam

Bassist Ron Carter (1937) brak door toen hij in 1963 lid werd van de groep van Miles Davis. Samen met Tony Williams (d) en Herbie Hancock (p) vormde hij de legendarische ritmesectie. Deze ritmesectie kwam in de jaren ’70 weer bijeen in de groep V.S.O.P. met saxofonist Wayne Shorter en trompettist Freddie Hubbard, en in de jaren ’80 in het Herbie Hancock Quartet met trompettist Wynton Marsalis.

Ron Carter paart een perfecte timing aan een grote techniek. Inmiddels omspant zijn loopbaan een periode van veertig jaar en is hij op zo’n 3.000 platen te horen. Zijn boek ‘Building a Jazz Bass Line’ geldt als een standaardwerk.

Radio 4, Jazz op 4, 21 november, 23.00 uur
CHICK COREA ELEKTRIC BAND

Bezetting: Chick Corea (p, keyb), Eric Marienthal (sax), Frank Gambale (gt), Mike Pope (b), Dave Weckl (d)

Opname: 13 juli 2003, Norhtsea Jazzfestival, Den Haag

Pianist Chick Corea vormt met Herbie Hancock en Keith Jarrett de ‘grote drie’ van de laatste decennia. In 1962 startte Corea bij Mongo Santamaria. Daarna volgden de groepen van Willie Bobo, Herbie Mann, Blue Mitchell en in 1966 Stan Getz. Na een kort verband bij Sarah Vaughan, kwam Corea in 1968 bij Miles Davis, waar hij elektrisch begon te spelen. In 1970 vormde de pianist de groep ‘Return to Forever’, een elektrische jazzformatie met Latin-elementen.

De Chick Corea Elektric Band floreerde in de jaren ’80. De band oogstte flink wat succes. Jarenlang is naar een reünie van dit gezelschap uitgekeken. In 2003 was het zo ver.

Ned 3, NPS Jazz, 13 november, rond middernacht


BILL EVANS, RANDY BRECKER, SOULBOP BAND

Bezetting: Bill Evans (sax), Randy Brecker (tp), Ronnie Cuber (bs), Mitch Stein (gt), Dave Kikoski (p), Chris Minh Doky (b), Jonathan Blake (d)

Opname: 11 juli 2003, Northsea Jazzfestival, Den Haag

Op 22-jarige leeftijd kwam saxofonist Bill Evans in 1980 bij de groep van Miles Davis. Hij bleef vier jaar bij Davis. Zijn naam was toen gemaakt. Miles Davis: ‘He’s one of the greatest musicians I’ve ever come upon’. Na zijn vertrek speelde Evans in John McLaughlin’s Mahavishnu Orchestra en verschillende eigen formaties, waaronder ‘Petite Blonde’. Deze fusionband bestond uit Mitch Forman (keyb), Chuck Loeb (gt), Victor Bailey (b) en Dennis Chambers (d).

Evans speelt in de Soulbop Band samen met trompettist Randy Brecker. Tijdens NJF 2003 voerde de band onder meer werk van Breckers’ laatste album ‘34th N Lex’ uit.

Ned 3, NPS Jazz, 20 november, rond middernacht
SPECIALS:
ST LOUIS BLUES – LOUIS ARMSTRONG, GREG OSBY

WDR 3, Jazz, 11 november, 19.30 uur
JOHNNY DANKWORTH

Eén van de grondleggers van de moderne Britse jazz was saxofonist en orkestleider Johnny Dankworth (1927). In de tweede helft van de jaren ‘40 was hij al zeer actief in de Londense jazzscene. Regelmatig was hij - evenals tenorist Ronnie Scott - in de 'Club XI' te vinden. Zijn meest invloedrijke groep had hij van 1950 tot 1953. Dit Dankworth septet was een ambassadeur van de bebop. Zangeres Cleo Laine (echtgenote van Dankworth) trad in 1951 tot de groep toe. In deze special zijn opnamen te horen van het Dankworth kwartet uit 1949 en van het septet de 'Dankworth Seven'. Later leidde Johnny Dankworth ook nog verschillende big bands. Met één van deze big bands verzorgde hij in 1959 een memorabel concert op het Newport Jazz Festival.

Concertzender, Tussen Swing en Bop, 18 november, 0.00 uur
JIM HALL TRIO – BOSSA NOVA

WDR 3, Jazz, 13 november, 19.30 uur
GENE HARRIS – THE THREE SOUNDS

De kwalificaties ‘hard-swingend’, ‘volop soul’ en ‘doordrenkt met de blues’ typeren de stijl van pianist Gene Harris. ‘The Three Sounds’ was het souljazz trio waarmee hij van eind jaren ’50 tot eind jaren ’70 toerde. Na een kortstondig ‘vervroegd pensioen’ in Boise (Idaho), keerde hij in de jaren ’80 terug op de podia met onder andere het Ray Brown trio en de Philip Morris Super Band. Ook maakte hij toen nog een aantal platen voor Concord. Harris overleed in 2000 op 66-jarige leeftijd. Ter nagedachtenis aan Gene Harris organiseert Boise jaarlijks in het voorjaar het Boise State University Gene Harris Jazz Festival.WDR 3, Jazz, 14 november, 19.30 uur

JAZZ WEEK JAZZ CHART

29 oktober 2003
1. DIANNE REEVES

A LITTLE MOONLIGHT (Blue Note)


Een ‘mellow’ Dianne Reeves op een album geproduceerd door Arif Mardin. Zangeres Reeves nam de cd op met haar vaste trio: Peter Marting (p), Rueben Rogers (b) en Gregory Hutchinson (d). ‘This time I wanted to do 50’s/60’s jazz in a quiet and intimate setting’, zegt Reeves in Downbeat.
2. RON CARTER

THE GOLDEN STRIKER (Blue Note)


3. MICHEL CAMILO

LIVE AT THE BLUE NOTE (Telarc)


Pianist Michel Camilo’s eerste live-album. Twee cd’s opgenomen in maart van dit jaar. De geheel Cubaanse ritmesectie bestaat uit Charles Flores (b) en Horacio Hernandez (d). Achttien songs, waarvan zestien van Camilo.
4. BRANFORD MARSALIS

ROMARE BEAREN REVEALED (Marsalis music)


‘Romare Bearden Revealed’ is saxofonist Branford Marsalis’ ode aan kunstenaar Romare Bearden. Het Branford Marsalis kwartet met Joey Calderazzo (p), Eric Revis (b) en Jeff ‘Tain’ Watts (d) en als speciale gast Wynton Marsalis. Het album bevat ook muziek van gitarist Doug Wamble en The Marsalis Family Band.
5. TAYLOR EIGSTI TRIO

RESONANCE (Bop City)


Pianist Taylor Eigsti is 18 jaar en speelde al met Dave Brubeck, James Moody, Bobby Hutcherson, Kevin Mahogany, Bill Watrous en Red Holloway. Resonance is zijn vierde album. Zijn begeleiders zijn Jason Lewis (d) en John Shifflet (b).
6. TERENCHE BLANCHARD

BOUNCE (Blue Note)


Blanchard’s platendebuut bij Blue Note. Ex-Jazzmessenger trompettist Blanchard wordt op deze cd omringd door een groep jongelingen: Brice Winston (sax), Lionel Rhodes (voc, gt), Robert Glasper (Hammond – 3, Fender Rhodes), Aaron Parks (p), Brandon Owens (b) en Eric Harland (d).
7. STEVE HOBS

SECOND ENCOUNTER (Candid)


8. JACO PASTORIUS BIG BAND

WORD OF MOUTH REVISITED (Heads Up)


Op ‘Word of Mouth Revisited’ staat de Jaco Pastorius Big Band onder leiding van Peter Graves. Een keur van bassisten is als gastspeler te horen: Victor Bailey, Richard Bona, Jeff Carswell, Jimmy Haslip, Christian McBride, Marcus Miller, David Pastorius, en Victor Wooten.
9. GERALD WILSON ORCHESTRA

NEW YORK, NEW SOUND (Mack Avenue)


Veteraan bandleider Gerard Wilson (85) met een big band met onder anderen Jon Faddis, Clark Terry, Kenny Barron, Jimmy Heath, Frank Wess, Jimmy Owens en Lewis Nash in de gelederen.

10. RON BLAKE

LEST WE FORGET (Milestone)


11. LARRY CORYELL

THE POWER TRIO, LIVE IN CHICAGO


12. GENE BERTONCINI

ACOUSTIC ROMANCE


13. JIMMY COBB’S MOBB

COBB’S GROOVE


Het debuutalbum van Jimmy Cobb’s Mob. De groep bestaat al sinds de jaren ’90, maar maakte nooit eerder een album. Drummer Jimmy Cobb wierf de groepsleden onder zijn leerlingen. De pianist is Richard Wyands, de bassist John Webber. Speciale gast op ‘Cobb’s Groove’ is tenorist Eric Alexander. Het album is geproduceerd door Todd Barkan.
14. STACEY KENT

THE BOY NEXT DOOR


De Engelse zangeres Stacey Kent is bekend geworden als vertolkster van het Great American Songbook. Haar stijl wordt wel vergeleken met die van Billie Holiday en Ella Fitzgerald. Op ‘The Boy Next Door’ zingt Kent de songs van haar favorieten, onder anderen Tony Bennett, Burt Bacharach en Nat King Cole. ‘‘The Boy Next Door’ is a stunning ascension of intuitive, intimate singing in a voice as singular as there currently is.’ (Jonathan Schwartz, National Public Radio (USA))
15. MICHAEL BRECKER

WIDE ANGLES


De JazzWeek Jazz Chart geeft een overzicht van de meest gedraaide albums op de Amerikaanse en Canadese jazzradio. Copyright: Jazzweek/Yellow Dog Communications.

Meer info: www.jazzweek.com


PRIKBORD

LIVE-JAZZ UIT ED’S JAZZCAFÉ MAASTRICHT

Iedere laatste dinsdag van de maand wordt in Ed’s Jazzcafé Maastricht een uur live-jazz opgenomen (van september tot juli). Uitvoerenden zijn jazzstudenten van het conservatorium Maastricht. De opnamen worden een week later, op dinsdag, uitgezonden in ‘’t Jazzkasteel’, het wekelijks jazzprogramma van Omroep Stein (99,1 Mhz in de westelijke Mijnstreek) en een maand later, op zondag, in

‘Groove Time’, het wekelijks jazzprogramma van de regionale zender L1 (100,3 Mhz of 95,3 Mhz).

L1, Groove Time, zondag 20.00 uur
COLOFON
Jazz Flits biedt een selectie uit het jazznieuws van de af-gelopen tijd en verschijnt iedere twee weken op maandag. Jazz Flits is een uitgave voor Nederland en Vlaanderen.

Redactie: JW van Eeden, AH Sanders, jazzflits@zonnet.nl

Abonnement: Wilt u Jazz Flits in het vervolg gratis via de elektronische post ontvangen? Mail dan uw e-mailadres naar: jazzflits@zonnet.nl en vermeldt ‘abonnement JF’.

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.


Jazz Flits nr. 6 verschijnt op maandag 8 december

10 november 2003

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina