Jazz flits de jazznieuwsbrief 27 oktober 2003 1e jaargang, nummer 4Dovnload 112.24 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte112.24 Kb.


JAZZ FLITS

DE JAZZNIEUWSBRIEF

27 oktober 2003

1e jaargang, nummer 4

PROMINENT

JAZZ MAASTRICHT’ MOET CULTUREEL IMAGO VAN DE STAD VERSTERKEN
De stichting Jazz Maastricht wil met de organisatie van een internationaal jazzfestival het culturele imago van Maastricht versterken. Daarvoor is 250.000 euro nodig. Lukt het om die middelen te vergaren, dan staat Jazz Maastricht volgend jaar van 14 tot 17 oktober op de jazzkalender.
Maastricht heeft nu nog geen internationaal jazzfestival. De stichting Jazz Maastricht vindt dit jammer en ziet zo’n festival als een welkome aanvulling op Maastrichtse culturele evenementen als de Nederlandse Dansdagen, het festival Musica Sacra (religieuze muziek) en het European Short Filmfestival.

Jazz Maastricht hoopt voor de eerste editie musici als Dave Brubeck, Toots Tielemans, Brussels Jazz Orchestra en Philippe Catherine te kunnen strikken. Verder wil de nieuwe stichting de eerste keer veel bands uit landen van het voormalige Oostblok vastleggen. Het nieuwe festival moet de opvolger worden van Jeker Jazz, dat dit jaar voor het laatst werd gehouden.


BASSIST CHUBBY JACKSON (84) DOOD
Bassist Chubby Jackson is op 1 oktober aan de gevolgen van kanker overleden. Hij werd 84. Jackson zal vooral de geschiedenis ingaan als bassist van diverse groepen en bands van Woody Herman.
Chubby Jackson begon zijn carriere in de bands van Henry Busse en Raymond Scott. Van 1941 tot 1943 werkte hij voor bandleider Charlie Barnett. Daarna volgde een engagement bij de band van Woody Herman (1943-1946). Jackson maakte ook een jaar deel uit van de Woody Herman’s Second Herd (1948), de legendarische Herd van de ‘Four Brothers’. Deze ‘Brothers’ waren de saxofonisten van de band. Herman had toen Stan Getz, Zoot Zims en Serge Chaloff in de gelederen. Ook in kleinere ensembles van Herman is Jackson vaak als bassist te horen. In de jaren ’50 koos Chubby Jackson voor freelance- en studiowerk. Eind jaren ’70 dook hij nog een keer op in de Lionel Hampton All-Star Band, waarin zijn zoon drums speelde. Jackson werkte ook als muziekleraar.

NIEUW ALBUM SILJE NERGAARDS

OP GRENSVLAK JAZZ EN POP
Nightwatch’ heet het komende album van de Noorse zangeres Silje Nergaards. Ze begeeft zich op dit album in het grensgebied van jazz en pop. Nergaard had altijd al popsongs op haar repertoire, maar op dit album gaat ze wat dat betreft een stap verder.
Nergaards haalde haar begeleiders uit de jazzwereld. Om te beginnen haar vaste begeleidingstrio Tord Gustavsen (p), Harald Johnsen (b) en Jarle Vespestad (d). Dit trio maakte recentelijk bij ECM het eigen album ‘Changing Places’. Verder wordt Silje Nergaard op de plaat bijgestaan door Bendik Hofseth en Magnus Lindgren (sax), Tom Lund en Hallgrim Bratberg (gt) en Arve Henriksen en Peter Asplund (tp).

Producer van ‘Nightwatch’ is de Zweed George Wadenius. Wadenius is vooral bekend als popproducer. Hij tekende in de VS voor producties van Aretha Franklin, Luther Vandross, Steely Dan, Michael Franks, Blood, Sweat & Tears en de Backstreet Boys. Maar ook werkte hij samen met de saxofonisten Joe Henderson en Dexter Gordon.


JUDITH NIJLAND GEEFT MET

DEBUUTALBUM VISITEKAARTJE AF
In de Haagse jazzclub Pannonica wordt zondag 2 november de eerste cd van zangeres Judith Nijland gepresenteerd. ‘The Beautiful Reality Of Life’ is een akoestisch album met een aantal eigen composities en enkele covers als ‘Sure know something’ van de groep Kiss.
De muziek van ‘The Beautiful Reality of Life’ is een mix van jazz, pop en wereldmuziek. Judith Nijland wordt op de cd begeleid door Arjan Hoek (p), Olaf Tarenskeen (gt), Harry Emmery (b), Joshua Samson (dr) en Christof May (sax). ‘The Beautiful Reality Of Life’ wordt uitgebracht op het label Dessa Music.
Judith Nijland

Judith Nijland heeft aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag jazz-zang gestudeerd. Ze zingt jazz zowel authentiek als met een vleugje pop en soul. Nijland tracht diverse muziekgenres te combineren tot een eigen stijl. Ze heeft een heldere en warme stem met een groot bereik. Toegankelijkheid kenmerkt haar repertoirekeuze.www.pannonica.nl
JF Kort In Het Bethanienklooster presenteert bassist Paul Berner 2 november zijn nieuwe cd ‘Open Country’. Hij nam de plaat op met Frits Landesbergen (vib), Ed Verhoeff (gt) en Dré Pallemaerts (d). ‘Open Country’ is het debuutalbum van de Amerikaanse bassist, die grote namen begeleidde als trompettist Dizzy Gillespie, vibrafonist Milt Jackson en de saxofonisten Stan Getz en Joe Lovano. Berner was twee jaar lid van the Monty Alexander Trio. Pianist Monty Alexander is speciale gast op 'Open Country'.

(www.bethanienklooster.nl)NEDERLAND & BELGIË
PLATEN

LATIN JAZZ KWINTET

BYE-YA! BRENGT TWEEDE CD UIT
Het tweede album van Bye-Ya!, ‘Dos’, is op 19 oktober in het Bimhuis gepresenteerd. Het gezicht van het latin jazz kwintet is trompettist Jarmo Hoogendijk. De nieuwe CD is opgenomen in studio LeRoy in Amsterdam en uitgebracht door A-Records/Challenge.
Bye-Ya! bestaat sinds 1999 en werd opgericht door Jens Kerkhoff (o.m. Rumbatá, Nueva Manteca, New Collective) en Mick Paauwe (o.m. La Banda Iré, New Cool Collective Big Band, Javier Plaza). De eerste CD van de groep, net als de groep ‘Bye-Ya!’ geheten, werd destijds goed ontvangen. ‘Bye-Ya!’ is geen doorsnee latin-jazzensemble. Opvallend is namelijk dat de groep maar één trompettist (Jarmo Hoogendijk) in de gelederen heeft. Verder bestaat het kwintet uit Jens Kerkhoff (cong, perc), Liber Torriente Mirabal (dr), Mick Paauwe (b) en Randal Corsen (p). Bye-Ya! vermengt jazz (hard-bop) met swingende Latijns-Amerikaanse en Afro-Cubaanse ritmes. Complexe harmonieën in combinatie met opwindende ritmes en ruimte voor improvisatie, dat is Bye-Ya! En dat met een aanstekelijk spelplezier, zo blijkt uit menig recensie.

(www.bye-ya.2ya.com; voor meer info en het beluisteren van fragmenten van ‘Dos’)


CHRIS MENTENS JAZZ VAN’

LEVERT ALLEREERSTE ALBUM AF
Drivin’ with the Chris Mentens Jazz Van’ is het debuutalbum van bassist Chris Mentens als leider. De plaat is dit jaar in Brussel opgenomen. Mentens tekende voor de composities en arrangementen.
De Jazz Van is de vaste groep van de bassist. Het is een kwintet met Sam Versweyveld (tp), Joe Higham (sax), Jan Nihoul (vibr) en Bilou Doneux (d). Op ‘Drivin’ wordt de groep op drie nummers aangevuld met gasten Koen Nijs (ts), Dree Peremans (tb), Ben Sluijs (as) en Pierre van Dormael (gt). Het album is uitgebracht bij AZ Productions.
Chris Mentens

Chris Mentens is autodidact en volgde lessen bij Hein van de Geyn en John Clayton. Hij heeft jaren samengewerkt met percussionist/pianist Chris Joris in bands als Bihogo en Chris Joris Experience. Ook maakte hij deel uit van de groepen Transfusie, No Vibrato en het Jan Muës Septet. Mentens is leider van het tienkoppige ensemble PRANA en de Chris Mentens Jazz Van. Behalve uitvoerend musicus is Menten componist. Ook geeft hij les op onder meer het Conservatorium van Antwerpen.TWEEDE CD BART DEFOORT KWARTET UIT OP HET ‘WERF’ JAZZLABEL
Dit voorjaar verbleef tenorsaxofonist Bart Defoort met zijn kwartet in de opnamestudio. ‘The Lizard Game’ is het resultaat van die sessie. Het album is de opvolger van het kwartetdebuut ‘Movin’ en verscheen recentelijk bij het Brugse Werf jazzlabel.
Het Bart Defoort kwartet bestaat sinds 1995 en speelt voornamelijk eigen werk van de groepsleden. Naast de leider bestaat het huidige kwartet uit Hans van Oost (gt), Bart de Nolf (b) en Jan de Haas (d). De CD ‘The Lizard Game’ bevat tien tracks. Negen daarvan zijn originele composities: zes van saxofonist Defoort en drie van gitarist Van Oost. ‘Soul Eyes’ van Mal Waldron maakt de CD vol. Fragmenten van de plaat zijn (binnenkort) te beluisteren op www.dewerf.be.
Bart Defoort

Saxofonist Defoort (1964) is sinds 1998 actief in de Belgische jazzscene. Hij voelt zich thuis in verschillende muzikale omgevingen, van ‘straight ahead’- jazz tot vrije improvisatie. Bart Defoort maakt momenteel deel uit van verschillende ensembles. Uiteraard van zijn eigen kwartet, maar ook K.D’s Basement Party, Octurn, Sax no End en het Brussels Jazz Orchestra. Met deze formaties timmert hij in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk aan de weg.


De Werf

Het Werf jazzlabel is onderdeel van het De Werf kunstencentrum in Brugge. De Werf produceert eigentijds theater, maar is tevens een jazzcentrum. Het centrum wil vooral aanstormend Belgisch talent mogelijkheden tot ontplooiing bieden. De Werf organiseert concerten en brengt ieder jaar een bescheiden aantal jazzalbums uit. Zowel studio-als live-opnamen.

(www.dewerf.be)
JF Kort De Contraband onder leiding van Willem van Manen zal in januari 2004 een nieuwe CD opnemen. Het is tevens de laatste CD van het ensemble. Van Manen stopt na afloop van de tournee 2004.
PODIA

JF Kort De jazzconcerten van René van Beeck op zaterdag in het Amsterdamse café-restaurant NAP, zijn geen lang leven beschoren geweest. Al enkele weken na de start heeft NAP een punt achter de reeks gezet.
JF Kort Onder de rook van de Hoogovens vindt op 1 november in Velsen het Seabreeze Big Band Event plaats. Deelnemers zijn onder andere Big band Schoorl, Big band Oegstgeest, Seabreeze Big Band en de The Residence Big Band. (http://www.home.zonnet.nl/jckiewiet/home.htm)

PRIJZEN


BANDLEIDER JOAN REINDERS

KRIJGT ‘SCHILPEROORT AWARD 2003’
Joan Reinders, leider van het Millenium Jazz Orchestra, heeft de ‘Schilperoort Award 2003’ gekregen. Reinders ontvangt de prijs voor ‘zijn onvermoeibare inzet en het niveau waarop het orkest thans speelt’. De ‘Schilperoort Award’ wordt op 7 november tijdens het Jazz Festival Heerde uitgereikt.
De ‘Schilperoort Award’ is genoemd naar de voormalige leider van de Dutch Swing College Band, Peter Schilperoort. Na zijn overlijden is de prijs door de stichting Opmaak in het leven geroepen. De ‘Award’ wordt iedere twee jaar toegekend. Eerdere laureaten waren Pim Jacobs/Rita Reys, trombonist Bert Boeren, pianist/bandleider Henk Meutgeert en bassist/organisator René van Beeck.
Stichting Opmaat

De stichting Opmaat reikt niet alleen prijzen uit, maar verleent ook jaarlijks stipendia aan jonge en talentvolle musici, uit zowel de klassieke als de jazzhoek. Het startkapitaal werd in 1985 verkregen uit de verkoop van een LP met muziek van zestien orkesten. De opbrengst van die verkoop bedroeg ruim 50.000 gulden. Van de rente van het fonds worden ieder jaar een of twee beurzen verstrekt. In het bestuur van de stichting zit onder anderen pianist Louis van Dijk.


OVERIG

JF Kort Trompettist Gerard Kleijn kreeg op 5 oktober na de feestelijke presentatie van de nieuwe CD van de Gerard Kleijn Group een bittere pil te slikken. Op weg naar huis werd in de tram zijn tas met onder meer drie instrumenten gestolen. Met name de gestolen Couesnon Flugelhorn is voor hem van grote waarde.
EUROPA, AMERIKA & JAPAN
PLATEN

JF Kort Het nieuwe Blue Note album van de Cubaan Chucho Valdes heet ‘New Conceptions’. Op dit album werkt de ex-Irakere pianist in kwartetbezetting met jonge Cubaanse musici samen. Fragmenten zijn te beluisteren op

http://www.bluenote.com/detail.asp?SelectionID=10271.

JF Kort Van het Zweedse trio E.S.T. is recentelijk het nieuwe album ‘Seven Days of Falling’ verschenen. E.S.T. is een pianotrio met een geheel eigen geluid. Het heeft internationaal snel naam gemaakt. Hun vorige album ‘Strange Place for Snow’ kreeg niet alleen positieve kritieken, maar verkocht ook goed. Het trio kreeg deze zomer de ‘Best International Act Award’ bij de BBC Jazz Awards. ‘Highly recommended’, vindt de BBC website van het nieuwe album van E.S.T. Op deze website zijn fragmenten te beluisteren: http://www.bbc.co.uk/music/jazz/.

ALBUM ANDREW HILL NA DERTIG JAAR ALSNOG UITGEBRACHT
Dertig jaar na de opname is het album ‘Passing Ships’ van pianist Andrew Hill alsnog uitgebracht. Hill nam het album in 1969 op met onder anderen saxofonist Joe Farell, bassist Ron Carter en drummer Lenny White. Blue Note kon het zich indertijd financieel niet veroorloven het uit te brengen. Het album was te avant-gardistisch en de markt voor jazz zwaar in mineur.
‘Passing Ships’ is opgenomen met een nonet dat bestaat uit twee trompetten (Woody Shaw, Dizzy Reece), saxofoon, trombone (Julian Priester), French horn (Bob Northern), tuba (Howard Johnson), piano, bas en drums. Andrew Hill: ‘At the time I had a fever to write for as many different types of instrumentation as possible, and it was a foundation for things I did when I left New York City in the '70s and worked out of the limelight, in Syracuse where I tried to stage string quartets, for instance, and in Oregon with symphony orchestras’. Het album bevat zeven niet eerder uitgebrachte composities.

Dat de release zo lang op zich heeft laten wachten neemt Hill gelaten op: ‘Things happen when they're suppose to happen. Nothing was ever promised, you know, and overall life's been better than I was told it would be.’

‘Passing Ships’ is uitgebracht in de Connoisseur Serie onder supervisie van technicus Rudy van Gelder. De producer was Michael Cuscuna.

(www.bluenote.com/connoisseur)


JF Kort Pianiste Eliane Elias heeft bij Blue Note al heel wat Braziliaanse muziek opgenomen. Zij is in staat om de geest van deze muziek te verweven met die van de jazz. Haar nieuwe album ‘Brazilian Classics’ bevat louter muziek uit Brazilië. Voor deze CD selecteerde Elias zestien songs.

(http://www.bluenote.com/detail.asp?SelectionID=10270)


ONUITGEBRACHT MATERIAAL PAUL CHAMBERS IN NIEUWE MOSAIC BOX
Bij Mosaic records zijn drie CD's verschenen met opnamen die bassist Paul Chambers eind jaren '50 voor onder meer het Blue Note label maakte. De Mosaic-box bevat materiaal dat niet eerder uitgebracht werd.
Producer Michael Cuscuna ontdekte in 1975 tijdens een speurtocht in de Blue Note archieven allereerst een tape uit 1956. In dat jaar maakte de 21-jarige Chambers in Boston voor het Transition label opnamen met John Coltrane (sax), Philly Joe Jones (d), Curtis Fuller (tb) en Pepper Adams (bs). Drie stukken werden opgenomen. Slechts één verscheen indertijd op een plaat. Blue Note kocht de Transition catalogus in 1958, maar deed toen niets met de twee overgebleven stukken. Mosaic brengt ze nu alsnog uit.

Verder vond Cuscuna nog een Blue Note tape van een sessie van pianist Sonny Clark uit maart 1959. Daarop stonden twee opnamen van een duet tussen drummer Art Blakey en Paul Chambers. Ook die duetten hebben veertig jaar op hun release liggen wachten.


Jazz West en Blue Note reissues

De Mosaic CD-box bevat verder Chamber's eerste album onder eigen naam, Çhambers Music’. Hij maakte dit in 1956 voor het Jazz West label. Chambers was in die tijd bassist van het Miles Davis Quintet en bekend om zijn mooie toon, goede techniek, feilloze timing en grote swing. Op 'Chambers Music' wordt hij omringd door John Coltrane (sax), Kenny Drew (p) en Philly Joe Jones (d).

Ook maken drie Blue Note albums van Chambers deel van de Mosaic-box uit. 'Whims of Chambers' met Donald Byrd (tp), John Coltrane (sax), Kenny Burell (gt), Horace Silver (p) en Philly Joe Jones (d), ' Paul Chambers Quintet' met Donald Byrd (tp), Tommy Flanagan (p), Elvin Jones (d) en Clifford Jordan (sax) en ' Bass on Top' met Kenny Burell (gt), Hank Jones (p) en Art Taylor (d). Fragmenten van de box zijn te beluisteren op www.mosaicrecords.com. Op de website is ook bestelinformatie te vinden.
LIVE IN NEW YORK’ GEEFT ACTUEEL BEELD VAN PIANIST BARRY HARRIS
Live in New York’ heet het nieuwe album van pianist Barry Harris en zijn kwartet op het Reservoir label. Het album is opgenomen in augustus 2003 en geeft dus een uiterst actueel beeld.
‘Live in New York’ is onderdeel van de New York Piano serie van het label Reservoir. Het is een kwartetplaat met Charles Davis (ts), Roni Ben-Hur (gt), Paul West (b) en Leroy Williams (d). De Tadd Dameron klassieker ‘Casbah’ opent het album. Verder zijn drie nummers van Barry Harris, één van drummer Leroy Williams en Thelonious Monk’s ‘Round Midnight’ gekozen. De uitsmijter heet ‘7-4-3’. Harris creëerde dit nummer ter plekke met medewerking van het publiek.
Barry Harris

Pianist Barry Harris (1929) speelt in de traditie van pianist Bud Powell en saxofonist Charlie Parker. ‘Hij is heel streng in de leer. Het moet altijd bebop blijven, hij wijkt daarvan niet af’, zegt pianist Rein de Graaff over Barry Harris in het boek ‘Belevenissen in Bebop’.

‘Dr.’ Harris is een gelouterd man. Hij ontving onder meer een eredoctoraat van de Northwestern University, de Living Jazz Legacy Award van de Mid-Atlantic Arts Association en een American Masters Fellowship van de National Endowment for the Arts. In de jaren ’80 runde Harris het Jazz Cultural Centre in New York, een combinatie van school en nachtclub. Harris toert nog steeds. Als hij niet op tournee is geeft hij in zijn woonplaats New York workshops voor vocalisten en pianisten.

(www.reservoirmusic.com)


JF Kort Nieuw bij SteepleChase: Martin Jacobsen Quartet, ‘Current State’. Met Martin Jacobsen (ts), Doug Raney (gt), Gilles Natural (b), en Rick Hollander (d). De Deense tenorsaxofonist maakt met dit album zijn debuut bij het label. Covers van Hank Mobley's ‘This I dig of you’ en ‘Funk in a Deep Breeze’, standards als ’Witchcraft’ en ’Stairway to The Stars’ en twee originele composities. Begeleider Doug Raney mag ook volop uitpakken.

(http://www.steeplechase.dk)


Let op: niet alle genoemde CD’s zijn (al) in Nederland en/of België verkrijgbaar. Jazzspeciaalzaken kunnen u informeren over releasedata en distributie. Soms is aankoop via internet een alternatief.
PRIJZEN

DELMARK-OPRICHTER BOB KOESTER KRIJGT ‘CHICAGO HEROES AWARD’
De afdeling Chicago van The Recording Academy heeft Delmark-oprichter Bob Koester een Chicago Heroes Award toegekend. Ook saxofonist Von Freeman en bluesman Buddy Guy krijgen een Award. De prijzen worden op 6 november uitgereikt. The Recording Academy is vooral bekend van de jaarlijkse Grammy Awards.
Met de toekenning van de Award wordt Bob Koester tot ‘verdienstelijk lid van de lokale muziekgemeenschap’ benoemd. Koester richtte vijftig jaar geleden Delmark Records op. Het is één van de oudste onafhankelijke platenmaatschappijen. Het bedrijf is nog steeds in handen van de oprichter. Met zijn steun aan beginnende artiesten en muziekorganisaties als de Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM), heeft Koester een wezenlijke bijdrage geleverd aan de Chicago blues- en jazz gemeenschap. Zijn enthousiasme en betrokkenheid stimuleerde medewerkers om hun eigen muziekbedrijf te starten: Bruce Iglauer begon Alligator Records, Michael Frank, Earwig Music en Joe Segal, Jazz Showcase.

(www.grammy.com)


OVERIG

DEUTSCHE JAZZWOCHE’ ATTENDEERT PERS EN PUBLIEK OP JAZZLANDSCHAP


De jaarlijkse ‘Deutsche Jazzwoche’ staat weer voor de deur. Van 1 tot 11 november bundelen clubs, festivals, instituten en musici hun krachten om gezamenlijk de jazz ‘aan de man’ te brengen. Via de ‘Jazzwoche’ vragen zij eens per jaar bijzondere aandacht voor de veelkleurigheid en uitgestrektheid van het Duitse jazzlandschap.
De ‘Deutsche Jazzwoche’ wil op de eerste plaats een communicatieplatform zijn. De gezamenlijke aanpak moet de boodschap luider doen klinken dan uit afzonderlijke kelen. De ‘Jazzwoche’ is een non-profit project van onder meer de Deutsche Jazz Föderation (DJF), de Union Deutscher Jazzmusiker (UDJ) en het Jazzinstitut Darmstadt.

(www.djf.de; www.udj.de; www.jazzinstitut.de)


RADIOGIDS
Maandag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

21.00 – 22.00 uur Best of Jazz BBC 2

22.00 – 00.00 uur Hans Dulfer BN radio

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara
Dinsdag

18.00 – 19.00 uur Krizz-Krazz/Jazzactua Con.znd

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

18.55 – 19.00 uur Concertagenda Con.znd

19.00 – 20.00 uur Spinning the Blues Con.znd

19.00 – 20.00 uur Is dit nog wel Jazz? Radio 4

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

20.00 – 23.00 uur Themaprogramma Con.znd

21.00 – 23.00 uur In de Club VRT 1

22.05 – 23.05 uur Jazz City WDR 5

23.00 – 00.00 uur Lüdeke Straightahead Con.znd

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara

00.00 – 01.00 uur Wisselend programma Con.znd


Woensdag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara
Donderdag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

22.05 – 23.00 uur Jazz Live & Trends WDR 5

23.00 – 00.00 uur Sesjun Radio 4

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara
Vrijdag

09.00 – 13.00 uur Diverse jazz Con.znd

17.00 – 18.00 uur Jazz Legends BBC 3

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

23.00 – 00.00 uur Jazz op vier Radio 4

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara

00.00 – 08.30 uur De Jazznacht Con.znd

00.30 – 02.00 uur Jazz on 3 BBC 3


Zaterdag

17.00 – 18.00 uur Jazz Line-up BBC 3

18.00 – 19.00 uur Jazz record requests BBC 3

19.00 – 19.30 uur Jazz File BBC 3

19.20 – 20.00 uur WDR 3 Jazz & No WDR 3
Zondag

16.00 – 17.00 uur Malcolm Laycock BBC 2

16.00 – 17.00 uur Off the Record Con.znd

17.00 – 18.00 uur Jazzgeschiedenis Con.znd

18.00 – 19.00 uur Paleis van de weemoed Con.znd

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

20.00 – 22.30 uur Come Sunday Klara

22.00 – 00.00 uur Jazz Blue Noire RTBF 3

00.00 – 01.00 uur Jazzkotabel Radio 4

BBC 3:

Jazz Legends vrijdag 17.00 uur

Jazz Legends richt zich op de groten uit de jazzhistorie. Naast CD‘s zijn in het programma concertopnamen en interviews uit het BBC-archief te horen. Dat archief bevat een enorme hoeveelheid materiaal van onder anderen Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Sonny Rollins, Don Cherry, Buddy Rich, Oscar Peterson, Jackie McLean, Art Blakey, Gil Evans, Jim Hall en the Modern Jazz Quartet. Jazz Legends wordt gepresenteerd door Julian Joseph.


Jazz on 3 vrijdag 00.30 uur

‘Jazz on 3’ is BBC Radio 3’s eigentijdse jazzshow. Live-opnamen, interviews, besprekingen van nieuwe CD’s en aandacht voor de traditie door middel van specials. De muziek is gevarieerd. Van free jazz via fusion en post-bop tot electronica. ‘Jazz on 3 celebrates the music as a living and developing art form’, aldus de makers. Presentator van dit nachtprogramma is Jez Nelson.


Jazz Line-Up zaterdag 17.00 uur

BBC Radio 3’s jazzmagazine Jazz Line-Up is voor liefhebbers van mainstream en straight-ahead jazz van zowel oudgedienden als nieuwkomers. De show wordt om en om gepresenteerd door de jazz-zangeressen Stacey Kent en Claire Martin. Het aandeel vocale jazz is groot.


Radio 4:

Jazzkotabel zondag 00.00 uur

In Jazzkotabel geven twee gasten commentaar op aan hen onbekende muziekfragmenten. Nieuwe releases, heruitgaven en/of minder bekende opnamen op het gebied van jazz. Zondag 2 november geven Hans Mantel en pianist Rein de Graaff commentaar op de muziek. De presentator is Bert Vuijsje.


LIVE:
JOHAN CLEMENT TRIO MET JOKE BRUIJS

Bezetting: Johan Clement (p), Eric Timmermans (b),

Frits Landesbergen (d), Joke Bruijs (voc)


Het trio van Johan Clement toerde met tal van nationale en internationale jazzsolisten, zoals de vocalisten Dee Daniels en Deborah Brown. In de jaren ’90 nam het trio een CD op met saxofonist Ferdinand Povel en was het met Scott Hamilton te zien in Sesjun-televisie.

Joke Bruijs was zangeres bij het VARA-dansorkest, zong bij de groepen van gitarist Wim Overgaauw en pianist Rob Franken, en trad op met de Kenny Napper Big Band voor TROS-radio. Nu werkt ze onder meer met Cees Slingers ‘Buddies in Soul’.Radio 4, TROS, Sesjun, 30 oktober, 23.00 uur
DAVID BINNEY QUARTET

Bezetting: David Binney (as, sampler), Jacob Sacks (p), Thomas Morgan (b), Dan Weiss (d)

Opname: 12 juli, Northsea Jazz Festival 2003
De Amerikaanse saxofonist en componist David Binney werkte samen met onder anderen Uri Caine, John Zorn en Medeski, Martin & Wood.

Concertzender, 4 november, 20.00 uur


SPECIALS:
BOYD REABURN

Midden jaren veertig waren aan het orkest van Boyd Raeburn musici als Roy Eldridge, Trummy Young, Oscar Pettiford, Shelly Manne, Serge Chaloff, Dizzy Gillespie en Lucky Thompson verbonden. Raeburn maakte de eerste opname van Gillespie’s ‘Night in Tunisia’. Belangrijkste man in het orkest was misschien wel pianist en arrangeur George Handy. Hij creëerde de sound van het orkest.Het Boyd Raeburn orkest haalde nooit de populariteit van de orkesten van Stan Kenton en Woody Herman. In de jaren vijftig koos Raeburn voor meer commercieel materiaal. Op zijn 45e trok hij zich terug uit de muziek.

Concertzender, 28 oktober, 21.00 uur
JACO PASTORIUS

Jazz Legends werpt een blik op de korte loopbaan van Jaco Pastorius, het genie van de elektrische bas. Pastorius was één van de grootste sterren van de jaren ´70 en lid van de groep Weather Report. Tien jaar later kampte hij met drugs en mentale problemen. In 1987 stierf hij, 35 jaar oud.BBC 3, Jazz Legends, 7 november, 17.00 uur
BUCK CLAYTON

Tussen december 1953 en maart 1956 organiseerde trompettist Buck Clayton een aantal jamsessies in de Columbiastudio’s. Het was de tijd waarin de langspeelplaat terrein begon te winnen en dus de mogelijkheid ontstond om wat langere stukken uit te brengen. Niettemin werd er flink geknipt en geplakt in het opgenomen materiaal voordat dit op de plaat verschenen. Enkele jaren geleden heeft producer Michael Cuscuna een poging gedaan om de Buck Clayton jams zo goed mogelijk te restaureren. ‘Jazz’ op KLARA laat de resultaten horen.KLARA, Jazz, 28 oktober, 4 november, 23.00 uur
PAT METHENY

Pat Metheny mag tot de populairste gitaristen van het moment gerekend worden. Hij is sinds 1975 actief. In deze special is muziek te horen van zijn goedverkopende pop-jazzalbums, maar ook werk in het meer ‘straight ahead’ jazzidioom.BBC 3, Jazz Legends, 31 oktober, 17.00 uur
DE OUDE STIJL JAZZNACHT

00.00 Ragtime to Jazz 1, 1912-1919

01.15 Ragtime to Jazz 2, 1916-1922

02.30 Jazz in California, 1923-1930

03.45 Jazz in Saint Louis, 1924-1927

04.55 Jazz in Texas, 1924-1930

06.10 Jazz from Atlanta, 1923-1929

07.20 The Chicago Hot Bands, 1924-1928

Concertzender, de Jazznacht, 31 oktober, 0.00 uur


CHICK WEBB (27/10)

BUDDY RICH (29/10)

GENE KRUPA (31/10)

De eerste jazzhelden waren zeker geen drummers. Drummers gaven de maat aan en daarmee basta. Pas in de swingera verwierven drummers naam en faam.

Chick Webb was een drumgigant. Buddy Rich: ‘Every beat was like a bell’. Vanaf 1931 was zijn band een vaste waarde in de Savoy Ballroom. Hij nam in 1933 arrangeur Edgar Sampson en trompettist Taft Jordan in dienst. Vanaf dat moment had hij alleen nog concurrentie te vrezen van Duke Ellington en het Casa Lomans orkest. Twee jaar later werd Ella Fitzgerald de zangeres van het Chick Webb Orkest. Ze scoorden meteen een hit met ‘A-Tisket, A-Tasket’.

Buddy Rich werkte bij de orkesten van Bunny Berigan, Artie Shaw en Tommy Dorsey. Aan het eind van het big- bandtijdperk sloot hij zich aan bij ‘Jazz at the Philharmonic’. In de jaren zestig en zeventig had hij eigen orkesten. De meningen over Buddy Rich zijn verdeeld, alhoewel zijn techniek niet ter discussie staat.

Gene Krupa was de grote ster van de swing-era. Een echte showman die zijn luisteraars behoorlijk wist op te zwepen. Illustratief daarvoor is zijn solo in ‘Sing, sing, sing’ van klarinettist Benny Goodman, zijn feature in de Benny Goodman Band. Krupa speelde lange tijd bij Goodman en was ook aanwezig tijdens het beroemde Carnegie Hall Concert in 1938. Na zijn vertrek bij Goodman had hij diverse eigen orkesten. In 1951 sloot hij zich aan bij ‘Jazz at the Philharmonic’.

WDR 3, Jazz, 19.30 uur
ART BLAKEY (28/10)

CHICO HAMILTON (29/10)

Art Blakey is één van de bekendste namen in de jazz. Zijn ‘Blues March’ is wereldberoemd. Voor Blakey hoorden de drums op de voorgrond te staan. Ze moesten de overige spelers opzwepen. Zijn Messengers hebben tal van jazzgrootheden gelanceerd. Deze groep werd overigens opgericht door pianist Horace Silver en heette oorspronkelijk Horace Silver and The Jazz Messengers. Met het vertrek van Silver kregen de drums gaandeweg een steeds prominenter plek in het groepsgeluid. Kenmerkend voor Blakey’s stijl was het gebruik van de ‘drumroll’.

Chico Hamilton wordt geassocieerd met de ‘cool‘ drumsound van de West Coast en is een tegenpool van Art Blakey. Voor Pacific Jazz nam hij in de jaren ‘50 met zijn kwintet ‘Drums West’ en ‘Mister Jo Jones’ op. In zekere zin zijn deze titels beginselverklaringen. Ze verraden de affiniteit met Basie-drummer Jo Jones. In 1953 was Hamilton medeoprichter van het Gerry Mulligan Kwartet. Chico Hamilton betrad in de jaren zestig het terrein van de avantgarde.

WDR 3, Jazz, 19.30 uur

JAZZ WEEK JAZZ CHART

15 oktober 2003
1. DIANNE REEVES

A LITTLE MOONLIGHT (Blue Note)


Een ‘mellow’ Dianne Reeves op een album geproduceerd door Arif Mardin. Zangeres Reeves nam de CD op met haar vaste trio: Peter Marting (p), Rueben Rogers (b) en Gregory Hutchinson (d). ‘This time I wanted to do 50’s/60’s jazz in a quiet and intimate setting’, zegt Reeves in Downbeat.
2. TERENCH BLANCHARD

BOUNCE (Blue Note)


Blanchard’s platendebuut bij Blue Note. Ex-Jazzmessenger trompettist Blanchard wordt op deze CD omringd door een groep jongelingen: Brice Winston (sax), Lionel Rhodes (voc, gt), Robert Glasper (Hammond – 3, Fender Rhodes), Aaron Parks (p), Brandon Owens (b) en Eric Harland (d).
3. GERALD WILSON ORCHESTRA

NEW YORK, NEW SOUND (Mack Avenue)


Veteraan bandleider Gerard Wilson (85) met een big band met onder anderen Jon Faddis, Clark Terry, Kenny Barron, Jimmy Heath, Frank Wess, Jimmy Owens en Lewis Nash in de gelederen.
4. JACO PASTORIUS BIG BAND

WORD OF MOUTH REVISITED (Heads Up)


Op ‘Word of Mouth Revisited’ staat de Jaco Pastorius Big Band onder leiding van Peter Graves. Een keur van bassisten is als gastspeler te horen: Victor Bailey, Richard Bona, Jeff Carswell, Jimmy Haslip, Christian McBride, Marcus Miller, David Pastorius, Gerald Veasley en Victor Wooten.
5. RON CARTER

THE GOLDEN STRIKER (Blue Note)


Het trio van bassist Ron Carter met Mulgrew Miller (p) en Russell Mallone (gt).
6. MICHEL CAMILO

LIVE AT THE BLUE NOTE (Telarc)


Pianist Michel Camilo’s eerste live-album. Twee CD’s opgenomen in maart van dit jaar. De geheel Cubaanse ritmesectie bestaat uit Charles Flores (b) en Horacio Hernandez (d). Achttien songs, waarvan zestien van Camilo.
7. KURT ELLING

MAN IN THE AIR (Blue Note)


Zanger Kurt Elling met Laurence Hobgood (p), Rob Amster (b) en Frank Parker Jr (d) als ritmesectie. Verder Stefon Harris, Jim Gailloreto, Brad Wheeler en Paul Wertico. De zanger maakte zelf de teksten bij muziek van John Coltrane, Herbie Hancock, Pat Metheny en anderen.
8. DANILO PEREZ

TILL THEN (Verve)

Pianist Danilo Perez’ is lid van het kwintet van Wayne Shorter. Uit deze groep zijn John Patitucci (b) en Brian Blade (d) van de partij. Twee vocale bijdragen van Lizz Wright. Verder nog Donny McCaslin (ss), Ben Street en Adam Cruz (perc.)

9. BRANFORD MARSALIS

ROMARE BEAREN REVEALED (Marsalis music)


‘Romare Bearden Revealed’ is saxofonist Branford Marsalis’ ode aan kunstenaar Romare Bearden. Het Branford Marsalis kwartet met Joey Calderazzo (p), Eric Revis (b) en Jeff ‘Tain’ Watts (d) en als speciale gast Wynton Marsalis. Het album bevat ook muziek van gitarist Doug Wamble en The Marsalis Family Band.
10. TAYLOR EIGSTI TRIO

RESONANCE (Bop City)


Pianist Taylor Eigsti is 18 jaar en speelde al met Dave Brubeck, James Moody, Bobby Hutcherson, Kevin Mahogany, Bill Watrous en Red Holloway. Resonance is zijn vierde album. Zijn begeleiders zijn Jason Lewis (d) en John Shifflet (b).
11. STEVE HOBS

SECOND ENCOUNTER12. LARRY CORYELL

THE POWER TRIO, LIVE IN CHICAGO13. RAY BROWN

WALK ON
‘This two-CD package gives us the final ride of a man who seemingly swung untill he dropped. Playful and energetic’, aldus het oktobernummer van Downbeat. Bassist Brown met onder anderen Geoffrey Keezer (p) en Karriem Riggins (d) als begeleiders.


14. GENE BERTONCINI

ACOUSTIC ROMANCE15. STACEY KENT

THE BOY NEXT DOOR


De JazzWeek Jazz Chart geeft een overzicht van de meest gedraaide albums op de Amerikaanse en Canadese jazzradio. Copyright: Jazzweek/Yellow Dog Communications.

Meer info: www.jazzweek.com


PRIKBORD

ALTERNATE TAKE

Het elektronische magazine Alternate Take is een uitgave van de Nederlandse Jazzdienst en wordt gemaakt door Remko Takken. Het wekelijkse e-zine bevat een column van maximaal twee kantjes over jazzmuziek. Een greep uit de onderwerpen van de laatste nummers: ‘De ethiek van de jazz’, ‘Swinging De Bim’ en ‘GIS en Jazz’. Een abonnement op Alternate Take is gratis. Abonneren kan via de rubriek ‘nieuwsbrief & e-zine’ van de website www.jazzdienst.nl.


COLOFON
Jazz Flits biedt een selectie uit het jazznieuws van de af-gelopen tijd en verschijnt iedere twee weken op maandag. Jazz Flits is een uitgave voor Nederland en Vlaanderen.

Redactie: J.W. van Eeden, jazznieuwsbrief@hotmail.com.

Abonnement: Wilt u JazzFlits in het vervolg gratis via de elektronische post ontvangen? Mail dan uw e-mailadres naar: jazznieuwsbrief@hotmail.com o.v.v. abonnement JF.

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.


Jazz Flits nr. 5 verschijnt op maandag 10 november


27 oktober 2003
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina