Jheronimus Bosch VoorbereidingDovnload 9.49 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte9.49 Kb.
Jheronimus Bosch


  • Voorbereiding

De titel van het kunstwerk is ‘De tuin der lusten’. De kunstenaar is Jheronimus Bosch. Hij was rond 1450 geboren en overleed rond 1516. Toen hij geboren werd leefden er zo’n 16000 mensen in Den Bosch. Er is maar weinig bekend over Bosch’s leven.

Hij maakte wandtapijten, schilderijen, 3D-figuren, enz. De tuin der lusten kun je twee- dimensionaal noemen, maar omdat het een soort klep met 3 luiken is en je het dus open kunt maken zou je het vanuit een bepaalde opzicht ook 3-dimensionaal kunnen noemen.

De kunstwerken die hij maakt zijn haast altijd in het thema van de strijd om goed en kwaad en de 7 zonden.


Het Jheronimus Bosch museum ligt in Den Bosch. Jheronimus Bosch was in deze stad opgegroeid en hij zag Den Bosch als zijn inspiratiebron. De 15e eeuw was de tijd van de bloei en Den Bosch was een rijke stad vol mooie kerken. Den Bosch werd ook wel ‘Klein Rome’ genoemd vanwege de vele kerken.

Het Jheronimus Bosch museum is een kerkgebouw. Of het ook als kerk gediend heeft weet ik niet. Het museum heeft 5 verdiepingen en de 5e verdieping is een klein hokje met ramen aan alle kanten. Zo krijg je een panoramauitzicht over heel Den Bosch, je ziet o.a. de grote Gotische kerk die in de tijd van Jheronimus Bosch nog in de aanbouw was en het Onze Lieve Vrouwe Huis. Deze staat bekend om de maandelijkse maaltijden en de zwaan die bovenop het huis staat is als teken daarvan.

Het museum heeft een grote collectie van Bosch’s schilderijen, wandtapijten, 3D-figuren en schetsen. Ondanks dat er niet veel van zijn werken overgebleven is, staat het hele museum vol met zijn werken. Ook is er op de begaande grond een korte film over zijn leven en Den Bosch te zien die nog meer informatie geeft over alles.  • Bespreek één kunstenaar.

  1. Jheronimus Bosch’s kunstwerken stonden allemaal in de teken van goed en kwaad en de 7 hoofdzonden: Luiheid, Wellust, Hebzucht, Jaloezie, Vraatzucht, Agressie en IJdelheid. In één van zijn werken zijn die 7 zonden zelfs nadrukkelijk uitgebeeld.
  1. Adam en Eva, De Tuin der Lusten - Jheronimus Bosch

Dit kunstwerk van Bosch bestaat uit een voorkant, een linkerluik, een middelluik en een rechterluik.

In het linkerluik is de schepping van Eva te zien of het huwelijk van Eva en Adam. Het is niet zeker welke van deze twee dingen je nu precies ziet.

Het linkerluik is een hele kleurrijke schilderij, maar niet té kleurrijk. Als je naar het schilderij kijkt zijn de kleuren blauw, rood en groenachtige wat je meteen opvalt. Als je beter kijkt zie je dat er ook andere kleuren zijn.

Het licht in de schilderij komt gewoon uit de lucht, van de zon dus.Je ziet een groot landschap met achterin grote, blauwe bergen en vooraan zie je God met Adam en Eva.


  1. Het schilderij laat Adam en Eva zien. Zij waren de enige mensen op aarde. Ze staan in het paradijs en Bosch wou laten zien dat er ook plaats voor het kwaad was in het paradijs. Dit liet hij zien door de padden bij het water en de dieren die elkaar opeten. Het thema van zijn kunstwerk is daarom ook religieus. Hij maakte dit rond de tijd van 1480-1490. Hij was toen ongeveer 40 jaar oud.  1. Ik denk dat hij De Tuin der Lusten maakte voor de kerk. Veel van zijn werken gingen namelijk naar de kerk en De Tuin der Lusten zou heel geschikt zijn voor de kerk. Het waarschuwt mensen namelijk om goed te leven en niet je over te geven aan je lust.  • Evaluatie

Ik vind Bosch’s kunstwerken wel mooi gedaan, hij heeft er bijvoorbeeld veel details in verwerkt. Maar het staat allemaal in het teken van het geloof en ik heb daar niet erg veel mee. Maar voor anderen zou ik het zeker aanraden omdat het een grote collectie is en je krijgt veel informatie over elke schilderij.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina