Jongeren in rouw: ‘Hoe nu verder zonder jou’!!Dovnload 9.11 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte9.11 Kb.
Jongeren in rouw:

Hoe nu verder zonder jou’??!!


Op maandag 27 september start de volgende groep ‘Hoe nu verder zonder jou’ met zes avonden voor max. acht jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Via gesprek, spel, creativiteit, muziek en eigen invulling is er ruimte voor een lach en een traan. De bijeenkomsten vinden plaats op De Hoorn 18 in Ede op 27 sept, 4-11-25 oktober en 1-8 november en zijn van 19.30 tot 21.30 uur. Bijdrage in de kosten voor de hele cyclus

€ 50,-. Aanmelden bij Annelyn de Boer, mob: 06-16 232 822 of Hennie Bol, mob: 06-51 229 645 voor vragen en kennismaking.

Je wilde het niet, maar het gebeurde tóch!
Wie wil dit wel? Niemand wil een ouder, een broer, zus of ander dierbaar persoon verliezen. Zeker als je zelf nog jong en in de opbouw van je eigen leven bent is het heftig om geconfronteerd te worden met de dood van iemand waar je je zo dichtbij voelt en die heel veel voor je heeft betekend (en nog steeds betekent).

Wáár kun je met je verdriet, je boosheid, je angst of je schuldgevoelens terecht. Wie heeft er nog belangstelling voor je fijne herinneringen wanneer de wereld gewoon weer doordraait alsof er niets is gebeurd. In het begin leeft ieder in je directe omgeving nog mee. Na een paar maanden kan dit al anders zijn, laat staan na een jaar. Misschien vind je het ook juist prettiger om bijvoorbeeld op school even niet bij je verdriet stil te hoeven staan, afleiding te hebben en ‘normaal’ te kunnen doen.

Ik heb zeker een half jaar met een rotgevoel gelopen, ik was er op school niet bij en heb o.a. daardoor mijn eerste studiejaar verpest. Ik ben in de groep gegaan want slechter worden kon het niet. Praten met andere jongeren, die weten en snappen hoe je je voelt, heeft mij een stuk opgelucht. Het is een opstapje naar de goede richting. Alles mag, niks moet en het allerfijnste vind ik dat ik mezelf kon zijn ’ (Gitte, 20 jaar)

Er zijn mensen die zeggen: ‘het is nu alweer zolang geleden, daar ben je nu toch wel overheen?!’ De ervaring laat zien dat er weinig jongeren zijn die dit herkennen. De meeste dragen het overlijden en het gemis altijd met zich mee. Het enige wat verandert in de loop der tijd is dat je ermee leert leven, maar er niet ‘overheen’ komt.

Je hebt je eigen rouwproces op je eigen manier en bent ook degene die zélf door dit proces heen moet. Niemand kan voor jou bepalen wat het beste voor je is. Het gaat om jouw gevoel en beleving. Dat wil niet zeggen dat je het helemaal alleen hoeft te doen. Veel jongeren vinden het prettig om in een groep met leeftijdsgenoten herinneringen, gevoelens en gedachten te delen en opnieuw stil te mogen staan bij het gemis. Niet dat dat altijd even gemakkelijk is maar het lucht wel op en geeft weer ruimte om verder te kunnen met leven!!

De avonden hebben mij ontzettend geholpen. Door het op verschillende manieren te hebben over mijn verlies werd het makkelijker om me open te stellen’ (Claudia, 16 jaar)


Start: van de groep ‘Hoe nu verder zonder jou’

Voor: jongeren tussen 12 en ± 25 jaar

Wanneer: zes maandagen: 27 sept., 4-11-25 okt. en 1-8 nov.

Hoe: spel, gesprek, muziek, creativiteit, eigen wens: voor een lach en traan

Groepsgrootte: maximaal 8 jongeren: jongens en meiden

Tijdstip: 19.30 - 21.30 uur

Waar: De Hoorn 18, 6713 KR Ede

Aanmelden: Annelyn de Boer, mob: 06-16 232 822 of

Hennie Bol, mob: 06- 51 229 645

voor vragen en kennismakingDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina