Jury Rapport Ondernemersprijs Achtkarspelen 2011/2012 De JuryDovnload 20.17 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte20.17 Kb.Jury Rapport
Ondernemersprijs Achtkarspelen 2011/2012

De Jury:

Dhr. J. Atsma, Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

Dhr. J. Lammers, wethouder Economische Zaken van Achtkarspelen

Dhr. A. Procée, voorzitter ondernemersvereniging ABC

Dhr. T. de Boer, directeur bedrijven, Rabobank Burgum - De Lauwers

Dhr. H. Everts, bestuurslid ABC

Mevr. H. Oost, eigenaar Land Transport, winnaar 2010/2011

Ondernemersprijs Achtkarspelen 2011 / 2012
Voor de ondernemersprijs Achtkarspelen, die op 10 mei 2012 is uitgereikt tijdens de EXPO Achtkarspelen in Harkema, heeft de jury na lang wikken en wegen een winnaar gekozen. De jury heeft de bedrijven beoordeeld op de volgende onderdelen:


 • innovatiekracht

 • duurzaamheid

 • werkgelegenheid

 • positief in het nieuws

 • groeipotentie

 • uniekheid

 • leefbaarheid/ betekenis voor de regio

Naar aanleiding van artikelen in de lokale kranten en oproepen via de websites van de gemeente Achtkarspelen en de ondernemersvereniging ABC zijn diverse bedrijven voorgedragen voor de Ondernemersprijs van Achtkarspelen. Daarnaast hebben de ondernemersverenigingen ook kandidaten voorgedragen.

Uit de voorgedragen bedrijven heeft de jury een eerste selectie gemaakt. Er was een bedrijf die door meerdere personen was voorgedragen. Het aantal voordrachten is voor de jury niet een leidend criterium geweest. Al is het voor het betreffende bedrijf natuurlijk zeer goed dat het bedrijf leeft onder haar klanten. Uit het totale aanbod van kandidaten heeft de jury een drietal bedrijven genomineerd. Deze drie zijn door de jury bezocht om de bedrijven te ondervragen over de door de jury gehanteerde criteria.
De volgende 3 bedrijven zijn door de jury genomineerd:


 • AVEK, Bedden en polyetherschuim producent uit Surhuisterveen

 • Glashandel Hoekstra, Glashandel en glasservicebedrijf uit Harkema

 • OBMtec, specialist op gebied van zware recyclingmachines uit Buitenpost

Het eerste bedrijf is AVEK uit Surhuisterveen. AVEK is een familiebedrijf waarbij de 3e generatie van de familie aan het roer is. Het bestaat uit 2 onderdelen: AVEK BV, producent van bedden en matrassen en AVEK International, producent van polyetherschuim, wat gebruikt wordt om matrassen van te maken. AVEK is in de jaren 30 opgericht. Het is nog het enige gerenommeerde productiebedrijf uit dit tijd die het heeft overleeft. Dit is vooral gelukt door op tijd bij te sturen. Zo is AVEK jaren vooral zeer sterk geweest in spiraalbedden. De bedden werden overal op de wereld geleverd aan zeer gerenommeerde afnemers. Echter nu zijn spiraalbedden uit de mode. Het aandeel van spiraalbedden op de totale beddenmarkt is enorm gekrompen. AVEK is op tijd over gestapt op boxspringbedden. Op deze markt heeft AVEK een zeer goede naam opgebouwd. Zij kan de concurrentie aan met gerenommeerde bedrijven uit Scandinavië. Maar behalve bedden is AVEK ook groot in de productie van Polyetherschuim wat gebruikt wordt voor het maken van matrassen e.d. Dit materiaal leveren ze aan verschillende matrassen producenten. Er zijn in Nederland drie bedrijven die dit kunnen, waarbij AVEK nog de enige is die zelfstandig opereert. De beide takken van het bedrijf vullen elkaar goed aan.
Het volgende bedrijf is OBMtec, de specialist op het gebied van onder meer recyclingmachines, houtversnipperaars en stobbenfrezen. Dit bedrijf is indertijd gestart als landbouwmechanisatiebedrijf maar heeft zich ontwikkeld tot een internationale speler op gebied van recycling en houtversnippering. Het bedrijf is gevestigd in Buitenpost.


Het bedrijf is gestart in 1979 in Wouterswoude door de heer en mevrouw Van der Galiën. Onder hun leiding is het bedrijf flink gegroeid. Nu zijn er ongeveer 40 mensen werkzaam. De naam OBM verwijst naar de naam op het toenmalige pand: Ons Belang Mechanisatie. Het is in de jaren 80 verhuisd naar Buitenpost. OBMtec heeft een sterke relatie met marktleider Mombark uit de Verenigde Staten. Morbark is wereldmarktleider en bouwt houtversnipperaars die sterk, solide, eenvoudig en onverwoestbaar zijn. OBMtec zorgt dat ze aangepast worden aan de Europese voorschriften en de wensen van de Europese markt en voorschriften en verzorgt distributie in Europa. Verder ontwikkelt OBMtec ook eigen machines. Er wordt nu door OBMtec gewerkt aan een nieuwe machine die Morbark in licentie in Amerika kan verkopen. OBMtec heeft er ook voor gezorgd dat de machines qua besturing geautomatiseerd worden en daardoor geoptimaliseerd. Dit heeft een goede invloed op de prestatie van de machine en op de uitstoot. OBMtec profileert zich als een bedrijf dat veel zelf kan en overal een oplossing voor kan vinden op het gebied van houtversnippering.
En de derde van de genomineerden is Glashandel Hoekstra uit Harkema. Ook dit is een familiebedrijf. Dhr. Hoekstra is, als oud politieman, ruim 30 jaar geleden voor zichzelf begonnen in de glashandel en heeft het bedrijf dermate weten te ontwikkelen dat nu ongeveer 10 mensen hier werkzaam zijn. Sinds 2008 is de leiding in handen van beide zonen van Hoekstra. Senior is echter nog wel actief in het bedrijf. Het motto van het bedrijf is altijd geweest dat een klant nooit een nummer mag worden. Kleine en grote klanten krijgen allemaal dezelfde aandacht. Het product moet perfect zijn. Glashandel Hoekstra is zeer veelzijdig op glasgebied. Behalve alle soorten standaard glas is Hoekstra ook bekend om glasbewerking met de modernste technieken. Zij levert in heel Nederland. Ze werkt ook zelf aan productinnovaties zoals jaloezieën ingebouwd in dubbel glas en hier, op de EXPO in de stand van het bedrijf 'Freed', met touchscreens. En op gebied van service heeft Glashandel Hoekstra recentelijk een prijs gekregen voor de beste glasmonteur op gebied van 24 uurs-service in Nederland.

Het moge duidelijk zijn dat het voor de jury een lastige keuze was. Echter alles afwegend is de keuze van de jury uiteindelijk gevallen op:AVEK uit Surhuisterveen.

De onderwerpen waar de jury bij de beoordeling van de bedrijven naar gekeken heeft, zijn de volgende: • Innovatie

 • Duurzaamheid

 • Werkgelegenheid

 • Positief in het nieuws

 • Groeipotentie

 • Uniekheid

 • Leefbaarheid / betekenis voor de regio.

Voor AVEK heeft dit geresulteerd in de volgende beoordeling:


Innovatiekracht

AVEK heeft de verschillende moeilijke periodes overleeft door op tijd te innoveren. Zo is de keuze om als relatief kleine speler te investeren in een productiestraat voor Polyetherschuim van grote waarde geweest. Als zelfstandige speler levert AVEK nu kwaliteitschuim aan matrassenfabrikanten. Minder dan 10% van het geproduceerde schuim wordt geleverd aan de beddenpoot van AVEK. Er wordt vooral geproduceerd voor derden.

Verder heeft AVEK op tijd de keuze gemaakt om over te stappen van spiraalbedden naar boxspring. De spiraalbedden hebben AVEK groot gemaakt. Maar had ook haar einde kunnen zijn. Door op tijd de overstap te maken naar boxspring bedden, heeft AVEK nu op de markt van boxspring bedden een sterke positie verworven. Maar ook innovatie in de producten. Zo wordt er nu gewerkt aan bedden met voetverwarming.
Duurzaamheid

AVEK, maar ook de markt, heeft er voor gezorgd dat er steeds meer aandacht komt voor duurzaamheid in het proces. Voorbeeld hiervan is het vervoer van de matrassen door vaste vervoerder Oegema. Speciaal voor AVEK heeft Oegema Transport een vrachtauto laten ontwikkelen waar veel meer bedden in kunnen doordat ze in elkaar geperst worden.

Duurzaamheid is ook een steeds belangrijkere eis die AVEK stelt aan haar leveranciers. Waar komen de materialen vandaan en hoe het is het geleverde product gemaakt. Natuurlijk is er ook veel aandacht voor energiebesparingprogramma's.

Op gebied van afval is AVEK ook duurzaam bezig. Bij de verwerking wordt al het gemaakte foam gebruikt. Er is geen afval. Alle kleine snijstukjes worden weer door andere bedrijven verwerkt in hun producten.


Werkgelegenheid

AVEK is al die jaren een grote werkgever geweest in Achtkarspelen. Het is wel flink teruggegaan in aantal arbeidsplaatsen; van ca. 200 tot nu ongeveer 45. Circa 30 voor de bedden en 15 voor het polyetherschuim. De werknemers in polyetherschuim zijn door AVEK specifiek voor dit bedrijf opgeleid. Dat gaat om zeer specialistische functies. De werknemers zijn trouw aan het bedrijf. Er is weinig verloop. Dat zegt genoeg over hoe het bedrijf met haar personeel omgaat.


Positief in het nieuws

AVEK heeft een zeer goede naam in de regio. De naam AVEK is in Noord-Nederland een begrip. De huidige directie van AVEK wil ook weer meer naar buiten treden in de regio. Dat komt ook tot uiting in het gebruiken van Friese namen voor het nieuwe beddenlijn, Noflik.


Groeipotentie

AVEK zal als bedrijf in aantal arbeidsplaatsen niet veel meer groeien. De simpele bedden gaan nu al rechtstreeks van China naar de afnemers. Deze bedden komen niet eens in Surhuisterveen. En natuurlijk heeft AVEK last van de crisis. Als de huizenmarkt stagneert heeft ook AVEK hier veel last van. Maar AVEK heeft de keuze gemaakt om zich op het hogere segment te richten in de beddenmarkt. En daar zijn nog voldoende groeimogelijkheden. Verder verwacht AVEK meer te kunnen exporteren naar Duitsland, zoekt ze meer de samenwerking met grote ketens. Hierdoor is de verwachting dat de omzet van AVEK nog substantieel kan groeien.


Uniekheid

Alleen de naam is al uniek: De naam AVEK staat voor Arbeid, Vlijt en Kwaliteit. Maar AVEK is vooral uniek door de combinatie van stabiel familiebedrijf, zelfstandig, modieus en hip met haar bedden maar ook constant als producent van polyetherschuim. AVEK staat er financieel goed voor. Door deze kenmerken heeft AVEK een vooraanstaande rol op de bedden en matrassen markt behouden. Het kernwoord voor AVEK is ' FITST': flexibel, innovatief, topkwaliteit, sympathiek en topservice.


Leefbaarheid / betekenis voor de regio

AVEK is door haar positie altijd van groot belang geweest voor Surhuisterveen en Achtkarspelen. De laatste jaren kiest AVEK er ook nadrukkelijk voor om zich te associëren met Fryslân en het noorden. De namen van haar beddenlijn zijn Fries, 'Noflik' en 'Simmer'. AVEK heeft veel regionale toeleveranciers waar ze een langdurige relatie mee opbouwt.

Namens de jury,

Dhr. J.J. Atsma,juryvoorzitter
10 mei 2012De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina