Juryrapport genomineerden Aad Struijs Persprijs 2007Dovnload 7.64 Kb.
Datum22.08.2016
Grootte7.64 Kb.
Juryrapport genomineerden Aad Struijs Persprijs 2007

(in alfabetische volgorde op auteur)


Serie columns van Hans Avontuur (AD, 19 mei, 21 juli en 11 augustus 2007)
De columns van Hans Avontuur in het Algemeen Dagblad vallen op door een hoog en heerlijk aha-erlebnisgehalte. Hij verwoordt zijn ervaringen en ergernissen in een prettige stijl waarin het gros van vakantievierend Nederland zich kan herkennen. Zijn columns zijn een verademing, opgetekend door een sympathieke, zelfkritische reisjournalist die de reisbranche op de vingers tikt of zichzelf als – gierige – toerist etaleert.
El Raval, Sander Groen (Viva España 4, winter 2006)
In weerwil van het zoveelste Barcelonaverhaal komt Sander Groen met een eye-opener: El Raval de oude hoerenwijk dichtbij de haven die zich van no-go naar must-go area aan het ontwikkelen is. Geslaagd evenwicht tussen signalering van hotspots en persoonlijke beleving. Informatief en sfeervol, royaal aangevuld met tips én een verwijzing naar zijn website waar de auteur nog meer adressen heeft verzameld.
London Soul, Herman van der Horst/Dirk W. de Jong (Jazzism 4, zomerspecial 2007)
Alom lof van de jury voor de vier ingezonden reisreportages uit Jazzism. Ondanks de specifieke invalshoek, namelijk een tour de jazz, zijn deze artikelen boeiend voor een breed publiek. De jury heeft in het bijzonder London Soul genomineerd, omdat dit verhaal een andere kijk op de overbekende stad geeft. Maar het duo weet ook de lezer warm te maken voor minder populaire steden als Oslo en Philadelphia. De teksten van Herman van der Horst en foto’s van Dirk W. de Jong vormen tezamen hoogwaardige producties die herkenbaar en origineel zijn. De dosis toeristische beleving en informatie maakt het áf.

Wijnmekka Cahors, Nicolline van der Spek (REIZEN Magazine 6, juni 2007)
Goed uitgewerkte combinatie van eten en drinken in een toeristische beleving. In een relatief compact artikel worden lezers wegwijs gemaakt in zowel het wijnproeven in de Cahors als in de streek zelf. Je zou meteen naar Zuid-Frankrijk willen afreizen. Geschreven met vakkennis, oorspronkelijke invallen en een snelle, hier en daar vlijmscherpe stijl. Hulde voor het kader ‘How to bluff your way into wine’ waarin hoogwaardige tips op een ‘menselijke’ manier worden beschreven.

Expeditie Ethiopië, Marjolein Westerterp (Zin, september 2007)
Het is vaak gemakkelijk scoren met een exotische bestemming. Het verhaal van Marjolein Westerterp ontstijgt echter de massa door de originele opzet, namelijk in de vorm van een filmscript. Woord en beeld trekken als een film aan de lezer voorbij. Sterk is ook de compacte maar alleszeggende schrijfstijl van Marjolein Westerterp. Dit maakt ‘Expeditie Ethiopië’ tot een no-nonsense verslag, ontroerend dan weer humoristisch, scherp en informatief. Met een flinke dosis zelfspot schets de auteur in weinig woorden een voelbaar beeld van de blanke avonturier in donker Afrika. Bijvoorbeeld wanneer alle dorpelingen strijden om haar gunst en geld. ‘How many friends can you have?’ Marjolein neemt de lezer vanuit de leunstoel mee op een reis waar je zó mee zou willen gaan.

Bovenal prijst de jury deze reportage als totaalproductie: de harmonie in opzet, toon, fotografie en lay-out. Opvallend is de openingsspread met een lange, pakkende streamer. Vervolgens wordt op elke pagina een scène beschreven, ingeluid door een prikkelende ‘plaats van handeling’. Het geheel wordt versterkt door de foto’s, waarop de ‘spelers’ uit Ethiopië je rechtstreeks aankijken. Dit alles maakt ‘Expeditie Ethiopië’ tot een goede, objectieve lekkermaker.
: juryrapporten
juryrapporten -> Juryrapport winnaar asp 2013: Hip Londen, Ben Roelants (presentator) en Marijne Bruggeman (regisseur) Vlaanderen Vakantieland
juryrapporten -> Juryrapport winnaar Aad Struijs Persprijs 2011: Uitzicht op Absurdistan, Matthijs Meeuwsen
juryrapporten -> Juryrapport winnaar Aad Struijs Persprijs 2009: Worst en bier in Trier, Jochem Davidse
juryrapporten -> Juryrapport overige genomineerden Aad Struijs Persprijs 2010 Getrouwd met de zee, Wil Thijssen
juryrapporten -> Juryrapport winnaar Aad Struijs Persprijs 2011-2012: Uitzicht op Absurdistan, Matthijs Meeuwsen
juryrapporten -> Juryrapport winnaar Aad Struijs Persprijs 2010: Een enkeltje Teheran van Sander Groen
juryrapporten -> Juryrapport winnaar Aad Struijs Persprijs 2008: Puzzeltocht met woordenboek van Eric van den Berg
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina