Juryrapport winnaar Aad Struijs Persprijs 2009: Worst en bier in Trier, Jochem DavidseDovnload 9.39 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte9.39 Kb.
Juryrapport winnaar Aad Struijs Persprijs 2009:

1. Worst en bier in Trier, Jochem Davidse

(Panorama, zomer 2009)


Verrassende invulling van een opdracht met een actuele insteek: waar kun je in tijden van recessie nog op vakantie voor 250 euro all in? Panoramajournalist Jochem Davidse kiest voor Trier en presteert het om na een week nog geld over te houden! Hij trakteert de lezer op een meeslepend jongensavontuur met een vette knipoog, zonder de bestemming te kort te doen.
Het verhaal blinkt uit op meerdere punten: de actualiteit van een vakantie dichtbij huis met een beperkt budget (250 euro alles inclusief), de zelfspot en de vlotte, op de doelgroep afgestemde schrijfstijl, en het vermogen om de toeristische attracties te beschrijven zonder er werkelijk gebruik van te maken (want daar had hij niet genoeg budget voor).
De jury heeft voor Worst en bier in Trier gekozen omdat het een verfrissende manier is om een reisverhaal te presenteren. Een die bovendien perfect aansluit op de actualiteit, de doelgroep van Panorama en de leeftijd van de auteur.
De jury hoopt dat Jochem dit jaar weer op pad wordt gestuurd. Het liefst met nog minder budget, dat maakt hem alleen maar inventiever én creatiever!

Juryrapport overige genomineerden Aad Struijs Persprijs 2009

2. Walk on the wild side, Jolanda Linschoten

(National Geographic Adventure, november 2008)
Een goed geschreven avonturenverhaal dat opvalt door het fraaie taalgebruik en de kunst om de lezer vanuit de luie stoel mee te voeren in de strijd tegen de elementen die Jolanda Linschooten het hoofd moet bieden tijdens een wandel- en kampeertocht in de Schotse Hooglanden. Je voelt de ontberingen die zij meemaakt. Daarmee is zij erin geslaagd een driedimensionaal verslag te maken, gelardeerd met humor, gevoel voor detail, vermelding van achtergronden (geschiedenis, geologie), veel praktische informatie en vooral: fraaie fotografie.

3. Geur van een andere wereld, Toine Heijmans

(de Volkskrant, 13 december 2008)
Een vader neemt zijn zesjarige dochter mee op reis door de woestijn en maakt de waarnemingen van zijn onbevangen kind tot kern van het verhaal. Hij merkt ‘hoe Marokko haar leven binnensloop, maar niet op de manier die de vader gedacht had’. Een sterk persoonlijk reisverslag dat wordt ondersteund door de opmaak met kindertekeningen en het hanteren van - waar nodig - de kindertaal. Een mooie productie die er uitspringt door te kiezen voor een andere invalshoek.

4. Ring rond Berlijn, Jacques van der Linden

(Reizen Magazine, april 2009)
In een verrassende reportage kamt Jacques van der Linden een ‘vergeten’ gebied dichtbij Nederland af. Een enthousiast verslag in puntige stijl over zeven bijzondere bezienswaardigheden, vooral industrieel erfgoed, in het groene ommeland van Berlijn. Een eye-opener, zelfs voor ervaren Berlijngangers. Informatief, fijn dichtbij en voorzien van leuke feiten en praktische informatie.

5. Zeg pap, waarom doen we dit eigenlijk?, Egbert Jan Riethof

(AD Reiswereld, 25 april 2009)
Ongetraind met vrouw en twee pubers op de fiets naar Frankrijk... Egbert Jan Riethof durfde het aan en schreef er een boeiend en humorvol relaas over de ups en downs van deze tocht, met soms een vleugje schuldgevoel. De -onvermijdelijke- fricties tussen ouders en kinderen zijn goed verwoord. Ook lof voor de presentatie van de praktische informatie en goede tips hoe je dit soort fietsvakanties met kinderen in verschillende leeftijden het beste kunt aanpakken. Dit alles maakt zijn verhaal interessant voor een brede doelgroep.
Tot slot

Bijzondere vermelding voor Venetië, maar dan met reigers en futen, onderdeel van de serie Nederland Wereldland in AD Toerisme.


De jury prijst de aanpak van deze serie waarin de lezer wordt aangespoord op een andere manier naar Nederland te kijken. Het buitenland vind je hier! Leuke, originele tips rondom een hoofdverhaal zijn verrassend uitgewerkt. Een totaalproductie waar de voltallige redactie aan heeft meegewerkt, een om trots op te zijn.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina