KaakgewrichtDovnload 12.72 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte12.72 Kb.

OSTEOPATHIE
nieuwsbrief 14
“Wijsheid is geen antwoord

Wijsheid is een vraag”

KAAKGEWRICHT

Kim Clijsters (tennis), Cédric Van Branteghem (atletiek) en Gianni Meersman (wielrennen) hebben minder fysieke klachten sedert zij sporten met een mondstuk. Het mondstuk zorgt voor een ontlasting van het kaakgewricht en een betere alignatie van de tanden met een positieve invloed op de houding en de beweeglijkheid van nek, rug en schouders.


Is het kaakgewricht dan werkelijk zo belangrijk en moeten we nu allemaal met zo’n mondstuk rondlopen als we last hebben van rugpijn, peesontstekingen, darmspasmen, …?
Bij elk osteopathisch onderzoek wordt de beweeglijkheid van het kaakgewricht onderzocht. In vele gevallen wordt hierbij een disfunctie vastgesteld: pijn, klak of curve bij openen of sluiten, kleine gewrichtsgeluiden, beperkte beweeglijkheid, … Hoe moeten we dit kaderen?
Het kaakgewricht wordt zeer veel gebruikt (spreken, geeuwen, kauwen, hoesten, …). De kaakspieren zijn ook gevoelige spieren die zeer veel connecties hebben met het zenuwstelsel. Bijvoorbeeld: bij emoties gaan we deze spieren aanspannen, tijdens de menstruatie is er altijd een verhoogde tonus van de kaakspieren, het nachtelijk tandenknarsen, …
Ook in onze rechtopstaande houding speelt het kaakgewricht een belangrijke rol. Voor een juiste houding proberen we zo goed als mogelijk de ogen en de evenwichtsorganen (in het binnenoor) op een horizontale lijn te krijgen. Als er ergens in het lichaam asymmetrieën optreden, zijn de laatste twee niveau’s waar we dat kunnen opvangen het gewricht tussen de bovenste halswervel en het achterhoofdsbeen enerzijds en het kaakgewricht anderzijds.

Dit betekent dat we vaak een positionele afwijking vinden ter hoogte van deze gewrichten.


Bij het onderzoek is het belangrijk om vast te stellen of deze asymmetrieën deel uitmaken van een stijgende of dalende keten. In het geval van een stijgende keten ligt de belangrijkste disfunctie in het lichaam en is het kaakgewricht compensatorisch. In het geval van een dalende keten is het kaakgewricht (inclusief de tanden) de primaire oorzaak. Een gemengde keten is ook mogelijk.
We voeren specifieke testen uit om te bepalen of en in hoeverre het kaakgewricht en de tanden moeten behandeld worden.
Bij bovengenoemde sporters schijnt er sprake te zijn van een dalende keten, waardoor eerdere behandelingen onvoldoende blijvende resultaten opleverden. Maar we moeten wel degelijk waarschuwen dat in het geval van een stijgende keten een behandeling ter hoogte van de kaak en de tanden negatieve gevolgen kan hebben. Het gebeurt bijvoorbeeld wel eens dat kinderen, die een orthodontische behandeling krijgen, net problemen zoals nek en rugpijn, hoofdpijn, verteringsproblemen, … ontwikkelen. Als hun tanden scheef groeiden, was dat al een uiting of gevolg van lager gelegen bewegingsbeperkingen in de nek, rug, bekken, …
Een gelijkaardige benadering is nodig wat betreft de voeten. De voetenstand en het voetgewelf moeten eveneens bekeken worden in relatie tot de benen, het bekken en de rest van het lichaam.
Zoals altijd komt het er op neer om in het onderzoek vast te stellen wat de relatie is tussen de verschillende disfuncties om zo te kunnen bepalen waar we met de behandeling het best en eerst moeten starten.

ERKENNING


In 2008 heeft één van de beroepsverenigingen van osteopaten de Staat voor de rechter gedaagd wegens het niet uitvoeren van de Wet Colla uit 1999. Toen reeds werd beslist dat er Kamers moesten worden opgericht, bestaande uit de helft artsen en uit de helft vertegenwoordigers van de niet-conventionele geneeswijzen. Deze Kamers dienden te onderzoeken in hoeverre een erkenning van de 4 belangrijkste niet-conventionele geneeswijzen (naast osteopathie behoren daartoe acupunctuur, chiropractie en homeopathie) mogelijk is.

Op 22.01.10 heeft de rechter beslist dat deze kamers binnen de 3 maanden moeten gevormd worden, zoniet worden er boetes uitgeschreven per dag dat deze termijn wordt overschreden.

Het is duidelijk dat dit kan zorgen voor een stroomversnelling in heel wat belangrijke dossiers rond de erkenning van de osteopathie en het osteopathisch onderwijs.

Meer hierover wellicht in volgende nieuwsbrieven.
Praktijk voor Osteopathie Rik Hoste DO

Leeuwentandstraat 16, 8200 Brugge 050 387892rik.hoste@telenet.be www.hosteopathie.net
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina