Kevers = Coleoptera = dek/schildvleugeligenDovnload 12.86 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte12.86 Kb.
Algemeen

Kevers = Coleoptera = dek/schildvleugeligen

Kevers behoren tot de insecten en zijn hiervan de grootste orde met ongeveer 40%. De voorvleugels zijn veranderd in harde schilden die de achtervleugels en het abdomen bedekken en beschermen.

In Nederland en Belgiƫ zijn er ongeveer 4000 soorten te vinden, waaronder de geelgerande watertor, het schrijvertje, lieveheersbeestjes, boktorren en bladhaantjes.

De voorvleugels zijn niet meer bruikbaar om actief mee te vliegen, waardoor kevers minder behendig zijn in de lucht dan bijvoorbeeld libellen.

De zichtbare delen van de kevers zijn: de schilden, de kop, het halsschild (pronotum), het eerste borstsegment, de poten en een driehoekje aan de kopzijde van de dekschilden (scutellum). Sommige kevers hebben iets kortere dekschilden, waardoor een stuk van het achterlijf zichtbaar is.

Kevers kunnen zowel carnivoor als herbivoor zijn. De carnivoren zijn over het algemeen sneller en zijn gekend als roof- of aaskevers. Deze kevers kunnen geen vast voedsel opnemen, waardoor ze genoodzaakt zijn om eerst hun voedsel te laten voorverteren. Dit gebeurt door een middendarmsap in de prooi te injecteren met eiwit- en vetverterende enzymen.

Coleoptera worden onderverdeeld in :  • Adephaga

  • Archostemata

  • Myxophaga

  • Polyphaga (Bostrichiformia, Elateriformia, Staphyliniformia)

De ene soort kever is te vinden op verse kadavers, andere soorten op oude, verdroogde resten en nog een andere soort op beenderen of huidschilfers. Hierdoor vullen ze elkaar goed aan en staan ze gekend als de opruimploeg van de natuur.

Aaskevers = Silphidae

De naam aaskevers doet vermoeden dat deze kevers zich voeden met aas. Het aas dient echter meestal als voedsel voor de larven. De volwassen kevers graven onder het karkas zodat die in een gat valt. Hierna leggen de kevers hun eitjes, waarna de larven zich gaan voeden aan het karkas.

Uitzicht:

- Knotsvormige antennen

- Sterk ontwikkeld reukvermogen

- Goede vleugels

Een voorbeeld van een aaskever is de Oranje Aaskever (Oiceoptoma thoracica). Deze kever kan zeer goed vliegen. Een dominant paartje zal het kadaver opeisen en eitjes leggen. De larven zullen zich voeden met het kadaver.

Fig. 1: Oranje Aaskever

Kortschildkever = Staphylinidae

Deze keversoort heeft sterk verkorte dekschilden met daaronder sterk opgevouwen, maar wel functionele vleugels. De laatste 6 tot 7 segmenten van het achterlijf zijn niet bedekt. Ze vliegen bij avondschemering.

Ze zijn meestal donker- tot zwartgekleurd.

De kortschildkever is gekend als een felle jager (zowel de volwassenen als de larven). Er is echter weinig gekend over hun voeding of levenswijze. Tijdens het lopen richten ze het achterlijf omhoog (cfr. schorpioen). Dit is ook hun verdedigingstactiek.

De kevers leven in vochtige, kleiachtige omgevingen; in compost, mest en rond wortels. Ze voeden zich er met insecten, verterend organisch materiaal, schimmels en leven soms parasitair in mierenkolonies. Ze kunnen enkel vloeibaar voedsel opnemen (cfr. middendarmsap).

Kortschildkevers planten zich voort door bevruchting of parthenogenese. Dit gebeurt in het voorjaar of in de herfst. De eitjes worden afgezet in de grond in de nabijheid van wortels. Na 5 tot 10 dagen komen de larven uit het ei en voeden zich aan dezelfde prooien als de volwassen individuen. De larven zijn vaalbruin en gesegmenteerd. Na ongeveer 1 maand gaan de larven verpoppen, waarna de volwassen kever ontstaat. Deze leeft 1 tot 2 maanden. De volledige cyclus duurt ongeveer 6 weken. Fig. 2: Levenscyclus kortschildkeverSpiegelkever = Histeridae

Spiegelkevers worden aangelokt door rottingsgeuren van kadavers. Ze vinden daar hun voedsel nl. vliegenmaden, larven van spektorren en schorskever).

Het zijn zwarte, rondovale en lichtgewelfde kevers en hebben steeds een groene of zwarte metaalglans. Ze kunnen 1 tot 15 mm groot zijn.

Deze keversoort heeft korte sprieten met een knotsvormig einde. Ze zijn 11-ledig en de drie laatste segmenten vormen een knots.

Hun voorste poten hebben een gravende functie.

Deze kevers houden niet van vliegen (vliegen enkele meters en vallen dan neer) en lopen ook zeer traag. Ze zijn nachtactief en verdedigen zich tegen vijanden door alles in te trekken en zich voor dood te houden. Hun habitat is afhankelijk van hun bouw. Ze zijn te vinden in afval, dode vegetatie, zanderige gebieden, onder boomschors, holen van zoogdieren en mierenkolonies. In deze laatste kunnen ze zowel harmonieus als parasitair leven.Fig. 3: Hololepta plana
Spiegelkevers planten zich uitsluitend voort via bevruchting. De vrouwtjes bezitten een spermatheek en kunnen zo bevrucht worden alvorens de eitjes volledig ontwikkeld zijn.

Forensische entomologie
De forensische entomologie wordt in Belgiƫ niet veel gebruikt, omdat wij in een gematigd klimaat leven. Het tijdstip van overlijden is hierdoor gemakkelijk te achterhalen. Bovendien wordt een lijk relatief vlug gevonden en zijn er geen al te grote temperatuursverschillen waar te nemen die een invloed kunnen hebben op de ontbinding.
De kevers zijn gekend als de 2de opruimploeg. Zij komen op de rottingsgeuren af en blijven ook op het kadaver aanwezig voor het volledige ontbindingsproces.

Bronnen
www.respository.naturalis.nl/document/148661

www.gardensafari.net

www.freenatureimages.eu

www.wikipedia.org

www.natuurfotoalbum.eu

http://webh01.ua.ac.be/vve/Phegea/2005/Phegea33-4_138-144.pdf

www.kennislink.nl

www.natuurenbos.beDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina