Kinderen van gescheiden oudersDovnload 13.68 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte13.68 Kb.
Het maatschappelijk werk organiseert vanaf 25 oktober de cursus

kinderen van gescheiden ouders”.

Sinds de zomervakantie ben ik een keer per maand als maatschappelijk werker op school aanwezig. O.a. om de weg naar vragen om hulp iets gemakkelijker te maken.

Daarnaast organiseren we ook regelmatig cursussen voor “kinderen van gescheiden ouders”.

Op 25 oktober a.s. hopen we weer te starten met zo'n een cursus.

Na een cursus horen we regelmatig terug dat ouders en kinderen er heel veel aan hebben gehad. De kinderen zijn rustiger geworden en kunnen weer veel beter hun draai vinden.

Maar wat gebeurt en nu allemaal in die paar uur na schooltijd? Is het niet heel erg zwaar voor mijn kinderen? Belast ik ze niet veel te veel? Onze ervaring is dat het juist niet het geval is. Om u een idee te geven hoe het in zijn werk gaat wil ik er graag iets over vertellen.

Om te beginnen hebben we plezier met elkaar. De sfeer is eigenlijk altijd goed en dan is het heel leuk om zo samen bezig te zijn. We praten, maar maken ook leuke dingen. En als we dan ingespannen bezig zijn geweest, moeten de spieren en ons hoofd weer even “los“ komen. Dan stampen we soms met elkaar, bij een liedje, eens lekker op de grond.

We komen vijf keer anderhalf uur bij elkaar. We beginnen eerst eens even met wat drinken met wat lekkers. We komen per slot van rekening meestal direct van school. Zachtjes aan gaan we dan echt beginnen. Dan wisselen praten en knutselen elkaar af.

We vertellen elkaar de ene keer hoe het allemaal begon en de andere keer hoe we het zelf allemaal beleefden. Want er veranderd best heel veel als je ouders niet meer bij elkaar wonen.

Het vertellen en erover werken lucht op. Je ontdekt dat je helemaal niet de enige bent die dit meemaakt. Op de laatste dag vertellen ze bijna allemaal dat ze opgelucht zijn omdat ze geleerd hebben dat de scheiding niet hun schuld is en dat ze ook lang niet de enige zijn met dit probleem.

Ze constateren dat het helpt om over je zorgen te praten.

Nu klinkt dit misschien allemaal wat zwaar. Het is natuurlijk ook niet niks als je ouders zijn gescheiden. Maar tussendoor maken we leuke dingen. Voor jezelf of voor pappa en /of voor mamma. Ze schrijven op waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden om te doen. En ook wanneer ze wel een beetje hulp kunnen gebruiken. Zo leer je te ontdekken dat er ondanks alles dingen blijven die je goed gaan en die bij jouw zelf horen. En wat ben je lekker trots als je iets moois hebt gemaakt voor je vader en moeder en je mag dat weggeven!

Ze maken bijvoorbeeld een lijstje met een foto van pappa en een met een foto van mamma. Zo hebben ze pappa altijd dichtbij als ze bij mamma zijn en andersom. Het helpt ze om te beseffen dat pappa en mamma altijd van hen houden, ook al wonen ze niet meer bij elkaar. Ze blijven belangrijk voor hen!

De cursus wordt gegeven door Henriëtte van der Linden en Wil Draijer

Op dinsdagmiddag 25 okt en 1, 8, 15 en 25 november.

Tijdstip 16.30 – 17.00 uur

Locatie: basisschool “De Ark”

U kunt zich opgeven bij de leerkrachten of direct bij ons. Twijfelt u en wilt u liever eerst een gesprek(je) dan kan dat natuurlijk ook.

Adres hoofdlocatie:

Amaris Maatschappelijk Werk

de Ruyterstraat 7,

1271 SR Huizen tel 035 5232670 mw@amaris.nl

Mag ik mij even voorstellen?

Mijn naam is Wil Draijer. Ik ben maatschappelijk werker bij Amaris en een keer in de maand ben ik op donderdagmiddag in de school te vinden. Afwisselend op de scholen “De Ark”, Eben Haezer” en De Parel”.

Graag wil ik eerst iets over mijzelf vertellen.
Ik liep vorige week door school en vlak bij mij liepen twee kinderen. Vraagt de een aan de ander: “is dat jou oma?”. Soms is het niet leuk om met je leeftijd geconfronteerd te worden, maar ja het blijkt dus niet te verbergen:). Overigens hadden ze wel een beetje gelijk, want ik ben al oma van vijf kleinkinderen. Wij wonen in Hilversum en behalve de jongste zijn al onze kinderen getrouwd. Toen hij het huis uit ging, ben ik aan de CHE (Christelijke Hogeschool Ede) begonnen met de opleiding maatschappelijk werk en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Het is boeiend om over menselijk gedrag te leren en nog leuker om met mensen om te gaan en hen te ondersteunen als dat even nodig is.

Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen bij het christelijk maatschappelijk werk. Dat beviel zo goed dat ik er ben blijven werken. Alleen is de naam nu veranderd Amaris Maatschappelijk Werk.


Waarom maatschappelijk werk?

Vaak denken mensen: waarom zou ik naar een maatschappelijk werker gaan?

Wat moet ik daar doen? Zo erg is mijn probleem toch niet? Of: al dat gepraat over problemen, dat lost toch helemaal niets op ? Als er een uitweg was had ik die zelf wel gevonden.

Toch is dat niet altijd waar. Het probleem hoeft ook helemaal niet zo groot te zijn. Maar waarom zou je met vragen en/of gedachten blijven rondlopen of wakker blijven liggen als dat niet nodig is? Alleen al het praten met iemand die je kunt vertrouwen en die je serieus neemt kan al opluchting geven. Het zou zo maar kunnen dat u de oplossing daarna zelf al weer weet. Maar meestal hebben we iets meer gesprekken nodig. Ze hebben altijd tot doel om u te helpen het verder zelf weer te kunnen. Om in harmonie met uw omgeving het leven weer op te pakken.

Met wat voor vragen kunt u of kunnen kinderen bij ons terecht?

Kinderen kunnen rondlopen met vragen over pesten of over school, waar ze het niet leuk vinden. Of ze zijn verdrietig omdat opa overleden is of ze hebben geen vriendjes. Of ze maken vaak ruzie op het plein. Het kan ook zijn dat ze het thuis niet leuk vinden omdat hun ouders zo vaak ruzie hebben, of hebben verteld dat ze gaan scheiden. Of je durft niet te zeggen dat je eigenlijk bang bent voor de meester of de juf . Zomaar een paar voorbeelden. Bij volwassenen gaat het vaak over geld, onderlinge relaties, eenzaamheid, seksualiteit. Uw werk of het stoppen met werken. Misschien vindt u het moeilijk als de kinderen de deur uitgaan of u heeft pensioen en de vrijheid blijkt minder leuk dan U dacht. Of U bent net verhuisd en kunt moeilijk wennen. Ook kan het zijn dat u vragen heeft over opvoeden: hoe moet ik omgaan met die ene zoon of dochter?. Eigenlijk kan het van alles zijn.

Als u ergens niet uitkomt wil het maatschappelijk werk graag samen met u kijken waar de oplossing ligt. Mochten we er toch niet uitkomen, dan kunnen we in ieder geval de plek wijzen waar u wel verder geholpen kunt worden.
Ik hoop dat het werk wat ik doe iets meer voor u is gaan leven.

Op de volgende donderdagmiddagen: 13 oktober, 17 november en 15 december van 13.00 tot 16.00u. ben ik aanwezig op de Willem-Alexanderschool

Adres: Vissersstraat 53 in Huizen.

U ook gewoon even binnenlopen; al is het alleen om kennis te maken. Lukt het u niet op die dag dan kunt u ook altijd terecht op onze hoofdlocatie:t Visnet, de Ruyterstraat 7,

1271 SR Huizen

Tel: 035 5232670. email: mw@amaris.nl of w.draijer@amaris.nl

iedere dag spreekuur van 9-10 uur
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina