Kloonheld blijkt leugenaarDovnload 6.66 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte6.66 Kb.
Kloonheld blijkt leugenaar
De Zuid-Koreaanse dr. Woo Suk Hwang heeft zijn hele stamcelonderzoek verzonnen. Een onderzoekscommissie van de Seoul National University oordeelde dat Hwang niet beschikt over wetenschappelijke bewijzen dat hij patiëntspecifieke stamcellen heeft geproduceerd.
In mei vorig jaar verbaasde Hwang de mensheid met een revolutionaire doorbraak. Hij was er met zijn team in geslaagd om uit gekloonde menselijke embryo’s stamcellen af te zonderen. Die stamcellen waren dus genetisch identiek aan de donors van de huidcelkernen die in leeggemaakte eicellen waren ingebracht. In zijn publicatie in het wetenschappelijke vakblad Science meldde Hwang dat hij maar liefst elf verschillende stamcellijnen had kunnen opzetten. Ernstig zieke patiënten die baat kunnen vinden bij stamceltherapie hadden de huidcelkernen en dus het erfelijke materiaal geleverd. Embryonale stamcellen kunnen uitgroeien tot eender welk van de  ruim tweehonderd celtypes in ons lichaam. Daarom bieden ze belangrijke perspectieven voor de geneeskunde, zoals voor de genezing van Alzheimer, parkinson en diabetes. Omdat patiëntspecifieke stamcellen genetisch identiek zijn  aan de patiënt zelf, worden ze niet afgestoten. Hwangs onderzoek was dus een enorme stap voorwaarts.
 
Nu Hwangs stamcelonderzoek vervalst blijkt, worden ook andere doorbraken van de Zuid-Korean in vraag gesteld, zoals zijn gekloonde hond Snuppy.
Maar het kan verkeren. De voorbije maanden werd de in Zuid-Korea tot held uitgeroepen kloonpionier stukje bij beetje van zijn voetstuk gehaald, om er net vóór het jaareinde helemaal af te tuimelen. De bal ging aan het rollen toen bleek dat de manier waarop hij de eicellen voor zijn onderzoek vergaard had, niet helemaal koosjer was. Een aantal van de eicellen bleek te zijn afgestaan door onderzoeksters van het team, anderen waren tegen betaling gedoneerd.
Half december beweerde een van zijn teamleden, Sung-il Roh, dat ook met het onderzoek zelf gesjoemeld was. Negen van de elf stamcellijnen waren vals. De in Science gepubliceerde foto’s waren allemaal afkomstig van slechts twee stamcellijnen. Zijn beschuldiging kwam kort nadat de Amerikaanse onderzoekspartner van Hwang, bioloog Gerald Schatten van de Universiteit van Pittsburgh, aan Science had gevraagd zijn naam uit het artikel te schrappen. Hwang gaf toe dat de foto’s fouten bevatten, maar dat hij wel degelijk elf verschillende stamcellijnen geproduceerd had.
Een onderzoekscommissie van de Seoul National University boog zich over de kwestie en op 23 december kwamen ze met een eerste verdict: minstens negen van de elf stamcellijnen waren inderdaad bewust vervalst. Alle elf gegevenssets bleken afkomstig van slechts twee stamcellijnen. Hwang gaf zijn ontslag maar hield staande dat hij geslaagd was patiëntspecifieke stamcellen te produceren.
Onderzoek moest uitwijzen of de twee resterende stamcellijnen wel echt waren. Een week later bevestigde de commissie wat iedereen had gevreesd en vermoed: het hele onderzoek blijkt vals te zijn. Volgens het panel beschikt Hwangs team niet over de wetenschappelijke gegevens die bewijzen dat ze patiëntspecifieke stamcellen hebben geproduceerd. Onderzoekers vonden geen stamcellen waarvan het DNA identiek was met dat van de patiënten. De stamcellen bleken zelfs afkomstig van een bevrucht eitje uit het ziekenhuis in Seoul.
Het panel buigt zich nu ook nog over de echtheid van de andere ’ontdekkingen’ van Hwang: in 2004 slaagde hij er als eerste in menselijke embryo’s te klonen, in augustus 2005 haalde hij het nieuws met de allereerste gekloonde hond.
Uit: Eos, Kloonheld blijkt leugenaar, p. 12, februari 2006
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina